Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 8505 woorden
  • 5 november 2011
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
48 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
INHOUDSOPGAVE
Inleiding blz. 3
Samenvatting blz. 4 t/m 6
Personages blz. 7 t/m 15
Thema + motieven blz. 15 t/m 16
Soort verhaal blz. 16
Tijd + bouw blz. 16 t/m 17
Spanning blz. 17 t/m 18
Perspectief blz. 18
Ruimte/plaats blz. 18
Beoordeling boek blz. 19
Overige informatie blz. 20


INLEIDING

Gelezen boeken in de brugklas + H/V-2:
Ik kom van een andere school en daar hebben we voor nederlands nooit boeken moeten lezen.

Mening over het lezen van fictie:

Ik vind het lezen van fictie meestal wel leuk. Als het een leuk boek is of een spannend boek kan ik me helemaal ontspannen. Ik vind niet alle soorten fictie leuk. Mijn voorkeur gaat uit naar spannende boeken, romantische boeken en grappige boeken. Ook vind ik de meeste boeken van Simone van der Vlught helemaal te gek.

Waarom en hoe heb ik dit boek gekozen?
Ik had dit boek al eens gelezen, en het sprak me erg aan. Het is een erg actueel onderwerp en ik vind het een erg mooi boek om te lezen. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal wat me heel erg aanspreekt.

Verwachting:
Ik denk dat het een erg mooi boek is om te lezen. Het is volgens mij een erg heftig verhaal. Omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal denk ik dat het me erg aan zal spreken. Door dit boek krijg je denk ik een beeld van hoe loverboys zijn en wat er met je kan gebeuren als je er mee te maken krijgt.

Eerste reactie:
Wauw wat een mooi en heftig boek zeg! Ik heb het echt in een ruk uitgelezen. Als je eenmaal begint met lezen kun je niet meer stoppen. Echt super mooi geschreven.


SAMENVATTING
Lisa is een verlegen meisje van 15 jaar, met Kelly als enige goede vriendin. Kelly is ook 15 jaar, heeft rood haar en heeft heel veel lef, ze durft zelfs meer dan ze zelf denkt. Op een dag als Lisa en Kelly samen op het schoolplein zitten te kletsen, komt Fatiha eraan. Fatiha is een stoer en brutaal meisjes, dat het niet zo heeft op regels. Ze nodigt de meisjes uit om met haar de stad in te gaan, om daar het een en ander te stelen. Lisa wil eigenlijk niet mee en Kelly stemt maar in omdat ze ook stoer wil overkomen. Na flink gezeur van Kelly en Fatiha, gaat Lisa ook maar mee. Als Fatiha en een vriendin, nadat ze zelf een flesje nagellak hebben gestolen, Kelly uitdagen om iets te stelen, wil Lisa bewijzen dat ze ook wel lef heeft en voor ze het weet zegt ze dat zij wel iets pikt. Als ze eenmaal met 2 blouses de winkel uit komt vinden Kelly en Fatiha haar ontzettend stoer. Ze besluiten wat te gaan eten in café Proost en daar stelt Fatiha een jongen aan hen voor, die zegt dat hij een vriend van Fatiha is en zich voorstelt als Mo.
De volgende dag zitten Lisa en Kelly weer op het schoolplein voor de school als Fatiha eraan komt met de mededeling dat Mo verderop op Lisa staat te wachten. Lisa is nieuwsgierig en loopt naar het hek. Al snel stelt Mo voor, na schooltijd iets te gaan drinken, waarmee Lisa zenuwachtig instemt. Na schooltijd staat Mo haar op te wachten en ze gaan samen naar het café. Eenmaal in het café wordt Lisa bedolven door complimentjes en gevlei van Mo en al haar twijfels verdwijnen, ze valt als een blok voor hem en kan maar niet geloven dat zo’n stoere, oudere jongen, haar leuk vindt. Na een paar afspraakjes krijgen ze al snel verkering. Lisa krijgt geweldige cadeaus van hem en ze krijgt zelfs een mobieltje zodat hij haar altijd kan bereiken.

