Vergelding door Bob Mendes

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Vergelding
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1152 woorden
  • 5 november 2003
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Vergelding
Shadow
Vergelding door Bob Mendes
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
uitgeverij : Manteau Antwerpen/Amsterdam

jaar van uitgave : 1992

druk : niet vermeld

Het boek bestaat uit drie episodes:
1. De roos van Bagdad
2. Vergeltungswaffe drei
3. Operatie Babylon

Samenvatting van het boek
Het eerste deel is zeer kort.
Het schetst ons de situatie in een klein joods dorpje in de buurt van Bagdad, bekeken door de ogen van de twaalfjarige Eliyahn, de dag na de onafhankelijkheidsverklaring van Israël.
De jonge Eliyahn ziet hoe het hele dorp wordt uitgeroeid door Irakese soldaten.


Het tweede deel is zo mogelijk nog korter. Hier wordt het superkanon ( Hitlers vergeltungswaffe drei) geïntroduceerd.

Het derde deel is het eigenlijke verhaal. Hierin leren we Michel Moreels kennen, een Belgisch industrieel handelsagent die uit Zuid-Afrika terugkeert naar België.
Michel ontmoet op die vlucht Anna Steiner, die als stewardess werkt. Het klikt meteen met Anna en samen brengen ze een paar dagen door in Londen.
Na een bezoek aan een vriend in Londen, en de weigering om met hem mee te gaan naar Bagdad, keert Michel terug naar Brussel, zijn thuisbasis.
Het toeval wil dat Anna ook in België moet zijn voor haar nieuwe job. Ze besluiten dan ook de tijd samen te doden. Wanneer beiden zich Michels appartement bevinden, gebeurt er plots iets zeer onaangenaam. Twee mannen vallen de kamer binnen en houden hen onder vuur.
Michel kijkt raar op wanneer de twee onbekenden vertellen dat ze Mossadagenten zijn (Israëlische geheime dienst) en hem een om een dienst vragen.
Michel verneemt dat hij eigenlijk Eliyahn Ezekiel heet en geboren is in Irak in het Joodse dorpje Ar Ramadi. Michel die tot nu toe een sluier over zijn geheugen had hangen, aanvaardt uiteindelijk de opdracht om te infiltreren in de Irakese wapenprojecten.

Samen met Anna, met wie hij nu een relatie heeft, vertrekt hij naar Bagdad.
Reeds van bij zijn aankomst maakt hij kennis met kolonel Qazzaz, Kolonel bij de Moekhabarat, de Irakese geheime dienst. Deze man blijkt heel wat macht te bezitten in Irak.
Michel wordt gevraagd om onder een dekmantel materiaal te leveren voor de bouw van het superkanon.
In Bagdad maakt Michel ook kennis met doctor Gerard Bull, een Canadees geleerde die een dubbelrol speelt als CIA agent terwijl hij eigenlijk aan het hoofd staat van het project superkanon.
Eenmaal terug in België komen we te weten dat ook Anna een spionne is van de Mossad, die uitgeleend is aan de CIA.


Michel keert terug naar Bagdad en levert zijn waar. Hierna is hij nutteloos voor de Irakezen en kolonel Quazzaz besluit hem dan ook de weg te ruimen.
Michel heeft echter enkele waren laten vasthouden aan de grenzen. Hierop wordt Quazzaz razend en besluit met Michel te schermen.
Op het moment dat Michel gedood zal worden, komt Ibrahim, de absolute chef van de moekhabarat, binnen. Deze ontzet Michel en zet kolonel Quazzaz uit zijn functie.
Beiden worden afgevoerd naar Iran. Daar zij echter beiden nutteloos zijn geworden voor Iraks verdere plannen, heeft generaal Ibrahim een aanslag laten voorbereiden op hen beiden.
Bijgevolg sterft Michel in een vlammenzee, veroorzaakt door de vrachtwagen geladen met kerosine die tegen hun limousine in rijdt.

Evaluatie van het boek.

De titel van het boek slaat eigenlijk maar op een detail uit het boek.
Alhoewel dit detail niet onbelangrijk is omdat het uiteindelijk de motieven van het hoofdpersonage verklaart om mee te doen in het project.

