Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3034 woorden
  • 19 februari 2017
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
14 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Genre:
De genre van dit boek is: Drama, dat vind ik de best bijpassende genre omdat er ongelooflijk veel gebeurd in dit boek en er is vooral drama. Samenvatting: Lisa is een verlegen meisje van 15 jaar, met Kelly als enige goede vriendin. Kelly is ook 15 jaar, heeft rood haar en heeft heel veel lef, ze durft zelfs meer dan ze zelf denkt. Op een dag als Lisa en Kelly samen op het schoolplein zitten te kletsen, komt Fatiha eraan. Fatiha is een stoer en brutaal meisjes, dat het niet zo heeft op regels. Ze nodigt de meisjes uit om met haar de stad in te gaan, om daar het een en ander te stelen. Lisa wil eigenlijk niet mee en Kelly heeft al ingestemd omdat ze ook stoer wil overkomen. Na flink gezeur van Kelly en Fatiha, gaat Lisa ook maar mee.
Als Fatiha en een vriendin, nadat ze zelf een flesje nagellak hebben gestolen, Kelly uitdagen om iets te stelen, wil Lisa bewijzen dat ze ook wel lef heeft en voor ze het weet zegt ze dat zij wel iets pikt.

Als ze eenmaal met 2 blouses de winkel uit komt vinden Kelly en Fatiha haar ontzettend stoer. Ze besluiten wat te gaan eten in café Proost en daar stelt Fatiha een jongen aan hen voor, die zegt dat hij een vriend van Fatiha is en zichzelf Mo noemt, Lisa zag hem al zitten aan de bar.
De volgende dag zitten Lisa en Kelly weer op het schoolplein voor de school als Fatiha eraan komt met de mededeling dat Mo verderop op Lisa staat te wachten, Fatiha zegt haar dat hij met haar wilt praten. Lisa is nieuwsgierig en loopt naar het hek. Al snel stelt Mo voor, na schooltijd iets te gaan drinken, waarmee Lisa verbaasd instemt.
Na schooltijd staat Mo haar op te wachten en ze gaan samen naar het café. Eenmaal in het café wordt Lisa bedolven door complimentjes en gevlei van Mo, ze valt als een blok voor hem en kan maar niet geloven dat zo’n stoere, oudere jongen, haar leuk vindt. Na een paar afspraakjes krijgen ze al snel verkering.
Lisa krijgt geweldige cadeaus van hem en ze krijgt zelfs een mobieltje zodat hij haar altijd kan bereiken.
Ook Lisa’s moeder merkt dat Lisa verandert, ze is ineens de hele dag vrolijk en om de minuut gaat de telefoon. Lisa vertelt trots dat ze een vriendje heeft en dat ze daarom zo opgewekt is. Haar moeder daarin tegen, is daar helemaal niet zo blij mee. Lisa trekt zich daar niets van aan.
Een paar dagen later gaan Lisa en Kelly samen met Mo en zijn vriend Ramon, die Kelly wel ziet zitten, naar discotheek Lolita. Vanuit het niets komen er drie jongens om Lisa en Kelly heen staan, die aan hun kont en hun borsten beginnen te zitten. Lisa kijkt in paniek door de ruimte opzoek naar Mo. Mo ziet wat er gebeurt en schiet de meisjes gauw te hulp. Hij slaat de belagers neer en ze vertrekken. Ze lopen naar de auto, maar halverwege draait Mo zich terug om met de smoes dat hij zijn aansteker is vergeten. Lisa, Kelly en Ramon lopen alvast door naar de auto van Mo. Terwijl de meisjes en Ramon op Mo wachten heeft Mo een onderonsje met de drie jongens.
Door steeds meer meningsverschillen tussen Lisa en haar moeder en de afkeuring van haar moeder van de relatie van Lisa en Mo besluit Lisa van huis weg te lopen. Ze trekt samen met Mo in bij Ramon, omdat Mo ze dat het bij hem thuis niet kon. De moeder van Lisa is radeloos en gaat op zoek naar haar dochter. Als ze Lisa niet kan vinden besluit te vragen of Kelly weet waar Lisa is.
Op de weg naar Kelly krijgt de ze een auto-ongeluk en beland in het ziekenhuis. Kelly hoort hiervan en gaat naar Lisa om het haar te vertellen. Lisa besluit ondanks dat Mo het er niet mee eens is om terug naar huis te gaan waar haar oom Joost is ingetrokken om voor de kinderen te zorgen.