Ook Lisa’s moeder merkt dat Lisa verandert, ze is ineens de hele dag vrolijk en om de minuut gaat de telefoon. Lisa vertelt trots dat ze een vriendje heeft en dat ze daarom zo opgewekt is. Haar moeder daar in tegen, is daar helemaal niet zo blij mee, want ze vindt dat Lisa daar nog veel te jong voor is. Lisa trekt zich daar niets van aan, want ze is smoorverliefd op hem en dat zou haar alleenstaande moeder toch niet begrijpen. Een paar dagen later gaan Lisa en Kelly samen met Mo en zijn vriend Ramon, die Kelly wel ziet zitten, naar discotheek Lolita. Vanuit het niets komen er drie jongens om Lisa en Kelly heen staan, die aan hun kont en hun borsten beginnen te zitten. Lisa kijkt in paniek door de ruimte opzoek naar Mo. Mo ziet wat er gebeurt en schiet de meisjes gauw te hulp. Hij slaat de belagers neer en ze vertrekken. Ze lopen naar de auto, maar halverwege draait Mo zich terug om met de smoes dat hij zijn aansteker is vergeten. Lisa, Kelly en Ramon lopen alvast door naar de auto van Mo. Terwijl de meisjes en Ramon op Mo wachten heeft Mo een onderonsje met de drie jongens. Het blijkt dat het allemaal ingestudeerd is, omdat Mo indruk op Lisa moest maken. Door steeds meer meningsverschillen tussen Lisa en haar moeder en de afkeuring van haar moeder van de relatie van Lisa en Mo besluit Lisa van huis weg te lopen. Ze gaat bij Ramon in de flat wonen samen met Mo. De moeder van Lisa is radeloos en gaat op zoek naar haar dochter. Als de moeder van Lisa, Lisa niet kan vinden besluit ze naar het huis van Kelly te rijden om te vragen of Kelly weet waar Lisa is. Op de weg naar Kelly krijgt de moeder van
Lisa een auto-ongeluk en beland in het ziekenhuis. Kelly hoort hiervan en gaat naar Lisa om het haar te vertellen. Lisa besluit om terug naar huis te gaan waar haar oom Joost is ingetrokken om voor de kinderen te zorgen.
Op een avond zegt Mo tegen Kelly dat hij eigenlijk op haar verliefd is, maar dat hij het niet uit wil maken met Lisa omdat hij haar niet wil kwetsen, dus dat hij in het geheim een relatie met haar wil. Kelly vindt Mo stiekem al een tijdje leuk en stemt na enige verwarring in, want dat is het beste voor Lisa. De tijd verstrijkt en al snel komt Mo met het verhaal dat hij in de schulden zit. En dat als het niet snel word opgelost al hun plannetjes voor de toekomst verloren zouden gaan. Hij vraagt aan Kelly of zij hem wilt helpen door tijdelijk voor hem als serveerster in de seksclub Hot Lips in België bij zijn neef te gaan werken, om wat geld te verdienen. Uiteindelijk stemt ze in en ze vraagt zich af of haar moeder het niet moet weten. Mo maakt haar wijs dat haar moeder slecht voor haar is en niet van haar houdt en het toch niet goed zou vinden. Uiteindelijk besluit Kelly niks tegen haar moeder te zeggen en weg te lopen van huis. Mo en Kelly vertrekken naar België.
De volgende dag vertelt hij Kelly dat hij naar Nederland moet voor zijn werk, maar dat hij snel weer terug zou komen. Kelly vindt het niet fijn maar begrijpt dat Mo zijn baan als ‘’uitsmijter’’ in de discotheek niet mag verliezen. Kelly maakt kennis met Lien, een wat oudere, dikke vrouw die de leiding heeft in de club en Charif de baas van de club. Hij geeft haar een stel kleren, die ze aan moet doen en vertelt de regels van het serveren: De fooi mag je zelf houden en de klanten mogen alleen aan je borsten en billen komen en als ze meer willen moeten ze naar de dames aan de bar gaan. Lien en Charif vertrekken en Kelly trekt het korte rokje en het laag uitgesneden topje aan en gaat wat onwennig aan het werk. Eenmaal terug in Nederland hoort Mo van Lisa dat ze weer ruzie heeft met haar moeder en stelt hij voor om weer weg te lopen van huis. Lisa stemt in maar omdat haar moeder en Joost weten waar Ramon en Mo wonen kan ze daar niet naartoe. Mo brengt Lisa naar een huis in Arnhem dat zogenaamd van zijn vriend Melvin is. Als Lisa al een tijdje in Arnhem zit vertelt Mo ook haar van zijn hoge schulden, en dat hij de huur van het huis niet meer kan betalen en dat zij het maar moer oplossen met haar lichaam. Als Melvin naar het huis komt om de huur op te halen vertelt Lisa dat ze de huur niet hebben. Melvin zegt dat ze het wel op een andere manier kunnen oplossen maar Lisa weigert. Als Mo hoort van Melvin dat Lisa heeft geweigerd is hij woest en verplicht Lisa dat ze met hem naar bed moet. Melvin komt terug en Lisa gaat met hem naar bed. Mo komt terug en stelt voor dat ze een paar dagen naar vrienden gaan in Antwerpen. Eenmaal in Antwerpen aangekomen begint Mo met het mishandelen van Lisa en eist van Lisa dat ze gaat tippelen. Dikke Lien vindt het vreselijk wat Mo al die meisjes aan doet en besluit samen met Vivian ,die in hetzelfde huis zit als Lisa, actie te ondernemen. Ze komen erachter dat Lisa ook voor hem werkt en ze maken een plan om de twee meisjes eruit te helpen. Lien en Vivian betalen mannen om bij Lisa langs te gaan als klant, haar vervolgens een half uur mee te nemen en daarna weer zonder dat ze iets gedaan hebben terug te brengen. Als Kelly en Lisa erachter komen dat Mo een loverboy is en hun allebei gebruikt heeft zijn ze ontzettend kwaad op hem en willen ze ontsnappen. Lien en Vivian regelen vervoer en als de meiden even alleen zijn maken ze goede afspraken over het ontsnappingsplan. Ook krijgen ze van dikke Lien een brief mee die ze moeten lezen als ze op het goede punt zijn aangekomen. Lisa wordt op de tippelkade door Leo opgehaald, Leo brengt Lisa naar het punt toe. Ook Kelly word opgehaald door iemand die haar naar het punt brengt. Op het moment dat kelly wordt opgehaald is ze met Mo aan het lunchen. Voordat Kelly ontsnapt kan ze het niet laten wraak te nemen op Mo. Ze pakt een mes en snijdt Mo in z’n hand. Mo zet meteen een achtervolging in. Als hij een telefoontje krijgt dat Lisa ook weg is, wordt hij helemaal gek en roept hij al zijn vrienden op, om hem te helpen. In de brief van dikke Lien staat wat ze moeten doen als ze het goede punt hebben bereikt en dat ze samen naar de politie moeten gaan om Mo aan te geven. Uiteindelijk besluiten Lisa en Kelly dit te doen en ze vertellen het hele verhaal aan de politie. Lisa en Kelly kunnen eindelijk terug naar huis. Omdat het niet veilig is voor Kelly en Lisa om thuis te blijven, verhuizen Lisa, haar moeder en haar broertje naar de broer van haar moeder, Joost, en gaat Kelly naar een afkickkliniek om van haar verslaving af te komen en is daarna bij haar opa en oma gaan wonen. Terwijl Kelly en Lisa niets vermoedend weer thuis zijn brengt Mo een bezoekje bij dikke Lien. Mo geeft Lien er de schuld van dat zijn meisjes zijn ontsnapt en schiet Lien in de schouder. Gelukkig overleeft Lien de aanval. De meisjes horen van wat Mo hebben gedaan en sturen een kaart naar het ziekenhuis. Daarin staat hoe dankbaar ze zijn voor wat Lien voor hun heeft gedaan en ze haar nooit zullen vergeten.


PERSONAGES

Hoofdpersoon en waarom?
De hoofdpersonen van de tekst zijn Lisa Aldra en Kelly Kroon. Het hele verhaal draait om Lisa en Kelly. Ze komen het vaakst voor in de tekst, en worden de slachtoffers van de loverboy Mo. Ze hebben dus een probleem. Je leert Lisa en Kelly gaandeweg in het verhaal steeds beter kennen.

Bijfiguren en waarom?
Een aantal van de bijfiguren in de tekst zijn, Mo, Ramon, Dikke Lien, mevrouw Aldra, Joost, meneer Kroon en mevrouw Kroon. Dit zijn niet alle bijfiguren van dit verhaal! Mo en Ramon zijn in dit verhaal de tegenstanders van Lisa en Kelly. Ze komen wel regelmatig voor in het verhaal maar niet zo vaak als de hoofdpersonen, en je leert ze niet steeds beter kennen. Dikke Lien, mevrouw Aldra, Joost, meneer Kroon en mevrouw Kroon zijn helpers van de hoofdpersonen. Ze hebben weinig karaktereigenschappen en maken geen verandering door.

Wat voor soort personages zijn de hoofdpersonen en waarom?
Beide hoofdpersonen zijn round characters. Lisa en Kelly hebben allebei veel karaktereigenschappen en maken een ontwikkeling door.

Voorbeeld:
Lisa voelt zich in het begin van het verhaal totaal niet mooi en vind zichzelf er veels te jong uitzien. Naarmate je verder komt in het verhaal begint ze dat wel te voelen:
‘’Met een ontevreden gezicht bestudeerde Lisa haar spiegelbeeld. Alles zat tegen vandaag. Ze had een nieuw puistje naast haar neus ontdekt, haar favoriete blouse leek gekrompen : hij knelde onder haar oksels. Haar spijkerbroek flodderde langs haar benen en tot overmaat van ramp bleven haar haren niet zitten zoals zij wilde. Ze vloekte binnensmonds en trok met een wild gebaar voor de vierde maal het elastiek uit haar haren. Als een zwaar gordijn bedekten de lange, gitzwarte haren haar smalle schouders. Verschrikkelijk, mompelde ze in zichzelf. Ik lijk wel tien met die haren in een staart.’’ ‘’ Ik vind je ontzettend mooi’, gonsden zijn woorden door haar hoofd.’’ ‘’Hij hield van haar, hij vond haar mooi’’.

