Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Lieveling door Kim van Kooten

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Lieveling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1182 woorden
  • 11 maart 2016
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
119 keer beoordeeld

Boekcover Lieveling
Shadow

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks…

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder …

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.

Het is hun geheim.

Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

In 'Lieveling'- gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorspelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat.

Na het lezen van 'Lieveling' wil je Puck nooit meer alleen laten.

Lieveling door Kim van Kooten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Lieveling – Kim van Kooten
leesverslag

Thema
Deze roman gaat over het Rotterdamse meisje Puck. Op haar vijfde verjaardag gaan Puck en haar moeder bij haar moeders nieuwe vriend wonen, Ludovicus. Puck mag hem Ome Meneer noemen, maar hij heeft het liefst dat zij hem papa noemt. Van haar vijfde tot haar veertiende jaar wordt Puck door Ome Meneer seksueel misbruikt. Het boek gaat over hoe Puck daarmee opgroeit en ondanks dit misdrijf nog steeds een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden. Uiteindelijk gaan Puck en haar moeder er met het geld van Ome Meneer vandoor, maar Pucks moeder is geestelijk ziek. Ze gooit het geld over de balk en uiteindelijk hebben ze niets meer over. De enige optie is teruggaan.

Vertelwijze

  • De zinnen zijn redelijk kort. Dat komt denk ik vooral omdat je het verhaal echt vanuit Puck zit, en Puck is een stil meisje. Vandaar dat er ook niet veel dialogen in het verhaal zitten. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd.
  • Er is niets vreemds te zien aan de lay-out of typografie.

 

Titel, ondertitel en motto

  • De titel van het boek is Lieveling. Het heet zo omdat Puck de lieveling van Ome Meneer is. Ook is Lieveling, een liedje van Wim Sonneveld, het favoriete liedje van Pucks moeder.
  • De ondertitel van het verhaal is Naar het verhaal van Pauline Barendregt. De reden hiervoor is omdat de verhaal echt gebeurd is en omdat Pauline Barendregt (het slachtoffer) niet anoniem wilde blijven.
  • Het motto aan het begin van het boek komt uit het verhaal zelf. Het is een citaat van Puck: 
    “Mama kan het niet alleen, het leven.
    En ik kan het niet alleen met mama,
    dus ik liep naar een telefooncel
    en ik belde papa en papa kwam.”

    Ik denk dat Van Kooten dit citaat heeft gekozen omdat je in slechts een paar zinnen meteen een beeld krijgt van het wrange leven van Puck: Puck zorgt voor haar moeder, waardoor de enige die nog voor Puck kan zorgen de man is die haar misbruikt.

 

Opbouw
Het verhaal bevat geen proloog of epiloog. Het bestaat uit veertig getitelde hoofdstukken:

  1. De zwarte auto
  2. Het bruine kasteel
  3. Oppolsop
  4. Fijner dan dit wordt het niet
  5. De gelukkige gom
  6. Een achterdeurtje
  7. Liberty de Luxe
  8. Something in the way he moves
  9. Hut
  10. Het zit vanbinnen
  11. Lou Loene
  12. Lieveling
  13. Vivienne
  14. Zondag familiedag
  15. Een groot leed
  16. Diner dansant
  17. Hopend op uw begrip
  18. Een casuele aangelegenheid
  19. Badmuts
  20. Genieten
  21. Hoe het is
  22. Derrick heeft het gedaan
  23. Maybe not now
  24. Meester Hofslot
  25. Plan de kampanje
  26. De situatie
  27. Naar de overkant en terug
  28. Wat de natuur ons geeft
  29. Over de rand
  30. Reflex
  31. Altijd
  32. Soms
  33. Vaak
  34. Alleen kalmte kan je redden
  35. Oog om oog
  36. Je weet maar nooit
  37. Meisjes hebben een moeder nodig
  38. Het voorstel
  39. Hij
  40. De zwarte auto

Wat opvalt, is dat zowel het eerste als laatste hoofdstuk allebei De zwarte auto heten. Verder zijn de titels heel erg letterlijk op de vatten: telkens komen de titels terug in het hoofdstuk. Het boek is, naast de hoofdstukken, ook nog opgedeeld in vier ‘grote’ hoofdstukken of tijdvakken:  1975, 1977, 1980 en 1984.

