ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

1. Algemene informatie
Titel: Prooi
Auteur: Elle van den Bogaart
Uitgeverij: van Holkema en Warendorf
Motieven: Haat, liefde.
Titelverklaring: De hoofdpersoon werd de prooi van een homo
Tijd: In de 21e  eeuw
Ruimte: Het park. In de auto. Bij zijn tante thuis.
Type boek: Fictie realistisch
2. Begin van het boek
Het boek begin met een intro. De Antiliaanse jongen “Raisel” van 17 jaar oud wordt door zijn ouders naar Nederland gestuurd om hier een diploma te halen en een goede toekomst op te kunnen bouwen.
Einde van het boek
Loulou gelooft uiteindelijk dat haar vader seks heeft gehad met minderjarige jongens. Ze wilde Raisel weer spreken om te zeggen dat ze hem gelooft.
3. Personages
Hoofdpersoon
Raisel
Raisel is een Antilliaanse jongen van 17 jaar oud. Hij komt naar Nederland om bij zijn tante te gaan wonen. Om een beroemde dj carrière op te bouwen en door te breken in Nederland.
De tante van Raisel
De tante van Raisel is een dikke strenge vrouw die veel praat. Raisel kon niet goed met haar overweg en kregen daardoor snel ruzie
Loulou
Loulou is een meisje van 16 jaar en woont in Den Bosch. Ze is de dochter van Johannes Kaemerling.
Rogier (johannes kaemerling):
Rogier is een man van middelbare leeftijd. Hij is een beroemde advocaat is in Nederland. Alleen in zijn vrije tijd heeft hij seks met minderjarige jongens.
4. Vertelsituatie
Het boek wordt verteld in een alwetende vertelsituatie
5. Opbouw
Het verhaal heeft een chronologische volgorde. Geen flashbacks.
6. Tijd
Het verhaal gaat achter elkaar door met sprongen in de tijd.
Het verhaal speelt zich af in de 21ste eeuw.
7. De Samenvatting
Raisel is een jongen van 17 jaar  en woont op de Antillen. Hij wil graag als DJ doorbreken in Nerderland. Op school gaat het niet goed. Hij maakt liever zijn eigen muziekmixen.
Zijn familie stuurt hem naar Nederland om zijn diploma te gaan halen. Hij gaat bij zijn oom en tante wonen. Dit vindt hij niet erg leuk want zijn oom en tante zijn erg streng. Op een avond gaat Raisel naar Den Bosch en ontmoet daar een leuk meisje, haar naam is Loulou. In de danstent ontmoet hij op dezelfde avond Sheldon, een jongen van dezelfde afkomst. Sheldon biedt hem werk aan waar hij veel mee kan verdienen maar hij weigert het. Raisel krijgt wel Sheldons kaartje mee voor het geval dat hij zich bedenkt.
Raisel krijgt ruzie met zijn oom en tante en vertrekt uit hun huis. Hij heeft geen geld en geen verblijfplaats. Op zoek naar een verblijfplaats komt hij Sheldon tegen. Sheldon vraagt nogmaals of Raisel voor hem wil werken, omdat Raisel geld nodig heeft zegt hij ja en gaan ze naar het park. In het park staat een auto geparkeerd. In de auto zit Rogier (dit is niet zijn echte naam), Raisel moet 5 minuten seks met hem hebben om 100 euro te verdienen. Zoals afgesproken krijgt Sheldon de helft van het geld. Raisel gaat met Sheldon mee en overnacht in een groot huis, dit huis is van Rogier. Raisel’s tante belt naar Raisel, ze is ongerust en zijn familie ook. Hij vertelt dat hij een slaapplaats heeft en dat zij zich geen zorgen hoeven te maken.
Op een avond belt Rogier en vraagt aan Raisel of hij mee gaat naar Parijs voor twee dagen. Raisel verdient er 500 euro mee. Raisel vindt het niet zo een goed idee maar de 500 euro kan hij wel goed gebruiken zodat hij toch maar ja zegt tegen Rogier. In Parijs ziet hij dat er op de koffer van Rogier de  initialen J.K.  staan. In het hotel krijg Raisel een cadeautje van Rogier. Raisel krijgt de 500 euro en wordt thuis gebracht.
Op een avond gaat Raisel weer naar Den Bosch en ontmoet Loulou in de danstent. Hij komt ook Sheldon tegen. Sheldon wil de helft van het geld wat hij in Parijs heeft verdient. Raisel heeft maar 100 euro bij zich, dit pakt Sheldon van hem af. Loulou en Raisel gaan verder met dansen. Raisel en Loulou maken een afspraak om elkaar bij Loulou thuis te ontmoeten. Loulou woont in een groot huis. Raisel leest het naamplaatje: Johannes Kaemerling adcocaat, Marie-louise Kaemerling, Loulou Kaemerling.Raisel heeft een leuke avond bij Loulou, blijft daar eten en film kijken. Als hij thuis komt staan er twee mannen voor de deur. Zij komen in opdracht van Sheldon om de rest van het geld te halen. Uiteindelijk geeft Raisel toe en gaan de mannen er met het geld vandoor. Raisel belt Rogier en zegt niet meer voor hem te willen werken.