Kelly heeft in het begin en geduurde het grootste deel van het verhaal alles voor Mo over. Zodra ze erachter komt dat Mo een loverboy is en haar heeft gebruikt, veranderd haar karakter alles over hebben voor iemand, naar niks meer willen doen voor iemand en wraak willen nemen:
‘’Kelly zweefde. Ze was het gelukkigste meisje van de wereld. Ze had alles voor hem over. Alles…’’ ‘’Kelly was alleen op haar kamer en voelde zich ellendig, verontwaardigd en woedend. Ze vulde de waterkoker, zette de radio aan, en toen weer uit. Ze had een enorme hoofdpijn en het zuur kwam omhoog in haar keel. Ze ijsbeerde in het rond en liet zich uiteindelijk op het bed vallen. ‘De klootzak’, brieste ze. ‘De ontiegelijke lul.’ Ze voelde de tranen achter haar oogleden prikken. Hoe kon ze zo stom zijn geweest om te denken dat hij echt van haar hield. Hij had zijn spel goed gespeeld, ze was er met open ogen ingetrapt. Ze was stom… stom, stom, stom. Ze sloeg met haar vuist tegen haar hoofd. Ze wilde hem veel te graag geloven, dat was haar fout geweest. Die idiote nepverloving, de belachelijke kulverhalen over trouwen en kinderen krijgen. Een hysterische lach kwam diep van binnen omhoog. Wat zouden Mo en zijn vrienden een lol hebben gehad om haar naïviteit. Die hebben natuurlijk in een lachstuip gelegen. De eikels… Ze heeft al die weken de hoer voor hem gespeeld, al haar geld afgestaan omdat ze zoveel van hem hield. Hoeveel van die hijgende en zwetende kerels had ze niet boven op haar gehad? Dat had ze allemaal voor hem gedaan. De gore oplichter. Als hij dacht dat hij hier ongestraft mee wegkwam, dan had hij het mis. Hij ging hiervoor boeten. Ze zou hem kapot maken zoals hij haar kapot had gemaakt.’’

Karaktereigenschappen:
Lisa
Onzeker: ‘’Met een ontevreden gezicht bestudeerde Lisa haar spiegelbeeld. Alles zat tegen vandaag. Ze had een nieuw puistje naast haar neus ontdekt, haar favoriete blouse leek gekrompen : hij knelde onder haar oksels. Haar spijkerbroek flodderde langs haar benen en tot overmaat van ramp bleven haar haren niet zitten zoals zij wilde. Ze vloekte binnensmonds en trok met een wild gebaar voor de vierde maal het elastiek uit haar haren. Als een zwaar gordijn bedekten de lange, gitzwarte haren haar smalle schouders. Verschrikkelijk, mompelde ze in zichzelf. Ik lijk wel tien met die haren in een staart.’’ ‘’Wat voor interessants had ze hem te vertellen? Wat in hemelsnaam moest ze zeggen?’’
Verlegen: ‘’Allemachtig, ze wist nauwelijks wat ze moest antwoorden. ‘Ja? Vervelend…’ De woorden rolden onhandig uit haar mond.’’ ‘’Ik vind je ook erg aardig… eh nee… ik bedoel’, stotterde ze.’’

Gevoelig: ‘’Overrompeld door de plotselinge ommekeer lieten de meisjes zich door Ramon naar buiten dirigeren. De deur dreunde in het slot en Lisa barstte in huilen uit.’’ ‘’Wat stelde het nou nog voor? Een snelle wip, nou en…’ ‘Nou en?’ herhaalde Lisa half huilend.’’
Onderdanig: ‘’ Jij bent van mij, hoor je! Denk je dat het voor mij makkelijke is om mijn vriendin met een ander te delen?’ Hij gooide een keukenkastje op en, bukte en knalde de koekenpan op het gasfornuis. ‘ En nou wil ik gebakken eieren. Het is afgelopen met dat pubergedrag van je. Er gaan hier dingen veranderen, ik ben hier de baas.’ Hij gaf haar een duw richting het fornuis en verdween. Lisa durfde niet meer te protesteren. Ze slikte haar tranen weg en wreef langs haar pijnlijke wang. Ze was bang. Ze wist hoe Mo was als hij driftig werd. Ze had hem vaak genoeg door het lint zien gaan. Hij was dan onredelijk… een beest. Ze kon zich beter rustig houden en wachten tot hij bedaard was. Ze stak het vuur onder de pan aan en tikte de eieren op de rand kapot.’’ ‘’Ik breng je morgen naar de kade om te werken. We hebben het geld hard nodig.’ Met een ruk draaide ze zich om. ‘Maar dat kan echt niet’ protesteerde ze half in paniek. ‘Je weet toch dat ik…’ Ze stopte midden in de zin en keek hem verward aan. ‘Die twee dagen maken ook niets meer uit’ blafte hij. ‘Maar ik ben ongesteld.’ Hij vloog overeind en wierp nijdig zijn sigarettenpeuk in haar richting. ‘Je gaat, daarmee uit’ schreeuwde hij.’’

Kelly
Wrokkig:
‘’Dat had ze allemaal voor hem gedaan. De gore oplichter. Als hij dacht dat hij hier ongestraft mee wegkwam, dan had hij het mis. Hij ging hiervoor boeten. Ze zou hem kapot maken zoals hij haar kapot had gemaakt.’’ ‘’ Maar nee… Ze kon het niet. Ze kon niet zomaar verdwijnen zonder wraak. Ze rechtte haar schouders en liep terug naar het tafeltje. Haar woede groeide bij elke stap. Ze bleef naast hem staan en raakte even zijn schouder aan. Hij keek op en lachte naar haar. Ze pakte een mes van tafel; het donkere lemmet glom. Ze kneep in het handvat en voelde haar vingers kloppen. Zijn ogen glommen nieuwsgierig, bijna geamuseerd. Ze keek hem strak aan en haar stem trilde toen ze zei: ‘Je hebt me belazerd. Je hebt mij al die tijd gebruikt.’ Met een gesmoorde vloek kwam hij omhoog en probeerde haar opzij te duwen. Het mes flitste door de lucht. Hij kont het niet ontwijken en het lemmet haalde een wrede haal over zijn handpalm.
Snel over te halen:
‘’Wat willen jullie hebben’, bedisselde Fatiha. ‘Nagellak, oogschaduw, lippenstift?’ ‘Niets!’ weerde Lisa af. Waarschuwend keek ze naar Kelly. ‘Dat was de afspraak.’ ‘Doe niet zo truttig’, vloog Fatiha op. Ze wendde zich tot Kelly. ‘Nou, wat heb je nodig?’ ‘Nagellak’, antwoordde Kelly, de stomp van Lisa negerend.’’ ‘’We gaan gewoon een avondje stappen, lol maken.’ En toen ze de twijfel in Kelly’s ogen zag, zei ze snel: ‘Fatiha gaat waarschijnlijk ook. Denk je dat je vanavond mag?’ Dat gaf de doorslag.’’
Jaloers:
‘’Mo?’ echode Kelly en met grote ogen staarde ze naar het achterhoofd van de jongen. ‘We gaan hét vanavond doen’, fluisterde Lisa in Kelly’s oor. Kelly’s gezicht trok grauw weg, werd vijandig en afstandelijk. Toonloos zei ze: ‘Jij liever dan ik.’’
Onzeker:
‘’Een angst overviel haar. Angst dat Mo Lisa ging terughalen, als was het alleen maar om zijn gezicht te redden.’’
Eigenwijs:

