Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mama Tandoori door Ernest van der Kwast

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Mama Tandoori
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas tto havo/vwo | 1536 woorden
  • 5 maart 2013
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
110 keer beoordeeld

Boekcover Mama Tandoori
Shadow

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zond…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op z…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

Mama Tandoori door Ernest van der Kwast
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Iets over de schrijver.

 De auteur van Mama Tandoori heet Ernest Roelof van der Kwast. Hij is geboren op 1 januari 1981 in het toenmalige Bombay, wat nu Mumbai heet. Hij heeft een vrouw en een zoon, die beiden in het laatste hoofdstuk vernoemd worden. Zijn schrijfstijl is humoristisch en hij ziet dingen die er niet zijn. 

 Blz 93: “Daarna sneed hij een stuk mango voor mij af. Ik stak het meteen in mijn mond, hoewel te groot. Terwijl het sap over mijn gezicht liep, keek ik naar de slierten in de lucht die dunner en lichter werden, tot ze oplosten in het niets. Welke regels, welke woorden schuilden er in het doorzichtige schrift? Welke hand schreef ze?”

 Ernest heeft ook andere boeken geschreven: 

  • Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken
  • Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen
  • Stand-in
  • Giovanna’s navel

 Het genre. 

 Mensen zeggen dat het een geromantiseerd verhaal is, een roman. Maar omdat het de volgorde van de hoofdstukken totaal willekeurig en niet chronologisch is, zowaar met hetzelfde thema. Beschouw ik het meer als een verhalenbundel.

Personages.

Vier personages heb ik uitgekozen, het uiterlijk is helaas niet goed omschreven in het boek:

- Ernest van der Kwast, de ik-verteller van het verhaal en de schrijver. Ernest is half-Nederlands en half-Indiaas, zijn moeder komt uit India en zijn vader uit Nederland.

- Veera van der Kwast, Mama Tandoori, vrouw van Theo van der Kwast, moeder van drie zoons en heerlijke kip tandoori makende dame. Ze komt uit India en heeft zwart haar.

- Ashirwad van der Kwast, de geestelijk gehandicapte broer van Ashirwad en de oudste en liefste zoon van Veera van der Kwast, wie elke dag Ashirwads’ haar kamt in een scheiding en van hem altijd zal proberen niet gehandicapt te maken.

- Theo van der Kwast, man van Veera, vader van 3 zoons en pantoffelvanger (omdat als Mama Tandoori boos is pantoffels naar Theo gooit) en een patholoog analoog. 

Plaats & Tijd.

Het speelt zich af in het verleden en in het heden. De moeder komt vanaf India naar Nederland in 1969. Ernest heeft dit boek geschreven in 2009, dus vanaf 1969 tot 2009.

Het speelt zich voornamelijk af in Rotterdam, Nederland. Daar woonde Ernest en zijn familie; jaren later emigreerde ze naar Canada. Het speelt zich ook af op de vakantie waar de familie heengaat, Louvres, Frankrijk. Ook gaat Ernest naar India om zijn tantes te ontmoeten. In het laatste hoofdstuk speelt het zich af tussen Ernest, zijn vrouw en zijn zoon in Italië.

Begin. 

Blz 5 (waar het verhaal begint): “Het begon allemaal met twee koffers. Mijn moeder kwam in 1969 met twee koffers vol armbanden, kettingen en oorringen in Nederland aan.” 

Het begin start met een gebeurtenis, een tijd en een plek. Geen inleiding, het verhaal begint gewoon meteen.

Einde.

Het is een gesloten einde. Natuurlijk kan de auteur nog een verhaal over zijn moeder schrijven, maar het verhaal is duidelijk afgerond.

Titelverklaring.

De titel “Mama Tandoori” komt van de moeder, die blijkbaar uit het verhaal heerlijk tandoorikip kan maken.

Samenvatting. 

Het begint allemaal met een Indiase vrouw die met twee koffers Nederland binnenkomt. Deze vrouw is het hoofdpersoon van het boek. Haar naam is Veera van der Kwast, maar wordt Mama Tandoori genoemd. Mama Tandoori leeft onder één motto en dat is: GRATIS IS GOED!

Van het motto hebben velen last, één daarvan is haar man, wiens naam Theo van der Kwast is, waarmee ze later trouwt en met wie ze drie zonen verwekt. Deze drie zonen heten: Ashirwad van der Kwast, Johan van der Kwast en Ernest van der Kwast. De oudste, Ashirwad, is de trots van de familie. Helaas voor de moeder heeft de trots is geestelijk gehandicapt. Ze denkt dat het door het hondenvoer van de onderbuurvrouw komt. Daarom probeert ze deze hond ook te vermoorden. Mama Tandoori doet er alles aan om haar engeltje te genezen van “de duivel”, zoals ze het noemt. Ze neemt hem mee naar verschillende plekken om van de duivel af te komen. Naar plekken die heilig verklaard zijn en magische taferelen hebben plaatsgevonden, misschien kan Ashirwad hier ook genezen. Meestal waren deze reizen op één kaartje bekostigd terwijl ze met z’n tweeën reisden. Dit komt doordat ze een begeleiderspas heeft voor het reizen met een geestelijk gehandicapte. 

