1.A. Titel: Stille lippen
Auteur: Dirk Bracke

B. Het boek is in 1999 verschenen en de uitgeverij is
Davidsfonds/Infodok.

C. Eerste druk was ook in 1999

D. Jeugdproblemen/ roman Het is een jeugdproblemen/
Roman omdat: het boek een verhaal verteld over Elien een slechthorend meisje is die moeite heeft om te communiceren met anderen of haar omgeving ze voelt zich gauw buitengesloten van haar leeftijdgenoten

2.A. Flaptekst :


Kan je als slechthorende gaan dansen in een discotheek? Elien heeft er geen flauw idee van. Wie weet hoort ze de muziek niet voldoende of zal ze naast het ritme dansen… Maar de angst om uit de toon te vallen is kleiner dan haar wil om uit te breken. Elien ergert zich steeds meer aan het overbeschermde gedrag van haar ouders. En in het veilige maar voor haar saaie milieu van de dovenclub voelt ze zich onrustig. Moet ook zij niet proberen om zelfstandig te worden? Net als de anderen, de horenden? Uiteindelijk krijgt ze van haar ouders de toestemming om naar de “Moonstuck”,een disco in de buurt, te gaan. Ze leert er Manu kennen.


Telefoneren de straat over steken…: de meest invidente dingen stellen Elien soms voor onoverkomelijke problemen. Telkens weer merkt ze dat haar handicap haar dreigt de vervreemden van haar leeftijdsgenoten en hun bezig heden. In “Stille lippen” loodst Bracke jongeren vanaf veertien binnen in haar stille wereld.

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 1953) is de auteur van succes boeken als Het uur nul, Een lege brug en Blauw is bitter. Jongeren zijn gek op zijn verhalen omwille van het no-nonsenstaalgebruik en de rake schets van hun omgeving.

B. Het boek heet Stille Lippen omdat Elien wel je lippen ziet bewegen maar geen geluid erbij hoort maar toch zeggen zie lippen veel voor haar.

3.A.


Elien (Hoofd personage)
Leeftijd: 15 jaar
Uiterlijk: Ze is een “aantrekkelijk meisje heeft lichtbruin haar waar onder ze haar gehoor apparaten altijd probeert te verbergen.
Woonsituatie: Ze woont in een hoek huis naast een pleintje. Als ze thuiskomt is ze altijd bang dat er dieven in het huis zijn.
Karakter: Stil en rustig meisje met weinig zelfvertrouwen.

Lise (vriendin Elien)
Leeftijd : 17 jaar
Uiterlijk : Lise haar uiterlijk werd niet in het boek beschreven.

Woonsituatie: Lise is het buur meisje van Elien.
Karakter: Ze is iets ruiger dan Elien ze is spontaan en erg vriendelijk.

Manu (1e vriendje Elien)
Leeftijd: ongeveer 19
Uiterlijk: in de disco droeg hij een wijde bruine katoenen skater broek met grote zakken op de dijen en een grijze trui met kap. Verder onbekend.
Woonsituatie: Onbekend..
Karakter: Hij is drugsdealer en denkt alleen maar aan seks. Hij probeert Elien als onbewuste smokkelaar te gebruiken.
Hij is egoïstisch en denk alleen maar aan zich zelf.

Jeroen (2e Betere vriendje van Elien)
Leeftijd: 18 Jaar
Uiterlijk: onbekend (niet beschreven in boek.).
Woonsituatie: Niet beschreven onbekend
Karakter: Hij heeft een zacht karakter en staat altijd open voor een goed gesprek en Hij is lief en kan heel goed met de handicap van zijn vriendin, Elien omgaan.


B.(Karakter bij A al beschreven)

Elien
Voorbeeld1: Voordat ze naar de Moonstuck gaat staat ze voor de spiegel en beseft dan dat ze er niet slecht uit ziet maar toch heeft ze dan nog steeds weinig zelfvertrouwen om dat ze zich schaamde omdat ze “anders was” Hoofdstuk 5 blz. 39
Voorbeeld2: Ze is altijd stil en rustig omdat ze haar leeftijd genoten niet kan begrijpen door hun snelle gebabbel en niet dezelfde dingen als hun, meemaakt daardoor voelt ze zich ook wat buiten gesloten.

Lise
Voorbeeld1: Lise rookt en is een echte feestbeest ze gaat vaak naar de “Moonstuck” met haar vriend Robbe.
Voorbeeld2: Op het moment dat Elien mee ging naar de moonstuck ging probeerde ze Elien er bij te betrekken met dingen zoals: Joeri en robbe maakte grapjes (vrienden van Lise) Lise zei “Let maar niet op hen ze denken dat ze lollig zijn” ander moment in de moonstuck “ga je mee dansen” dit was uit gebaar want vlak achter dit stond “Maar haar ogen verraadden dat ze het maar voor de vorm vroeg”.
En ze probeert altijd zo te praten zodat Elien haar kan begrijpen.

Manu
Voorbeeld1: Manu had Elien betast op de Parking bij de Moonstuck. Hij wou verder gaan als zoenen toen Elien zei “Niet doen, Manu.” Ging hij gewoon verder tot Elien was weg gevlucht.
Voorbeeld2: In eerste instantie wou Manu haar alleen maar gebruiken om drugs te dealen dit kun je hieruit opmaken: “Misschien is zo’n meisje ideaal, de flikken zouden haar vast niet zo vlug verdenken.”

Jeroen
Voorbeeld1: Jeroen probeert altijd zo veel mogelijk duidelijk tegen Elien te praten. En als hij het even vergeet schaamt hij zich en biedt hij zijn excuses aan.
Voorbeeld2: Op een moment zitten ze bij Elien thuis op de bank, daar bespreken ze hun grootste angsten en dat soort dergelijke. Op een geven moment vertelt Elien hem over de dieven waar ze altijd zo bang voor is geweest. Jeroen vindt dit niet raar stelt haar gerust en praat er met haar over.

C. Elien vond de dovenclub maar saai vooral toen ze in de moonstuck was geweest. Maar na het incident met Manu vond ze het niet meer fijn in de moonstuck. En begon ze de dovenclub weer wat te accepteren vooral toen jeroen het daar ook leuk vond. Veel veranderingen vinden niet plaats je ziet voornamelijk alleen gebeurtenissen in dit boek.

Lise veranderd niet zo veel alleen belooft ze in het eind van het boek meer tijd met haar door te brengen “net als vroeger”.

Manu was voor Elien op het eerste gezicht een hele lieve jongen die haar goed bergreep dat duurde nog wel even tot het incident toen zag ze in dat hij seksistische jongen was en haar alleen voor zijn drugs zaakjes wil gebruiken. Elien heeft hem laten oppakken wegens drugsdealing.

Jeroen was eerst een verlegen jongen als hij in de buurt was van Elien hij wist niet hoe hij met Elien’s slechthorendheid om moest gaan. Na mate hij meer tijd met Elien bestede werd hij steeds losser en waren ze dikke maatjes.

4.A.
Het verhaal speelt zich af in deze tijd omdat het vaak voorkomt dat jongeren met drugs te maken krijgen, ook mensen met een handicap kunnen daar in terechtkomen.

B.
Het boek is grotendeels Chronologisch maar er zitten een paar flashbacks bij. De flashbacks die erin zitten geven informatie zodat je het verhaal beter kan begrijpen. Bijvoorbeeld: hoe het vroeger met Elien ging op de basisschool, hoe goed ze met Lise bevriend was voordat Robbe Lises vriendje werd.

C.
2 maanden omdat je een beetje kunt merken dat het van november naar December gaat want in het begin van het boek regent het veel en wordt het vroeger donker en aan het eind is het erg koud en zitten jeroen en Elien samen Gluhwijn (echt voor winter) op een bankje te drinken.

5.
Het verhaal speelt zich af in de buurt van Merksem en ook in het centrum van Antwerpen. Dit speelt een onbelangrijke rol het enige waar je dit uit kon opmaken is dat Elien moeite had met een treinkaartje kopen had en daar door vaak Merksem moest herhalen. Hoe je aan Antwerpen komt is omdat het de plaats is waar de Moonstuck staat. Beide plaatse komen bijna niet te woord in het boek.

6.
Elien is een 15 jarig slechthorend meisje. Ze woont met haar ouders in een stad in België.
Ze gaat gewoon naar een middelbare school met alle horenden kinderen.
Ze heeft een beste vriendin Lise, ze kent haar al vanaf de basisschool.
Sinds Lise een vriend, Robbe, heeft, heeft ze bijna geen tijd meer voor Elien.
Als Elien uit school komt is het meestal donker, ze moet alleen door het donker lopen als ze dan thuis komt is er niemand. Haar ouders komen pas later van het werk terug.
Elien is bang in het donker, en als ze alleen is. Ze denkt dat er inbrekers in het huis zitten.
Op een dag vraagt Lise haar om mee naar de Moonstuck, een disco, te gaan.
Haar ouders vinden dat ze maar beter naar de dovenclub kan gaan.
Uiteindelijk mag ze toch.
Eenmaal in de disco komt er een jongen naar haar toe, het is Manu die voor de Moonstuck stond te dealen. Robbe had een pilletje gekocht.
Manu begint voor Elien te dansen. Elien hoort de bass dreunen en danst mee.
Als hij maar niet merkt dat ik niets hoor, dacht ze. Elien had namelijk haar gehoorapparaat uitgedaan.
Ze gaat nog een paar keer nar de Moonstuck en krijgt iets met Manu.
Manu wil meer en als hij Elien begint te betasten in zijn auto, rukt ze zich los en vlucht de Moonstuck binnen.
Elien vindt het wel mooi geweest die Manu kan haar de pot op.
Op een dag als ze naar huis loopt ziet ze hoe een jongen op een brommer onder een vrachtwagen komt.
Ze weet niet wat ze moet doen. Eerst belt ze bij iemand aan maar die wil er niets mee te maken hebben. Dan ziet ze een telefooncel.
Ze belt 112, ze hoort niet of er wordt opgenomen maar ze vertelt gewoon twee keer wat er is en hangt op.
Elien wacht bij de jongen. Hij ligt maar op de grond te kreunen, Elien legt haar jas over hem heen, het is ijskoud.
Er komt een vrouw met een auto, ze stopt. Elien vertelt alles.
Elien gaat de jongen, Jeroen, in het ziekenhuis opzoeken. Hoe vaker ze hem ziet hoe leuker ze hem gaat vinden.
Als de Jeroen uit het ziekenhuis is nodigt hij haar uit om iets te gaan drinken.
Elien en Jeroen krijgen iets met elkaar.
Jeroen gaan mee naar de dovenclub en doet allemaal leuke dingen samen met Elien, Elien dood gelukkig.
Maar dat ze bang is als alleen is, is nog niet over. Nu ziet ze de inbrekers als Manu en Joeri voor zich. Ze is doodsbang.
Maar dan vraagt Elien aan Jeroen of hij haar naar de Moonstuck wil brengen. Als ze daar zijn blijft Elien op de parkeerplaats staan kijken of Manu nog dealt.
En ja hoor daar staat hij weer met zijn auto allemaal die rotzooi te verkopen.
Manu kijkt haar kant uit, ze duikt weg achter Jeroen, zou hij haar gezien hebben?
De volgende dag gaat Elien naar het politiebureau om Manu en Joeri aan te geven.
Een paar weken laten staat de politie bij de Moonstuck op de stoep en arresteert de twee dealers.
Manu en Joeri vragen zich af wie hun verlinkt zou kunnen hebben, Manu herinnert zich dat hij Elien gezien had bij de Moonstuck.
Alleen Elien kon het verteld hebben.

7.
Het is geschreven in Personaal perspectief. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van de personages.
De verteller wordt onderbroken door gedachten en uitspraken van de personages.
Je komt het meeste te weten over Elien zij is dan ook de hoofdpersoon.
De Personages spreken gewoon met elkaar en het wordt niet verteld maar gewoon uitgesproken.

8.
Ik had dit boek eerst als tweede keus maar toen ik het 1e hoofdstuk had gelezen wou ik wel verder lezen omdat het me begon te interesseren. Het boek heeft me wel een bepaalde emotie opgeroepen want een tijd terug had een vriendin van mij ruzie met een slechthorende, toen hadden wij haar daarom eens flink “onderuitgehaald”. Na dat ik dit boek had gelezen had ik daar wel spijt van, en ik geloof ook dat dat 1 van de bedoelingen was geweest van de schrijver hij verteld hoe zo iemand leeft en dat diegene daar niks aan kan doen en die boodschap heeft hij in een goed verhaal overgebracht. Bij dit verhaal heb je ook echt het gevoel dat het waargebeurd is er zit geen fictie in. Daardoor kun je je goed verplaatsen in de personages je wordt meegesleept in het verhaal. Je wel duidelijk van tevoren zien wie de slechte of de goede is dat is wel jammer. Bijvoorbeeld bij de Moonstuck het overheersende gedeelte van het verhaal daar merk je al voor dat Elien zelf weer dat Manu slecht is. In de Moonstuck wordt vooral beschreven hoe Elien zich voelt en wat ze van de Moonstuck vindt. Voordat ik dit boek las dacht ik dat het niet veel aan zou zijn geen onderwerpen als drugs discotheken kortom geen spannende dingen. Het boek was heel anders en ik vond het een mooi en goed boek toen ik het uitgelezen had.

9.
Blz. 31/32 vertelt over het ongeluk van Jeroen en hoe een slecht horende dan in een moeilijke situatie terechtkomt.
Blz. 39 omdat er veel over Eliens karakter in staat.
Blz. 118 Dit is het gedeelte waar Manu haar betast en het verhaal van het boek omslaat en verder gaat bij Joeri

10.
Ik heb dit verslag gemaakt met ideeën van zes verschillende uittreksels gebruikt deze uittreksels zijn te vinden op de website:
http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/index.php3?zoek=stille+lippen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

trekt op nxke, sorry dat dat gezegd wordt maar als je iets wilt insturen waar andere mensen iets aan hebben doe dan u best maar schrijf ni al rond de pot draaiend !!!

17 jaar geleden

K.

K.

was maar een grapje net;) geweldig uittreksel:D:D

makkelijk te gebruiken helemaal perfect

16 jaar geleden

L.

L.

BEDANKT! Ik moest nog een werkje doen voor school over dit boek, en in de bib hadden ze het niet meer, ik had het al gelezen, maar toch echt nog is bedankt! :D

10 jaar geleden

A.

A.

ik heb hier veel aan gehad dank je

9 jaar geleden