‘’Kelly!’ siste Lien geërgerd. ‘Straks verpest je alles. Je kunt makkelijk gaan bedienen, ik hou de kerels wel bij je weg. Maar als je van de één op de andere dag helemaal niets meer doet, kweek je achterdocht. En dat kunnen we dus niet gebruiken.’ Kelly haalde nukkig haar schouders op. ‘Ik ben echt niet bang voor hem.’ ‘Dat is dan hee dom’, meende Lien. ‘Maar je kunt misschien voor de verandering eens een keer aan een ander denken. Het draait niet alleen om jou. Ik ben er ook nog en Vivian en Lisa. Jij bent misschien niet bang maar wij wel.’ Met een ruk draaide Lien zich om en beende naar de deur.’’
Behulpzaam:
‘’ Lien, wacht…’ Kelly liet zich bij de linnenkast op haar knieën zakken en haalde het theedoosje tevoorschijn. ‘Hier!’ Ze duwde het doosje bij de vrouw in de handen. ‘Ik heb stiekem wat gespaard zoals je toen geadviseerd had. Bij elke klant heb ik vijf euro achtergehouden. Gebruik het geld voor Lisa zodat ze niet hoeft te tippelen.’ Lien opende het doosje en staarde naar het geld. ‘Het is veel geld. Weet je het zeker? Je kunt het ook zelf gebruiken. Je kunt ook net doen of je gewerkt hebt en hem het geld geven.’ ‘Nee, het is voor Lisa.’ Kelly’s mond stond hard en vastberaden.’’

Mevrouw Aldra:
Bezorgd:
‘’Vierentwintig lange uren waren verstreken na de aanvaring met haar dochter. Mevrouw Aldra had zich eerst nog groot gehouden en zichzelf wijsgemaakt dat het haar allemaal niets deed. Lisa zocht het maar uit. Die grote mond van haar was ze meer dan spuugzat. Uiteindelijk was haar woede langzaam omgeslagen in bezorgdheid. Vooral toen Lisa die avond niet was thuisgekomen.’’ ‘’We hadden haar moeten tegenhouden’, jammerde mevrouw Aldra. ‘Wie weet waar dat kind nu uithangt. Ik weet dat ze in de problemen zit. Een moeder voelt zoiets. ‘We konden haar niet tegenhouden’, bracht Joost ertegenin. ‘Liefde maakt blind.’ ‘In haar geval: stekeblind’, zei mevrouw Aldra. ‘Ik wil mijn kind terug.’’

Mo:
Bazig:
‘’Plotseling draaide hij zich om, zijn borstkast zeeg wild op en neer. ‘Maak koffie’, commandeerde hij tegen Lisa. Hij harkte met zijn vingers door zijn haar en liet zich op een stoel zakken. ‘Is er wat gebeurd?’ vroeg Lisa voorzichtig. ‘Ja, de plannen zijn gewijzigd’, antwoordde hij grimmig. Lisa voelde haart hart overslaan, ze verstijfde, stond vastgenageld aan de vloer. Ze stond met haar rug naar hem toe en durfde zich niet om te draaien, bang dat hij de paniek op haar gezicht kon lezen. ‘O?’ hakkelde ze onhandig. ‘Wat is er veranderd dan?’ ‘Ik breng je morgen naar de kade om te werken. We hebben het geld hard nodig.’ Met een ruk draaide ze zich om. ‘Maar dat kan echt niet’ protesteerde ze half in paniek. ‘Je weet toch dat ik…’ Ze stopte midden in de zin en keek hem verward aan. ‘Die twee dagen maken ook niets meer uit’ blafte hij. ‘Maar ik ben ongesteld.’ Hij vloog overeind en wierp nijdig zijn sigarettenpeuk in haar richting. ‘Je gaat, daarmee uit’ schreeuwde hij.’’ ‘’Ik kan het niet’, jammerde ze. ‘Ik kan en ik ga niet met een vreemde naar bed.’ ‘Je doet het!’ beet hij Lisa plotseling nijdig toe. Hij boog zijn hoofd dreigend naar voren. Een fijne regen speeksel werd in haar gezicht geslingerd.’’
Driftig:

‘’Ze kromp ineen en probeerde zijn priemende ogen te ontwijken. Ze werd overspoeld door de frustraties van de afgelopen dagen en begon zachtjes te huilen. Een vuistslag raakte haar hard in haar maag. Een tweede vuistslag trof haar op haar borst. Lisa klapte dubbel en hapte naar lucht. Ze viel op de grond en kroop op handen en voeten door de kamer.’’

Karakterontwikkeling:
Lisa:
Lisa ondergaat een ontwikkeling, van onzeker naar steeds zekerder over haar uiterlijk.
‘’Met een ontevreden gezicht bestudeerde Lisa haar spiegelbeeld. Alles zat tegen vandaag. Ze had een nieuw puistje naast haar neus ontdekt, haar favoriete blouse leek gekrompen : hij knelde onder haar oksels. Haar spijkerbroek flodderde langs haar benen en tot overmaat van ramp bleven haar haren niet zitten zoals zij wilde. Ze vloekte binnensmonds en trok met een wild gebaar voor de vierde maal het elastiek uit haar haren. Als een zwaar gordijn bedekten de lange, gitzwarte haren haar smalle schouders. Verschrikkelijk, mompelde ze in zichzelf. Ik lijk wel tien met die haren in een staart.’’ ‘’ Ik vind je ontzettend mooi’, gonsden zijn woorden door haar hoofd.’’ ‘’Hij hield van haar, hij vond haar mooi’’.

Kelly:
Kelly doet alles voor Mo. Zodra ze erachter komt dat Mo haar heeft gebruikt doet ze niks mee voor hem. Haar karakter veranderd dus van alles voor iemand doen naar niks meer voor iemand doen en wraak willen nemen.
‘’Kelly zweefde. Ze was het gelukkigste meisje van de wereld. Ze had alles voor hem over. Alles…’’ ‘’Kelly was alleen op haar kamer en voelde zich ellendig, verontwaardigd en woedend. Ze vulde de waterkoker, zette de radio aan, en toen weer uit. Ze had een enorme hoofdpijn en het zuur kwam omhoog in haar keel. Ze ijsbeerde in het rond en liet zich uiteindelijk op het bed vallen. ‘De klootzak’, brieste ze. ‘De ontiegelijke lul.’ Ze voelde de tranen achter haar oogleden prikken. Hoe kon ze zo stom zijn geweest om te denken dat hij echt van haar hield. Hij had zijn spel goed gespeeld, ze was er met open ogen ingetrapt. Ze was stom… stom, stom, stom. Ze sloeg met haar vuist tegen haar hoofd. Ze wilde hem veel te graag geloven, dat was haar fout geweest. Die idiote nepverloving, de belachelijke kulverhalen over trouwen en kinderen krijgen. Een hysterische lach kwam diep van binnen omhoog. Wat zouden Mo en zijn vrienden een lol hebben gehad om haar naïviteit. Die hebben natuurlijk in een lachstuip gelegen. De eikels… Ze heeft al die weken de hoer voor hem gespeeld, al haar geld afgestaan omdat ze zoveel van hem hield. Hoeveel van die hijgende en zwetende kerels had ze niet boven op haar gehad? Dat had ze allemaal voor hem gedaan. De gore oplichter. Als hij dacht dat hij hier ongestraft mee wegkwam, dan had hij het mis. Hij ging hiervoor boeten. Ze zou hem kapot maken zoals hij haar kapot had gemaakt.’’

