Leesverslag.Titelbeschrijving:Bogaartvan den elle / Prooi / van Holkema&Warendorf / 2005 (1e druk)Verwachting: *Ik heb dit boek zelf gekozen omdat ik al 1 keer eerder een boek van Elle van den Bogaart heb gelezen en me dat zeer goed beviel.

*Ik denk dat het over een boek zal gaan, dat de hoofd personage een illegale opdracht moet uitvoeren en dat vervolgens doet en dan word gezocht door de politie en vandaar denk ik ook dat ze de titel hebben gemaakt. Omdat prooi daar mooi op aansluit daarmee bedoel ik dat hij de prooi is van de politie en dat hij dan ook nog eens uit de groep word gegooid. ( 69 woorden )Recensie:

Raisel is 17 jaar, Antilliaan en wordt door zijn moeder naar Nederland gestuurd om zijn schoolopleiding af te maken. Hij komt terecht bij zijn tante, die veel strengere regels hanteert dan hij thuis gewend is. Raisel besluit zijn eigen weg te gaan, laat de school voor wat die is en is vast van plan zijn ambitie waar te maken: een beroemd dj worden. Binnen de kortste keren is zijn geld op en blijkt de verleiding groot om in te gaan op het aanbod van een Antilliaanse landgenoot; hij krijgt veel geld in ruil voor seks met oudere mannen. Intussen heeft hij Loulou ontmoet en Raisel wordt verliefd op haar. Zij is zijn enige houvast. Indringend verhaal waarin op invoelbare wijze vanuit Raisel wordt verteld hoe hij in deze situatie terechtkomt en er uiteindelijk weet uit te breken. Het verhaal leest als een trein. Je kunt je als lezer goed inleven in de situatie, maar jongeren zullen dit keer blij zijn als ze zich juist niet met Raisel hoeven te identificeren. Het taalgebruik is helder en soepel, met veel dialoog. Het boek is zeker ook geschikt voor minder sterke lezers, mede door de vrij korte hoofdstukken en de duidelijke bladspiegel. Vanaf ca. 14 jaar.(Biblion recensie, Redactie)

Deze recensie komt van: -Schrijver: *Elle van den Bogaart is geboren op 1959 in Nuland. Na mavo heeft ze havo en vwo gehaald. Toen ze 18 werd is ze naar Eindhoven gegaan en heeft daar hbo-j gedaan. Toen is ze psycholoog medewerkster geworden in het ziekenhuis. Ze werkt 23 uur in het ziekenhuis en daarnaast doet ze het nodige huishouden. En is ze moeder en volwassenen voor haar kinderen. Ze heeft 4 kinderen allemaal in de puberteit waaruit ze voornamelijk haarinspiratie uit haalt.

*Ze heeft nog meer boeken geschreven namelijk:*Ja in 2005 de debutantenprijs van de jonge jury. En haar boek prooi die ik zojuist heb gelezen zit nu ook in de jonge jury prijs van 2008. voor de rest staat er niets vermeld.

*Nou, Elle van den Bogaart schrijft wel veel over hetzelfde want zover ik weet zijn deze 5 boeken allemaal probleemromans maar ik heb ze natuurlijk niet allemaal gelezen om dat te komen weten maar ze hebben we allemaal een verband in waar iemand de foute kant op gaat of iets mee gebeurt. ( 172 woorden )Genre: ik weet bijna wel zeker dat dit boek tussen een verslaving genre hoort omdat de hoofd personage op een gegeven moment verslaafd is aan snel geld verdienen. En gaat dus de seks industrie in omdat het meest op korte termijn verdient. En omdat hij dit aangeboden kreeg van een man. ( 50 woorden )

Thema: geldProces: ik heb dit boek op woensdag 29-08-07 en heb elke avond gelezen waardoor ik er snel doorheen was en op zondag 02-09-07 me laatste bladzijde aan het lezen was. Dus ben ik er 3 dagen over gedaan. Verder ben ik op 04-09-07 met dit verslag begonnen en was ik op 06-09-07 mee klaar. Dus dit was dan wel zo een beetje het hele proces van het boek prooi. (68 woorden )Samenvatting:

Dit verhaal gaat over een jonge jongen. Die van de Antillen komt naar Nederland om door te breken als dj. Zijn grootste voorbeelden zijn dj tiesto en armin van buren. Hij overnacht bij zijn tante die in Nederland woont. Maarlater krijgen ze een beetje ruzie over de tijden en regels van zijn tijden en denkt hij voor zichzelf te kunnen zorgen. Maar dat valt hem toch zwaar voor hij het weet zit hij zonder geld en ontmoet hij een foute jongen. Die hem werk aanbiedt wat veel en snel geld verdient dat klinkt als muziek in de oren tot hij erachter komt wat het is. Maar is nu te ver in de groep meegewerkt hij kan nou niet meer terug. Als hij ook nog eens een meisje tegen komt die alles voor hem blijkt te betekenen. Word het lastig hij wil niet dat zij komt te weten dat hij seks heeft met oudere mannen. Maar naar maten het verhaal verder gaat en hij erachter komt. Dat met die man waarmee hij loopt te rotzooien de vader is van zijn vriendinnetje. Stort de wereld voor hem in. Hij verzint een plannetje om die man eens flink terug te pakken omdat hij het niet vind kunnen dat hij dit kan doen tegenover ze dochter. Toen hij nog een andere keer met die had afgesproken had hij een plannetje gemaakt om hem te pakken. Hij had foto’s en filmpjes en geluid opnames gemaakt, voor bewijs, voor het geval hij voor de rechter komt. Maar dat is niet nodig want zo ver komt het niet. Later waarschuwt de man hem te vluchten uit het land. Maar dat is hij niet van plan en is terug gegaan naar zijn tante. ( 285 woorden )Tijd: *Dit hele verhaal duurt in ze geheel ongeveer 4/5 weken. Dat wordt niet zo dusdanig nauwkeurig aangegeven. Om dat exact te kunnen weten.