 

Personages

  • Puck is de hoofdpersoon van het verhaal. In het begin van het verhaal is ze vijf, aan het einde is ze veertien jaar oud. Puck is een rond karakter. Je leert haar door en door kennen en je ziet de wereld door haar ogen, waardoor je ook weet hoe zij over andere mensen denkt en waar ze wel en niet van houdt.
  • Ludovicus is de vriend (en later de man) van Pucks moeder. Puck noemt hem Ome Meneer en later papa, haar moeder noemt hem ‘Pikkedoos.’ Ludovicus is een rijke man, hij is de eigenaar van vouwwagenbedrijf Liberty. Hij woont in Zwijndrecht in een groot huis met Puck en haar moeder en hij is een pedoseksueel: hij misbruikt Puck heel haar jeugd. Ludovicus is een vlak karakter, want je leert hem wel goed kennen, maar je weet niet alles over hem.
  • Patricia is Pucks moeder en de vrouw van Ludovicus. Het is eigenlijk een hele trieste vrouw en ze is geestelijk ziek. Ze kan niet lezen en schrijven, draagt altijd veel te veel make-up en geeft enorm veel geld uit. Nadat Puck en Patricia vluchten voor Ludovicus, gaat het steeds slechter met haar en belandt ze uiteindelijk in een inrichting. Ook Patricia is een vlak karakter.
  • Oma Crooswijk is een oude Rotterdamse vrouw. Ze is onbeleefd, maakt voortdurend platte opmerkingen en troggelt geld af van de rijke Ludovicus. Oma Crooswijk is een type. Het is duidelijk dat ze alleen maar in het verhaal zit om haar platte Rotterdamse humor.

 

Historische tijd

Het verhaal speelt zich af in de eind jaren ’70 en begin jaren ’80. Dat kun je natuurlijk letterlijk lezen in het begin van de “delen” die het jaartal aangeven, maar het is ook goed te merken. Zo toupeert Patricia haar haren telkens weer op en koopt ze kleding van nepleer en glitters. Er zijn ook nog geen mobiele telefoons, alleen vaste. De enige mobiele telefoon die in het verhaal voor komt is een enorm onhandig groot ding dat heel de tijd meegesleept moet worden. Ook krijgt Puck in het begin van het boek Playmobil, wat in die tijd heel bijzonder was omdat het pas net uit was.
De tijd is van belang omdat deze roman op een waargebeurd verhaal, namelijk het verhaal van Pauline Barendregt. Kim van Kooten wilde het verhaal zo natuurgetrouw mogelijk opschrijven en daar hoort dus ook de juiste tijd bij.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het verhaal speelt zich af in de eind jaren ’70 en begin jaren ’80. Dat kun je natuurlijk letterlijk lezen in het begin van de “delen” die het jaartal aangeven, maar het is ook goed te merken. Zo toupeert Patricia haar haren telkens weer op en koopt ze kleding van nepleer en glitters. Er zijn ook nog geen mobiele telefoons, alleen vaste. De enige mobiele telefoon die in het verhaal voor komt is een enorm onhandig groot ding dat heel de tijd meegesleept moet worden. Ook krijgt Puck in het begin van het boek Playmobil, wat in die tijd heel bijzonder was omdat het pas net uit was.
De tijd is van belang omdat deze roman op een waargebeurd verhaal, namelijk het verhaal van Pauline Barendregt. Kim van Kooten wilde het verhaal zo natuurgetrouw mogelijk opschrijven en daar hoort dus ook de juiste tijd bij.

 

Plaats en ruimte
Het begin van het verhaal speelt zich af in Rotterdam, waar Puck en haar moeder in een achterstandswijk wonen. Daarna gaan ze bij Ludovicus in een groot huis in Zwijndrecht  wonen. Tussendoor gaat het gezin ook nog op vakantie naar Saint-Tropez. Het boek eindigt weer in Rotterdam. Ook hier geldt weer dat Kim van Kooten deze plaats heeft gekozen om het verhaal zo natuurgetrouw mogelijk te houden.

 

Tijdsduur

Het verhaal duurt negen jaar: van 1975 tot 1984. Opvallende versnellingen zijn de punten dat er een nieuw deel begint: er verschijnt dan een bladzijde met daarop een jaartal en vanaf dat jaar gaat het verhaal dan verder. Soms worden er wel twee of drie jaren overgeslagen. Ik denk dat deze versnellingen extra benadrukken hoe lang het seksueel misbruik wel niet duurt. Ook laten de versnellingen goed zien hoe Puck met het misbruik omgaat en ondanks alles toch een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden.

 

Tijdsvolgorde
Het verhaal staat in chronologische tijdsvolgorde.

 

Perspectief
De schrijver kruipt in de huid van één personage, namelijk dat van Puck. We hebben hier dus te maken met een personaal perspectief. Er zitten geen speciale perspectiefwisselingen in het verhaal.

 

Idee
De idee van deze roman is het verhaal van Pauline Barendregt vertellen, maar dan niet alleen op een zielige en melodramatische manier, maar op een manier die licht werpt op een donkere situatie. Natuurlijk is het heel erg wat er is gebeurd, maar de lichte manier waarop het verhaal is verteld brengt het verhaal juist goed tot zijn recht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lieveling door Kim van Kooten"