Gedrag:
Vijf jongens op straat agressie:

‘’Volkomen onverwachts zwiepte een ketting door de lucht. De ketting zoefde langs de schouder van Joost die verschrikt van zijn fiets sprong. Hij greep de jongen bij zijn arm vast en werkte de knaap tegen de grond. Als één man wierpen de vier anderen zich bovenop Joost. Met de armen om zijn hoofd geklemd voelde Joost hoe ze hem op zijn benen en schouders trapten.’’

Uiterlijk:
Dikke Lien is een dikke, blonde vrouw. Als ze werkt draagt ze schaars geklede kleding. In haar vrije tijd heeft ze vormloze, oude kleding aan.
‘’Een geblondeerde dikkerd had het hoogste woord.’’
Lisa is een meisje van 15 met lange zwarte haren. Lisa is een dun meisje en draagt volgens eigen zeggen kleding uit het jaar nul. Ze draagt nette kleding.
‘’Als een zwaar gordijn bedekten haar lange, gitzwarte haren haar smalle schouders.’’
Els is een meisje van 18 jaar. Ze is mager en heeft rood haar. Verder heeft ze een wenkbrauwpiercing en fel rode lippen.
‘’Een mager roodharig meisje, hooguit achttien jaar oud, met een ring door haar wenkbrauw en fel rode lippen.’’
Mo heeft een hoekig gezicht, een donkere gloed in zijn haren en gespierde armen. Hij draagt stoere kleding.
‘’Naar zijn hoekige gezicht, naar zijn donkere gloed in zijn haren, naar zijn gespierde armen.’’

Innerlijk: gedachten + gevoelens:
Lisa voelt zich alleen en in de steek gelaten, omdat haar moeder alleen nog maar werkt om alles voor elkaar te krijgen. Lisa is iedere avond alleen thuis met haar broertje en het enige moment dat Lisa haar moeder ziet is tijdens het avondeten. Ze neemt het haar moeder kwalijk dat ze zoveel moet werken. Lisa vindt dat haar moeder haar vader terug had moeten nemen ondanks dat hij is vreemd gegaan, want dan zou het allemaal veel beter gaan thuis.
‘’Lisa had haar moeder gesmeekt om het weer goed te maken. Maar haar moeder was onverbiddelijk: hij kwam er niet meer in. Door moeders starre houding veranderde alles. Vader weigerde om alimentatie te betalen en moeder moest gaan werken bij de spoorwegen. Lisa slaakte een diepe en pijnlijke zucht. Moeder ging nachtdiensten draaien waardoor ze overdag thuis was voor Lisa en Bart. Halverwege de ochtend tot ver in de middag sliep ze en na het avondeten ging ze de deur uit om te werken. Dan bleef Lisa alleen met haar broertje Bart, die net elf was.’’

Ook Kelly voelt zich alleen. Haar ouders werken beide alleen nog maar. Haar vader is vertegenwoordiger van kopieerapparaten en moet vaak naar het buitenland voor zaken. Ook haar moeder is onmisbaar, die werkt als secretaresse bij een groot advocatenbureau. Haar oudere zus Sandra moet dan op Kelly passen maar die is alleen maar bij haar vriend. Dat Kelly zoveel alleen is, is ook een groot deel van haar reden om weg te lopen thuis en met Mo mee te gaan naar België.
‘’Mijn ouders leven alleen maar om te werken.’ Ze staarde bedenkelijk in de spiegel. Haar zus Sandra beweerde altijd dat haar ouders geen kinderen hadden moeten nemen en misschien had ze wel gelijk. Vader was vertegenwoordiger van kopieermachines en verbleef veel in het buitenland. Ze zagen hem weinig, gemiddeld zo’n twaalf dagen per maand. En als hij dan nog thuis was, zat hij achter de computer te werken. Moeder werkte als secretaresse op een goedlopend advocatenbureau. Ze deed haar werk uitmuntend en werd al gauw onmisbaar voor de zaak. Er waren dagen dat ze ’s avonds zelf niet thuiskwam om te eten. Dan at ze een hapje in de stad. Sandra met haar achttien jaar kreeg dan de leiding over Kelly. En daar maakte Sandra niet veel werk van, ze ging veel liever stappen met haar vriend.’’

Relaties:
Lisa heeft een liefdesrelatie met Mo, maar wat ze niet weet is dat Kelly ook een liefdesrelatie heeft met Mo. Verder heeft Lisa een erg moeizame relatie met haar moeder. Ze maken constant ruzie. Lisa en Kelly hebben samen een vriendschapsrelatie. Ook heeft Kelly met dikke Lien een goede vriendschapsrelatie. Dikke Lien en Vivian hebben ook een vriendschapsrelatie. De relatie tussen Mo en dikke Lien is niet zo goed. Dikke Lien walgt van Mo, en Mo vertrouwd dikke Lien totaal niet.

Op welke manier leer ik de personages kennen?
Ik leer de personages op twee manieren kennen. Door wat zij doen en zeggen en door wat zij denken en voelen. Je leert de hoofdpersonen door beide kennen en de bijfiguren vooral door wat zij doen en zeggen.
Vb.
Je leert Mo kennen door wat hij doet en zegt. Hij is erg manipulerend en speelt mensen uit elkaar. Ook is hij een goede toneelspeler. Hij doet zich anders voor dan dat hij is om Lisa en Kelly voor zich te winnen. En zodra hij ze heeft veranderd hij in een soort tiran. Hij laat ze alles doen wat hij wilt. Dit alles kom je te weten door wat hij doet en wat hij zegt.

Keuzeopdracht:
Ik heb gekozen voor keuzeopdracht 9:

Lief dagboek,

Vandaag heb ik weer zo’n enorme ruzie gehad met mama. Ik heb hele nare dingen gezegd. Dat haar kleren al 100 jaar oud zijn en dat soort dingen. Toen ik op school kwam, kwam Fatiha naar ons toe. Ze vroeg of we mee gingen naar de stad. Eigenlijk wou ik niet maar Kelly heeft ze overgehaald. Toen we in de stad waren bleek het niet om gewoon shoppen te gaan maar wou ze gaan stelen! Fatiha heeft toen een nagellak voor Kelly gestolen. Ik was zo boos op haar. Hoe kon ze daar nou in meegaan? Maar wat er toen gebeurde vergeef ik mezelf nooit meer. Fatiha daagde ons uit om te stelen en om te bewijzen dat ik geen watje ben heb ik 2 blouses gestolen. Ik heb zo een spijt. Wat moet ik nou?
Liefs Lisa

Lief dagboek,
Ik ben zoooo verliefd. Zijn naam is Mo en hij is onwijs knap. Hij is wel een aantal jaren ouder dan mij maar dat maakt niet uit. Vandaag zijn we wat wezen drinken en hij vindt mij ook leuk. We hebben zelfs gezoend! Vanavond stond ie weer aan de deur, maar omdat ik van mama geen mensen binnen mag laten moest ik hem wegsturen. En hij had nog wel een filmpje meegenomen. Gewoon even lekker ontspannen. We hebben wel meteen afgesproken voor vrijdagavond. Dan gaan we uit. Ik heb er zo’n zin in. Lekker even weg van die gevangenis thuis. Maar ik heb wel een probleem. Ik heb geen leuke kleren… Maar daar verzin ik wel iets op.
Liefs Lisa