Raisel krijgt leuk nieuws te horen. Hij mag zijn muziek aan de manager van DJ Tiësto laten horen. Dit heeft Rogier voor hem geregeld. Rogier haalt Raisel op voor de afspraak met de manager. Als hij terug komt is hij heel enthousiast want ze vonden zijn mixen erg goed.
Raisel krijgt van Rogier  te horen dat de manager een plek in een muziektent vrij heeft op zaterdag in Utrecht. De manager was erg blij met zijn muziekmixen. Rogier vindt dat ze het moeten vieren en heeft een hotel kamer gereserveerd. Raisel gaat met Rogier mee naar een luxe hotel  hij verdient hier weer veel geld en cadeaus mee.
Raisel heeft een afspraakje met Loulou bij haar thuis. Ze gaan naar de kamer van Loulou.
Op weg naar de kamer plaatst Raisel een foto achter een schilderij. Na wat gedronken te hebben gaat Raisel weer weg.
Rogier belt hem en maakt opnieuw met Raisel een afspraakje. Raisel maakt een plan want hij wil dat Rogier met mannen seks stopt . Raisel denkt na over hoeveel geld hij zal eisen voor de bewijzen die hij heeft (de foto’s) over Rogier.
Dan komt Raisel bij een verlaten industrieterrein. Tussen twee bedrijven staat Rogiers auto. Hij gaat in de auto zitten en maakt geluidsopnames als bewijs tegen Rogier.
Raisel vertelt Rogier dat hij bewijsmateriaal heeft (foto’s, geluidopname). Raisel zegt dat hij morgenvroeg 50.000 euro wil en dan zal hij het bewijsmateriaal vernietigen.
Rogier zegt dat er andere maatregelen komen zoals het inschakelen van Sheldon en een verbod om Loulou te zien. Rogier zal ervoor zorgen dat Raisel niks meer heeft. Raisel kan geen kant meer op. Hij zal alles verliezen als hij niet luistert. Raisel belt Loulou en nodigt haar uit om in een Italiaans restaurant te gaan eten. Als Loulou en Raisel naar huis lopen vertelt Raisel alles aan Loulou. Loulou brengt Raisel naar de trein. Raisel krijt in de trein een dreigend berichtje van Rogier. Met een omweg gaat Raisel naar zijn kamer. Raisel gaat terug naar zijn tante en oom.  Hij wil weer verder met zijn leven en naar school gaan. Op een gegeven moment krijgt Raisel een berichtje. Loulou wil met Raisel praten en vraagt of Raisel haar terug wil bellen……….
8. Informatie over de schrijfster
Elle is geboren in 1959 in Nuland, een klein dorpje tussen Den Bosch en Oss. Na haar mavo diploma is Elle verder gegaan voor haar havo en vwo-diploma.
Op haar achttiende is Elle naar Eindhoven gegaan en heeft daar haar HBO journalistiek  diploma gehaald. Na haar studie kreeg ze een baan als psychologisch medewerker in een algemeen ziekenhuis. Nu werkt ze 23 uur als psychologisch medewerker en doet dit met veel plezier. Elle doet verschillende onderzoeken bij kinderen en volwassenen.
Zelf heeft Elle 4 kinderen, allemaal pubers. Zij zijn naast de ervaringen vanuit haar werk ook een goede inspiratiebron.
na het volgen van een cursus kinderboeken schrijven, werd het enthousiasme van Elle voor het schrijven steeds groter. Het eerste boek van Elle is De gele scooter waar zij ongeveer een halfjaar aan gewerkt heeft. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf wilde het boek uitgeven en het werd een succes: winnaar van de debutantenprijs! Sindsdien zijn deze boeken verschenen:
Krassen, Duizend kilometer, Prooi, Vermist.
Elle schrijft boeken voor jongeren in de leeftijd 12 tot 18 jaar. De basis van haar boeken vormen thema’s die jongeren bezig houden. Ze vindt het verzinnen van karakters die samen een verhaal vormen het leukst. Ook vindt Elle het belangrijk dat de lezers zich kunnen identificeren met de personen in het boek. Als laatst moet het boek vaart hebben, de lezer moet telkens verder willen lezen.
9. Uitgewerkte persoonlijke reactie

