Problemski Hotel door Dimitri Verhulst

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Problemski Hotel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 1179 woorden
  • 4 februari 2019
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
42 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
109
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Problemski Hotel
Shadow

Iedereen kent wel televisie- en krantenreportages over asielzoekers. Maar wat zich werkelijk afspeelt achter de hekken van een opvangcentrum is minder bekend. Dimitri Verhulst liet zich voor het Vlaamse tijdschrift Deus ex Machina enkele dagen opsluiten in het AZC van Arendonk. Het resultaat was een tijdschriftreportage, maar wat hij had gezien liet hem niet…

Iedereen kent wel televisie- en krantenreportages over asielzoekers. Maar wat zich werkelijk afspeelt achter de hekken van een opvangcentrum is minder bekend. Dimitri Verhulst liet…

Iedereen kent wel televisie- en krantenreportages over asielzoekers. Maar wat zich werkelijk afspeelt achter de hekken van een opvangcentrum is minder bekend. Dimitri Verhulst liet zich voor het Vlaamse tijdschrift Deus ex Machina enkele dagen opsluiten in het AZC van Arendonk. Het resultaat was een tijdschriftreportage, maar wat hij had gezien liet hem niet meer los: de mensen van wie de dagen en dromen doordrenkt zijn van doorstane gruwelen; de onderlinge spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, de vernederende omstandigheden in het centrum, de contacten met mensensmokkelaars en de uitzichtloze ontsnappingspogingen - al dan niet in vrachtcontainers waarin zuurstofgebrek soms tot de dood leidt. Het resultaat is Problemski Hotel. Fictie die de wrange werkelijkheid zo dicht benadert dat het de lezer onder de huid raakt.

Problemski Hotel door Dimitri Verhulst
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

PROBLEMSKI HOTEL – VERSLAG

Hargeisa, 1984

Het verhaal speelt zich af in 1984 in de buurt van Addis Abeba. Het gaat over een fotograaf die zijn break-trough wil maken door het schieten van oorlogsportretten. Hij werkt meestal met zwart-wit rolletjes maar heeft het geluk vandaag een kleurenrolletje bij te hebben van 24 foto’s (wat erg weinig is om het ‘perfecte’ shot te maken). Hij neemt foto’s van een kind dat op sterven ligt op een hoopje afval.

Flutopia, 1974

Het verhaal speelt zich af in 1974 in Flutopia (het stadje waar Bipul woonde op z’n 12 jaar). Hij kreeg zijn eerste Kodak camera voor zijn verjaardag en het was de gewoonte om dan iets te gaan drinken in de lokale bar. Bipul nam zijn camera mee en plots werden er schoten gelost. Er vielen 14 doden waaronder de oudere zus van Bipul. De 12 jarige jongen had foto’s van het hele gebeuren en kwam met deze foto’s voor de eerste keer in de krant.

Deel 2 Bipul Masli als asielzoeker

Ergens tussen Dwingeland en Engeland

Hier zit Bipul zelf in een vluchtelingenkamp in België en beschrijft hij het leven, de verschillen tussen de bewoners en het gebeuren in het kamp. Bijvoorbeeld de Tsjetsjeenen die de Afrikanen uitdagen omdat ze beter tegen de koude kunnen. Het is inmiddels winter en de Afrikanen staan versteld van het rijm (wat ze aanzien voor sneeuw). ---> rond het jaar 2000

Niemand kapt zoals kapster Ramona kapt

Bipul gaat op bezoek bij de kapper in de buurt. Hij kreeg een bonnetje voor een gratis knipbeurt bij de balie van het vluchtelingenkamp en moest naar het kapsalon in de stad fietsen. Bipul heeft eerlijk gezegd wel een oogje op Ramona maar ze behandelt hem als “één van de rest”.

Rebbedebie is Cherribi

Na het nieuws dat ze te horen kregen van 9/11 werden alle Islamieten bang voor de tegenreacties die ze zouden kunnen krijgen van de medebewoners. Iemand die op de kamer van Bipul lag was ontsnapt en naar Engeland gevlucht in een container. De dag erna kregen ze bericht van de BBC dat er een container was onderschept met 8 dode vluchtelingen in Ierland. Enkele dagen later kregen ze een telefoontje op hun privé telefoon dat hun kamergenoot veilig en wel in Engeland was geraakt.

Inburgeringsoefening

So komt mee in de lokale sportclub spelen en wordt met open armen verwelkomt aangezien ze een tekort aan spelers hebben.

Rocky

Hier wordt verteld over de kamergenoot van Bipul, een Oekraïners die voor het Vreemdelingenleger wil gaan werken maar geen toelating krijgt omdat er al te veel Russen in zitten. Hij lijkt op een bodybuilder.