Lief dagboek,
Ik ben zo bang voor Mo. Hij heeft me gisterenavond helemaal bont en blauw geslagen en ik heb overal pijn. Ik moet zelfs morgen van hem gaan tippelen. Dat wil ik echt niet! Wat moet ik nou doen? Ik ben bang dat als ik weiger hij me weer slaat. En ik heb wel gezegd dat ik ongesteld ben maar hij wil niet luisteren. Ik ben zo bang. Ik wil niet met andere mannen naar bed. Ik had gewoon moeten luisteren naar mama en Joost. Ze hebben me nog wel gewaarschuwd, maar ik wou weer niet luisteren. Het idee dat hij een loverboy is maakt me zo bang. Ik zal mama nooit meer zien. Ik zal hier in Antwerpen vast blijven zitten. Ik ben zo kwaad op mezelf, waarom luister ik toch nooit naar andere mensen. Je kunt wel zeggen dat liefde blind maakt…
Liefs Lisa

Lief dagboek,
Er is vandaag een wonder gebeurt. Vivian en dikke Lien hebben er voor gezorgd dat we konden ontsnappen. Ik zit nu in de auto bij Leo (hij brengt me naar het volgende punt) en dan zie ik Kelly eindelijk weer. Ik hoop zo dat zij het ook haalt. Zodra we in Nederland zijn gaan we aangifte doen. Mo moet boeten voor wat hij heeft gedaan. Ow ik ben zo blij zeg. Eindelijk ben ik weer blij en opgelucht. En niet meer bang! Vanaf nu gaat alles veranderen. Ik ga nooit meer lelijk doen tegen mama, en ik ga m’n school gewoon afmaken. Weetje dagboek, dit was de laatste keer dat ik in je heb geschreven. Na vandaag maak ik een nieuwe start. En jij doet me alleen maar herinneren aan slechte en ongelukkige momenten in mijn leven. Lief dagboek. Bedankt!
Liefs Lisa


Ook heb ik gekozen voor keuzeopdracht 17:
Lieve Marlies,
Ik heb een probleem. En ik moet het tegen iemand zeggen. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik het jou vertel. Ik had je toch verteld over Mo? Hoe lief hij was. Ik ben vorige week thuis weggelopen omdat mama en Joost beweerde dat Mo een loverboy was. Maar ik ben er steeds meer van overtuigd dat ze gelijk hadden. 4 dagen geleden heeft hij me verplicht met Melvin, de huisbaas van het huis waar ik ondergedoken zat naar bed te gaan. Zo kon ik de ‘huur’ betalen zei hij. Ik was zo geschrokken en wist niet wat ik moest doen. We zijn daarna naar Antwerpen gegaan en hij heeft me nu al meerdere keren in elkaar geslagen. Nu heeft hij ook besloten dat ik maar moet gaan tippelen omdat we geen geld meer hebben. Wat moet ik toch. Ik ben het slachtoffer van een loverboy en ik kan niet weg. Ik heb geen idee waar in Antwerpen ik ben en hoe ik weg moet. Marlies wil je me alsjeblieft helpen?
Dikke kus Lisa

Lieve Lisa,
Natuurlijk vind ik het niet erg dat je me dit vertelt! Daar zijn vriendinnen voor toch? Ik heb je brief aan je moeder laten lezen en ze is onwijs ongerust. Ik moest tegen je zeggen dat ze heel erg veel van je houdt en dat we je komen halen. Alleen dat kunnen we maar op 1 manier. Je moet ons zo goed mogelijk uitleggen waar je in Antwerpen bent. Let op straatnamen, cafés en dat soort dingen als hij je naar de kade brengt. Beschrijf het huis waar je zit, de auto van Mo. Dit is de enige manier dat we je kunnen helpen. Hou je taai schat, en houd nog even vol. We komen je helpen!
Kus Marlies


THEMA EN MOTIEVEN:
Het thema van het boek is zoals de titel eigenlijk al zegt: loverboys.
Een aantal motieven zijn:

De diefstal:
‘’Je hebt toch geen geld nodig’, hinnikte Fatiha terwijl ze veelbetekenend rond keek. ‘Ik kom altijd met iets leuks thuis en betaal daar geen euro voor.’ ‘Hebben we het hier over stelen?’ vroeg Lisa achterdochtig. ‘Whooo.’ De ogen van Kelly glinsterden en met veel ontzag keek ze naar Fatiha op. ‘Dat lijkt me reuze spannend. We gaan mee’, besliste ze.’’
‘’Ik steel zelf wel iets’, riep Lisa plotseling heftig. Ze schrok van haar eigen woorden maar riep: ‘En niet uit een warenhuis, daar is niets aan. Dat kan elke boerentrut.’ Ze keek Fatiha uitdagend aan en liep toen met een strak gezicht de winkelstraat door.’’


Weglopen:
‘’Ma, Pa, je hoeft me niet te zoeken. Ik kom nooit meer terug. Kelly’’

De mishandeling:
‘’Ze kromp ineen en probeerde zijn priemende ogen te ontwijken. Ze werd overspoeld door de frustraties van de afgelopen dagen en begon zachtjes te huilen. Een vuistslag raakte haar hard in haar maag. Een tweede vuistslag trof haar op haar borst. Lisa klapte dubbel en hapte naar lucht. Ze viel op de grond en kroop op handen en voeten door de kamer. ‘Hou op met grienen!’ schreeuwde hij terwijl hij Lisa aan haar haren vastgreep. ‘Dit is allemaal jou schuld. De schuld van jou en jouw familie. Door jouw moeder heb ik Nederland moeten verlaten. Het hele politiekorps zit achter mijn broek aan. Ik ben al mijn inkomsten kwijt, alles wat ik in Nederland heb opgebouwd is in een klap verdwenen. Heb ik achter moeten laten, al mijn werk… Ik woon in een krot met een verwend secreet die te beroerd is om wat simpel werk te doen. Je verpest alles’, schreeuwde hij in haar oor. ‘Niet slaan, Mo’, jammerde Lisa. ‘Niet slaan.’ Hij liet haar haren los en gaf haar een trap na. In paniek dook Lisa achter een stapel dozen weg en bleef daar wachten tot hij was uitgeraasd. ’’

De ontsnapping:
‘’Bent u Kelly?’ Kelly keek de man aan en knikte traag. ‘Ik kom u halen.’ Ze voelde de tranen achter haar ogen brandde en ze slikte. ‘Op de hoek van de straat staat een witte Renault op u te wachten. U kunt via de achterdeur ongezien het restaurant verlaten’, smiespelde de man.’’
‘’Lisa voelde haar hart een keer overslaan toen ze de afslag naar Antwerpen voorbij zag razen. ‘Je brengt me niet meer terug, toch?’ vroeg ze onzeker. De man schudde resoluut het hoofd. ‘Nee! Ik heb opdracht gekregen om je naar Lille te brengen. Ik heet trouwens Leo’’


GENRE:
Het genre van dit boek is een misdaadroman. Dit denk ik omdat het een misdaad is als je meisjes van 15 jaar dwingt om in de prostitutie te gaan. Ook zijn mishandelen en ontvoeren misdaden.


