Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

O Alquimista door Paulo Coelho

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover O Alquimista
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1015 woorden
  • 6 mei 2003
  • 638 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
638 keer beoordeeld

Boekcover O Alquimista
Shadow
O Alquimista door Paulo Coelho
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De alchemist
Auteur: Paulo Coelho
Nationaliteit: Braziliaans

Korte samenvatting:
Het boek gaat over een jongen, Santiago, die op reis gaat naar een schat. Santiago is een herder in Andalusië en tevreden met zijn bestaan. Hij leeft zijn leventje, tot hij een oude man tegenkomt, die zegt dat hij een koning is. De koning geeft Santiago twee stenen die antwoord kunnen geven op vragen waarop alleen ja of nee kan worden geantwoord. De koning zegt verder tegen Santiago dat hij op zoek moet gaan naar een schat die in Egypte ligt, bij de piramiden.
Santiago besluit uiteindelijk om op reis te gaan, en komt terecht in Marokko, waar hij beroofd wordt van zijn geld. Hij gaat daar in een winkel werken, en met zijn hulp komt de winkel tot bloei.

Wanneer hij genoeg geld heeft, gaat hij met een karavaan mee naar Egypte. In de karavaan komt hij een Engelsman tegen die op zoek is naar een alchemist, zodat hij er zelf ook een kan worden.
De karavaan komt aan in een oase en besluit daar te blijven omdat er een oorlog woedt. De Engelsman gaat in de oase meteen op zoek naar de alchemist. Santiago helpt hem daarbij door voorbijgangers te vragen waar de alchemist woont. Zodoende komt hij een meisje tegen waar hij meteen op verliefd wordt.
Hij krijgt kort daarna een visioen dat het kamp zal worden aangevallen. Hij zegt dit tegen de stamhoofden en die besluiten de oase te verdedigen. De aanval wordt afgeslagen.
Santiago komt vervolgens een man tegen die de alchemist blijkt te zijn. De alchemist biedt aan om Santiago naar de piramiden te leiden en Santiago neemt dit aanbod aan.
Op de weg naar de piramiden worden ze gevangen genomen door een stam. De alchemist zegt dat Santiago zichzelf in de wind kan veranderen en dat ook zal doen. Het stamhoofd lacht en geeft Santiago een week de tijd om het te doen.
Santiago heeft er weinig vertrouwen in, maar het lukt toch, doordat hij praat met de woestijn, de wind, de zon en de hand die alles geschreven heeft.
Santiago wordt vrijgelaten en komt bij de piramiden. Daar aangekomen wordt hij beroofd door een paar mannen die ook zeggen dat er eens schat ligt in Andalusië bij een kerk. Santiago vindt verder niets bij de piramiden en gaat op weg naar Andalusië. Daar aangekomen graaft hij de schat op, maar graaft het even later weer in, omdat hij tot het besef is gekomen dat hij het niet nodig heeft.

Thema
Het hoofdthema van dit boek is een bepaalde filosofische kijk op alle dingen. Dit hoofdthema wordt verklaard aan de hand van subthema’s, zoals verliefdheid en avontuur.
De thematiek is anders dan ik gewend ben, maar het beviel me wel.

De Idee
De schrijver wil met dit verhaal duidelijk maken dat alle verschillende kijken op de wereld, van de islam tot het christendom, eigenlijk hetzelfde zijn. Ze worden enkel anders bekeken door de mensen, maar in feite komen ze op hetzelfde neer.
Normen en waarden spelen een grote rol in dit boek. Verdraagzaamheid is daar duidelijke een van. Hij maakt duidelijk dat mensen ook rustig naast elkaar kunnen leven zonder met elkaar te vechten.


Titelverklaring
De titel slaat op de alchemist die Santiago op weg naar de piramiden en naar zijn eigen hart helpt.

Opbouw
Het verhaal is chronologisch opgebouwd en de schrijver maakt geen gebruik van flashbacks.

Perspectief
Je ziet het verhaal vanuit de ogen van Santiago, maar niet in de vorm van een ik-persoon.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Andalusië en Noord-Afrika. De schrijver schildert de Islam af als een verdraagzame cultuur. Dit is tot zekere mate zo, maar in de voorbeelden van de zelfmoordaanslagen is er ook iets tegen te zeggen. De schrijver schildert het christendom ook af als een verdraagzame cultuur, maar dat is ook niet altijd zo. Het beeld van de samenleving is verder wel representatief.

