Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pokerface door Buddy Tegenbosch

Beoordeling 8
Foto van Robbin
Boekcover Pokerface
Shadow
  • Boekverslag door Robbin
  • 4e klas vmbo | 1019 woorden
  • 6 april 2018
  • 599 keer beoordeeld
Cijfer 8
599 keer beoordeeld

Boekcover Pokerface
Shadow
Pokerface door Buddy Tegenbosch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag Pokerface

Robbin van Zoest

4 TL B

06-04-2018

 

 

Algemenen Boekgegevens

Titel van het boek: Pokerface

Schrijver/auteur van het boek: Buddy Tegenbosch

Uitgever/uitgeverij van het boek: Van Goor in Houten

Verklaring titel: Het gaat over Sem uit 5 VWO, die bij zijn ijshockeyclub poker speelt in club 24 een zaal in de ijshockeyclub. Maar hij krijgt daar een hele grote schuld. Hij probeert het geld terug te krijgen door een auto te stelen.

Over de auteur: meer boeken van de auteur zijn Oog om oog (2015) en Livestream (2017)

Genre: young adult, thriller & detective. Het gaat namelijk om een jongen van de middelbare school, die in een illegaal poker circuit terecht komt.

Thema

Wat is het belangrijkste onderwerp van het boek? En Waar kun je dat aan merken?: Pokeren, omdat dit ook in de titel terug komt maar ook omdat het boek voor het grootste gedeelte over illegaal pokeren gaat.

Zat er een bepaalde boodschap in het boek?: Ik denk dat de schrijver wel indirect probeert te vertellen dat je niet moet gaan gokken met geld als dit al niet helemaal zuiver gebeurt.

Ruimte/Plaats

Waar speelt het verhaal zich af: de ijshockey zaal, club 24 en in ‘’het hok’’.

In wat voor een milieu speelt het verhaal zich af? Waar kun je dat aan zien/merken?: Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het Crimineel milieu omdat het gaat over illegaal pokeren, en aan het einde wordt iedereen opgepakt door de politie.

Tijd

In welke tijd speelt het verhaal zich af?: Het lijk zich af te spelen in 21ste eeuw, omdat ze de studie van de jongen benoemen en VWO bestond nog niet in de 19de eeuw.

Hoeveel tijd verstrijk er in het verhaal?: Dit is niet echt duidelijk uit de tekst te halen omdat er vrijwel nergens word verwezen naar een andere tijd.

Is het verhaal chronologisch verteld? Waar kun je dit aan merken?: Ja, omdat ze in de inleiding beginnen met hoe het begon, in het middenstuk vertellen ze hoe het verder gaat en aan het einde vertellen ze hoe het afloopt.

Perspectief

Wie is de verteller? Is het een ik-verteller? En waarom wel/niet?: Sem verteld het, dus word het verteld al de IK persoon, omdat je daardoor ook beter kan inleven in die persoon.

Verteld de ik persoon wat op dat moment gebeurt of vertelt hij achteraf?: De ik persoon verteld wat er op dat moment gebeurt en wat hij opdat moment denkt.

Zijn er meer vertellers?: Nee die zijn er niet.

Opbouw

Hoe eindigt het verhaal? Is het een gesloten of een open einde: Het is een gesloten einde omdat je weet hoe het afloopt.

Verhaallijn

Beschrijf de gebeurtenis, het probleem waar alles omdraait bij de hoofdpersoon?: Door dat Sem begint het pokeren krijgt hij schulden waardoor hij dus een diefstal van een auto pleegt, maar dit liep uit de hand.

Personages

Wie is de hoofdpersoon in het boek en wat is zijn rol in het boek?: Sem is de hoofdpersoon, hij is begonnen met pokeren waar door hij slachtoffer is geworden.

Benoem 3 innerlijke kenmerken van de hoofdpersoon. Benoem bij ieder kenmerkt een voorbeeld uit het verhaal?: Onzeker, omdat hij in een deel van het boek iets denk maar dit niet durft te zeggen. Verdrietig, omdat zijn ouders ruzie maken als hij thuis komt. Blij, als hij te horen krijgt als hij te horen krijgt dat hij bij de hoger groep met ijshockey mag gaan trainen.

Beschrijf de ontwikkelingen van de hoofdpersoon. Wat leert hij en hoe is de persoon daardoor veranderd?:  Hij is erachter gekomen dat hij niet meer zomaar moet gaan poker en veel geld moet inzetten omdat dat veel ellende oplevert.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Beschrijf de ontwikkelingen van de hoofdpersoon. Wat leert hij en hoe is de persoon daardoor veranderd?:  Hij is erachter gekomen dat hij niet meer zomaar moet gaan poker en veel geld moet inzetten omdat dat veel ellende oplevert.

 

Mening

Zet aan tot nadenken: het is een verhaal wat iedereen kan overkomen, als je dit verhaal hebt gelezen besef je wat je allemaal wel kan niet en wat niet.

Spannend: als Sem in een keer auto’s gaat stelen en het BIJNA misgaat word het verhaal spannender.

Moeilijk: het boek is moeilijk om te lezen, want je moet het kunnen snappen. Als je 1 bladzijde vergeet te lezen kan je meteen overnieuw beginnen anders snap je er niks meer van.

Samenvatting

Sem is zestien jaar en een fanatieke ijshockeyer. Samen met zijn beste vriend Sander speelt hij in het tweede team waar ze makkelijk de beste zijn. Hij zit in 5 VWO en alles gaat perfect. Dan worden Sem en Sander gescout door de coach van het eerste team. Het is een droom die uitkomt. Hij heeft twee weken om zich te bewijzen maar het valt hem tegen. Het is hard werken en het gaat niet zoals Sem wil.

Gelukkig maakt hij een nieuwe vriend, Dave. Dave speelt ook in het eerste team en helpt hem om op een hoger niveau te komen. Op een avond neemt Dave Sem mee uit met het team naar club 24, Ze gaan pokeren. Het blijkt dat Sem er erg goed in is en hij wint veel. Hij gaat vaker mee met Dave. Op een avond komt Sem in een professioneel potje poker terecht. Samen met Dave komt hij €3000 in de schuld te staan bij mensen waar je dat beter niet kunt doen. Binnen twee weken moet hij alles terugbetaald hebben. Sem weet niet hoe hij zo snel zo veel geld bij elkaar moet krijgen. Maar Dave wel.

Hij zegt dat ze een auto moeten stelen en die dan verkopen. Ze weten een auto te stelen maar worden achtervolgd door de politie. Ze worden aangehouden, alleen Dave heeft een grote overdosis coke gesnoven in de auto en wordt snel naar het ziekenhuis gebracht. Daar komt Sem erachter dat de coach alle jongens aan een touwtje heeft. Iedereen is hem geld schuldig en hij zorgt ervoor dat iedereen dat ook blijft.

Als Dave sterft in het ziekenhuis is Sem er klaar mee. Hij weet het hele team zover te krijgen om met zijn allen naar de politie te stappen. Coach Stonner wordt opgepakt en de jongens krijgen allemaal afzonderlijke straffen. Sem krijgt een taakstraf, maar het maakt hem weinig uit. Het belangrijkste is dat alles weer normaal is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pokerface door Buddy Tegenbosch"

Ook geschreven door Robbin