Geen enkel geluk ontslaat de mens van zijn verdriet

Bipul vertelt over Linda, een minderjarige vluchteling zonder ouders. Iemand met wie hij liefde en leed kan delen. Hij vertelt hoe hard hij het horen van muziek mist en de verschillen in de groepen. Want iedereen wast zich met dezelfde zeep, dezelfde washandjes, …

Dit wil je ook lezen:

Schaken voor gevorderden

Shakut is eerder het hoofdpersonage in dit hoofdstuk. Een man die met zijn vrouw (die hij mishandelt) een lange weg te voet heeft afgelegd om uiteindelijk op een parking – halfdood – in een asielcentrum te worden gestopt. Zijn vrouw is intussen vertrokken (eerder weggelopen en overgeplaatst naar een ander centrum) en Shakut is lichtelijk ontvlambaar dus vandaar dat hij niet de lieveling is daar.

Rocky II

Hier staat Igor als hoofdpersonage. Hij ontvangt een brief in verband met zijn toestand. Volgens de brief is zijn leven niet in gevaar in zijn thuisland en zal hij daarom moeten terugkeren.

Almanak der malcontenten

Igor wacht op de federale politie die hem komt halen om hem terug te sturen. Ze liggen beide op bed en zijn uitgeput. De ramadan stond voor de deur en de moslims hadden het idee om ’s nachts te gaan leven.

Slapelozen voeren gesprekken die slapers niet kennen

Hierin wordt verteld over de angsten die de vluchtelingen moeten uitstaan en over het leven in het kamp. Hun problemen die ze kregen door te vluchten.

Onze trieste kinderen zijn de toekomst

Dit hoofdstuk gaat over het leven van Stipe een vluchteling jongetje dat naar school gaat in de nabije gemeente. Hij is een echte voetballer maar kan niet lezen of schrijven. Tijdens een bombardement werd zijn gezicht verminkt.

Een foutief getekend hakenkruis is waarschijnlijk van de hand van een fascist

De vluchtelingen ondervinden dat ze gewoon met een Belgische vrouw moeten trouwen om in België te mogen blijven. Zo simpel is de Belgische wet dan ook weer. Daarom gaan de heren 1x per maand er op uit in het Vlaamse uitgansleven.

Schuilen in het land van Eddy Merckx

In dit hoofdstukje wordt er gevochten om de fles whisky die Tomatski achterliet. Hij was gevlucht omdat hij anders toch uitgewezen werd. En over Ifeanyi die voor het eerst op een fiets kruipt en hierdoor ervoor zorgt dat heel het centrum een fietsexamen moet voltooien voor ze een fiets kunnen lenen.

De voortplanting van de zucht

Lidia een vriendin van de hoofdrolspeler belt in dit hoofdstuk naar huis, naar haar moeder. Ze vertelt dat alles goed is en liegt dat ze in Londen is aangekomen veilig en wel, dat de reis goed was en ze geen ongemakken heeft ondervonden.

Weinig gaat er boven een ongelukkig huwelijk

Maqsood is nog steeds op zoek naar een vrouw om mee te trouwen en het uitwijsrecht te omzeilen. Hij ondervindt wat de woorden volslank/sportief/gescheiden betekenen in de advertentieboekjes.

“Varen is belangrijk, leven niet”

Bipul zijn vriendin Lidia heeft de directie gevraagd om voorbehoedsmiddelen. Ze zal deze krijgen van de lokale dokter. Bipul maakt Lidia duidelijk dat hij niet wil dat ze met hem mee vlucht omdat de reis te gevaarlijk is. Omdat de kansen op sterfte door uitdroging, verhongering, … te groot zijn.

Na te laten werk

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Bipul zijn vriendin Lidia heeft de directie gevraagd om voorbehoedsmiddelen. Ze zal deze krijgen van de lokale dokter. Bipul maakt Lidia duidelijk dat hij niet wil dat ze met hem mee vlucht omdat de reis te gevaarlijk is. Omdat de kansen op sterfte door uitdroging, verhongering, … te groot zijn.

Na te laten werk

Hier wordt verteld over de zelfmoordpogingen die ondernomen zijn in het centrum en dat je beter op je terugstuurvlucht krijst en roept zodat de piloot je uit het vliegtuig zet. Er wordt ook de naam PROBLEMSKI HOTEL uitgelegd, dit komt door de asielzoeker Pius, hij noteert het dagelijkse leven in het centrum en beschrijft zijn leven als asielzoeker. Het is een soort reisgids. Bipul vertelt over de psychiater in het centrum waarbij hij (eerder gedwongen dan zelf gewild) over zijn problemen komt praten en zijn visie op de toekomst geeft.

Rocky III

In dit hoofdstuk wordt er verteld over Martina die verkracht werd op haar reis naar België. Toen ze in België aankwam was het al te laat om het kind nog te laten wegnemen en moest ze uiteindelijk bevallen. Martina wou dat het kind gedood werd vlak na de geboorte, daarom moest de geboorte ook in het centrum gebeuren. Geen van de mannen (die er zelfs geld voor kregen) kon dit over zijn hart krijgen om een kind te vermoorden. Uiteindelijk deed Martina het zelf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Problemski Hotel door Dimitri Verhulst"