Op een avond zegt Mo tegen Kelly dat hij eigenlijk op haar verliefd is, maar dat hij het niet uit wil maken met Lisa omdat hij haar niet wil kwetsen, dus dat hij in het geheim een relatie met haar wil. Kelly vindt Mo stiekem al een tijdje leuk en stemt na enige verwarring in, want dat is het beste voor Lisa.
De tijd verstrijkt en al snel komt Mo met het verhaal dat hij in de schulden zit. En dat als het niet snel wordt opgelost al hun plannetjes voor de toekomst verloren zouden gaan. Hij vraagt aan Kelly of zij hem wilt helpen door tijdelijk voor hem als serveerster in de seksclub Hot Lips in België bij zijn neef te gaan werken, om wat geld te verdienen. En hij beloofd haar dat als de schulden weg zijn ze samen gaan wonen en gaan trouwen. Uiteindelijk stemt ze in en ze vraagt zich af hoe ze dit moet aanpakken. Mo maakt haar wijs dat haar moeder slecht voor haar is en niet van haar houdt. Uiteindelijk besluit Kelly een afscheidsbriefje achter te laten en met Mo mee te gaan naar Antwerpen.

Mo en Kelly vertrekken naar België.
De volgende dag vertelt hij Kelly dat hij naar Nederland moet voor zijn werk, maar dat hij snel weer terug zou komen. Kelly vindt het niet fijn maar begrijpt dat Mo zijn baan als ‘’uitsmijter’’ in de discotheek niet mag verliezen. Kelly maakt kennis met Lien, een wat oudere, dikke vrouw die de leiding heeft in de club en Charif de baas van de club. Hij geeft haar een stel kleren, die ze aan moet doen en vertelt de regels van het serveren: De fooi mag je zelf houden en de klanten mogen alleen aan je borsten en billen komen en als ze meer willen moeten ze naar de dames aan de bar gaan. Lien en Charif vertrekken en Kelly trekt het korte rokje en het laag uitgesneden topje aan en gaat wat onwennig aan het werk.
Eenmaal terug in Nederland hoort Mo van Lisa dat ze weer ruzie heeft met haar moeder en stelt hij voor om weer weg te lopen van huis. Lisa stemt in maar omdat haar moeder en Joost weten waar Ramon en Mo wonen kan ze daar niet naartoe. Mo brengt Lisa naar een huis in Arnhem dat zogenaamd van zijn vriend Melvin is.
Als Lisa al een tijdje in Arnhem zit vertelt Mo ook haar van zijn hoge schulden, en dat hij de huur van het huis niet meer kan betalen en dat zij het maar moer oplossen met haar lichaam. Als Melvin naar het huis komt om de huur op te halen vertelt Lisa dat ze de huur niet hebben. Melvin zegt dat ze het wel op een andere manier kunnen oplossen maar Lisa weigert. Als Mo hoort van Melvin dat Lisa heeft geweigerd is hij woest en verplicht Lisa dat ze met hem naar bed moet. Melvin komt terug en Lisa gaat met hem naar bed. Mo komt terug en stelt voor dat ze een paar dagen naar vrienden gaan in Antwerpen. Eenmaal in Antwerpen aangekomen begint Mo met het mishandelen van Lisa en eist van Lisa dat ze gaat tippelen. Dikke Lien vindt het vreselijk wat Mo al die meisjes aan doet en besluit samen met Vivian, die in hetzelfde huis zit als Lisa, actie te ondernemen. Ze komen erachter dat Lisa ook voor hem werkt en ze maken een plan om de twee meisjes eruit te helpen.
Als Kelly en Lisa erachter komen dat Mo een loverboy is en hun allebei gebruikt heeft zijn ze ontzettend kwaad op hem en willen ze ontsnappen. Lien en Vivian regelen vervoer en als de meiden even alleen zijn maken ze goede afspraken over het ontsnappingsplan. Ook krijgen ze van dikke Lien een brief mee die ze moeten lezen als ze op het goede punt zijn aangekomen. Lisa wordt op de tippelkade door Leo opgehaald, Leo brengt Lisa naar het punt toe. Ook Kelly wordt opgehaald door iemand die haar naar het punt brengt. Op het moment dat Kelly wordt opgehaald is ze met Mo aan het lunchen. Voordat Kelly ontsnapt kan ze het niet laten wraak te nemen op Mo. Ze pakt een mes en snijdt Mo in z’n hand. Mo zet meteen een achtervolging in. Als hij een telefoontje krijgt dat Lisa ook weg is, wordt hij helemaal gek en roept hij al zijn vrienden op, om hem te helpen.