*Dit verhaal werd wel in volgorde verteld er werd geen een terugblik gebruikt. Dus vandaar dat dit boek chronologisch is.

*Omdat het anders erg ingewikkeld werd. Op het begin snapte je er al weinig van maar later begreep je het allemaal. Dus ik denk dat als ze dan nog terug blikken gebruikten het al helemaal niet meer duidelijk was. In tegenstelling tot de gele scooter. Die wel heel veel terugblikken had gebruikt, Was dat wel te begrijpen.

*Dit boek is over duidelijk uit deze tijd, dat zijn je aan de manier van praten en dingen die hij doet. Maar wanneer het mij al helemaal duidelijk werd was omdat dj tiesto en armin van buren er in werden gebruikt en omdat die helemaal van deze tijd zijn. Ik citeer dit op pagina: 7 van het leesboek, een beetje in het midden van de pagina. ( 167 woorden )Ruimte: *Dit verhaal speelt zich af in Eindhoven. Waar hij eerst bij zijn tante woont maar later op zich zelf. Deze plaats van delict heeft volgens mij geen invloed op het verhaal want het had net zo goed in Hilversum kunnen afspelen, bij wijze van spreken.

*Ja, absoluut er werd echt duidelijk gezegd of hij in de straat aan het lopen was of in een steegje ook werd er wel duidelijk vertelt hij zijn kamer eruit zag. Allemaal heel gedetailleerd. ( 79 woorden )Personages:

*De hoofd persoon / personage is raisel. Raisel is zeventien jaar oud. Hij komt uit de Antillen, en is naar Nederland gekomen om door te breken als dj. Hij is momenteel rapper, al hoewel hij heeft wel wat dj nummers gemaakt om die als het er ooit van komt aan de manager van dj tiesto te geven zodat hij misschien indruk maakt. En dat gebeurt ook wel als hij via de manager leert kennen, en hij is inderdaad onder de indruk. Hij heeft verder 2 broertjes en 1 zusje thuis in de Antillen zitten. Verder heeft hij nog een moeder maar geen vader. Waarom word niet helemaal duidelijk gemaakt. ( 109 woorden )

*Jazeker, hij verandert zeker. Hij gaat namelijk als een goede jongen met grote ambities naar een straat jongen die vrijwel alles over heeft voor geld. Dat is dan wel zeker de grootste ontwikkeling die hij door maakt. Dat kun je uit hoofdstuk: 25 opmaken omdat hij dan het volgende zegt: kijk mij hier nu zitten ik ben de oude niet meer. Dan was ik wel naar school gegaan.

*Ja, ik denk dat ik hem wel het meest aanspreekt omdat hij zoveel dingen meemaakt. Veel op en downs en hoe hij daarmee om gaat het is net of je boven vanaf een wolk naar iemands leven zit te kijken. Je zit er op een gegevenmoment helemaal in.

*Nou, dat is lastig wat betreft zijn ambities en werk niet, maar hoe hij de relatie verpest enz heb ik wel eens meegemaakt. Waardoor ik er ook echt in zat toen hij ruzie met haar had want dat kwam me wel een beetje bekend voor. Voor de rest vond ik het gewoon allemaal heel interessant omdat ook eens te ervaren als het ware. Omdat je er zo inzat. ( 297 woorden )Vertelsituatie: *Het verhaal werd verteld door de hoofdpersoon raisel. Dat is duidelijk te merken zie pagina: 17 waar alles vanuit hem word verteld en gezien en gedaan.

*Overduidelijk een ik verteller dat zie je dus ook aan pagina: 17 omdat het hele verhaal zich vanuit zijn ogen word verteld. ( 48 woorden )Titel: deze schrijver heeft denk ik bewust deze titel gekozen omdat de titel eigenlijk een soort thema is. Omdat hij een prooi is van vrienden waar bij hij eerst in de groep zat. Omdat hij die man heeft bedreigd. En ik denk ook omdat hij eigenlijk vrijwel het hele verhaal door iemand in de gaten woord gehouden. ( 56 woorden )Waardering:

*Ja ik kon de gebeurtenissen zeker voor me zien gebeuren. Dat komt denk ik omdat het allemaal via de hoofdpersoon word verteld waardoor je gebeurtenissen goed te zien krijgt. En omdat het gewoon uitermatend goed werd beschreven.

