Dirk Bracke, Zij en haar. Leuven: Davidsfonds, 2004 (2e druk)
Dit boek heb ik gekozen omdat de kaft mij erg aansprak. Toen ik de achterkant las was ik best nieuwsgierig hoe het af zou lopen en omdat het mij wel een leuk boek leek.
Er was bijna nergens een samenvatting te vinden. Ik heb op deze site:
http://www.jeugdenseksualiteit.be/m_jongeren/index.php?page=publicaties_toon&id=117 een stukje gevonden waar het boek over ging, zelf heb ik er ook nog wat dingen bij gezet.
Dit boek vertelt het verhaal van Eve, een meisje van 15 jaar met een passie voor tennis. Er zijn in het boek twee grote verhaallijnen te onderscheiden. Enerzijds is er het verhaal dat handelt over Margaux, de beste vriendin van Eve. Zij verongelukte terwijl ze samen met de fiets naar school reden. Het is een zware slag voor Eve, maar het leven gaat stilaan verder. De dood van Margaux hangt nauw samen met de tweede verhaallijn. Als Tibo verliefd wordt op Eve, laat ze zich door hem inpalmen. Maar het klikt niet echt met Tibo, ze gaat met hem omdat ze denkt dat het zo hoort. Eve begint te twijfelen, iedere ochtend ziet ze de blikken van Céline een laatstejaars van school. De blikken brengen Eve in de war. Naarmate het verhaal zich verder ontwikkelt, ontdekt Eve langzaamaan dat ze verliefd wordt op meisjes en eigenlijk niet op jongens. Ze ontmoet Céline eigenlijk voor het eerst op kamp, daar gaan ze samen een eindje wandelen en leren elkaar een beetje kennen. Terug van kamp spreken ze dingen met elkaar af, ze worden al snel heel erg verliefd. Maar dan zit Eve met het probleem hoe ze dit aan haar vrienden en ouders moet vertellen. Door de steun die ze krijgt van Céline lukt het haar om het te vertellen. In eerste instantie reageren haar vrienden best raar. Maar haar ouders vatten het wel goed op. En Eve is ook weer een beetje gerust gesteld.
Het meisje in dit boek ‘Eve’ wordt verliefd op een ander meisje ‘Céline’. Ze ontmoeten elkaar en raken erg verliefd. Zij en haar is dus betekenis van Eve en Céline die op elkaar verliefd zijn. Het boek heeft geen motto, wel is het geschreven voor een aantal personen die Dirk geholpen hebben bij het schrijven van zijn boek.
Onderwerp
Is het duidelijk over welk onderwerp de tekst gaat? Kun je dat in enkele woorden of zin onder woorden brengen?
Ja, best wel duidelijk. Eve komt erachter dat ze niet op jongens maar op meisjes valt.
Vind je het onderwerp interessant, spreekt het je aan? Ben je deze tekst juist gaan lezen omdat het onderwerp je vooral aansprak? Zijn je verwachtingen uitgekomen? In welk opzicht(niet)?
Toen ik heb boek gehuurd had sprak het onderwerp me in het eerste geval wel aan maar het uiteindelijke onderwerp was anders dan dat ik had verwacht. Het sprak me wat minder aan omdat ik er zelf niet mee te maken heb. Na mate ik wist wat het onderwerp was, had ik wel een verwachting. En deze is grotendeels wel uitgekomen. Ik had de verwachting dat ze erachter komt dat ze lesbisch is en verliefd word op Céline.
Ben je door dit boek anders over het onderwerp gaan denken?
Je sta er eigenlijk nooit erg bij stil, dat meisjes (jongens) op elkaar kunnen vallen. En vooral zoals ook uit het boek blijkt, het te vertellen aan je vrienden en ouders. Je kan natuurlijk ook gepest worden en je kan geen kinderen krijgen, waar je eigenlijk zozeer niet bij nadenkt. Dus qua dat opzicht ben ik er wel anders over gaan denken, dat je eigenlijk niet samen dan kinderen kunt ‘maken’.
De gebeurtenissen
Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het boek? Waarom?
Het belangrijkste gebeurtenis is dat Eve verteld aan haar klas dat ze lesbisch is. Ze heeft toen al haar moed bijeen geraapt om dat aan de klas te vertellen. Ze wil dat de klas het van haar zelf hoort en niet dat ze allemaal roddelen. Ze legt dan aan de klas dat ze verliefd is op een meisje. Blz. 144 en 145.
