Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Minoes door Annie M.G. Schmidt

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Minoes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 955 woorden
  • 25 februari 2008
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
48 keer beoordeeld

Boekcover Minoes
Shadow

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima 'kats'. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-pers-dienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken t…

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-so…

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima 'kats'. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-pers-dienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft weliswaar grote moeilijkheden, maar dankzij Minoes en haar vele kattenvrienden loopt alles goed af.

In Nederland is Pluk van de Petteflet waarschijnlijk Annie M.G. Schmidts beroemdste boek. In de rest van de wereld is dat ongetwijfeld Minoes, dat onder andere is vertaald in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Catalaans, Italiaans, Noors, Zweeds, Ijslands, Grieks, Hebreeuws en niet te vergeten Japans. Minoes werd in 1971 bekroond met een Zilveren Griffel.

Minoes door Annie M.G. Schmidt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Minoes

Titel: Minoes
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 1970

Personages: Minoes is de hoofdrolspeelster in dit boek. Minoes is heeft altijd een mantelpakje aan, ze heeft rood haar en ze is heel lenig. Minoes is op wonderlijke wijze van een kat in een vrouw veranderd. Innerlijk is Minoes nog helemaal kat. Ze heeft nog steeds katse trekjes, ze geeft kopjes, ze spint, ze miauwt en kan nog met andere katten praten maar lichamelijk moet ze zich als een vrouw gedragen. Hoe langer ze een vrouw blijft hoe beter ze het leert. Uiteindelijk wil ze helemaal geen kat meer worden en trouwt ze met Tibbe.

Tibbe heeft ook een belangrijke rol in dit boek. Hij is een verlegen journalist en vangt Minoes op. Tibbe werkt bij de Killendoornse Courant. Hij geeft haar onderdak en eten in ruil voor nieuwtjes. Eerst vond hij het moeilijk om haar in huis te nemen maar na verloop van tijd begint hij verliefd op haar te worden. Hij krijgt de nieuwtjes van Minoes en Minoes heeft haar nieuwtjes weer van de katten uit de buurt. Dankzij dit proces wordt de baan van Tibbe gered. Uiteindelijk trouwen ze samen.


Bibi is de dochter van de huisbaas. Een lief meisje dat vaak bij Tibbe rondhangt. Bij het begin mocht ze Minoes niet zo maar uiteindelijk zijn ze goede vriendinnen geworden. Bibi kan goed tekenen en houdt van fotograferen(ook al doet ze dat erg scheef).

Meneer Ellemeet is de directeur van de deodorantfabriek, de weldoener van de stad. Hij geeft veel geld aan goede doelen en is de voorzitter van de vereniging van dierenvrienden, maar in werkelijkheid is hij geen dierenvriend en weldoener. Ellemeet heeft zelfs een hekel aan dieren.

Plaats: het verhaal draait zich af in het kleine dorpje Killendoorn.

Tijd: De tijd van het boek speelt zich gewoon in de moderne tijd af. Het is wel een paar jaar geleden want Tibbe ging nog aan een typmachine zitten terwijl dat nu wel met de computer gedaan zou worden. Voor de rest zijn er geen flashbacks en het wordt chronologisch verteld. Er is geen tijdversnelling of vertraging.

