Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Over de vos Reinaert door Onbekend

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas havo | 1413 woorden
 • 11 juni 2016
 • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
8 keer beoordeeld

Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde te…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen en sprookjes met dieren in de hoofdrol waren al vroeg in de Middeleeuwen erg geliefd. De oudste op schrift gestelde dierenverhalen zijn in het Latijn geschreven, maar uit de twaalfde eeuw zijn ook een aantal Franse dierendichten bekend die later werden verzameld in de Roman de Renart. De inhoudt van deze Franse verhalen, Li Plaid, is in grote lijnen gelijk aan de eerste helft van onze Reinaert. Het tweede deel wijkt echter af van het Franse voorbeeld. De Middelnederlandse voortzetting heeft een - psychologisch beschouwd - sterkere voortzetting.

Over de vos Reinaert door Onbekend
Shadow

 

 1. Titel: van den vos Reynaerde

Auteur: Willem                               

Uitgeverij: Taal en teken, Leeuwarden                        

Plaats en jaar van uitgave: 13e eeuw, Gent        

Genre: Komedie

 1. Titel en Titelverklaring:

De titel is van den vos Reynaerde, oftewel over de vos Reynaert. Het verhaal heet zo, omdat de hoofdpersoon de vos Reyneart is. Deze vos is zeer slim en sluw en laat iedereen in de val lopen.

 1. Personages:

Reynaert de vos (Karakter/Hoofdpersoon):

Reynaert is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een vos en zoals het spreekwoord zegt is hij sluw en slim. Hij is een vos die veel jaagt, maar daar voor moet boeten op de hofdag. Iedereen die hem in de weg probeert te staan vaagt hij weg. De gene die hij nodig heeft vleit hij. Ook zet hij zijn vijanden tegen de koning op en lijkt het alsof zij slecht zijn en hij een soort heilige is die iedereen redt.

Verder zijn er de dieren die hij in de maling neemt. De eerste is Bruun de beer die naar Reynaert wordt gestuurd om hem naar het hof te sommeren. Daarna komen er nog twee andere dieren die hem moeten dwingen naar het hof te komen. Tibeert de kater is de tweede die het probeert, daarna komt Grimbeert de das. Dit zijn allen bijfiguren, maar hebben ook wel een belangrijke rol in het verhaal. Bruun en Tibeert zijn echte heldhaftige krijgers, zoals de ridders in de Middeleeuwen. Grimbeert is een vriend van Reynaert die voor hem op probeert te komen. Er is ook een koning, Nobel, die ontzettend dom is en vooral graag rijk wil zijn en alles doet voor deze rijkdom.

 1. Ruimte:

Het speelt zich niet echt duidelijk ergens af. Bij een kasteel waar de hofdag is en ook in een bos waar Bruun in de val wordt gelokt.

 1. Tijd:

Het speelt zich af in de Middeleeuwen. Dit weet je door een hooggeplaatste koning die veel gezag heeft. Ook zijn er een soort van ridders.

Het is chronologisch geschreven. Er wordt niet terug gekeken in het verhaal naar vroeger of vooruit gekeken naar later.

 1. Handeling (gebeurtenissen) en Spanning:

Het verhaal begint op de hofdag waar Reynaert beschuldigt wordt voor allerlei misdaden die hij gepleegd zou hebben. Dan worden Bruun en later Tibeert gestuurd om Reynaert naar het hof te leiden. Beiden worden door hem in de val gelokt en worden verschrikkelijk mishandeld. Grimbeert lukt het wel om Reynaert naar het hof te krijgen. Reynaert verzint een complot tussen zijn vader, Bruun, Tibeert en Grimbeert, zodat hij in een goed daglicht komt bij koning Nobel. Het complot gaat over een schat die de heren zouden hebben verstopt. Reynaert belooft de schat aan koning Nobel, maar gaat zelf op pelgrimstocht en neemt zijn vrouw en kinderen mee.

 1. Perspectief:

Auctoriaal perspectief. Het wordt niet duidelijk vanuit één persoon verteld. Er worden verschillende mensen beschreven door de alwetende verteller.

 1. Slot:

Open einde. Reynaert gaat op pelgrimstocht. We weten niet of koning Nobel hem achterna gaat en vind. We weten ook niet hoe Reynaert verder leeft met al zijn misdaden boven zijn hoofd.

 1. Thema en Motieven:

(http://www.scholieren.com/boekverslag/42458)

Het thema van het verhaal is: Kritiek hebben op de maatschappij en het tonen van een “verkeerde wereld”.

De motieven zijn: Rechtspraak, moord, leugens, feodale verhoudingen en standenmaatschappij.

 1.  Samenvatting:

(http://www.scholieren.com/boek/2781/over-de-vos-reinaert/zekerwetengoed)

In het bos houdt Koning Nobel een hofdag. Alle dieren komen daar naartoe, behalve één. Reinaert de vos komt niet naar de hofdag maar blijft met zijn vrouw en kinderen in zijn burcht; Maupertuus. 

Alle dieren die wel zijn gekomen, beklagen zich bij de koning over wat Reinaert hen allemaal aangedaan heeft. Hij heeft kinderen doodgebeten, etensvoorraden opgegeten en dingen kapot gemaakt. Hoewel zijn neef voor hem pleit en zegt dat Reinaart een boetekleed draagt en al een jaar geen vlees heeft gegeten, zijn de dieren heel boos op hem. Als de koning dit allemaal hoort, wordt Reinaert ontboden op het hof. 

