Zij en haar door Dirk Bracke

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 3456 woorden
  • 27 juni 2007
  • 95 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 95 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zij en haar
Shadow
Zij en haar door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Dit boek vertelt het verhaal van Eve, een meisje van 15 jaar. Eve woont met haar ouders en haar broer Niels in Grendt, België. Eve speelt fanatiek tennis en haar vriendinnen Britt, Annelies, Shanna spelen ook tennis.
Ze is nog erg bezig met het ongeluk van een paar jaar eerder waarbij haar beste vriendin omkwam; eigenlijk vraagt ze zich af hoe het komt dat zij nog dagelijks aan Margaux denkt, terwijl de mensen om haar heen haar al vergeten lijken te zijn.

Omdat een van haar vriendinnen zegt dat Tibo verliefd op haar is, besteedt ze meer aandacht aan hem. Ze krijgen verkering en Tibo blijkt Eve wel heel erg leuk vinden en Eve laat zich door hem inpalmen. Als ze een tijdje samen zijn en zelfs met elkaar voor de eerste keer naar bed zijn gegaan, Gaat Eve twijfelen. Ze komt er achter dat ze helemaal niks voor Tibo voelt. Ze wil het niet uitmaken omdat ze bang is dat Tibo wordt gekwetst. intussen krijgt ze steeds meer aandacht voor Céline, een meisje uit een hogere klas. Eve begint aan zich zelf te twijfelen en maakt het uit met Tibo. Niemand snapt waarom ze het doet. Zelf Eve snap niet helemaal waarom ze het deed.

Eve denkt alleen maar aan Celine en ze raakt nog meer met zich zelf in de knoei als Celine ook naar haar begint te kijken.
Eerst wil ze zichzelf bewijzen dat ze niet lesbie is. Dat probeert ze door verkering met Tim te krijgen, terwijl ze hem eigenlijk helemaal niet leuk vindt.
Eve heeft zich erbij neergelegd dat ze niet op jongens valt maar op meisjes. En zit nu met zichzelf behoorlijk in de knoei.
Eve gaat met de hele school op kamp. Zij is helemaal blij want dat betekend dat Celine der ook is. Toevallig komen ze elkaar tegen
’s morgens vroeg en Celine vraagt of Eve mee gaat Chocolade melk halen. Tijdens die wandeling leren ze elkaar beter kennen en zelfs aan het einde van de wandeling zoenen ze zelfs met elkaar. Terug van kamp spreken Eve en Celine veel dingen met elkaar af, en na een tijdje krijgen ze zelf een relatie waar alleen zij iets van afweten.
Op een nacht zagen Eve en Celine, Britt heel laat in de avond langs een straat fietsen , zij wouden haar begroeten toen Britt opeens een steen door een raam gooide. En weg fietste.
Na een paar minuten kwam Tibo aan met een zaklamp en ging allerlei spullen uit dat huis stelen. Hij deed de spullen in een vuilniszak en liet die op de trottoir van de straat. En fietste ook maar weg. Na een paar minuten kwam een auto en nam de vuilniszak mee. Ze vonden dat heel vreemd maar het was niet de eerste keer dat Eve dat zag. Allen die nacht werd het haar duidelijk dat Britt en Tibo dieven waren.


Eve worstelt met het probleem hoe ze aan haar vriendinnen en ouders moet vertellen dat ze lesbies is. De vriendinnen verdenken al iets en als ze haar na vragen geeft Eve toe dat ze lesbisch is. De vriendinnen reageren normaal. Omdat klasgenoten begonnen te roddelen vertelt ze het aan de hele klas dat ze lesbie is, daar krijgt ze alleen soms opmerkingen van. Eve besluit met de steun van Celine dat ze het haar ouders ook gaat vertellen. Haar ouders reageren eerst dat Eve een fout maakt en dat ze goed moet nadenken daarover. Maar later accepteren ze dat Eve op meisjes valt. Als ze tegen iedereen heeft gezegd dat ze lesbisch is, durft ze er heel open over te doen.

Mening
onderwerp
Het onderwerp sprak me in het eerste geval wel aan, omdat ik sinds kort te weten kwam dat een vriendin biseksueel is en ik wou eigenlijk meer weten over het onderwerp HOLEBI’S. Ik werd door het verhaal aan het denken gezet want ik verbeelde me in het plaats van Eve en dacht hoe moeilijk het moet zijn om aan mensen te vertellen dat je lesbisch bent omdat je niet weet hoe mensen zullen reageren. Wat ik van het verhaal verwachtte is in grotendeels wel uitgekomen. Ik had verwachte dat ze erachter kwam dat ze lesbisch is en verliefd zou worden op Celine.