TIJD EN BOUW:
Het verhaal is in chronologische volgorde verteld. Het motorische moment in dit boek is wanneer Kelly en Lisa verliefd worden op Mo. Op dit moment begint namelijk de ellende, van het gebruiken van drugs, met andere mannen naar bed gaan en mishandeling. Het boek heeft gelukkig een gesloten einde. Het is tevens een happy end.

Ik denk dat het boek zich in deze tijd afspeelt. Het thema is erg actueel, want in deze tijden hebben we nog veel last van loverboys. De vertelde tijd is denk ik een paar maanden. Want eerst speelt het verhaal zich een aantal weken af in de woonplaats van de meisjes en daarna nog een aantal weken, in Antwerpen. Ik ben niet helemaal zeker hoe het verteltempo is. Op zich denk ik dat het verteltempo redelijk laag is, want er word op alles best wel diep in gegaan. In dit verhaal zijn wel veel tijdsprongen:

‘’Ze kon moeder om een voorschot op haar kledinggeld vragen of vader bellen en bij hem wat geld bietsen. Vrijdagochtend, kwart over zeven.’’
‘’Lisa perste haar lippen stijf op elkaar en ontspande zich pas toen moeder de kamer verliet. Het was zaterdag halfdrie in de middag toen er bij Kelly aan de deur werd gebeld.’’
‘’We gaan morgen naar de bioscoop en daarna lekker uit eten. Hoe vind je dat?’ Mo zag haar ogen opgloeien. Mo had die zondagmiddag een romantische film uitgezocht.’’
Ook is er sprake van tijdsverdichting:
‘’De meisjes deden aangifte en vertelden hun gruwelijke avontuur aan de politie, die op hun beurt een onderzoek startte naar de activiteiten van de loverboys. Naar huis durfden de meisjes niet meer. Bang dat de loverboys, zeker na hun verklaring aan de politie, op wraak uit waren. Joost heeft Lisa liefdevol opgevangen in zijn appartement. Mevrouw Aldra verkocht haar huis in Culemborg en is haar enkele maanden later gevolgd. Kelly ging voor enkele weken naar een afkickcentrum om van haar verslaving af te komen. Daarna trok ze bij haar oma en opa in. Ze heeft school afgemaakt en werkt nu als verpleegster in een ziekenhuis.’’
Ik twijfel heel erg of het verhaal continu is vertelt of fragmentisch. Er wordt meer verteld dan alleen de belangrijkste gebeurtenissen, maar het is niet zo dat de gebeurtenissen zonder onderbreking worden verteld. Het tijdsperspectief is ‘vision avec’. Je beleeft de gebeurtenissen op het moment dat ze gebeuren en niet als ze al zijn gebeurt.


SPANNING:
Er zijn in dit boek erg veel lokale spanningen:
‘’Lien zat beneden aan de bar toen Mo briesen het vertrek binnenkwam. Instinctief wist ze dat hij voor haar kwam. Zijn ogen zochten in het rond en toen hij haar ontdekte, stoof hij op haar af. Snuivend bleef hij voor haar staan. ‘Waar is Kelly? Wat heb je met haar gedaan, feeks? Dik secreet?’ Er klonk afkeurend gefluister door de bar. Lien nam een slok van haar wijn en vertrok geen spier. ‘Ik weet niet waar je het over hebt’, antwoordde ze kalm. ‘Dat weet je wel’, spuugde hij haar toe. ‘Je weet verdomme heel goed wat er aan de hand is. Ze heeft me met een mes gestoken, ze wilde me vermoorden.’ Als bewijs stak hij zijn verbonden hand naar voren. De potloodwenkbrauwen van Lien schoten omhoog en inwendig moest ze lachen. Een meid met pit, dacht ze genoegzaam. ‘Wat heb ik hier mee te maken?’ ‘Jij hebt haar opgestookt. Jij hebt haar meegenomen en haar tegen mij opgezet. Wie is die vent die haar heeft opgepikt?’ Lien schokschouderde. ‘Wat raaskal je nou? Welke vent?’ ‘Die vent in die Renault. Is het een vaste klant? Ik wil zijn naam, vertel op!’ ‘Ze is vanmorgen met jou vertrokken. Hoe moet ik nou weten met wie ze buiten dit gebouw afspreekt? Hoe zag de man eruit?’ ‘Weet ik niet’, siste Mo tussen zijn tanden. ‘Hij bleef in zijn auto zitten. Ik heb zijn gezicht niet gezien.’ Lien rolde met haar ogen. ‘En dan verwacht je van mij dat ik het wel weet?’ Er werd gegiecheld, minachtend gesnoven. ‘Wie is die vent’, brulde Mo. ‘Ik wil het weten, nu!’ Zijn hand ging naar zijn broekriem en hij trok het wapen tevoorschijn. Versteend staarde Lien in de loop van het pistool. Het was enkele seconden doodstil in de bar. En toen ontstond er paniek. Gillend stoven enkele vrouwen de bar uit. Anderen lieten zich jammerend op de grond vallen en weer anderen zaten bevroren in hun stoelen. Trillend van woede, met de vinger verkrampt om de trekker, stond Mo voor Lien. Hij was gevaarlijk geworden, maar vreemd genoeg was Lien niet bang. Ze bedacht dat de aanval waarschijnlijk de beste verdediging was. ‘Nu is het genoeg’, viel ze daarom nijdig uit. ‘Nu heb je me lang genoeg lastiggevallen. Opgesodemieterd, nu meteen!’ Het schot galmde door de bar. Met grote verbaasde ogen keek Lien de schutter aan. Vlekken dansten voor haar ogen toen viel ze met een doffe klap van haar kruk. Verward staarde Mo naar het roerloze lichaam voor hem op de grond.’’
‘’Willem had zijn T-shirt door de kamer gesmeten en stapte uit zijn broek. ‘Schiet jij een op’, gromde de tweede man naar Kelly. ‘Kleed je uit. Waar wacht je nog op.’ Zelf was hij tot op zijn sokken na naakt en nam het meisje ongeduldig in zich op. Kelly trok haar jurk uit. Ze friemelde wat onhandig aan haar bh toen de man haar plotseling vastgreep. Hij duwde haar hardhandig op het bed. ‘Dat duurt verdomme een eeuwigheid.’ Hij greep haar slipje vast en rukte het ruw van haar lijf. Kelly gaf een gil en wilde van het bed af kruipen. Maar de man reageerde bliksemsnel. Hij greep haar schouders vast en drukte haar terug in de kussens. ‘Stel je niet aan’, gromde hij. ‘We zijn nog niet eens begonnen.’ Hij ging boven op haar lichaam zitten en grijnsde vals. Voordat ze kon protesteren propte hij haar slip in haar mond. ‘Bek dicht.’ De lach van Willem bulderde door de kamer. ‘Rustig Jos’, hinnikte Willem. ‘Je maakt het kind bang.’ ‘Nou en? Zo heb ik ze graag.’ Hij keek Kelly die in de ogen en hield met een hand haar handen stevig boven haar hoofd vast. Met zijn vrije hand aaide hij langs haar wang, langs haar nek, richting haar borsten. En toen sloeg hij haar plotseling in het gezicht. Zijn koude ogen bleven haar emotieloos aanstaren. Hij zag hoe haar adamsappel op en neer bewoog en een grijns gleed over zijn gezicht. ‘Ga jij maar eerst, Willem. Het is tenslotte jouw feestje. Ik hou haar wel vast.’ Hij kroop van het bed terwijl hij Kelly’s handen stevig vasthield. Kelly raakte in paniek. Ze probeerde met haar tong de slip uit haar mond te duwen. Tranen brandden achter haar ogen. Het naakte, vette lijf van Willem kroop bovenop Kelly en zijn gulzige, natte lippen gleden over haar gezicht. Ze worstelde om onder zijn zware lijf uit te komen; ze wrong zich in allerlei bochten. ‘Goed zo, duifje’, hijgde Willem. ‘Goed zo. Maak je maar kwaad.’ Met vlakke hand sloeg Jos in haar gezicht en nog eens en nog eens…’’