Symboliek
Het verhaal bevat verrassend weinig symboliek. Er wordt wel gebruik gemaakt van symboliek, maar de hoofdgedachte is een filosofische wereldkijk zonder symboliek. Nu is er wel symboliek in het verhaal. Zo staat Fatima symbool voor de liefde, de Engelsman voor de wetenschap, de alchemist voor wijsheid en de glasverkoper voor de islam.


Originaliteit
Het boek is erg origineel. Ik had nog nooit eerder een boek gelezen waarin zo erg de nadruk lag op filosofie. Ook de verdraagzaamheid in het boek is erg bijzonder. Er zijn geen echte conflicten tussen het christendom en de islam, iets dat wel constant gebeurd in de echte wereld. Deze tekst heeft een hoge nieuwwaarde voor mij. Ik had de wereld eigenlijk nog nooit zo bekeken.

Relevantie
Het boek is ook relevant, omdat het een kijk op de wereld verkondigt die nu nog steeds van toepassing is op de wereld.

Stijl
De schrijfstijl was te begrijpen en niet echt bijzonder. Het was gewoon een eenvoudige schrijfstijl die moeilijke dingen makkelijker te begrijpen maakte. De schrijfstijl is dus wel anders dan ik gewend ben. Andere schrijvers van literatuur neigen nogal eens naar het gebruik van moeilijke woorden. Coelho maakte met dit boek duidelijk dat dat helemaal niet nodig is.

De waarde als wereldliteratuur
Dit boek heeft zeker waarde als wereldliteratuur. Het geeft een beeld van hoe buitenstaanders tegen de cultuur van de Islam aankijken. Er zijn daar verschillende beelden voor. De auteur heeft gekozen voor een beeld als verdraagzame cultuur.
Ook geeft het boek een duidelijk beeld van de situatie in Andalusië, dat in de tijd lijkt te zijn stilgestaan. De filosofie die gegeven wordt, heeft een duidelijke cultuuroverstijgende waarde, omdat hij op iedere cultuur van toepassing is.

Eigen mening
Ik vond de alchemist een erg interessant boek om te lezen. Het gaf me een perspectief in handen die ik nooit had kunnen bedenken. Ik had niet verwacht dat ik het een mooi boek zou vinden, maar die mening heb ik moeten aanpassen. Ik vond het een erg goed boek om te lezen en ik kan het aan iedereen aanraden.

De schrijver laat duidelijk zien hoe onzeker wij als mensen zijn, en hoezeer we neigen naar iets onveranderlijks. Daardoor zullen we nooit in staat zijn om onze dromen na te jagen en ze te realiseren.

REACTIES

K.

K.

Ik heb een fout ontdekt in boekverslag 12531 namelijk.;
Er staat bij de samenvatting dit;
"maar graaft het even later weer in, omdat hij tot het besef is gekomen dat hij het niet nodig heeft."

Dit zou een leuke gedachte kunnen zijn, maar toch kan ik me dit niet herinneren, ik heb dus ook het boek erbij gepakt en nog een keer gelezen, maar ik ontdekte niks!

Dus bij dezen wil ik een fout melden


15 jaar geleden

K.

K.

Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat je dit soort berichten plaatst. Die jongen heeft zich helemaal uit de naad gewerkt, en dan ga jij hem lopen afzeuren op één stom foutje.

13 jaar geleden

A.

A.

Dan zal ik maar zwijgen over een dt-fout zeker...

12 jaar geleden

S.

S.

Hmmm... de idee?

12 jaar geleden

M.

M.

Sorry hoor,

Maar dit is gewoon een slecht verslag en daar mag iemand wel op afgerekend worden. Het boek zit juist vol met symboliek! Zoals de koning van Salem, de piramides en het feit dat de hoofdpersoon een herder is zijn allemaal symbolen. Ook is de hoofdpersoon zelf de alchemist van de titel. En zo zit het verslag vol met fouten.
Doordat er zoveel ontbreekt, zou je bijna denken dat de maker van het verslag het verhaal niet heeft begrepen.

12 jaar geleden

J.

J.

'de idee' bestaat wel degelijk hoor. Onder het idee wordt verstaan: een concrete gedachte, opvatting, ingeving, plan.
De idee is een filosofische term en heeft betrekking op abstracte denkbeelden die niet aan tijd of plaats gebonden zijn, zoals liefde, god, vrede, vrijheid.

11 jaar geleden

H.

H.

Wad een slcht verslag vol met spelingsvouten

11 jaar geleden

T.

T.

en wat is dan jouw reactie misschien? 10x erger #shameonyou

6 jaar geleden

H.

H.

mooi

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "O Alquimista door Paulo Coelho"