Timboektoe rocks! door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Timboektoe rocks!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2366 woorden
  • 25 april 2008
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
71 keer beoordeeld

Boekcover Timboektoe rocks!
Shadow
Timboektoe rocks! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Timboektoe rocks!
Auteur: Carry Slee

Inleiding
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de andere 3 delen van de Timboektoe serie ook al heb gelezen & de film gezien heb. Ik vind deze serie erg leuk om te lezen vooral omdat het spannend en omdat ik het in 1 stuk door kan lezen. Ik hoop dat er nog een deel uit komt na dit boek.

Eigen mening
Ik vind het boek erg spannend, realistisch en mooi.
Ik vind het spannend omdat er stukjes in het boek waren van je dacht
“ als dat nog maar goed komt “ , het blijft ook spannend omdat het verhaal steeds afwisseld.

Ik vind het realistisch omdat de dingen die gebeuren ook in het echt kunnen gebeuren en/of zijn gebeurd.
Ik vind het mooi omdat alles weer goed komt en gemaakt wordt. Je leert er ook nog van over liefde en ruzie.

Over de schrijfster
Carry Slee werd op 1 juli 1949 geboren in Amsterdam, nu woont ze in Tongeren. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten schreef. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht en werd uiteindelijk dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas, want samen met haar leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte. De toneelstukken werden, vaak met groot succes, gespeeld door de leerlingen.
Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (1979) en Masja (1981) Samen zorgen hun voor de inspiratie van Carry Slee. Toen haar dochters nog jong waren, bedacht Carry Slee verhalen voor hen waarin ‘Keetje Karnemelk’ de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift Bobo te sturen. Daarin werden ze gepubliceerd. Door het succes van ‘Keetje Karnemelk’ ging Carry Slee verder met schrijven. Ze bood het script aan bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 in boekvorm verscheen. Hiermee begon een succesvolle carrière.
Carry Slee ( 1949) is één van de populairste Nederlandse kinderboekenauteurs.Ieder jaar is zij weer de favoriet bij de Jonge Jury en de Kinderjury, ze ontving 14 prijzen. In 1999 en 2001 ontving ze zelfs de prijzen in alle 3 de categorieën. Carry schrijft voor alle leeftijden, haar boeken voor kinderen voor boven de 11 gaan over serieuze onderwerpen
zoals; pesten, scheidingen en geweld. Zij wil graag leren dat ze in hun eigen leven altijd opzoek moeten gaan naar oplossingen voor hun problemen. Carry schrijft vooral hij personages goed uit zodat lezers zicht er snel in kunnen leven.

Extra weetjes
Carry’s geliefde is Elles. Haar kinderen zijn Nadja & Masja. Ze is 1.69 meter lang. Haar kleur ogen is blauw. Ze heeft 1 zus en is ook schrijfster. Ze haat het om haar te vervelen en is gek op brillen. Ze knapt af op discriminatie. Ze heeft 2 honden Bram (al wat ouder) en een pup Ollie, ze gaat niet de deur uit zonder hen, en wandelt graag.

Samenvatting
In het vorige boek ontdekt Brain een grot. In dit boek wordt die grot geopend en daar hoort een groot feest bij. Ze waren al druk bezig met de voorbereidingen en moesten vaak naar de stad om spullen voor die opening te halen. Daar ontmoet Edgar de franse Sophie. Hij wordt smoorverliefd op haar en zij ook op hem. Het enige probleem is dat Sophie al verkering heeft, namelijk met Alian. Als Sophie het een tijdje later uitmaakt met Alain, krijgen Edgar en Sophie verkering. Ze zijn dolgelukkig met elkaar. Maar als ze op een dag romantisch met elkaar in een bos zitten, komen Alain en zijn vrienden eraan, ze hebben hun de hele tijd gevolgd. Hij grijpt Sophie en wil haar verkrachten, maar Edgar grijpt in en wordt daarna zelf in elkaar geslagen. Sophie is ongedeerd en belt de ambulance. Edgar is er slecht aan toe, er is namelijk een stukje schedel gescheurd en moet nog even rust houden. Maar dan mist hij het openingsfeest wel. Ondertussen is Jules zijn vader aan het ophalen. Hij is zo blij omdat zijn vader eindelijk uit de afkickkliniek komt. Hij heeft er een jaar in gezeten om af te kicken van de drank. Als ze weer thuis zijn verteld zijn vader dat hij een baantje heeft gevonden. Het is heel ver weg en zijn hond Frodo kan niet mee, omdat de oom en tante van Jules, waar ze tijdelijk bij in gaan wonen, niet van huisdieren houden. Jules vindt het verschrikkelijk maar durft er niks van te zeggen omdat hij anders bang is dat als zijn vader geen werk heeft hij weer gaat drinken. Hij vertelt het alleen aan zijn beste vrienden; Brain en Nona.
Brain en Nona vinden het ook verschrikkelijk dat hij moet verhuizen en komen op het idee om de vader van Jules in de grot als gids te laten werken.Ze vragen het aan Ad, de eigenaar van Timboektoe en hij vindt het goed. De vader van Jules vindt het geweldig en hij mag na de opening al beginnen als gids. Gelukkig kunnen Jules en zijn vader gewoon in Frankrijk blijven wonen.