VERTELSITUATIE:
Dit boek heeft een meervoudige vertelsituatie. Je beleeft de gebeurtenissen door de ogen van verschillende mensen. Namelijk; Lisa, Kelly, mevrouw Aldra, Dikke Lien en Mo.


RUIMTE EN PLAATS:
Voorbeelden van ruimten in het boek:
Discotheek Lolita: ‘’Discotheek Lolita was een van de populairste uitgaansmogelijkheden van Breda en omstreken. Het pand, voorheen een pakhuis, stond op het industrieterrein even buiten de stad. De twee etages waren voorzien van acht kleine bars en vier dansvloeren die binnen een mum van tijd stampvol stonden met swingende jongeren. De muziek dreunde uit de speakers de zalen door en breedgeschouderde portiers hielden nauwlettend de hossende menigte in de gaten. Lisa en Kelly hingen aan een van de bars en nipten onwennig aan een glas bier.’’
Frietkraam: ‘’ Ze zaten op het muurtje voor de frietkraam.’’
Seksclub Hot Lips: ‘’De rode neonverlichting aan de gevel knipperde aan en uit. Je kon de tent niet missen. Van een afstand was de naam duidelijk te lezen: Hot Lips.’’
Ziekenhuis: ‘’Het Rivierenlandziekenhuis in Tiel was een wit, betonnen gebouw met zestien etages en een enorme ontvangsthal.’’
IJssalon: ‘’ Joost en Lisa zaten op het terras van de Italiaanse ijssalon achter en sorbet met slagroom.’’
Arnhem: ‘’Hij bracht haar naar Arnhem. Naar een wijk met vooroorlogse woningen die scheef en verwaarloosd tegen elkaar aanhingen.


BEOORDELING BOEK:
Onderwerp:
Dit onderwerp sprak me heel erg aan. Het is toch iets actueels en kan eigenlijk iedereen overkomen. Door dit verhaal ben ik gaan denken. Wat nou als dit mij overkomt? Of een van mijn vriendinnen? Wat zou ik doen? Zou ik er intrappen? Om eerlijk te zijn, ik zou het echt niet weten. Wel vind ik dat het boek dieper in had moeten gaan op het onderwerp loverboys. Je hebt een hele lange inleiding dat de loverboy de meisjes voor zich probeert te winnen, dat vind ik wel jammer.


Gebeurtenissen:
Er gebeuren in dit verhaal genoeg gebeurtenissen. Er zijn weinig momenten waarop het stil valt. De gebeurtenissen volgen lekker op elkaar. Het zijn geloofwaardige, waarschijnlijke, realistische gebeurtenissen. Wel zijn er een aantal gebeurtenissen die een beetje voorspelbaar zijn. Sommige gebeurtenissen hebben veel indruk op mij achtergelaten. Dat er mensen zijn die meisjes dwingen om in de prostitutie te gaan…

Personages:
Je leert de hoofdpersonen genoeg kennen om te begrijpen waarom ze dingen doen en waarom ze dingen op een bepaalde manier ervaren. De meeste handelingen van hun begrijp ik wel maar bepaalde ook weer niet. Ik snap bijvoorbeeld niet waarom Kelly zelf aanbiedt om de prostitutie in te gaan tegen beter weten in. Ik zou echt niet op een van de hoofdpersonen willen lijken. Ze hebben best wel een eenzaam leven en dat zou ik echt niet willen.

Bouw:
De gebeurtenissen volgen logisch op mekaar. Helen Vreeswijk heeft de spanning goed opgebouwd, het enige jammere vind ik dat er eigenlijk te veel lokale spanning is en eigenlijk geen duidelijk globale spanning. Het verhaal heeft veel tijdsprongen wat ik wel fijn vond want anders was het heel erg langdradig geworden denk ik. Ik vond het een goed slot. Hij sluiten erg goed aan op de gebeurtenissen, en het was een gelukkig einde.

Taalgebruik:
Het was een erg makkelijk te lezen boek. Er waren weinig moeilijke woorden. Het enige vervelende vond ik eraan dat er veel beschrijvingen instonden. Als er niet zoveel beschrijvingen in hadden gestaan was het boek denk ik een stuk dunner geweest.


OVERIGE INFORMATIE:
Informatie over Helen Vreeswijk:
Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961) is een Nederlands jeugdauteur. Haar boeken worden uitgegeven door de Belgische uitgeverij Manteau.
Vroeger had Helen Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk op school, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen. Zo begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van twaalf jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
Door haar werk is ze nauw betrokken geweest bij meerdere onderzoeken bijvoorbeeld naar de ontvoering van Toos van der Valk , de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn, de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie.
Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jonge volwassenen een grote rol speelt. De misdaadverhalen zijn speciaal voor jongeren geschreven en zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten. Helen Vreeswijk hoopt zo jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij. Per 1 januari 2010 is ze gestopt met het politiewerk.
Reeds verschenen bij Uitgeverij Manteau zijn Chatroom, Overdosis, De stalker, Eerwraak, Loverboys en Ontvoerd. Ook interessant is dat in deze boeken elke keer hetzelfde politieteam voorkomt. Zo heb je Rob van Buren, maar ook bijvoorbeeld Heleen Ressman. In 2010 verscheen het boek Leugens en, met mede-auteur Dirk Bracke, het boek Over the Edge.
Helen Vreeswijk is getrouwd, heeft twee dochters en woont in een klein dorpje in Gelderland. Zij geeft ook lezingen op school over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.
Bronvermelding: http://nl.wikipedia.org/wiki/Helen_Vreeswijk

Aantal woorden:
8.496

REACTIES

L.

L.

ja echt een super mooi boek!

12 jaar geleden

N.

N.

heel veel uitleg, mooi boek!!!

12 jaar geleden

M.

M.

Mooi boekverslag!
Die dagboek fragmenten zijn ook heel mooi..

11 jaar geleden

K.

K.

Bij taalgebruik: je mocht ook nog schrijven dat er een schrijffout in zat namelijk "mama" met 3x a: "maama"

8 jaar geleden

M.

M.

Echt goed te gebruiken! :D Bedankt.. Zit namelijk op de middelbare-school, en mijn mentor legt het niet zo goed uit waardoor ik het ook niet snapte. Maar ik was tevreden met een 8.1 :P

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"