Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lieveling door Kim van Kooten

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Lieveling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1746 woorden
  • 7 april 2018
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
28 keer beoordeeld

Boekcover Lieveling
Shadow

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks…

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder …

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.

Het is hun geheim.

Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

In 'Lieveling'- gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorspelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat.

Na het lezen van 'Lieveling' wil je Puck nooit meer alleen laten.

Lieveling door Kim van Kooten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Lieveling

Kim van Kooten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakelijke gegevens

Auteur: Kim van Kooten

Titel: Lieveling

Uitgever: Lebowski

Eerste druk: 9 november 2015

Pagina’s: 236

Genre: psychologische roman

 

 

Biografie en bibliografie

Biografie:

Kim van Kooten is geboren in Purmerend op 26 januari 1974. Ze is getrouwd met de acteur Jacob Derwig, met wie ze twee kinderen heeft. Ze is zowel actrice als schrijfster en scenarist. Van Kooten speelde o.a. in Zusje, Hollands Hoop, Missie Aarde en schreef scenario’s voor zeer diverse films zoals Alles is liefde, Mariken Met grote blijdschap en Blind date. Derwig en zij leerden elkaar kennen op de set van de televisieserie De acteurs, waarin telkens wisselende acteurs door Van Kooten geschreven teksten speelden. Naast haar werk als actrice en scenariste, was Van Kooten actief als recensente bij en presentatrice van het filmprogramma Stardust van de VPRO.

Over de tijd waarin ze auteur was van onderstaande boeken is niet veel over te vinden.

 

Bibliografie:

2009 - Pom Ti Dom viert sinterklaas

2012 - Alles is liefde kookboek

2015 - Lieveling

 

 

Samenvatting

Deze roman gaat over het Rotterdamse meisje Puck. Op haar vijfde verjaardag gaan Puck en haar moeder bij haar moeders nieuwe vriend wonen, Ludovicus. Puck mag hem Ome Meneer noemen, maar hij heeft het liefst dat zij hem papa noemt. Van haar vijfde tot haar veertiende jaar wordt Puck door Ome Meneer seksueel misbruikt. Het boek gaat over hoe Puck daarmee opgroeit en ondanks dit misdrijf nog steeds een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden. Uiteindelijk gaan Puck en haar moeder er met het geld van Ome Meneer vandoor, maar Pucks moeder is geestelijk ziek. Ze gooit het geld over de balk en uiteindelijk hebben ze niets meer over. De enige optie is teruggaan.

 

 

 

 

 

Motto

Mama kan het niet alleen, het leven.

En ik kan het niet alleen met mama,

dus ik liep naar een telefooncel

en ik belde papa en papa kwam.

 

Personages en perspectief

Personages:

 

Puck

Puck is een meisje van 5 jaar wanneer het boek begint. Ze woont samen met haar moeder in de achterbuurt van Rotterdam, totdat op haar 5de verjaardag de nieuwe liefde van haar moeder hun komt ophalen om samen te lopen. Ze wordt al vanaf dag 1 misbruikt door deze man. Hoe ouder ze wordt hoe meer ze begint te twijfelen of dat andere ook zo worden behandeld. Ze vertelt uiteindelijk alles, maar raakt daarna depressief en krijgt anorexia. Uiteindelijk moet ze vertellen dat ze alles zou hebben gelogen, omdat het niet goed gaat met haar moeder en haar, en worden ze weer opgehaald door Ludovicus.

 

Ludovicus

Ludovicus is de stiefvader van Puck. Hij is een oude rijke man, die Puck en haar moeder ophaalt op de verjaardag van Puck. Hij is een pedofiel dat blijkt al uit de eerst paar pagina’s. Hij gaat altijd samen met Puck, 3 dagen in de week douchen en raakt haar dan altijd aan. Want er zouden geen handdoeken meer zijn. In de loop van de tijd wilt hij ook elke zondag naakt in de woonkamer zitten. Hij is eigenlijk alleen nog bij de moeder van Puck om Puck. Uiteindelijk verkracht hij haar ook. Wanneer Puck alles vertelt aan iedereen wordt hij gearresteerd. Wanneer alles voorbij is en Puck gedwongen is om te vertellen dat alles gelogen was. Haalt hij hun weer op net als in het begin van het boek.

