Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

O Alquimista door Paulo Coelho

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover O Alquimista
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 633 woorden
  • 13 mei 2018
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
26 keer beoordeeld

Boekcover O Alquimista
Shadow
O Alquimista door Paulo Coelho
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Naam en voornaam:

 

Datum:

 

klas:

 

nr.:

 

Vak:

 

Vakleerkracht:

 

[

onderwerp

]

Punten

:

 

/

 

Structuuranalystisch verslag - De Alchemist - Paulo Coelho

“Paulo Coelho kent het geheim van de literaire alchemie.”, schrijft een recensent over dit boek. Het leek mij moeilijk om een volwaardig, literair geschreven, verhaal te vertellen in amper 140 pagina’s, dus besloot ik het te lezen en me te laten verrassen. Het boek nam me mee op een ongelooflijke reis naar Egypte. Het vertelde me dat het eigenlijk niet het reisdoel was dat telde, maar de reis zelf. Ik stel u voor: De Alchemist van Paulo Coelho met zijn structuur, zijn perspectief, personages en zijn stijl.

Structuur

Het boek bevat een klassieke proloog en epiloog, maar bestaat niet uit de klassieke hoofdstukken. Coelho verdeelt het verhaal van het boek op in twee delen. Een eerste deel waarbij het verhaal zijn fundamenten legt en een tweede deel waar het verhaal zich op die fundamenten verder bouwt tot aan de epiloog. Binnenin de delen wordt er gebruik gemaakt van alinea’s met witregels ertussen. Coelho gebruikt soms een sterretje (*) tussen zijn alinea’s wanneer hij vindt dat de lezer even een mentale pauze moet leggen. Het verhaal speelt zich af in chronologische volgorde, maar wel met redelijk veel tijdsprongen. Er zijn geen flashbacks, er is wel een korte terugwijzing hier en daar, zoals de verwijzing naar het dorp met het meisje. Het verhaal wordt verteld in een hoog tempo.

Vertelperspectief

De auteur vertelt het verhaal in een auctoriale vertelperspectief. Er wordt in de derde persoon gesproken over de herdersjongen Santiago, maar ook over de mensen die Santiago ontmoet. Het verhaal focust zich niet alleen op het perspectief van de herdersjongen, maar ook op die van zijn reisgenoten.

Personages

Santiago is de protagonist in het verhaal. Het verhaal vertelt zijn zoektocht naar een schat. De “koning van Salem” is de antagonist. Hij beïnvloedt het leven van Santiago. Maar hij is niet de enige. Dit verhaal bevat meer antagonisten dan nevenfiguren. De koopman is een antagonist, de Engelsman is een antagonist, Fatima is een antagonist en de Alchemist is een antagonist. Maar ook Santiago’s ouders, het meisje van Andalusië,… Iedereen is een antagonist. Iedereen heeft het leven van Santiago op een bepaalde manier beïnvloedt en dat is wat Coelho ons onder andere wil duidelijk maken. 

Stijl

Coelho’s taalgebruik is zoals zijn verhaal. Het lijk simpel op het eerste zicht, maar als je meer focust zie je in dat het allemaal een symbool is en dat je je veel meer moet inspannen als je het boek ten volle wil verstaan. Daarnaast leest het boek wel zeer vlot, de zinnen zijn niet complex, maar makkelijk te volgen. De auteur gaat van zeer gedetailleerde stukken, naar minder gedetailleerde stukken. Hij beschrijft duidelijk alleen de dingen die in zijn ogen noodzakelijk zijn voor het verhaal.

De Alchemist is een boek dat ik graag heb gelezen. Het is een echte pageturner, het boek speelde in op mijn nieuwsgierigheid. Het verhaal is meer dan een reis en de lessen die je leert tijdens die reis. Het vertelt hoe je je dromen moet achterna gaan, hoe je je levensdoel moet vinden en vertrouwen moet hebben in de wereld. Voor mij was het niet het verhaal zelf, de reis van Santiago, maar de wijsheden die aan bod kwamen die mij het boek deden uitlezen. Ik ben een onvoorwaardelijke lezer en lees elk boek uit, maar dit heb ik erg graag gelezen. De Alchemist van Paulo Coelho is een boek dat je laat geloven ind e kracht van woorden en je inspireert tot in elke vezel van je lichaam. Het is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het is literatuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "O Alquimista door Paulo Coelho"