Ondertussen logeren er twee meisjes op camping Timboektoe; Simone en Birgit. Simone is verliefd op Kars, maar er is één probleem. Kars heeft al met Annabel. Dus Birgit en Simone bedenken een plan om Kars en Annabel uit elkaar te krijgen.doordat Brigit en Simone annabel laten denken dat Kars met een ander gezoend heeft maakt Annabel de verkering uiteindelijk.Annabel. Kars is erg verdrietig en besluit om een paar dagen te gaan fietsen. Hij is nog maar net weg of Annabel komt erachter dat het allemaal leugens zijn. Ze probeert hem te bellen, maar Kars neemt niet op. Uiteindelijk lukt het haar toch om hem te bereiken en ze spreken die avond af op het ‘Love Island’, het eiland dat bij de camping is. In die tijd is er weer een nieuwe jongen op Timboektoe aangekomen; Daan. Brain verwelkomt hem en voelt telkens vlinders in
zijn buik. Hij is er namelijk verliefd op Daan.
Ze trekken veel met elkaar op en komen erachter dat ze verliefd zijn op elkaar. Ze krijgen verkering, maar dat blijft nog stil, omdat nog niemand weet dat Brain homo is. ’s Avonds op het Love Island is het erg gezellig, Kars en Annabel zijn erg verliefd. Ze zitten op een grasveldje als Kars ineens vlammen ziet. Heel veel vlammen, het komt van de camping. Als ze dichterbij komen zien ze dat de hele kantine in brand staat. Die morgen, als het vuur eindelijk is geblust, komen ze allemaal bij elkaar en denken dat dit het einde betekend voor Timboektoe. Het lijkt erop dat de brand is aangestoken en Brain en Daan gaan dat uitzoeken door wie. Ze komen erachter dat de brand aangestoken is door Francois, een vriend van Alain; Die nu samen met twee vrienden in de jeugdgevangenis zit vanwege verkrachting en poging tot moord. Francois en zijn vriend hebben dit gedaan uit wraak dat de rest van hun vrienden nu in de gevangenis zitten. Hij wordt opgepakt en ook in de gevangenis geplaats. Een paar dagen later komen er allemaal vrachtwagens het terrein op rijden. Het blijkt het tv-programma SOS Nederland te zijn. Dat geregeld is via Nona, wiens tante in de redactie van het programma zit. Timboektoe wordt langzaam weer opgebouwd en het openingsfeest kan doorgaan. Als het eindelijk de avond van het feest is, is het heel druk en er komt een bekende band spelen. En Edgar is weer uit het ziekenhuis en mag ook meegenieten van de band.Gelukkig loopt het goed af en camping Timboektoe ziet er nog mooier uit als eerst!

Verwerkings opdrachten

Beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is.
Ik neem Brain’s probleem. Hij heeft in de andere 2 delen ontdekt dat hij niet op meisjes valt maar op jongens. Hij houdt het liever nog even voor zich. In het vorige deel was hij samen met Jules op kano tocht. Toen jules vroeg “wie zou je welleens willen zoenen?” . Zei Brain “Jou.” Van schrik is Brain weg gekanood en met kritieke omstandigheden gevonden. Uiteindelijk vertelde hij aan Jules zijn gevoelens voor jongens. Nona kwam het ook te weten. Het bleef tussen hun. In dit deel komt er een nieuwe jongen op de camping; Daan. Hij doet ook mee aan de dans act en Brain ook want die valt in voor Edgar. Brain vind Daan leuk, maar denkt dat Daan Nona leuk vindt. Brain voelt zich er rot en vertelt uitendelijk ook alles tegen zijn moeder. Brain en Daan zijn steeds vaker met zijn 2e. en dan komt Brain erachter dat Daan hem ook leuk vindt en helemaal niet Nona. Ze krijgen verkering maar dat blijft stil. Pas aan het einde van het boek, komt Edgar er ook achter als hij Brain ziet zoenen met Daan.
En ze zijn nog gelukkiger met elkaar dan ooit tevoren.

Aan het eind van het verhaal kijkt de hoofdpersoon terug in zijn dagboek op de gebeurtenissen. Verplaats je in die persoon en schrijf 2 stukjes.
14-08-‘07 22:30
Het was me toch wat vandaag. Als eerst ging het uit met Annabel omdat ik dacht dat zij vreemd ging. Dat is helemaal niet zo, Brigit & Simone wouden ons uit elkaar drijven. Annabel geloofde alles wat hun zeiden!
Echt zo gemeen. Uit woede ben ik weg gefietst. Toen me mijn oma belde en zei dat ik eens terug moest komen, ben ik maar terug gegaan. Annabel, Simon & Brigit hebben toen alles uitgelegd. Ik was boos en blij. Gelukkig is het nu weer aan tussen mij en Annabel en gaan we nu gezellig naar love Island. DagDag Kars!