Patricia

Patricia is de moeder van Puck. Ze is niet gewend aan armoede. Zij en Puck vertrekken naar Zwijndrecht om bij haar nieuwe liefde te zijn. Alleen is het niet echt verliefdheid. Ze wilt heel graag rijk zijn en belangrijker dan dat ze in werkelijkheid ook is. Het is niet gek dat ze dan ook heel erg instort op het moment dat zij en Puck weggaan bij Ludovicus. Ze moet uiteindelijk worden opgenomen en op het einde gaan ze terug naar hem.

 

Meester Hofslot

Meester Hofslot is de leraar van Puck op de basisschool, hij lijkt in eerste instantie niet heel belangrijk in dit verhaal. Maar voor Puck is hij wel belangrijk. Ze vertrouwt hem heel snel, en wanneer ze van de basisschool afgaat houdt ze ook contact. In het ziekenhuis eet ze voor het eerst weer zodat hij kan blijven. Puck staat ook vaak op het punt om dingen te vragen over Ome meneer (Ludovicus) maar dan doet ze het toch niet. Op ten duur is hij uit het beeld verdwenen.

 

 

Perspectief:

 

De schrijver kruipt in de huid van één personage, namelijk dat van Puck. We hebben hier dus te maken met een personaal perspectief. Er zitten geen speciale perspectiefwisselingen in het verhaal.

 

 

Titelverklaring

Letterlijk slaat 'Lieveling' op de titel van een lied van Wim Sonneveld dat Puck aan tafel zingt. Ze houdt van zingen maar ze doet het vooral om tijd te rekken: zolang ze zingt, hoeft ze niet te eten, want als haar eten op is, moet ze met de man mee. Het lied gaat over een man die denkt aan alle meiden die hij niet heeft kunnen krijgen, omdat hij vast zat aan zijn vrouw. Eigenlijk wil hij wel van zijn vrouw af, maar hij noemt haar wel 'lieveling'.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Letterlijk slaat 'Lieveling' op de titel van een lied van Wim Sonneveld dat Puck aan tafel zingt. Ze houdt van zingen maar ze doet het vooral om tijd te rekken: zolang ze zingt, hoeft ze niet te eten, want als haar eten op is, moet ze met de man mee. Het lied gaat over een man die denkt aan alle meiden die hij niet heeft kunnen krijgen, omdat hij vast zat aan zijn vrouw. Eigenlijk wil hij wel van zijn vrouw af, maar hij noemt haar wel 'lieveling'.

De man in het boek is ook niet blij met zijn nieuwe vrouw, de moeder van Puck, en hij is duidelijk bij haar, zodat hij iets kan beginnen met Puck, die wel zijn 'lieveling' is. Hij zegt ook tegen haar dat hij alleen maar samen met haar moeder is vanwege haar, waardoor hij Puck ook de verantwoordelijkheid geeft voor het leven van haar moeder. Wanneer Puck niet accepteert wat de man wil, dan verlaat hij haar moeder en haar en eindigt hun luxe leventje (materieel gezien). Dat hij Puck ziet als zijn lieveling terwijl hij allerminst lief is voor haar, is de figuurlijke betekenis van de titel.

 

Ruimte

Het verhaal begint in de achterbuurt van Rotterdam, maar daar gaan ze al heel snel weg. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Zwijndrecht bij Ludovicus. Wanneer puck en Patricia zijn vertrokken wonen ze in een klein huisje zonder meubels omdat ze niet genoeg geld hebben. Het verhaal eindigde weer dat ze terug moeten naar Zwijndrecht.

 

 

Tijd

Het verhaal begint rond de tijd van 1975 wanneer Puck 5 jaar is. Het eindigt rond de tijd van de jaren 80’ maar dat is niet helemaal bekend. Het is geschreven in de tegenwoordige tijd. Dus eigenlijk volg je Puck door de jaren heen.

