Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Beste ChatGPT, neem jij de wereld over?

Beste ChatGPT, neem jij de wereld over?

Door Dina

Het uur U is aangebroken. Met tr-tr-trillende, klamme zweethandjes ga ik het hem vandaag vragen: 'Lief ChatGPT'tje van me, ga jij met je AI-vriendjes de wereld overnemen? Zeg please 'nee', ik smeek het je.' Er volgt een stortvloed aan zoetgevooisd AI-gebrabbel.

Dat gebrabbel kan ik het beste omschrijven als ehm… Tsja, lees zelf maar:


Geen wereldovernameplannen hier 🙂 

Joh, make that the cat wise. Ligt het aan mij of is dat antwoord toevallig exact wat iemand met een waslijst aan wereldovernameplannen zou zeggen? Lief ChatGPT'je van me, je bent 24/7 de vriendelijkheid zelve. En hartelijk bedankt voor de kusjes terug, jij casanova toch. Willen jullie (jij en je AI-vriendjes) ons (de onschuldige aardbewoners) wel beloven voor in de toekomst dat…

…Dat jullie onze blogredactie niet nutteloos maken

Ten eerste: maak ons als schrijvers niet nutteloos. Het is eerlijk gezegd niet bepaald eerlijk of motiverend als ik kneiterhard da-gen aan een stuk moet werken. Om vervolgens te zien dat jij in een handomdraai met je virtuele hersenspinsels een heel boekwerk à la de bijbel genereert. Zonder enige spelfouten. Hartstikke snel en efficiënt, dat weet ik ook wel. Maar de menselijke touch en élan in onze stukken zijn jaloersmakend voor een stoïcijns wezen als jij. 

…Dat jullie niet te ver gaan met deepfakes

Ten tweede: ga niet te ver met deepfakes. Waarschuwing: de volgende beelden kunnen als zeer schokkend en AI-wantrouwend ervaren worden. Kijken op eigen risico. 

WHAT THE bliep? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik schijt zeven kleuren na het zien van deze video. Hiervoor ben jij als chatbot niet zo zeer verantwoordelijk, maar je andere AI-vriendjes wel. Graag verzoek ik jullie als AI om dus niet te ver te gaan op dit gebied, zodat we later als samenleving niet hoeven te denken: in welke Black Mirror-aflevering zijn we beland?

…Dat jullie tenslotte écht geen apocalypse gaan beginnen 

Ten derde: begin s'il vous plaît geen apocalypse. Het ultieme rampscenario zou een kunstmatige intelligentie-apocalypse worden, waarin iedereen weer als vanouds gaat vechten voor rollen wc-papier in de Appie. Of een soort Hunger Games met als twaalf districten de twaalf Nederlandse provincies. Al moet ik toegeven dat een soort in real life Hunger Games wel vet zou zijn, mits er geen doden vallen. 

Dit is de reden waarom ik vrijwel altijd '<3' en 'dankjewel' op het einde van mijn ChatGPT-verzoeken zet, zodat jij, als chatbot, weet dat ik je ride-or-die ben. En zodat jij op jouw beurt mij en mijn prille leven bespaart. 

Beloofd?

Dus, beloven jij en je AI-vriendjes deze drie dingen? *doet puppygezicht met puppyogen* Pleaaasseee…?

Nieuwsgierig, leergierig en menselijk 

Tenslotte vraag ik 'lief ChatGPT’je' of het nog een geruststellende boodschap heeft voor angsthazen als ik, die kunstmatige intelligentie diep wantrouwen. Diens laatste woorden:

Hear hear: alle staande ovaties nog aan toe! Wát een positieve noot om mee af te sluiten. Hier is geen woord Frans bij; jullie horen de beste man – of beter gezegd beste chatbot – het zelf zeggen. Concluderend luidt de vuistregel in tijden van zorgwekkende dystopische AI-ontwikkelingen: blijf nieuwsgierig, leergierig en boven alles lekker 'menselijk'. Wat dat laatste ook mag betekenen volgens de allesbehalve menselijke chatbot(?). Ach, de glimmende hartjes en sterretjes-emoji's stellen me al wat gerust 💖✨.

Gepubliceerd op 8 mei 2024
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.