Bruun de beer is de eerste die op hem af gestuurd wordt. Hij komt bij Reinaert aan en als Reinaert hem ziet bedenkt hij direct een list om van hem af te komen. Hij maakt gebruik van Bruuns gulzigheid en vertelt hem dat er een boom is waar heel veel honing in zit. Bruun heeft daar wel oren naar en kruipt in de boom. Hij komt vast te zitten in de boom. Helaas ontdekt een boer hem en samen met iedereen uit het dorp slaan ze erop los. Bruun weet te ontkomen maar verliest daarbij wel het vel van zijn snuit, oren en poten.  Hij komt gehavend terug bij de koning.

Dan wordt Tybeert de kater erop af gestuurd. Tybeert heeft al geen zin meer als hij Bruun ziet, maar gaat toch. Ook hem weet Reinaert in de val te lokken. Hij zegt hem dat hij vette kuikentjes heeft gezien op een boerderij. Die zijn er ook echt, alleen Reinaert weet dat er een val staat. Helaas trapt Tymbeert erin en zit hij gevangen. De pastoor komt naakt naar beneden en slaat erop los. Tymbeert springt op hem af en bijt één van zijn ballen eraf. 

Als laatste wordt Grimbeert op Reinaert af gestuurd. Op zijn uitnodiging gaat hij wel in en hij komt voor de koning. Die besluit hem op te laten hangen. De vrienden van de koning, waaronder de wolf Izengrijn, gaan op weg de galg te halen. 

Ondertussen bespeelt Reinaert de koning en zijn vrouw met zijn beste list. Hij vertelt dat Izengrijn, zijn eigen vader en Bruun de beer de koning willen afzetten en een schat hebben gevonden. Hij vertelt dat hij de schat heeft gestolen en als enige weet waar die ligt. Hoewel de koning hem eerst niet gelooft, haalt zijn vrouw hem over. Ze laten Reinaert vrij en hij geeft aan dat hij op pelgrimstocht wil. Er wordt een tas voor hem gemaakt uit het vel van de rug van Bruun (die inmiddels vastgebonden is) en hij krijgt schoenen van de huid van de poten van Izengrijn en zijn vrouw Hersinde. 

Als hij weggaat worden Cuwaert en Belijn met hem meegestuurd. Hij neemt Cuwaert mee naar binnen in zijn hol als hij zijn vrouw gaat halen. Daar bijt hij hem dood. Hij stopt zijn hoofd in de pelgrimstas en geeft die aan Belijn. Hij zegt dat hij er niet in mag kijken maar hem aan de koning moet geven en zeggen dat er een brief in zit die hij zelf opgesteld heeft. 

Belijn geeft de tas en ze komen erachter dat Cuwaert is vermoord. De koning betreurt het erg dat hij in de val is getrapt en biedt zijn excuses aan aan zijn vrienden Izengrijn en Bruun. Ze besluiten dat ze Reinaert ten alle tijden mogen aanvallen als ze hem zien.

 1.  Minimaal drie meningen met argumenten bij je beoordeling:

Spannend:

Het hele verhaal ben je erop aan het wachten dat Reynaert wordt opgepakt en veroordeeld. Hij probeert zich steeds eruit te praten en je bent benieuwd of iemand hem door krijgt.

Humoristisch:

Het is heel grappig hoe het verhaal is geschreven. Vooral hoe Reynaert de dieren inpakt.

Origineel:

Het is erg origineel hoe Willem het leven op een hof beschrijft in de vorm van een dierenverhaal.

 1.  Wat zou je de schrijver willen schrijven over dit boek?

Dat ik het een geweldig leuk boek vindt. Ik zou hem wel willen vragen hoe hij deze ideeën heeft gekregen over het hof en of hij zelf misschien een ridder was. Ik zou hem ook willen vragen naar zijn andere boek of hij dat niet nog ergens heeft en of ik dat dan kan uitgeven. Het is namelijk heel jammer dat het verloren is gegaan.

 1.  Wat wil je aan anderen vertellen en uitleggen over dit boek?

Ik wil ze zeker aanraden dit boek te lezen, omdat het heel grappig is hoe het geschreven is en het een heel goed vermaak is.

 1.  Zoek over minimaal drie andere titels van de schrijver informatie en bespreek die kort.

Er zijn geen andere boeken bekent.

 

Overhoor jezelf

Deze quiz is gemaakt op basis van het Zeker Weten Goed verslag.

Hoe heet de burcht van Reynaerde?
Welk bekend spreekwoord kun je linken aan dit boek? (komt hier oorspronkelijk vandaan)
Wie troostte Julocke toen haar man aangevallen was door Tibeert?
Als Reinaert moet worden opgehangen, wie zegt er dan voor dat Izengrijn en Bruun niet moeten treuzelen om hem op te hangen?
Welke manier om je sporen uit te wissen leerde Reinaert zogenaamd van zijn vader toen hij de schat had verstopt?
Wat doet Tibeert als hij hoort dat Reinaert wordt vrijgelaten?
Wat is de grootste fout die Belijn maakt bij terugkeer bij de koning?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Over de vos Reinaert door Onbekend"