Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Over de liefde door Doeschka Meijsing

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Over de liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1544 woorden
  • 4 januari 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
12 keer beoordeeld

Boekcover Over de liefde
Shadow

In Over de liefde wordt een vrouw verlaten: haar derde liefdesrelatie is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waardoor, door wie of waarom. Voor de zoveelste keer in haar leven is zij alleen, in de steek gelaten, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk, waaraan ze, na een zware hersenoperatie, een gat in haar geheugen overhoudt: hoe g…

In Over de liefde wordt een vrouw verlaten: haar derde liefdesrelatie is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waardoor, door wie of waarom. Voor de zoveelste keer in haar lev…

In Over de liefde wordt een vrouw verlaten: haar derde liefdesrelatie is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waardoor, door wie of waarom. Voor de zoveelste keer in haar leven is zij alleen, in de steek gelaten, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk, waaraan ze, na een zware hersenoperatie, een gat in haar geheugen overhoudt: hoe gebeurde dat ongeluk? Was het eigenlijk wel een ongeluk? En wie waren erbij? De zoektocht naar wat de hersenen voor haar versluierd willen houden, leidt haar terug naar haar jeugd, toen ze voor de allereerste keer verliefd was.

Over de liefde door Doeschka Meijsing
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoudsopgave
1 Samenvatting Blz. 3+4
2 Biografie van de Auteur Blz. 5
3 Perspectief Blz. 5
4 Open Plekken Blz. 6
5 Personages en hun rollen Blz. 6
6 Tijdverloop Blz. 7
7 Motieven Blz. 7
8 Thema Blz. 7
9 Waardering Blz. 8


Samenvatting

Deel I
Philippa is lesbienne en dat weet ze al erg lang. Ze heeft al meerdere relaties met vrouwen gehad. De eerste duurde 7 jaar en de laatste relatie duurde 12 jaar en was met Jula. Op een gegeven moment kwam Jula erachter dat ze toch hetero was. Philippa vond het maar raar en was ook erg boos op haar. De ik persoon; Philippa van der Steur krijgt een videobandje thuisbezorgt en daar hangt een kaartje aan met de afzender: Jan. Ze kon gelijk al zien dat het een belangrijk videobandje. Ze heeft het nadat ze het kreeg niet meteen gekeken maar pas een paar weken later. Buri Vermeer is een docent van vroeger waar Philippa een oogje op had. Ze kon goed met haar overweg en vertelde haar veel dingen. Op een dag krijgt Philippa een ongeluk op de Willemsparkweg en belandt ze in het ziekenhuis. Ze kan zich niets meer herinneren en moet een tijd in het ziekenhuis blijven. Ze heeft door dat ongeluk een schedelbasisfractuur opgelopen en nog een paar andere dingen maar die zijn minder ernstig. In het ziekenhuis slaapt ze amper en vindt ze het verschrikkelijk totdat Jula na een paar jaar haar op komt zoeken. Philippa snapt er niets van en geeft haar mening ook duidelijk weer. Als ze weer thuis komt krijgt ze veel hulp van Jula en Jason een goede vriend van haar. Jula maakt allemaal maaltijden voor haar die ze alleen nog maar op hoeft te warmen omdat ze nog niet veel mag doen. Philippa is erg eigenwijs en eet weinig van de maaltijden. Ook leest ze haar beterschapskaartjes niet.

Deel II
De ouders van Philippa zijn ondertussen allebei overleden. De vader van Philippa, Brent, Pieter, Lucas is altijd een beetje een rare ‘vogel’ geweest. Hij kocht en ruilde een heleboel dingen waar je eigenlijk niets aan had. Hij heeft ook een huis gekocht in Italië, bij het Gardameer. In dit deel van het boek gaan ze naar dat huis toe omdat Brent, de jongste, denkt dat daar nog spullen liggen van vroeger waar ze wat aan hebben. Bij dat huis aangekomen komen ze er achter dat het in heel slechte staat is. Ze gaan het voor een groot deel opknappen omdat ze het willen overhandigen aan de vroegere eigenaar. Als ze de vorige eigenaar eindelijk hebben gevonden blijkt dat hij het huis niet meer wil hebben.