Door het lezen van dit boek ben ik anders over dit onderwerp gaan denken, omdat ik nu meer begrip heb voor homoseksuele mensen. En weet dat hun leven niet eenvoudig is. Vooral zoals ook uit het boek blijkt, het te vertellen aan je vrienden en ouders is heel moeilijk. Je kan natuurlijk ook gepest worden en je kan geen kinderen krijgen, waar je eigenlijk zozeer niet bij nadenkt. Dus qua dat opzicht ben ik er wel anders over gaan denken, dat je eigenlijk niet samen dan kinderen kunt ‘maken’.

gebeurtenissen
De gebeurtenissen bleven me boeien tot het eind. Toen Eve ‘verkering’ had met Celine en niemand het nog mocht weten. Als ze elkaar dan zagen, deden ze net alsof ze niks met elkaar hadden omdat dan de andere er achter zouden komen.
Ook was het spannend dat tussen door de toestand van Eve door. Werd er verteld over de bezigheden van Tibo en Britt (Britt is ook een vriendin van Eve) dat ze steeds s`nachts met een vuilniszak over straat gingen. Aan het eind komen Celine en Eve erachter waar hun zich mee bezig houden. Britt gooide een steen bij iemand door de ruit, als er verder niks gebeurde kwam Tibo met een vuilniszak en ging het huis in. Hij haalde daar de waardevolle spullen weg. En om niet op te vallen zette hij de vuilniszak bij de weg en fietste weer weg. Later kwamen ze die vuilniszak weer halen met een vriend van hun (Willy). En verkochten ze de spullen door, en verdiende zo wat extra’s.
Zo zijn er nog enkele stukjes in het verhaal die het boeiend houden.

Een indrukwekkende en onvoorspelbaar stukje was toen Eve verteld aan haar klas dat ze lesbisch is. Ze heeft toen al haar moed bijeen geraapt om dat aan de klas te vertellen. Ze wil dat de klas het van haar zelf hoort en niet dat ze allemaal roddelen. Ze legt dan aan de klas dat ze verliefd is op een meisje. Blz. 144 en 145.
Eve liep naar voren en ging met een bil op het tafeltje zitten. Haar linkerbeen liet ze gemaakt nonchalant over de tafelrand bengelen. Ze slikte en verplichtte zichzelf om iedereen aan te kijken. ‘Ik wil dat jullie iets van me weten’, zei ze en in gedachten probeerde ze haar zinnen goed te formuleren. ‘Sinds een jaar of wat heb ik iets over mezelf ontdekt. Ik weet sindsdien dat ik niet op een jongen verliefd kan worden.’ Deze gebeurtenis maakte indruk op omdat ik zo iets nooit tegen de hele klas zou durven vertelen. Ik vond dat heel moedig van Eve.

Bijna alle gebeurtenissen zijn geloofwaardig omdat ze ook in het echt kunnen zijn gebeurd.
Ik heb zelf meegemaakt dat een vriendin verteld dat se homoseksueel is en daardoor krijgt dat meer betekenis voor me.

Personages
je komt best veel te weten wat de hoofdpersoon voelt. En wat voor emoties en gedachtes ze heeft. De andere personages kun je je wat minder in verplaatsen omdat je niet veel over de gevoelens en gedachtes te weten komt.

Als ik in de situatie zou zitten van de hoofdpersoon zou ik haar zeker een heldin vinden. Ze durft er voor uit te komen dat ze op het zelfde geslacht valt. Ze geloof het eerst zelf ook niet, ze wilde het toch proberen om op een jongen te vallen maar dat lukte niet. Als ik in haar situatie zou zitten zou ik het wel moeilijk vinden om het me ‘omgeving’ te vertellen, dat ze dat heeft gedaan vind ik heel moedig van haar.

Ik vind de beslissing van Eve best moeilijk dat ze echt Lesbisch is. Ze kan later geen kinderen krijgen samen met Celine en dat is toch een best zware beslissing. De beslissing van Tibo en Britt om spullen te stelen vind ik een stomme onverantwoordelijke onbegrijpelijke beslissing. Ze kunnen in de gevangenis terecht komen, en lopen vrij veel risico. Gelukkig is het achteraf allemaal wel goed gekomen.