Het boek gaat erover dat een jongen verkeerde mensen treft. Ik dacht voordat ik het boek gelezen had dat het gingen iemand die de prooi van iemand anders werd,  en dat bleek uiteindelijk aardig te kloppen. Het boek is heel leuk om te lezen omdat er veel spannende dingen in gebeuren.
De gedachten van Raisel zijn goed in het boek verwerkt. Je krijg een goede indruk waarom Raisel sommige beslissingen neem en dingen doet. De dingen die er gebeuren in het verhaal hebben indruk op mij gemaakt dat dat bestaat.  
Je kan er goed achterkomen wat Raisel voelt en denkt. Het gedrag van de hoofdpersoon keur ik aan de ene kant goed en aan de andere kant af. Hij maakt soms verkeerde beslissingen maar dat is ook omdat die niks anders kan.
Het verhaal heeft een goede en een niet te moeilijke opbouw. Het verhaal is ook zeer spannend wat Raisel gaat doen met Rogier. Het verhaal heeft een goede opbouw zonder flashbacks. Je zie alle gebeurtenissen door de ogen van Raisel.
10.1 verwerkingsopdracht

Verwerkingsopdracht brief naar de schrijfster
Hallo Elle.
Ik vond het boek Prooi een heel goed boek! Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het goede aan het boek vond ik hoe alles verteld werd vond ik heel goed en was ik heel tevreden over. Wat bij een volgende boek beter zou kunnen is een einde waarin je meer te weten kom want je weet nu niet hoe het afloopt met Johannes en Loulou. Hoe Loulou het is gaan geloven en waar haar vader gaat doen nadat ze het weet.
Met vriendelijke groet,
Koen
10.2 verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht  artikel naar de story
J.K. heeft sex met minder jarige jongens
De wereldberoemde advocaat Johannes Kaemerling heeft deze week toegegeven  sex te hebben gehad met minderjarige jongens. Daardoor kan hij gelijk  zijn baan als advocaat schrappen Een slachtoffer van hem is naar de politie gestapt om aangifte te doen van zijn praktijken. Er is door de politie gelijk op gereageerd. Na een groot onderzoek en een aantal verhoren is hij  vanochtend door de politie opgehaald in zijn mega villa. De politie roept iedere minder jarige jongen die sex heeft gehad met Johannes (schuilnaam Rogier) aangifte te doen bij de politie. Om zo de straf van de wereldberoemde advocaat nog hoger te kunnen  krijgen. Want er zijn door het slachtoffer gruwelijke verhalen verteld wat die bij hem deed. Dus elk slachtoffer doe aangifte!!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Zou je me het boek aan willen raden om te lezen? Gr. Tim

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

thnx

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast