Stille lippen door Dirk Bracke

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Stille lippen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 924 woorden
  • 23 september 2001
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 7
118 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
188
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Stille lippen
Shadow
Stille lippen door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

1. Leesfiche:

Auteur: Dirk Bracke
Titel: Stille lippen
Belangrijke informatie over auteur: Dirk Bracke is een Belgische auteur. Hij begon z'n auteurcarrière met het schrijven van Vlaamse Filmpjes. Omdat dit nogal een succes had waagde hij zich aan z'n eerste boek, dat in 1993 gepub-liceerd werd. Z'n boeken zijn hard en realistisch. Ze beschrijven het leven van hedendaagse jongeren en hun problemen over heel de wereld. Zijn boeken lezen vlot en zijn altijd goed gedocumenteerd. Z'n schrijfstijl is onverbloemd. Toch eindigt zijn boeken meestal positief. Uitgeverij: Davidsfonds/ Infodok - Leuven

Jaartal: 1999 (1ste druk)

Aantal pagina's: 188 blz. Thema('s) van het boek: Hoofdthema: Het leven van een slechthorend meisje dat probeert te leven zoals iedereen
Neventhema: drugs

2. Korte inhoud van het boek: Elien is een slechthorend meisje van 16 jaar maar gaat toch naar een gewone school. Door haar slechthorendheid kan ze vaak niet goed de lessen volgen. Haar Phonic Ear lost dit probleem wel deels op maar toch blijft ze moeite hebben met de spreektaal. Elien had geen zin meer om naar die dovenclub te gaan. Ze wil liever eens de dingen doen die normale meisjes van haar leeftijd doen: naar de discotheek gaan. Lise, Eliens beste vriendin, vroeg haar om mee te gaan naar de Moonstruck, een discotheek in de buurt. Na veel gezeur mocht ze meegaan met Lise en haar twee vrienden. Haar eerste keer viel bijna tegen. Haar kledij was helemaal niet aangepast en ze hoorde bijna niets van de muziek. Maar dan ontmoette ze Manu waar ze stapelverliefd op werd. Hij was een drugsdealer maar daar trok ze zich niets van aan. Wanneer ze op een avond terug naar huis ging, zag ze dat een jongen, Jeroen, aangereden werd. Ondanks haar slechthorendheid slaagde ze er in de hulpdiensten te bereiken. Later bezocht ze hem nog eens in het ziekenhuis en vroeg Jeroen haar om eens mee op stap te gaan. Wanneer Elien voor de derde keer naar de disco ging, nam Manu haar mee naar zijn auto. Daar wilde hij verder gaan dan alleen maar wat zoenen. Kwaad liep Elien weg. Wanneer de politie de Moonstruck binnenviel wou Elien, Manu aangeven maar een blik van Manu legt haar het zwijgen op. In de laatste weken ging ze meer en meer met Jeroen op stap en ze ontdekte dat hij wel best een aardige jongen was. Hierdoor kreeg ze moed om Manu en z'n aan te geven. Ze kwamen in de gevangenis terecht maar na vijf maanden kwamen ze weer vrij en zinden op wraak.

3. Verklaar de titel van het boek: De titel "Stille lippen" vind ik een goed gekozen titel. Het is met de beweging van de lippen dat doven communiceren. Voor slechthorende komen deze klankloos over (stille) maar vertellen toch veel aan die persoon. Een betere titel zou ik het niet kunnen geven. Deze titel past volledig bij het boek. Je kunt al een vaag vermoeden hebben over wat het zal gaan maar toch veel weet je er niet mee.

4. Vertelperspectief: Het verhaal wordt verteld in de personele verteller waardoor je een bredere kijk krijgt op de situatie. Door dit perspectief te hanteren komen de reacties van verschillende personages aan bod, maar toch blijft de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon, Elien, het belangrijkste. Je kan je hierdoor ook meer inleven in de situaties van de andere personages. Als ik er een ander vertelperspectief aan zou geven dan zou ik de ik-verteller nemen. Maar het huidig vertelperspectief stoort niet.

5. Met welk personage kon je je vinden in het boek + waarom? De meest sympathiek overkomende personage is Elien, de hoofdpersoon. Het was een aardig meisje omdat ze met bijna iedereen overeenkwam en nooit ruzie zocht. Ondanks haar slechthorendheid ging ze toch naar een gewone school en deed alle moeite om de lessen te volgen. Toch bleef het moeilijk doordat de leerkrachten meestal maar weinig rekening hielden met haar. Ook wanneer Jeroen aangereden werd bleef ze niet bij de pakken zitten en probeerde ze op verschillende manieren hulp erbij te halen. Goed vond ik ook dat ze protesteerde om nog verder naar die dovenclub te gaan en de dingen wou doen die iedereen doet van haar leeftijd. Het is niet omdat ze slechthorend is dat ze de normale dingen, zoals uitgaan moet laten vallen. Verder denk ik dat de schrijver bewust voor gezorgd heeft dat je de hoofdpersoon het sympathiekst vindt. Met Jeroen, de jongen die Elien gered heeft, kon ik het ook wel vinden. Ondanks dat Elien weinig interesse in hem toonde, vroeg hij of ze eens mee op stap wou gaan.

6. Beoordeling: Het was een veelbelovend boek maar het was een kleine teleurstelling voor een schrijver als Dirk Bracke. Daarmee wil ik niet zeggen dat het een slecht boek was, maar ik had meer verwacht van hem. Z'n andere boeken zoal 'Een vlieg op de muur', 'Blauwe plekken' en 'Het uur nul' waren duidelijk veel beter. Het thema was wel weer goed gekozen (slechthorendheid) en de afloop is ook goed gevonden in plaats van een 'happy-end', heeft hij er een open einde aangemaakt waardoor je als lezer nieuwsgierig bent wat de twee drugdealers gaan doen om zich te wreken. Andere dingen waren nogal voorspelbaar zoals dat er een relatie zou bloeien tussen Elien en Jeroen, de jongen van het ongeluk. Het boek beviel me wel wat de schrijfstijl betreft. Het was duidelijk geschreven zonder er doekjes rond te binden, wat Bracke zo kenmerkt. Algemeen vond ik het boek iets minder dan ik gedacht had, maar het boek is nog altijd veel beter dan boeken van andere schrijvers. Het was een middennoot.

REACTIES

Y.

Y.

Hallo,

in de korte samenvatting staan verschillende fouten:
ten eerste is Elien 15 jaar.
Op het einde staat dat Manu vrij komt na 5 maanden, maar dit moet 5 dagen voorhechtenis worden.

In de verduidelijking over de titel komt het over alsof liplezen het enige communicatie middel is van Elien, terwijl zij wel gebarentaal spreekt/kan.

14 jaar geleden

S.

S.

het is een 15-jarig meisje inplaats van een 16-jarig meisje

15 jaar geleden

L.

L.

IK MOEST KUNNEN KIEZEN TUSSEN VERSCHILLENDE BOEKEN EN EEN VAN JOU BOEK ZAT ER BIJ : 'STILLE LIPPEN'. iK VOND HET NOG EEN MOOI BOEK EN DAAROM ZAL IK AL JOU BOEKEN EENS UITPROBEREN!!!

11 jaar geleden

A.

A.

Elien is 16 jaar, check blz 55.

9 jaar geleden

F.

F.

op pagina 55 staat idd dat lise zegt dat ze 16 is maar dat zegt ze alleen maar omdat je pas vanaf 16 binnen mag in de moonstruck. eigenlijk is ze nog maar 15.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stille lippen door Dirk Bracke"