Deel III
In dit deel kan Philippa zich opeens weer heel veel van het ongeluk en de tijd daarvoor herinneren. Jason komt op een avond bij haar eten en hij kijkt zomaar tussen alle kaarten die ze heeft gekregen. Er zitten 2 kaarten tussen van Buri Vermeer. Jason vindt dat Philippa ze moet lezen. In eerste instantie wil ze dat niet maar uiteindelijk leest ze de brieven toch. Buri schrijft haar dat ze heel graag een keer wil afspreken met Philippa omdat zij het leven van Buri en haar zusje heeft gered. Philippa belt op en maakt een afspraak om elkaar te ontmoeten. Als het zover is wil ze eigenlijk niet meer gaan. Ze vindt dat ze wel moet gaan en gaat met de trein naar haar toe. Eenmaal bij Buri aangekomen vindt ze het spannend. De gesprekken verlopen heel soepel en ze maken voor de volgende dag ook een afspraak omdat Buri Philippa een verhaal moet vertellen en ze krijgt die dag ook een massage Jacqueline Baas. Hiermee hoopt ze dat haar nek en hoofd klachten weggaan. Op het verjaardagsfeestje van Jula heeft Philippa het even helemaal gehad. Ze valt in het water bij de Prinsengracht en zwemt een heel stuk door. Jula heeft ondertussen de brandweer gebeld en die komt haar op een gegeven moment uit het water halen. Jason gaat met haar naar huis en hij blijft slapen. Philippa slaapt die nacht op een zwarte plek in de vloerbedekking. In die plek had ze al eerder allerlei dingen gezien zoals Buri Vermeer.


Biografie auteur. Doeschka Meijsing.
Geboren op 21 oktober 1947 in Eindhoven. Ze groeide op in Haarlem, hier woonde ze 18 jaar. Ze begon al vroeg met lezen en schrijven. Ze ging naar het gymnasium. Toen ze klaar was met het gymnasium studeerde ze Nederlandse en algemene literatuurwetenschap in Amsterdam, hier woont ze nog steeds. Ze heeft van 1971 tot 1976 gaf ze les aan het Ignatius College in Amsterdam. In 1978 werd ze literatuurredacteur van Vrij Nederland (tot 1987) en Elsevier (1987-1998). In het najaar van 1987 trad ze ook op als gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze publiceerde in 1969 een verhaal in het literaire tijdschrift Podium. Vijf jaar later word haar eerste boek De hanen en andere verhalen uitgegeven. Haar boek tijger, tijger (die in 1980 werd uitgegeven) krijgt in 1981 de Multatuliprijs. Ze schrijft niet alleen romans, ze bracht ook bundels verhalen, gedichten en essays uit.

Perspectief
Het verhaal word verteld door ikverteller. De vrouw Philippa van der Steur over wie het gaat verkeert in een depressie door de verbroken relatie en het ongeluk. Het gaat over een niet zo jonge vrouw meer, die 3 relaties heeft gehad, maar die alle 3 zijn geëindigd.

Open Plekken
In het boek Over de Liefde komen niet tot nauwelijks open plekken voor. Er zijn eigenlijk geen plekken waar ze informatie achterhouden. Het enige wat je pas verder in het boek krijgt te weten is de naam van de ik-persoon.