Mama Tandoori en Theo woonden in de Bloemstraat. Later verhuisden ze naar de Jericholaan en verbreedden het gezin met drie zonen. Het huis heeft Mama Tandoori gekocht met de twee koffers die ze heeft meegenomen uit India. Boven hun woonde meneer Gerritsen, die Mama Tandoori binnen vier dagen heeft weggejaagd. Nog wat later verhuisden ze naar Toronto, Canada.

Moeder T.’s jongste zoon en tevens de auteur van het boek is erg goed in atletiek. Misschien is dit een natuurtalent, misschien heeft hij het geërfd van zijn tante Jasleen die ook erg goed was in atletiek, of misschien komt het doordat Moeders met elke hardloopwedstrijd langs de kant meerenden met de woorden: “Jaldi! Jaldi!”, Wat in het Indiaas “Schiet op! Schiet op!” betekent. 

Als u het boek heeft gelezen dan weet u dat wat ik net vernoemd heb niet het raarste is wat Mama Tandoori nog meer heeft gedaan. Ze heeft mij laten lachen om bijvoorbeeld de duivelse hond in brand te steken, vervolgens tegen de politie het ontkennen en de agenten haar heerlijke kip tandoori te laten eten. Behalve honden laten fikken doet ze hetzelfde bij vuilniszakken, zo gaan de boze geesten weg. Als Mama niet tevreden was met een gast sloeg ze hem met een deegroller. 

Niet alleen Mama Tandoori heeft mij laten lachen, ook Ashirwad. Toen hij in Lourdes was en naar een heilige plek ging samen met zijn moeder om daar te baden in heilig water, hij werd in het bad neergelegd door een zuster. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Niet alleen Mama Tandoori heeft mij laten lachen, ook Ashirwad. Toen hij in Lourdes was en naar een heilige plek ging samen met zijn moeder om daar te baden in heilig water, hij werd in het bad neergelegd door een zuster. 

“Het eerste wat Ashirwad zag, was het witte gewaad van zuster Johanna. ‘Lesbische teringlijer,’ schreeuwde hij zo hard als hij kon. ‘Vieze lesbische teringlijer!’”

Behalve Mama Tandoori en Ashirwad, heeft de zus van Mama Tandoori mij ook vermaakt, tante Jasleen. Tante Jasleen woont in India en tijdens het bezoek van Ernest in India is hij naar haar gegaan, ze is een iets brutalere versie van Ernests’ moeder. Zo heeft zij geen rijbewijs en toch geeft ze rijlessen aan een jongen, ze schreeuwt tegen iedere marktkoopman en was net zo goed, zelfs beter, dan Ernest in atletiek. Waarom ze beter was komt door pepers. Sommigen werkten beter dan de anderen. Zo veel beter dat ze nadat ze over de streep had gerend, per direct door sprintte naar het dichtstbijzijnde toilet. 

Behalve gelachen ben ik gefascineerd en ontroerd, vooral in het laatste hoofdstuk. Het laatste hoofdstuk gaat over de zoon van Ernest, die eerst een pen wil hebben en later de deur opendoet voor zijn eventuele nieuwe nachtmerries, Mama Tandoori.

Mening.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik weinig lees. Niet omdat ik het stom vindt, maar omdat er volgens mijn mening leukere dingen bestaan. Toch als ik lees, lees ik aandachtig genoeg om te begrijpen wat de auteur bedoelt en wat de lezer zou moeten “voelen”. bij dit boek begreep ik de auteur ook. Lachen deed ik en ontroerd werd ik ook. Dit boek is realistisch, herkenbaar, geestig, ontroerend en prachtig geschreven. Toch verwachtte ik meer en dat het realistischer, herkenbaarder, geestiger en ontroerender zou zijn.

Recensie. 

boekblogger.wordpress.com:

“Mama Tandoori: Wat ik ervan vond

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken die elk over een ander onderwerp betreffende van der Kwast en zijn familie gaat. Sommige zijn leuker dan anderen.  Zo is er een hoofdstuk dat behandelt hoe Mama van der Kwast in Nederland aankomt, en één waar ze met Ernest’s oudste broer naar Lourdes gaat. Maar er is ook een heel hoofdstuk over een Bollywood oom, wat op zich wel interessant was, maar bijna niet over Mama Tandoori ging. En ik verwachtte een grappig boek over Mama Tandoori. Dat was dus niet altijd het geval.

Eigenlijk komt het erop neer dat ik dit boek met een bepaalde verwachting las, die niet helemaal klopte. Had ik andere verwachtingen gehad, dan had ik het waarschijnlijk veel beter gevonden. De schrijfstijl bijvoorbeeld is prima. Het boek is geschreven als fictie, dus niet alles zal helemaal kloppen maar ik neem aan dat de grote lijnen van het verhaal wel echt gebeurd zijn.

Mama Tandoori is tenenkrommend lastig. Zo wil zij altijd het goedkoopste dat er te krijgen is, en liefst nog gratis. Omdat ze een begeleiderskaart heeft om met haar verstandelijke gehandicapte zoon te kunnen reizen, meent zij dat ze maar één kaartje nodig heeft, en zelf gratis mee mag reizen – óók op internationale busreizen (naar Lourdes). En ze krijgt het nog gedaan ook! Aan de ene kant ergerde ik me nogal aan haar, aan de andere kant bewonder ik wel wat ze allemaal voor elkaar krijgt.

Een aardig verhaal, maar niet helemaal wat ik verwachtte.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mama Tandoori door Ernest van der Kwast"