Het eigenlijke onderwerp van het boek is wapenhandel, spionage en corruptie. ( Mendes heeft er een patent op dat zijn boeken het onderwerp corruptie bevatten)
Het is een onderwerp dat al tien jaar actueel is, dus kan het wel boeien. Toen ik het boek las had ik nog nooit gehoord over de affaire, maar dit was geen probleem om te volgen. Achterin het boek stonden ook nog enkele krantenartikels over het onderwerp hetgeen zeker interessant was.

De personages maken het soms wel moeilijk om het verhaal geheel te blijven volgen.

Velen spelen namelijk een dubbelrol en zijn verbonden aan verscheidene organisaties.
(soms zowel de goede als de slechte, bv. Gerard Bull)
Het is wel zo dat alle (hoofd)personages een achtergrond meekrijgen. We komen te weten waarom ze wat doen, waarom ze op bepaalde dingen emotioneel reageren.
Hierdoor blijft het toch mogelijk om mee te blijven met het verhaal.

De belangrijkste gebeurtenissen spelen zich af in Irak, het land waar het eigenlijk allemaal om draait. Ook in België komt men af en toe eens een belangrijke gebeurtenis tegen maar deze speelt zich dan meestal af rond een hoofdpersoon. De meeste acties spelen zich ook af rond de absolute hoofdpersoon, Michel Moreels.
Hetgeen er gebeurt blijft wel geloofwaardig door het feit dat non-fictieve echte elementen gebruikt en die aanvult met zijn eigen verzinsels.

Hoewel het soms moeilijk is om volgen door de vele personages met een dubbelrol, zorgt de min of meer chronologische en logische opbouw van het verhaal toch voor een houvast.
Het komt bijvoorbeeld niet voor dat je van de ene gebeurtenis in de andere valt zonder dat je achtergrondinformatie hebt. De meeste passages bouwen voort op andere passages. Indien dit niet zo is, wordt de uitleg meestal in het begin van de fragmenten gegeven, zo snel het kan.
Het taalgebruik in het boek is aangepast aan zowel jongeren als volwassenen.
Voor volwassenen is het zeker niet te kinderachtig geschreven en voor jongeren zeker niet te moeilijk.
In het boek komen dus geen te moeilijke woorden en zinsstructuren voor.

Het is eenvoudig en toch boeiend geschreven.
Het boek handelt over de illegale wereldhandel en dus worden er doorheen het verhaal verschillende talen gesproken. Alles is wel in het Nederlands geschreven, maar soms laat de auteur een woord in een andere taal staan.µ
Dit geeft een extra dimensie aan het verhaal, je krijgt hierdoor meer het gevoel dat het over internationale handel gaat en dat het hoofdpersonage zich wel degelijk in andere landen bevindt.

Oordeel
Ik heb het boek met plezier gelezen.
Zoals gezegd was het niet moeilijk geschreven en toch boeiend.
Ook het thema van het boek sprak me aan.
Bob Mendes spit hier een waar gebeurd, actueel thema uit en vermengt het met zijn eigen verzinsels tot een geslaagd boek.
De feiten doen je geloven dat het verhaal echt gebeurd kan zijn. ( wat deels ook waar is)
Ook het feit dat er soms andere talen worden gebruikt doet het inlevingsvermogen stijgen.
Hierdoor krijgt het boek een spannendere dimensie.
Spijtig dat het verhaal soms moeilijk te volgen was door de dubbele rollen van de personages. In bepaalde stukken werd de betekenis me pas duidelijk wanneer ik reeds enkele bladeren verder zat. ( Zoals bij het hoofdstuk waar we ontdekken dat Anna eigenlijk een geheim agente is). Maar over het algemeen was het boek niet moeilijk en goed volgbaar.
Het boek is zeker een aanrader en betekende niet voor niets de doorbraak van Bob Mendes.

Zijn prestatie werd dan ook beloond met de gouden strop.
Bob Mendes spit hier een waar gebeurd, actueel thema uit en vermengt het met feiten tot een geslaagd boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vergelding door Bob Mendes"