Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 676 woorden
  • 30 november 2006
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 38 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1981
Pagina's
160
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Wie niet weg is wordt gezien
Shadow
Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens

Auteur: Ida Vos

Titel: Wie niet weg is wordt gezien

Druk: 7de , uitgebreide druk, 2006

Uitgever: Uitgever Leopold

Aantal bladzijden & hoofdstukken: 152 Blz. & 45 Hoofdstukken

Mening

Ik vind het boek heel spannend. Toen ik al over de helft was wist ik niet bepaald hoe het af zou lopen. Het is een heel leuk boek om te lezen want je kan je eigenlijk wel een beetje in het verhaal inleven. Ik tenminste.
Ik heb het verhaal daardoor in één dag uitgelezen. Het is ook een begrijpelijk boek, er staan weinig moeilijke woorden in.

Ik hou van geschiedenis boeken dus dit boek is helemaal geschikt. Het wordt ook allemaal heel vlot verteld. Het is spannend, leuk, grappig, en je kan je er helemaal in inleven. Ik vind het echt zo’n boek wat je in een uur uit MOET lezen.

Je krijgt een beeld van hoe het was voor joden (vooral joodse kinderen). Ik heb wel meerdere keren een boek over de oorlog gelezen, maar ik vond dit tot nu toe wel een van de mooiste.
Het enige wat mij wel verbaasde in dit boek was dat ze in het huis van een NSB er mochten wonen, maar wat gebeurde er met die NSB er? Dat staat niet in het boek vermeld.

Samenvatting

boek begint in Rotterdam , waar Rachel (de hoofdpersoon) woont, samen met haar zus Esther en haar ouders. Het is aan het begin van de oorlog. Die avond moeten ze oefenen leren te verduisteren, het eerste teken voor Rachel dat de oorlog begint.
De dag daarna staat het gezin tussen veel mensen op de Beukelsdijk, waar soldaten op en neer marcheren. Dit marcheren is nog maar het begin zegt de vader van Rachel.
Dan moeten ze verhuizen vanwege het bombardement op Rotterdam naar Rijswijk. Daar woont familie van haar, en ze gaat samen met haar neefje, Leo, naar school.


Het gaat van kwaad tot erger voor de joden, en zo komt het dat Rachel samen met haar gezin moet onderduiken. Haar eerste adres is bij een pastoor, waar ze een hele lange periode blijft totdat er een kapelaan benoemd wordt die bij de pastoor gaat wonen, (een kapelaan, is iemand die de pastoor helpt, een assistent) en dus moeten ze bij de pastoor vandaan.
Daarna komt Rachel en haar gezin in Hoorn, dat haar tweede onderduikadres is. Dat huis is nog krapper dan het huis van de pastoor, en er komen alsmaar meer mensen bij, maar na een korte tijd is het niet meer veilig, en moet ze een ander onderduikadres zoeken. Zo komt ze bij een nieuw adres: Venhuizen, bij twee aardige mensen. Maar toch is Rachel heel erg veranderd sinds ze moest onderduiken. Ze durft haast niets meer en is heel bang dat ze gepakt wordt door de Duitsers. Ze verblijgt er samen met haar zusje Esther. Haar vader en moeder moeten naar een ander adres. Ze mogen hun ouders één keer in de maand zien. Ook hoort ze dat haar opa en Oma naar een concentratiekamp zijn gestuurd. En dan, als de oorlog voorbij is, durft ze eerst niet eens naar buiten.
Het is de dag van de bevrijding van Nederland. Iedereen is buiten om het met elkaar te vieren, maar Rachel en haar zus Esther zijn te bang om naar buiten te gaan. Gelukkig is dit na een paar weken weer over. En Rachel en Esther zijn allang blij dat ze hun ouders weer kunnen zien.
Omdat het huis in Venhuizen te klein is voor Rachel en haar gezin, moeten ze weer verhuizen. Als ze weer in Rijswijk zijn vraagt haar vader aan het gemeentehuis of er een huis vrij is. En na een tijdje is er een bericht dat er een heel groot huis is vrijgekomen. Een huis waar eerst een NSB er woonde, maar nu mogen zij erin wonen. Na een korte periode zit het huis vol met familieleden en kennissen die allemaal slachtoffers waren van de oorlog. Sommigen kwamen uit een concentratiekamp en anderen hebben de hele oorlog ondergedoken. Maar heel veel familieleden van Rachel zijn omgekomen in een concentratiekamp.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos"