Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Das Leben der Anderen (2006)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 452 woorden
  • 20 februari 2009
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Das Leben der Anderen

De werkelijkheid :
Orwelliaans plagiaat…

‘Das Leben der Anderen’, een film over de werkelijkheid eerder beschreven door
Georges Orwell in zijn literaire œuvre ‘1984’ (1948).
De rol van Big Brother vervangen door de Staatssicherheit (Stasi), Winston Smith door toneelschrijver Georg Dreymann, Julia door Christa-Marie Sieland en een lid van de dunkpolitie
gespeeld door stasi-officier Gerd Wiesler.
Cast

Sebastiaan Koch ("Georg Dreyman"), Martina Gedeck ("Christa-Maria Sieland"), Ulrich Mühe ("Gerd Wiesler - HGW XX/7"), Ulrich Tukur ("Lieutenant Colonel Anton
Grubitz"), Thomas Thieme ("Minister Bruno Hempf"),
Hans-Uwe Bauer ("Paul Hauser"), Volkmar Kleinert ("Albert Jerska"), Matthias Brenner ("Karl Wallne ").

Florian Henckel von Donnersmarck regisseert een film die zich afspeelt in het voormalig DDR, 1984. Iedereen wordt verdacht van collaboratie, soms zelfs mét een gegronde reden…
Minister Bruno Hempf, voor wie ik mij als naamgenoot schaam, valt voor Christa-Maria Sieland, de vrouw van toneelspeler Georg Dreymann. Inventief als hij is, bedenkt deze snuggere man een listig plannetje om zijn verlangen in te willigen.
Georg Dreymann, reeds verdacht van verraad, moet enkel nog maar betrapt worden om afgesloten te worden van zijn vrouw. Een klusje voor Stasi-officier Gerd Wiesler lijkt me, of toch maar niet ?
Deze man is niet zo’n statisch personage als Minister Hempf acht.
Gerd Wiesler kan men rekenen tot een dynamisch personage,
Van Stasi-Lieber naar Stasi-Hasser, een evolutie van jewelste ! Wat de man ertoe zette sympathie te voelen voor het koppel, laat ik over aan psychologen, die elk afzonderlijk een verschillende theorie zullen hebben dat er wel ééntje in de buurt zal komen van de werkelijke reden(en).
Deze dynamiek kost de ervaren officier zijn baan, en wordt gedegradeerd naar een baantje als, laat ons zeggen, ‘controle van de correctheid der brieven’.

Het tragische einde van deze film raakt alle zielen : Christa-Maria Sieland verraad haar partner, die er op gerekend had en het haar ook probeert te seinen, maar de mannelijke signalen blijken niet even duidelijk te zijn als de vrouwelijke … Het schuldgevoel werd ondraaglijk, ze baarde het op de straat, en verloor door deze ‘bevalling’ haar eigen leven. Tragisch, als je beseft dat dit alles een schrijfmachine als aanleiding had…

Dit alles te danken aan overtuigend acteerwerk, acteren is al niet zo makkelijk als het lijkt, en dit acteerwerk gaf me al de indruk moeilijk te zijn.

Een verdiende Oscar

‘Das Leben der Anderen’ werd terrecht bekroond met de Oscar voor beste buitenlandse fim in 2007. Deze film geeft het beste weer hoe een mens kan veranderen, en verbaasd kan zijn door zijn nieuwe ik. Ook geeft dit een schets van de werkelijkheid, een dystopie, al dan niet voorspeld, heeft niet meer nodig dan een ‘vredesverdrag’ om te ontstaan, en kan zich verbergen achter een muur opgebouwd door fanatiekelingen en mensen misleid door diens valse voorwensels .

REACTIES

R.

R.

In deze text staat dat georg dreyman een toneelspeler is maar georg dreyman schrijft toneelstukken.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Leben der Anderen (2006)"