In de brief van dikke Lien staat wat ze moeten doen als ze het goede punt hebben bereikt en dat ze samen naar de politie moeten gaan om Mo aan te geven. Uiteindelijk besluiten Lisa en Kelly dit te doen en ze vertellen het hele verhaal aan de politie. Lisa en Kelly kunnen uiteindelijk terug naar huis. Omdat het niet veilig is voor Kelly en Lisa om thuis te blijven, verhuizen Lisa, haar moeder, Joost en Bart. Kelly gaat naar een afkickkliniek om van haar verslaving af te komen en is daarna bij haar opa en oma gaan wonen. Terwijl Kelly en Lisa niets vermoedend weer thuis zijn brengt Mo een bezoekje bij dikke Lien. Mo geeft Lien er de schuld van dat zijn meisjes zijn ontsnapt en schiet Lien in de schouder. Gelukkig overleeft Lien de aanval. De meisjes horen van wat Mo hebben gedaan en sturen een kaart naar het ziekenhuis. Daarin staat hoe dankbaar ze zijn voor wat Lien voor hun heeft gedaan en ze haar nooit zullen vergeten.                                                                                 Bron: https://www.scholieren.com/boekverslag/71694
Hoofdpersonen: • Lisa      (Voorzichtig, naïef)
• Kelly    (Brutaal, naïef)
• Mo       (Agressief, nep)     Lisa Aldra:
Lisa is voorzichtig omdat ze niet wilde stelen, en ze niet blij was met de uithaal van Mo bij haar Duits docent. Lisa denkt veel meer na over de gevolgen maar nog steeds is ze naïef omdat de in de val van een loverboy getuind is. In verloop van het boek zie je dat Lisa veranderd, ze wordt opstandiger tegen haar moeder en Joost en trekt zich helemaal op aan Mo die haar de mooiste en onwerkelijkste dingen beloofd. Na een ruzie tussen haar en Joost en haar moeder had Joost haar gezegd dat het een pooier was. Lisa wilde dit niet geloven en zei dat ze gewoon jaloers waren, daarna was ze weggegaan en niet meer terug gekeerd. Wel bleef het steeds in haar hoofd ronddwalen en had ze ergens in haar onderbuik wel het gevoel dat het niet klopte. Kelly Kroon:
Kelly is brutaal omdat ze vaak tegen iedereen in gaat en een grote mond kan hebben, ze zegt wat ze denkt en is niet bepaald verlegen. Zo ging ze er nog hard tegen in toen de Ruiter de mobieltjes van haar en haar beste vriendin Lisa af pakte. Ook is Kelly naïef, om dezelfde reden als dat Lisa naïef is. Ze zijn beide in het web van een loverboy terecht gekomen. In verloop van het boek is Kelly alleen maar nog naïever geworden. Ze vertrouwd helemaal op Mo en zijn mooie plannen over hun huwelijk en een eigen huisje. Als ze hoort dat Mo schulden heeft bied ze aan om een baantje te gaan zoeken om hem te helpen met zijn schulden, Mo neemt haar uiteindelijk mee naar Antwerpen omdat hij daar wel iemand kent die een baantje voor haar heeft. Ze gaat daar werken als serveerster in een seksclub. Mo verteld haar later dat hij nog meer schulden heeft door een stuk gelopen cocaïne overdracht in Nederland. Hij weet Kelly uiteindelijk zo ver te krijgen dat ze uit zichzelf aanbiedt om met ander mannen naar bed te gaan. Mo:

Mo is een van de loverboys uit het verhaal, hij is nogal agressief. Hij kan moeilijk in zijn lieve geacteerde rol blijven, al helemaal als de twee meiden niet doen wat hij wilt. Toen Lisa terug wilde naar huis, omdat ze hoorde dat haar moeder in het ziekenhuis lag, was Mo het daar totaal niet mee eens en had tegen Lisa gezegd dat ze moest kiezen tussen hem en haar moeder. Lisa koos voor haar moeder en Mo flipte hem helemaal. En nep is Mo omdat hij zich voordoet als een lieverdje maar uiteindelijk de meisjes de prostitutie insleept. In verloop van het boek is Mo niet veel veranderd, hij is alleen maar nog agressiever geworden en hardhandiger. Hij wil de meiden zo snel mogelijk de prostitutie inkrijgen, zoals hij voorheen met ze omging kost hem bakken met geld en het wordt tijd dat ze het hem terug gaan betalen. Hij dwingt Lisa tot dingen die ze niet wil omdat hij het niet voor elkaar kreeg dat ze uit zichzelf met andere mannen naar bed gaat. Mo is dus een echte klootzak. Omgeving:
Het verhaal speelt zich op een paar verschillende plekken voornamelijk af, hoe ik het boek lees zijn ze voornamelijk bij Ramon thuis.