Bouw
het boek is spannend opgebouwd , want dit boek begint meteen met een belangrijke gebeurtenis waardoor je geïnteresseerd bent in het vervolg van het boek.
Het verhaal begint met een inleiding over de dood van Eve’s vriendin Margaux. Ik vind het een best aparte manier om zo met een verhaal te beginnen.

Het eind was best spannend, en ik had helemaal niet verwacht dat het boek zo zou eindigen. Eve krijgt ook steeds vervelende telefoontje van mannen of ze seks met hun wil. Als ze met Celine naar de bioscoop gaat. Zit Celine Eve’s nummer geschreven op een reclamepaneel. Eve herkent dit handschrift. Toen ze erachter kwamen wat Tibo en Britt uit spookten, ging Eve praten met Britt waarom ze dat deden. Ook vroeg ze gelijk waarom Britt haar nummer bij het station had geschreven.
‘Waarom deed je het? Was het omdat ik lesbisch ben? ‘ zei Eve. Voor het eerst keek Britt Eve in de ogen. En Eve schrok toen ze de woede zag. ‘Ik deed het voor Tibo’, zei Britt fel. ‘Voor Tibo?’ vroeg Eve verbijsterd. ‘Voor Tibo’, herhaalde Britt met nadruk. “maar je moet me geloven, Tibo weet niks van de tekst in het station.’ Er blijft eigenlijk niks onduidelijk op het einde, dit vind ik juist heel plezierig omdat het geen open eind is.

Taalgebruik
Het verhaal was makkelijk om te lezen omdat het niet veel moeilijke woorden bevat. De schrijver heeft veel moderne begrippen gebruikt, zoals namen van bekende zangers, liedjes, acteurs , bekende producten en meer uit deze tijd. En het taalgebruikt past bij de personages, omdat het ook jongeren zijn waar dit boek overgaat. De tekst is niet moeilijk en het is vlot weg te lezen. Sommige woorden passen precies bij dit onderwerp, holibi’s.

In het verhaal zitten veel dialogen en dat vind ik veel plezerig omdat dat het meer geloof waardig maakt en laat jou het dialoog in je hoofd verbeelden.

Verwerkingsopdracht
Zoek tenminste vier songteksten die goed bij het het verhaal passen. Leg duidelijk en uitvoerig uit, waarom ze van toepassingzijn

1)brainpower- Vlinders
Ik voel vlinders voor jou! Ze vliegen rond in me buik naar beneden, en je moet weten dat ik van je houd! En door die vibe blijf ik telkens weer zweven, want Baby Baby!

(Dicecream)
Ik voel voel wat jij niet ziet, dit is me love jones! Voor jou flip ik het zo en leg ik me hart bloot!
En blijf ik maar zweven alsof ik op de maan woon! Ik pomp me hard op en neer net als de basslow! Je bent me klavertje 4 en daarom heb ik je lief en ik was liever een prijs hadde we hem samen verdiend! Geen clichés, ik ben echt met je of ik nou met je chil of verveel, offf (pooiiinggg) met je! Je bent me suikerspin en ik je zoetekauw! Ik je bengel, jij me je engel en dat moet je maar onthouden! En ik hoef niks te onderbouwen want je weet precies waar ik het over heb over wondervrouwuuhh!!!

(Refrein)
Ik voel vlinders voor jou! Ze vliegen rond in me buik naar beneden, en je moet weten dat ik van je houd! En door die vibe blijf ik telkens weer zweven, want Baby Baby!

(Brainpower)
Ik word niet gauw verlegen maar ik voel onderhuids bloos als je bij me thuis loopt, of je slaapt geruisloos! Alles tijdloos, met jou geen 4de kaart en je liegt niet het is daarom dat je me raakt! Kom hier schat ik moet je wat moois melden! Ik ben Stapelgek op je de vorm van je oorlellen! Ik ben verliefd! Dat kan ik zonder woorden vertellen met de snelle sexy swing, hoe de akkoorden vertellen! Voel me, niks wil ik even bewust skippen, ik hou van je lichaam, je leven, je lust, je lippen! En hoe je ’s avonds laat voor me staat, strookt met de droom die ik al jaren bewaak! In me diepste binnen wil me liefde beminnen met lieve zinnen, inemininne dit is de liefste vriendin, en inderdaad. Je weet het meid! Het is wederzijds dit ken je niet verzinnen, we winnen! Kom op lieverd we gaan beginnen!