*Er kwamen zeker wel zaken voor waar ik nog nooit iets van wist of ervaring mee heb maar ook geen ervaring mee wil krijgen. Er kwamen voor de rest niet echt onderwerpen aan de beurt waarvan ik zeg kijk dat ken ik misschien wat kleine dingentjes, maar dus geen grote dingen.

*Ik zou er vrij weinig aan willen veranderen. Wat ik wel zou willen veranderen was op het begin dat het echt nog zo onduidelijk was. Dat maakt het dan wel weer spannend dat alles nog maar een grote vraag blijft maar dat zou ik denk ik anders doen.

*Het is heeft wel wat anders uitgepakt. Maar er kwamen ook dingen wel overeen. Bijvoorbeeld dat er toch een foute groep in speelde, dan was het geen drugs of zoiets. Maar was het wel illegale business.

*Hiervoor heb ik ook een boek van elle van den bogaart gelezen. Dat beviel mij ook zeer goed je loopt er gewoon makkelijk doorheen en toch is het interessant omdat het gewoon nog zo actueel is. Het is wel allebei een probleemroman.

*Ik ben het helmaal met hem eens dat hij zegt dat het makkelijk te belezen is. En dat dit ook zeker geschikt is voor minder ervaren lezers. Je loopt er makkelijk doorheen, en is gewoon goed in elkaar gezet. Het verhaal onder andere.

*Ik zou het aan iedereen aanraden omdat dit gewoon de pure realiteit is, en er eigenlik niemand van bewust is. Maar het is toch iets dat best erg is en niet mag gebeuren. Verder is het ook gewoon goed aan te raden aan minder goede lezers zoals dislecten enz.

( 307 woorden )Verwerkingsopdracht 6:

de ontvangst in Hawaï is alles behalve onbeleefd. Ik werd er ontvangen met kettingen van bloemen. En bij mij thuis maar zeggen dat het streng was hier. Het gaat zo snel. En dan word ik ook nog eens gelift naar de hal waar ik me tassen moet op halen. Ik heb het gelijk naar me zin. En als hij buiten komt beseft hij pas echt dat hij er alleen voorstaat. En dus zeker geen feestje zal overslaan. Als hij in zijn 5 sterren hotel aankomt, wordt hij vriendelijk verwelkomt. Hij zou in een 3 sterren hotel slapen maar die was vol zonder dat het is doorgegeven. Dus kreeg hij zonder ene discussie een 5 sterren hotel. Waar hij zich prima gaat vermaken zoals hij nu ziet. Alles zit hem mee tot nu toe. Tot hij in de eetzaal aan komt waar muziek wordt gedraaid. Hij houdt helemaal niet van muziek en dat dj troep hoeft hij al helemaal niet. Hij houdt meer van klassiek. Als hij naar buiten gaat om naar het strand te gaan ziet hij dat het prachtig weer is. En als hij even een plekje vind om te gaan zitten ziet hij om de 5 minuten iemand naar hem lopen voor een besteling. En komt er regelmatig iemand langs voor een massage van het huis. Waar hij natuurlijk geen nee tegen zegt. Zo heeft hij later 3 massages gehad in 4 uur. Als hij om 4 uur nachts in bed licht te denken. Denkt hij bij zichzelf dit houd ik wel een tijdje vol. Maar jammer morgen moet ik weer door. De volgende morgen straat hij op en gaat er verder op uit om zijn wereld reis te vervolgen. ( 282 woorden )Dit verhaal heb ik vervormt van bladzijde: 8 hoofdstuk: 2 (de aankomst).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

kwee nie wa je gerookt hebt hoor maar da genre is egt bulls*t Raisel hielt helemaal niet van snel geld verdienen hij had gwn geen andere keuze want hij MOEST geld verdienen...

7 jaar geleden

P.

P.

wat facking veel spelfouten. Ik snap wel waarom jij vmbo doet.
btw heb jij ooit je boekverslag wel is overgekeken? dan had je misschien wat minder fouten gemaakt.

7 jaar geleden

R.

R.

is het erg om vmbo te hebben dan !?

6 jaar geleden

P.

P.

@anonymous,
dan maak je de volgende keer toch lekker zelf een verslag, wie weet heeft ie wel dislexy.

7 jaar geleden

R.

R.

heb jij dislexie ?

6 jaar geleden

A.

A.

Zeer goed boekverslag. Ik zit in VWO2 en ik kan hier heel veel uit opmaken. Een aantal fouten qua spelling, ik denk niet dat het met dyslexie te maken heeft.. Van dit verslag heb ik veel profijt gehad.
Dankjewel :D

7 jaar geleden

A.

A.

Dankje voor dit boekverslag veel profijt van gehad! :)

7 jaar geleden

G.

G.

heel erg bedankt

6 jaar geleden

A.

A.

ik zit op havo/vwo en ik heb hier echt veel aan gehad bedankt

6 jaar geleden

A.

A.

beetje veel spelfouten maar toch nog veel aan gehad

3 jaar geleden