Personages en hun rollen
Philippa, zij speelt de hoofdrol. Ze is al niet zo jong meer, ze word ook wel Pip genoemd. Ze heeft 3 relaties, maar ze worden alle 3 beëindigd. Ze zit in een depressie door alles. Ze krijgt een dvd toegestuurd, met daarop haar lerares van vroeger waar ze heel erg verliefd op was. Haar eerste verliefdheid was op die lerares. Ze krijgt een ongeluk, ze word wakker in het ziekenhuis. Ze gaat met haar broers naar Zwitserland naar een huisje van hun overleden vader. Na een tijd komt haar geheugen terug en weet ze weer wat ze deed op de plek van het ongeluk. Ze heeft Buri gered, haar eerste liefde. Buri wil haar bedanken en geeft haar een massage cadeau. Dan word ze uitgenodigd op het feestje van Jula, ze komt, maar valt in het water en ze zwemt weg uit het leven van Jula. Jason komt langs en brengt haar thuis hij beloofd dat hij voor haar zorgt die nacht.

Jula, zij had een relatie met Philippa, maar ze wil verder met een man en laat hiervoor Pip vallen. Ze is veertien jaar jonger dan Pip. Ze zoekt Pip op in het ziekenhuis en wil graag vrienden blijven met haar. Dan nodigt ze Pip uit voor haar verjaardag, maar ze raakt Pip kwijt.

Jason, hij was degene die tegen Pip zei dat ze de dvd moest bekijken. Hij heeft 3 minnaressen, maar is erg belangrijk voor Pip. Voor hij gaat reizen met één van zijn drie minnaressen, zegt hij tegen Pip dat ze echt is wat moet laten doen aan haar parketvloer, er zit namelijk een vlek in. Wanneer Jason terugkomt van zijn vakantie, maakt hij haar kaarten open die ze heeft gekregen in het ziekenhuis. Hij vind de kaart van Buri Vermeer. Jason brengt haar thuis en blijft bij haar de nacht dat Pip weg zwom bij Jula.

Buri Vermeer, ze was lerares van Pip toen ze ongeveer 12 jaar was. Zij was toen rond de 25. Ze was de eerste grote liefde van Pip. Pip heeft haar leven gered. Ze heeft Pip 2 brieven gestuurd, waarin ze haar wil bedanken voor het redden van haar leven. Ze geeft Pip een massage cadeau.

Tijdverloop
Het tijdverloop in dit boek is erg verwarrend. In deel I gaat het in bijna elk hoofdstuk over een andere persoon of over een andere tijd. Dat is lastig lezen. Je moet er erg geconcentreerd voor zijn. In deel II gaat het over het ouderlijk huis in Italië. Daar is de volgorde van de tijd al wel iets beter. Het gaat niet zo snel meer van de ene naar de andere persoon of van verleden naar heden. Deel III gaan de 4 hoofdstukken allemaal over dezelfde personen namelijk; Jason, Philippa, Buri Vermeer en Jula. Dat is een stuk gemakkelijker lezen. In sommige gesprekken tussen Philippa en Buri Vermeer gaat het nog wel over vroeger maar dat is niet irriterend.

Motieven
1. Vriendschap
2. Lesbische relatie
3. Heteroseksuele relatie
4. Zus en broer relatie
5. Vreemdgaan
6. Het ongeluk
7. De eerste verliefdheid uit haar jeugd
8. De sterfdag van haar vader

Thema
Het thema is liefde. Je ziet verschillende soorten relaties langskomen. Dus ook verschillende liefdes. Lesbisch, heteroseksueel, maar ook een familie relatie. De zus en broer relatie. Ook vriendschap is een relatie die voorkomt. Het laat zien hoe Meijsing denkt over heteroseksuele en homoseksuele relaties.

Waardering
Ik vond het een lastig boek om te lezen omdat het van vroeger naar nu ging en van de ene persoon naar de andere. Het was daardoor lastig te begrijpen. Het boek zelf vond ik wel interessant omdat ik nu meer weet over het leven van een lesbienne. Pas later in het boek krijg je te weten hoe de ik-persoon heet dat vond ik wel jammer. Deel III vond ik het leukste stuk. Daar ging het over de ontmoeting en de gesprekken met Buri Vermeer. Ik vond het leuk om te lezen hoe Philippa tegen verschillende dingen aan keek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Over de liefde door Doeschka Meijsing"