(Refrein)
Ik voel vlinders voor jou! Ze vliegen rond in me buik naar beneden, en je moet weten dat ik van je houd! En door die vibe blijf ik telkens weer zweven, want Baby Baby!

(Brainpower)
He dice je moet wel een liefdesliedje als singel nemen (Ja toch) dat is hoe het tegenwoordig gaat, dus iedereen ff handen in de lucht dan is het plaatje compleet!

(Dicecream)
Door jou wil ik niet meer onnodig met chicks belle, met jou hoef ik af en toe niks te zeggen. Want alles gaat vanzelf, schat ga je mee? Ik heb gereserveerd, een tafel voor 2. We maken het te bond want eenmaal thuis gaan we nog eens los dansend op ons favoriete songs! En dat is hoe het begon en hoe het nog is van heerlijk zwoel geflikflooi tot gevoelige shit! Van heftige passie tot nu maar ff niks! Liggen op de bank en dan checken we als ff de flick! Alles zit perfect in de mix net zoals we samen zijn, dit vind ik het nergens als dit!

(Refrein 2x)
Ik voel vlinders voor jou! Ze vliegen rond in me buik naar beneden, en je moet weten dat ik van je houd! En door die vibe blijf ik telkens weer zweven, want Baby Baby!


Toen Eve verliefd op Celine werd voelde ze telkens vlinders in haar buik. En toen ze ’s avonds ging slapen droomde ze met haar vriendin ,ze vond alles van Celine gewoon perfect.
Eve had alleen maar ogen voor celine dus ze had geen tijd voor andere meisjes, want als ze samen waren was alles perfect.

2) Volumia! - Hou Me Vast
Niemand weet waarom de dag weer nacht wordt
niemand weet waarom de zon nog schijnt
niemand weet waarom de kille wind nog waaien zou
maar ik weet dat ik van je hou

Niemand weet waarom er sterren vallen
niemand weet waarom de dood ons volgt
niemand weet waarom er mensen slapen in de kou
maar ik weet dat ik van je hou

Hou me vast, leg m`n hoofd lief op je schouder
hou me vast, streel me zachtjes door m`n haar
hou me vast, soms wordt het allemaal eventjes te veel
en bij jou zijn, is dan alles wat ik wil

Niemand weet waarom geluk soms wegwaait
niemand weet waarom een bloem verwelkt
niemand weet waarom jij de enige bent die ik vertrouw
maar ik weet dat ik van je hou

Hou me vast, leg m`n hoofd lief op je schouder
hou me vast, streel me zachtjes door m`n haar
hou me vast, soms wordt het allemaal eventjes te veel
en bij jou zijn, is dan alles wat ik wil

Vraag me niets, zeg me niets, sla je armen om me heen
praat niet met me, hou me stevig vast
woorden schieten toch tekort, als ik m`n hart bij jou uitstort
praat niet met me, hou me stevig vast

Hou me vast, leg m`n hoofd lief op je schouder
hou me vast, streel me zachtjes door m`n haar
hou me vast, soms wordt het allemaal eventjes te veel
en bij jou zijn, is dan alles wat ik wil

In het boek kwam dit lied ook voor ‘’ toen klonk Hou me vast uit de radio. Eve sloot haar ogen en met Celine op haar netvlies neuride ze het liedje mee. Volumia zong precies waarover ze achter haar oogleden droomde’’
Dus in het liedje komen heel veel gevoelens voor die Eve voor Celine voelt.

3) Jim – dapper en sterk
Ik zoek heel mijn leven, het lijkt zo dichtbij
Dus altijd zal ik doorgaan, want jy hoort bij mij

Ik heb angstig lopen dwalen, altyd doelloos in het rond
Geen richting of geen reden, totdat jij me eindelijk vond
Als jij me aankijkt, weet ik waar ik heen moet gaan
Want jouw liefde is de richting en mijn hart wijst het aan

Ik zweef van geluk met jou in mijn dromen
Ik kan niet geloven dat het bestaat
Hou me goed vast, we zullen er komen
Ik weet nu waar ik moet gaan, ik kom eraan

