Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1071 woorden
  • 13 augustus 2006
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 39 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1979
Pagina's
252
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke informatie
Titel: Oorlog zonder vrienden
Auteur: Evert Hartman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1979
Aantal bladzijdes: 274

Tekstfragment:
----

Informatie over de auteur:
Evert Hartman werd geboren op 12 juli1937 in Dedemsvaart. In 1947 verhuisde hij naar Kampen, waar hij zijn diploma voor de HBS haalde. Daarna ging hij in militaire dienst. In 1958 begon hij met de studie sociale geografie. Tijdens die studie gaf hij Aardrijkskunde op een school in Hoogeveen. In 1992 stopte hij met lesgeven en richtte zich helemaal op het schrijven.

In zijn hele leven heeft hij 11 boeken geschreven waarvan ‘Oorlog zonder vrienden’ zijn eerste was. In totaal is hij 6 keer bekroond door de kinderjury.


De boeken van Evert Hartman zijn spannend en zitten vol actie. De onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren en veel van zijn boeken draaien om een gevecht voor vrijheid. De hoofdpersonen raken betrokken in een conflict waarin ze moeten kiezen: blijven ze trouw aan het gezag (van de regering, van hun ouders, van de medische wereld), of volgen ze hun geweten en gaan ze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar ten slotte vinden ze toch een oplossing. Evert Hartman laat de twee kanten van het conflict zien, maar vaak is het wel duidelijk aan welke kant hij zelf staat. Hij vertelde ook een aantal oude verhalen (van Homerus en uit de Bijbel) na in zijn meeslepende stijl.

In 1994 overleed Evert Hartman op 7 april in Hoogeveen. Hij werd 56 jaar.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon van het verhaal is Arnold Westervoort. Hij heeft donker blond haar en bruine ogen. Arnold is niet een al te grote, maar slanke jongen. Hij heeft een vader (Koos), een moeder (Gea) en een zus (Rita). In het begin van het boek is hij 13 jaar en aan het einde is Arnold 18 jaar. Zijn vader is een NSB’er. Arnold zelf zit ook bij de jeugdstorm. In het begin vindt Arnold het heel normaal dat hij een zoon is van een NSB’er en hij doet zelf ook vrolijk mee. Later in het boek komt hij allemaal dingen te weten over de jodenhaat. Hij gaat daardoor sterk aan zijn standpunt twijfelen.

Arnold is een dromerige jongen. In de lessen zijn, zijn gedachten vaak ergens anders. Dat zie bijvoorbeeld in dit citaat:

‘De pauze was voorbij. De lessen gingen gewoon door. Maar Arnolds gedachten dwaalden zoals gewoonlijk voortdurend af. Hij wilden graag even met Piet Bergman praten maar niet in de klas. Buiten, straks, om half een.’

Arnold is de hoofdpersoon, omdat alles om hem draait. Het boek wordt ook vanuit zijn ogen geschreven. Je maakt bijvoorbeeld mee hoe hij wordt getreiterd, hoe hij Martin Jonkers en zijn vriend chanteert, hoe hij wordt neergestoken en hoe hij zich tegen de Duitsers bekeert. Hij staat dus centraal in het boek.
Het probleem van Arnold is dat hij geen vrienden heeft in de oorlog, omdat hij een NSB’er is. Hij kan met niemand omgaan en iedereen keert hem de rug toe. Het boek heet ook niet voor niks ‘Oorlog zonder vrienden’. In het midden van het boek krijgt hij er een vriend bij, Piet Bergman. Piet is ook een NSB’er en heeft dus dezelfde mening als Arnold. Later in het boek gaat Piet weg om tegen de Russen te gaan vechten bij de SS. Dan is Arnold weer alleen. Als hij dan wordt neergestoken en in het ziekenhuis terecht komt, komt hij naast Jeroen te liggen. Jeroen is een verzetsheld en Arnold helpt Jeroen zonder kleerscheuren en uit de armen van de Duitsers te vluchten. Dat lukt hem goed en even lijkt het erop dat Arnold een vriend heeft. Het probleem is alleen dat Jeroen moet vluchten voor de Duitsers en dus niet met Arnold om kan gaan. Aan het einde van het verhaal heeft Arnold dus nog een vrienden. Het probleem is alleen dat je niet precies weet of hij nou wel of geen vrienden krijgt. Het boek eindigt namelijk dat hij zich tegen de Duitsers bekeert. Hij wil geen NSB’er meer zijn. Dat wil nog niet zeggen dat hij vrienden heeft. Maar het is al een grote stap. Het boek wordt afgesloten dat hij uit de trein ontsnapt waar allemaal NSB’ers in zitten. Hij wil niet vluchten voor de bevrijders. Hij wil niet meer voor de Duitsers zijn. Hij ziet in dat hij geen goede beslissingen heeft gemaakt en dat de Duitsers helemaal niet goed zijn. Hij wordt tegen de Duitsers!


Geschiedenis van het boek
In de Tweede Wereldoorlog vond de Holocaust plaats. Nadat de Duitse bezetters ook in Nederland allerlei beperkende en discriminerende maatregelen tegen Joden hadden ingevoerd, kwamen vanaf 1942 de razzia's op gang. Veel Nederlanders namen Joodse onderduikers in huis op, maar er waren ook die de Duitsers hielpen bij de opsporing, meest leden van de Duitsgezinde Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Van de naar schatting 140.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, zijn er ongeveer 101.800 vermoord. Sommigen, zoals Anne Frank en Etty Hillesum, zijn door dagboeken beroemd geworden. De meeste anderen waren minder bekend, buiten hun werk, gemeenschap en families om. Allen werden geëxecuteerd, in vernietigingskampen vergast, doodgemarteld, verhongerd of op andere wijze om het leven gebracht. In totaal zijn in Europa door de nazi's naar schatting zes miljoen Joden omgebracht, een genocide die in onze regio zijn weerga niet kent.
Niet alle Nederlanders hebben dit zonder verzet laten gebeuren en degenen die Joden bij zich thuis lieten onderduiken liepen daarbij grote risico's voor hun eigen bestaan. Ook onder hen zijn slachtoffers gevallen. 4513 personen hebben voor hun dappere daad inmiddels een onderscheiding gekregen van Yad Vashem.

Mijn oordeel over de samenwerking
Ik vond dat de samenwerking erg goed verliep, we luisterden goed naar elkaar en iedereen had een goede bijdrage aan het project. Maar omdat bijna alles wat we moesten doen niet in samenwerking kon, was er weinig sprake van échte samenwerking. Alleen in de lessen hebben we alles bespoken en thuis de verhalen/verslagen gemaakt.
Dus thuis –in je eentje- hadden we het meeste werk en op school hebben we in totaal maar 1 uurtje besproken wat er moest gebeuren, er was nou eenmaal niet meer samen te doen.

Bronvermelding
Ik heb het meeste informatie uiteraard uit het boek ‘Oorlog zonder vrienden’ gehaald.
De rest (informatie over de schrijver & de geschiedenis van het boek) heb ik van deze internetsites gehaald:
 http://www.schrijversnet.nl/hartman.htm
 http://nl.wikipedia.org/wiki/Evert_Hartman

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"