Daarnaast speelt dit verhaal zich af in het huis van Lisa, op school, in het café in de buurt, en uiteindelijk nog in het huis van Melvin in Arnhem.
In België speelt het verhaal zich verder in Antwerpen bij de Seksclub Hot Lips, in een oude loods op een zolder, en een cafétje daar in de buurt.
Hoe de schrijver van dit boek de plekken omschrijft creëer ik gelijk een beeld in mijn hoofd, ik vind het heel fijn lezen en vind het heel knap hoe de schrijver het verhaal zo kan neerzetten.   Tijd:
Mijn boek speelt zich af in de tijd van nu, het onderwerp Loverboys is heel actueel en ze hadden in het verhaal ook al mobieltjes dus het is sowieso van 2000 tot heden. Het boek speelt zich af in ongeveer 4 maanden of langer denk ik, want de buurvrouw van Ramon had tegen Joost gezegd dat er ongeveer om de 3/4 maanden weer nieuwe meiden bij hun binnen zijn. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.   Einde:
Het boek heeft een gesloten einde, maar toch ook weer niet helemaal. Het heeft een voornamelijk gesloten einde omdat vrijwel alles wordt opgelost en de meiden weer veilig thuis zitten. Alles wordt wel zo een beetje verteld, het enige wat er niet in staat is hoe en wanneer de loverboys zijn opgepakt? En of ze überhaupt wel opgepakt zijn? Zelf denk ik van wel maar ik zou wel graag willen weten hoe de schrijver zelf dit had bedacht als ze verder zou schrijven. Titel:
 ‘’Loverboys’’ De titel zegt eigenlijk waar heel het boek over gaat, ik kan zelf bijna geen betere titel bedenken. Het verhaal gaat over loverboys, over hoe ze te werk gaan en hoe makkelijk je in al hun valse en slimme plannetjes trapt. Ik vind de titel heel erg bij het boek passen. Een loverboy is iemand die meiden de prostitutie in wil krijgen, hierbij doet hij allereerst heel lief en overlaad hij je met cadeaus. Als hij het tijd vindt wilt hij ineens dat je alles terugbetaald en zorg voor een manier hoe hij hou de prostitutie in krijgt, als je dit niet vrijwillig voorstelt dwingt hij je er toe. Beoordeling: Ik vond het een geweldig gaaf boek! Het is lekker weglezen en ik had hem dan ook binnen 1 dag uit. Je wordt gewoon helemaal meegesleept in het verhaal en het is totaal niet moeilijk, ik kan er gewoon echt een voorstelling bij maken met hoe de schrijver dit verteld. Stoppen met lezen in dit boek is haast onmogelijk omdat je zo wordt meegesleurd in het verhaal.
Ook is dit verhaal heel spannend, al helemaal als je zelf een tienermeisje bent. Het is een verhaal wat mij zomaar ook zou kunnen overkomen dat maakt het voor mij ook moeilijk om te stoppen met lezen. Ik wil gewoon graag weten hoe het verder gaat, het is een erg boeiend verhaal.

Het is een heel aangrijpend verhaal, mijn gevoel werd heel erg bepaald met wat er in het boek gebeurde, als Mo bijvoorbeeld heel onredelijk was kreeg ik er een ook echt een boos gevoel bij.
Ik kon mij heel goed meeleven met de hoofdpersoon, omdat ik zelf ook in aanraking ben gekomen met een loverboy. Bij mij is het uiteindelijk nooit zo ver gekomen omdat ik het zelf al snel merkte, maar als ik dit verhaal lees herken ik zoveel terug ik weet precies hoe Lisa, maar ook Kelly zich voelt.
De afloop van het boek viel voor mij best wel tegen, het was opzich wel spannend met hoe Lisa en Kelly ontsnapt zijn maar het echte einde van het boek was een beetje kort. Het leek net of de schrijver er snel van af wilde zijn en alles in losse steekwoorden op de laatste bladzijde gezet heeft, het einde had van mij wat uitgebreider gemogen.
De echtheid van het boek was heel werkelijk, het was heel fijn om te lezen.
Over de humor van het boek valt niet heel veel te zeggen omdat het verhaal vooral heel serieus was en ik zelf niet echt een goeie grap kan herinneren. Verder vond ik het wel gewoon echt een gaaf boek en vind ik het heel jammer dat er geen film van is. Als ze ooit een film van dit boek willen gaan maken doe ik graag auditie voor de hoofdrol van Lisa. Ik raad dit boek aan iedereen aan!      

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"