Alle krachten diep van binnen, ik wist niet dat het in me zat
Want als iemand je helpt zoeken, blijft het een verborgen schat
Ook zonder om te kijken weet ik dat je bij me staat
Ik neem je in mijn armen, nee het is nog niet te laat

Want nu is het tijd, om weer mezelf te zijn
Mijn angsten laat ik achter me, ze krijgen me niet klein

Ik zweef van geluk met jou in mijn dromen
Ik kan niet geloven dat het bestaat
Hou me goed vast, we zullen er komen
Ik weet nu waar ik moet gaan

Mijn angst overwonnen, toch treed ik gevaar
Dapper en sterk, nee niet te verslaan
Ja samen met jou, gaan we door het vuur
En komen alle dromen uit

Ik zweef van geluk met jou in mijn dromen
Ik kan niet geloven dat het bestaat
Hou me goed vast, we zullen er komen
Ik weet nu waar ik moet gaan, ik kom eraan

Ik kan niet geloven dat het bestaat
Hou me goed vast, we zullen er komen
Ik weet nu waar ik moet gaan, ik kom eraan

Wat ik zocht heel mijn leven, was al die tijd dichtbij
Ik heb het nu gevonden, want jij, jij hoort bij mij

Door de liefde en steund van celine durfte eve te vertelen dat ze lesbisch is. Zonder haar steund zou ze misschien het nooit durven vertelen . Maar ze wist dat Celine altijd bij haar zou staan en daardoor kon ze haar angst overwinnen. Eve zweef van geluk met zo’n vriendin die haar leven heel maakt.

4) Gordon & Lange Frans -Als je maar gelukkig bent
Ik zie de blik nog in zijn ogen,
toen ik tegen mijn vader zei:
Lieve papa luister eens:
'Niet de meiden maar de jongens zijn voor mij'.
Een last die van mijn schouders viel,
mijn dubbelleven was voorbij
Zeker toen mijn vader zei:
'Je blijft gewoon m'n zoon'.
Maar heel veel mensen zijn nog klein van geest
Bang voor het onbekende en dat vrezen zij soms nog het meest
Ik zou willen dat iedereen straks nog een zin kent: Als je maar gelukkig bent!
Refrein:
'Als je maar gelukkig bent'
dat is wat mijn moeder zei
Luister naar je hart mijn jong
Het leven is te snel voorbij
Laat die kant maar van jezelf zien
waar anderen zo bang voor zijn
Het is aan iedereen gegeven om vrij en zonder angst te leven
Als je maar gelukkig bent
Lange Frans Rap:
De wereld is ontworpen om je klein te houden
Ze weten alles al maar ze proberen het geheim te houden
We kunnen vliegen naar mars en rijden op water (echt waar?)
Maar er wordt ons geleerd om te haten
Bang te zijn voor wat we niet kennen
Geen vragen te stellen maar schelden en wegrennen
En ik kan er niet aan wennen want ik zie het niet zo
We bloeden allemaal rood en we gaan allemaal dood
Dus ben je flikker, pot, poot, natte, battie of mietje
We zingen allemaal hetzelfde, hetzelfde liedje
En aan het eind van de dag zijn we allemaal mensen
Met andere dromen en andere wensen
En ik hoor de haters al dat ik met homo's loop
Maar ik hou gewoon van mensen ben geen homofoob
En diezelfde haters die snappen maar de helft
Wat wil je later worden? Wat dacht je van jezelf!
Refrein:
'Als je maar gelukkig bent'
dat is wat mijn moeder zei
Luister naar je hart mijn jong
Het leven is te snel voorbij
Laat die kant maar van jezelf zien
waar anderen zo bang voor zijn
Het is aan iedereen gegeven om vrij en zonder angst te leven
Als je maar gelukkig bent
Refrein:
'Als je maar gelukkig bent'
dat is wat mijn moeder zei
Luister naar je hart mijn jong
Het leven is te snel voorbij
Laat die kant maar van jezelf zien
waar anderen zo bang voor zijn
Het is aan iedereen gegeven om vrij en zonder angst te leven
Als je maar gelukkig bent

Aan het begin van dit liedje moest gordon aan zijn ouders vertelen dat hij homo is, Net als hoe Eve aan haar ouders moest vertelen dat ze lesbisch is. De ouders reageerden later ook heel normaal en verstaandig, want als dat haar gelukkig maakt zijn ze dan ook gelukkig.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zij en haar door Dirk Bracke"