Eve liep naar voren en ging met een bil op het tafeltje zitten. Haar linkerbeen liet ze gemaakt nonchalant over de tafelrand bengelen. Ze slikte en verplichtte zichzelf om iedereen aan te kijken. ‘Ik wil dat jullie iets van me weten’, zei ze en in gedachten probeerde ze haar zinnen goed te formuleren. ‘Sinds een jaar of wat heb ik iets over mezelf ontdekt. Ik weet sindsdien dat ik niet op een jongen verliefd kan worden.’
Beschrijf een gebeurtenis die het meeste indruk op je gemaakt heeft en met voorbeelden.
Het is een indrukwekkend stukje omdat Eve haar ogen van Céline niet kan afhouden.
Zodra ze de kegel gepasseerd was, boog Céline zich voor over en met haar handen op haar dijen bleef ze nahijgen. De turnleraar gaf waarderend een tikje op haar rug, terwijl hij de namen van de lopers noteerde die arriveerden. Céline kwam langzaam overeind en wandelde in de richting van het raam waar Eve stond. Haar hoofd was rood en ze ademde diep in en uit. Eve vergat een ogenblik te ademen. Het sporttruitje van Céline was doorweekt en kleefde aan haar lichaam als een tweede huid. Alsof ze naakt was, stonden haar borsten afgetekend in het natte shirt. Eve kon haar ogen niet van het meisje afhouden.
Jezus, wat is ze knap, ging het door haar heen. Alsof ze voelde dat ze werd aangekeken, hief Céline haar hoofd op. Ze keken elkaar recht in de ogen. Céline bleef staan en trok haar schouders naar achteren zodat haar borsten nog duidelijker te zien waren. Eve sloeg beschaamd haar ogen neer, maar ze kon zich niet bedwingen om weer naar het meisje te kijken. De felle gloed in de ogen van Céline hield haar blik vast. Met tegenzin deed Eve een paar stappen achteruit en als bedwelmd liep ze weer naar het klaslokaal.
Blijven de gebeurtenissen je van begin tot eind boeien of moest je echt worstelen om verder te lezen?
De gebeurtenissen bleven me boeien tot het eind. Toen Eve ‘verkering’ had met Céline en niemand het nog mocht weten. Als ze elkaar dan zagen, deden ze net alsof ze niks met elkaar hadden omdat dan de andere er achter zouden komen.
Ook was het spannend dat tussen door de toestand van Eve door. Werd er verteld over de bezigheden van Tibo en Britt (Britt is ook een vriendin van Eve) dat ze steeds s`nachts met een vuilniszak over straat gingen. Aan het eind komen Céline en Eve erachter waar hun zich mee bezig houden. Britt gooide een steen bij iemand door de ruit, als er verder niks gebeurde kwam Tibo met een vuilniszak en ging het huis in. Hij haalde daar de waardevolle spullen weg. En om niet op te vallen zette hij de vuilniszak bij de weg en fietste weer weg. Later kwamen ze die vuilniszak weer halen met een vriend van hun (Willy). En verkochten ze de spullen door, en verdiende zo wat extra’s.
Zo zijn er nog enkele stukjes in het verhaal die het boeiend houden.
Personages
Is de hoofdpersoon volgens jou een held(in) op wie je zou willen lijken? Waarom (niet)?
Als ik in de situatie zou zitten van de hoofdpersoon zou ik haar zeker een heldin vinden. Ze durft er voor uit te komen dat ze op het zelfde geslacht valt. Ze geloof het eerst zelf ook niet, ze wilde het toch proberen om op een jongen te vallen maar dat lukte niet. Als ik in haar situatie zou zitten zou ik het wel moeilijk vinden om het me ‘omgeving’ te vertellen, dat ze dat heeft gedaan vind ik heel moedig van haar.
Kun je je goed verplaatsen in de personages? Waarom (niet)?
Ja, je kom best veel te weten wat ze voelt. En wat voor emoties en gedachtes ze heeft. De andere personages kun je je wat minder in verplaatsen omdat je niet veel over de gevoelens en gedachtes te weten kom.
Zijn de beslissingen van de personages begrijpelijk of aanvaardbaar? Welke wel en welke niet?
Ik vind de beslissing van Eve best moeilijk dat ze echt Lesbisch is. Ze kan later geen kinderen krijgen samen met Céline en dat is toch een best zware beslissing. De beslissing van Tibo en Britt om spullen te spelen vind ik een stomme en onverantwoordelijke beslissing. Ze kunnen in de gevangenis terecht komen, en lopen vrij veel risico. Gelukkig is het achteraf allemaal wel goed gekomen.