15-08-’07 01:32

Dit is de ergste gebeurtenis ever! Ik zat dus met Annabel gezellig samen op Love Island, wat heel erg leuk was. Tot we ineens brand zagen. Het kwam van de camping. We zijn z.s.m naar de camping gegaan. Het brand kwam uit de kantine. Heel de kantine brande af! De schade is erg groot.
En ergst is nog; het is mijn schuld! Ik heb lamp olie geknoeid en niet opgeruimd! Ik zeg nog niks tegen de andere want die denken dat het aan is gestoken. Morgen komt de politie onderzoek doen hoe de brand is ontstaan. Ik hoop dat alles goed komt! Ik ga nu proberen te slapen.
DagDag Kars!

Leg uit waarom het verhaal spannend of voorspelbaar en saai is. Beschrijf de spannendste momenten en de voorspelbaarste en saaiste momenten. Maak dat duidelijk.
Ik vind het verhaal erg afwisselend. Er zijn soms bepaalde momenten waarvan je denkt; hoe loopt het af? En ook momenten waar je denk van nou lekker indrukwekkend. Alle kleine details vind ik soms erg saai. Maar spannendste is juist dat Edgar in het ziekenhuis komt te liggen. En ik vind het stukje over dat Brain en Daan uit gaan zoeken wie de brand heeft aangestoken ook erg spannend.
Ik vind het stukje over dat Jules en zijn vader moeten verhuizen saai om te lezen omdat het allemaal een beetje overbodig gezeik gewas. Ik had dat weggelaten. Er komen meer spannender stukjes voor dan saaie gelukkig.

Leeservaring opdracht

Heeft het verhaal je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?
Ja, het heeft zeker nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. Ik ben er achtergekomen dat sommige personages een heel ander gevoel hebben. BV; Kars & Annabel. In hun situatie (dat annabel denkt dat Kars vreemd gaat) dat Kars dan weg loopt. Dat had ik niet verwacht.

Hebben gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke gebeurtenissen vooral? Hoe komt dat?
Sommige hebben gebeurtenissen hebben indruk gemaakt. Vooral dat Edgar letterlijk het ziekenhuis wordt ingeslagen. Door Alain (de franse ex van zijn vriendin). De reden gaat nergens over dat vind ik nog het ergst. de reden is dat hij met Shopie verkering heeft dus alains ex.


Wat vind je van de ideeën en het gedrag van verschillenden verhaal personen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verrassend of juist voorspelbaar?
Ik vind het gedrag van alle personages erg anders. Brain is verlegen, Alain wilt stoer doen, Isa ik behulpzaam, Annabel is lief & Simone en Briget zijn gemene bitches. Ik vind zeker dat het gedrag bij al deze personages past. Alain wilt stoer doen door “zomaar” Edgar in elkaar te slaan. Simone en Briget zijn gemene bitches omdat ze Kars en Annabel uit elkaar willen drijven.Voor sommige reageren ze verrassend & voor de andere voorspelbaar.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je het een plezierig slot? Hoe komt dat?
Ik vind het slot erg goed en zeer plezierig. Het past bij de beschreven gebeurtenissen omdat Edgar uiteindelijk toch bij de opening van de grot kan zijn. De kantine van Timboektoe wordt opgebouwd. Ik vind het eind zo leuk vooral omdat alles gewoon weer goed komt.

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier meer te maken?
Ik vind het verhaal leuk, makkelijk en vlot te lezen. Taalgebruik is niet moeilijk en begrijpelijk. Daarom lees ik Carry’s boeken graag.

Mijn mening achteraf
Mijn mening is achteraf wel wat veranderd, ik vind het boek nog interessanter omdat ik nu voor de 2de keer stil staat bij alle gebeurtenissen en daarom veel van kan leren. Ik leef meer mee met alles.
Het boek heeft mij aan het denken gezet over wat ik in een situatie als bijvoorbeeld Sophie zou hebben gedaan, of in de situatie van Kars.
Het is gewoon lekker en realistisch geschreven. Ik was in 1 dag zo door die 222 blz. heen.
De mooiste momenten vind ik; het opbouwen van de camping en dat het tussen Annabel & Kars weer goed komt.

Het minder leuke moment vind ik; dat Edgar in elkaar wordt geslagen en
Dat de camping afbrand en ze horen dat er geen geld is om het opnieuw op te bouwen.
De vervelendste personen zijn; Alain, omdat hij Edgar in elkaar slaat en Sophie wil verkrachten.
Simone en Birgit, omdat ze Isa wijs maken dat Kars een ander meisje heeft en François, omdat hij de kantine en disco in de brand steekt.
De leukste personen; Kars, Annabel, Edgar, Sophie, Brian, Daan en de rest, omdat ze altijd heel vrolijk zijn, ondanks wat ze meemaken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Timboektoe rocks! door Carry Slee"