 

 

Thematiek

De hoofdgedachte van dit verhaal is dat er misbruik kan worden gemaakt van jonge meisjes of jongens. Dit boek gaat over misbruik van Puck door de stiefvader en moeder van Puck. Het is daarnaast ook nog een verhaal wat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

 

 

Eigen mening

Ik vond dit een heel zielig maar wel goed boek. Meteen vanaf het begin is duidelijk dat Ludovicus een pedofiel is, waardoor je het al snel te doen hebt met Puck. Puck is pas 5 wanneer het boek begint en heeft geen idee wat er allemaal gebeurd. Zo denkt ze dat het normaal is dat er nooit handdoeken liggen in de badkamer en dat alles wat Ludovicus doet bij haar heel gebruikelijk is en bij de opvoeding hoort. Ook de moeder van Puck speelt hierin een grote rol. Ze is zo met zichzelf bezig dat ze helemaal niks door heeft van wat er met puck gebeurt en wanneer ze erachter komt, ze nog steeds alleen met zichzelf bezig is omdat ze het had moeten zien.

Naarmate Puck ouder wordt begint ze steeds meer te begrijpen wat er aan de hand is en schaamt zich er erg voor. Ook wordt ze steeds banger voor Ludovicus en verstopt ze zich soms voor hem. Wanneer hij erachter komt dat zij hun ‘afspraak’ niet na komt krijgt ze straf en wordt de mishandeling steeds erger.

Door de schrijfstijl van de auteur maak je het verhaal mee vanuit Puck en leef je erg gemakkelijk met haar mee. Ook laat ze met dit boek een heel belangrijk onderwerp naar voren komen, maar vertelt ze het wel met wat humor. Ik vind het ook erg goed dat dit boek is geschreven en dat het slachtoffer van dit waargebeurde verhaal niet meer stil wilde blijven. Het boek heeft een erg sterke boodschap en zal mij zeker bij blijven.  

 

 

Bronnenlijst

http://www.deharmonie.nl/persoon/kim-van-kooten/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kim_van_Kooten

https://www.lebowskipublishers.nl/auteur/Kim-van-Kooten-A4528.html

https://www.scholieren.com/boekverslag/91427

https://www.scholieren.com/boekverslag/91583

 

 

Verwerkingsopdracht

Motief

Er zijn in dit verhaal verschillende motieven te vinden:

- Misbruik, er wordt op verschillende manieren misbruik gemaakt van Puck. Door haar stiefvader en door haar moeder.

Bij de stiefvader wordt ze vooral seksueel misbruikt, in het begin is het niet vaak in de week en alleen maar aanraken, maar hoe ouder Puck wordt, hoe erger het misbruik wordt, tot verkrachting een paar keer per week.

Haar moeder misbruikt Puck voor het luxe leventje wat ze samen met de stiefvader van Puck heeft. Ze denkt altijd aan zichzelf en het valt haar niet op dat zij veel minder aandacht van hem krijgt dan Puck. Op hun vakantie bijvoorbeeld; In de tent is Ludovicus met Puck bezig wanneer zij voor de tent staat te schreeuwen dat ze haar slipper kwijt is. Puck roept vele malen help, maar haar moeder hoort niets en blijft maar door zeuren.

 

- Geld, de moeder van Puck wil heel graag haar rijkelui leventje behouden en is niet bezig met wat Ludovicus allemaal met Puck doet. Later in het verhaal wanneer ze samen met Puck weg is gegaan bij hem heeft ze een geestelijke ziekte en blijft ze maar geld uitgeven omdat het te zwaar is voor haarzelf.

 

- Verwaarlozing, nadat Puck en haar moeder weg zijn bij Ludovicus draait het voor haar moeder nog steeds alleen om geld en doet Puck er volgens haar niet toe en wordt ook niet serieus genomen.

 

- Depressie, door alles wat er is gebeurd met Puck in haar jeugd stopt ze met eten en is heel ontevreden over zichzelf waardoor ze naar een ziekenhuis moet om op te knappen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lieveling door Kim van Kooten"