Samenvatting: Het boek gaat over een kat die heet Minoes. Minoes at uit een vuilnisbak van het Bio-Chemische Instituut en is daardoor in een juffrouw veranderd. Op een dag zoekt Tibbe naar een interessant nieuwtje. Opeens ziet hij een juffrouw in een boom zitten. Hij helpt haar eruit maar als hij zicht omdraait om een interview te houden is ze plotseling weg. Hij gaat haar achterna maar kan er niet vinden. Als hij uiteindelijk op huur ”zolder” komt zit daar diezelfde juffrouw als die hij die middag uit de boom had geholpen. Minoes verteld Tibbe dat ze een kat is geweest maar omdat ze aan een chemische ton afval van de deodorantfabriek van meneer Ellemeet heeft gelikt is ze een juffrouw geworden. Ze vertelt hem ook dat zo nog wel met katten kunt praten. In ruil voor interessante nieuwtjes voor Tibbe´s artikelen mag Minoes bij hem wonen. Minoes slaapt in een kartonnen doos in de hoek van de zolder omdat ze zich daar het meeste thuis voelt. Omdat Minoes ‘kat’ is geweest kan ze nog met katten praten. Met behulp van Minoes´ connecties bij de kattenpersdienst kan ze steeds interessante informatie aan Tibbe doorgeven. Daardoor komt Tibbe´s carrière weer op gang totdat hij met slechte berichten over meneer Ellemeet komt. Niemand gelooft Tibbe. Tibbe kon het nog goed maken door uiteindelijk een goed verslag te maken maar dat deed hij niet, daardoor werd Tibbe ontslagen. Zijn baas gelooft hem niet en hij heet ook geen bewijs of verklaring. Hij kan natuurlijk niet vertellen dat hij het nieuws van de kattenpersdienst heeft, want dan zou hij glashard uitgelachen worden. Samen met Bibi en de buurkatten verzint Minoes een plan om Tibbe te helpen. Tibbe zelf weet hier niets vanaf. Uiteindeiljk hebben ze bewijs tegen Ellemeet, ze maken foto´s en Tibbe krijgt dankzij Bibi, Minoes en de andere buurkatten gelijk. Tibbe is meteen een held en krijgt zijn baan terug. Ellemeet wordt opgepakt. Minoes krijgt een kans van haar zuster om weer kat te worden maar dat wil ze niet, ze is verliefd geworden op Tibbe en trouwt met hem.

Eigen mening: Minoes is een leuk boek maar toch iets te kinderachtig voor mijn leeftijd. Er zaten toch nog wel leuke en zielige stukjes in. Het eindigt gelukkig en dat is wel zo belangrijk bij een kinderboek. Het lezen ging vrij makkelijk, het is erg leuk geformuleerd. Het verhaal is niet erg realistisch want het is nog nooit gebeurt dat een kat in een mens verandert.


Fragment uit het boek: ´Ga zitten, Tibbe, ´ zei de hoofdredacteur.
Tibbe ging zitten. Het was precies een week geleden dat hij ook op deze stoel zat, knipperend tegen het licht. Toen was het een heel akelig gesprek geweest. Nu was het anders. ´ik weet niet wat er met je gebeurd is, ´zei de baas. ´maar je bent erg veranderd, Tibbe. Vorige weer had ik je bijna de deur uitgetrapt, weet je dat ik je bijna wilde ontslaan! Enfin, dat heb je wel gemerkt. Die ene kans wou ik je nog geven. En kijk eens aan! In die ene week kom je met allerlei interessante nieuwtjes aandragen. Jij was de eerste die wist van meneer Smit en zijn jubileum. En jij was de eerste die iets wist van het nieuwe zwembad. Dat was nog geheim. En toch ben je erachter gekomen… ik heb me afgevraagd: hoe kwam jij dat te weten?´Tja…´zei Tibbe. Ik heb eens gepraat met deze gene.Die ‘deze en gene’was enkel Minoes geweest. En Minoes had het van de Gemeentepoes, die altijd de geheime zittingen van de Raad bijwoonde op het stadhuis.

REACTIES

M.

M.

ik hou ook mijn boekbespreking over minoes echt een superleuk boek en ook de film is leuk

13 jaar geleden

A.

A.

Ik vind dat boek en de film ook heel leuk en ik hou ook mijn boekbespreking over Minoes. LOL

7 jaar geleden

E.

E.

helemaal gek deze site door jullie hebben me juf me werk opnieuw laten maken ze zeiden huh je heb alles van fk internet dus bij deze jullie zijn poep 1 sterren waard

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Minoes door Annie M.G. Schmidt"