Bouw
Komt het verhaal langzaam op gang of zit er meteen vaart in?
De meeste boeken beginnen vaak vrij saai waardoor je de wil om verder te lezen een beetje kwijt raakt. Dit boek begint meteen met een belangrijke gebeurtenis waardoor je geinteresseerd bent in het vervolg van het boek.
Het verhaal begint met een inleiding over de dood van Eve’s vriendin Margaux. Ik vind het een best aparte manier om zo met een verhaal te beginnen.
Wat vind je van het eind? Blijft er het nodige onduidelijk? Vind je dat verveld of juist niet?
Het eind was best spannend, en ik had helemaal niet verwacht dat het boek zo zou eindigen. Eve krijgt ook steeds vervelende telefoontje van mannen of ze seks met hun wil. Als ze met Céline naar de bioscoop gaat. Zit Céline Eve’s nummer geschreven op een reclamepaneel. Eve herkent dit handschrift. Toen ze erachter kwamen wat Tibo en Britt uit spookten, ging Eve praten met Britt waarom ze dat deden. Ook vroeg ze gelijk waarom Britt haar nummer bij het station had geschreven.
‘Waarom deed je het? Was het omdat ik lesbisch ben? ‘ zei Eve. Voor het eerst keek Britt Eve in de ogen. En Eve schrok toen ze de woede zag. ‘Ik deed het voor Tibo’, zei Britt fel. ‘Voor Tibo?’ vroeg Eve verbijsterd. ‘Voor Tibo’, herhaalde Britt met nadruk. “maar je moet me geloven, Tibo weet niks van de tekst in het station.’ Er blijft eigenlijk niks onduidelijk op het einde, dit vind ik ook niet jammer.
Zie je de gebeurtenissen door de ogen van één of van meerdere personages? Past dat goed bij het verhaal? Is dat in jouw ogen geslaagd?
Je zie de gebeurtenissen door de ogen van Eve en dat vind ik goed. Je kan je goed concentreren op één persoon. Ik vind dat dit ook goed bij het verhaal past en is in mijn ogen geslaagd. Je weet precies wat ze van wie denkt.
Taalgebruik
Welke eigenaardigheden in taal en stijl zijn je opgevallen?
Hij heeft veel moderne begrippen gebruikt, zoals namen van bekende zangers, liedjes acteurs en meer uit deze tijd.
’Hou me vast’, klonk het uit de radio. Ze sloot haar ogen en met Céline op haar netvlies neuriede ze het liedje mee. Volumia zong precies waarover ze achter haar oogleden droomde.
’Je stinkt’, zei hij. ‘Britt had een nieuwe deodorant. Shanna en ik hebben hem een uitgetest, ‘Tommy Hilfiger’. ‘Bah… meisjes!’ zei Niels en hij trok een vies gezicht.
Vind je de manier van vertellen te wijdlopig, te uitgesponnen, te hoogdravend of juist niet?
De manier van vertellen vond ik goed. Hij vertelde het in een goede volgorde, zodat het ook erg spannend bleef.
Vind je dat het taalgebruik past bij de personages en het onderwerp? Waarom (niet)?
Het past bij het taalgebruik, omdat het ook jongeren zijn waar dit boek overgaat. De tekst is niet moeilijk en het is vlot weg te lezen. Sommige woorden passen precies bij dit onderwerp, holibi’s.
Het boek was goed te volgen, goed modern taalgebruik. Je kon je goed inleven in de hoofdpersoon. De gebeurtenissen in het boek waren soms voorspellend, maar in sommige stukken kwamen er dingen voor die je helemaal niet had verwacht.
Een goede recensie heb ik kunnen vinden bij uittrekselbank, helaas was er geen analyse over dit boek. Wel heb ik een ander commentaar stukje gevonden over het boek. Informatie over de auteur was ook niet op uittreksel bank. Ik heb via Google twee sites gevonden waar veel informatie staat over Dirk Bracke. Ik kwam op de website van de auteur zelf en op de website van de uitgeverij. Onder aan de blaadjes staat het adres waar ik ze vandaan heb. Ook zit er een stukje bij, hoe hij op het idee is gekomen dit boek te schrijven.
REACTIES
1 seconde geleden
*.
*.
echt een goed boek!!!
14 jaar geleden
AntwoordenX.
X.
yeyeyey, leuk boek!
7 jaar geleden
Antwoorden