Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Neven door Peter Middendorp

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Neven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3972 woorden
  • 16 juni 2022
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
40 keer beoordeeld

Boekcover Neven
Shadow

Er is waarschijnlijk één straf erger dan de rolstoel, en dat is te moeten toezien hoe een ander in jouw plaats in die rolstoel zit, en daar voor altijd in zal moeten blijven zitten. Zonder te denken of te praten, met alleen wat geluiden af en toe, en soms een automatische beweging van een arm, een schouder of een been. (Vegetatief, hoort hij wel eens zeg…

Er is waarschijnlijk één straf erger dan de rolstoel, en dat is te moeten toezien hoe een ander in jouw plaats in die rolstoel zit, en daar voor altijd in zal moeten …

Er is waarschijnlijk één straf erger dan de rolstoel, en dat is te moeten toezien hoe een ander in jouw plaats in die rolstoel zit, en daar voor altijd in zal moeten blijven zitten. Zonder te denken of te praten, met alleen wat geluiden af en toe, en soms een automatische beweging van een arm, een schouder of een been. (Vegetatief, hoort hij wel eens zeggen.) Dit alles denkt Robert Oosterhof als hij zijn neef Arie een jaar na de aanslag ophaalt uit een instelling, voor een tripje naar een Waddeneiland. Een vergissingsaanslag was het – of heeft Robert de daders een handje geholpen om in plaats van hem zijn neef Arie te grazen te nemen?
De neven lijken als twee druppels water op elkaar. Alles hebben ze samen gedaan, vanaf hun vroegste jeugd. Opgroeien. Studeren. De wiethandel. Alles, totdat Arie zijn hoek van de handel verkoopt en Robert alleen in hun oude leven achterlaat, dat intussen in handen is van een nieuwe generatie criminelen: serieuzer, en meedogenlozer. Robert had zich hun leven altijd voorgesteld als een zeldzaam verhaal van liefde, loyaliteit en verbondenheid. Maar naarmate de tocht naar de Wadden vordert en moeizamer wordt, vraagt hij zich steeds meer af: klopt het wel wat ik altijd heb gedacht? Hebben we wel alles samen gedaan? Lijken wij wel net zoveel op elkaar als we altijd hebben aangenomen?

Neven door Peter Middendorp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekverslag Neven van Peter Middendorp

Gemaakt door Lenne en Estee

Flaptekst: Als ik had geweten wat er zou gebeuren, had ik de huur niet opgezegd, de stash gewoon gehouden.

Als twee druppels water slaatjes op elkaar. Alles hebben ze samen gedaan, als je vroegste jeugd. Opgroeien. Studeren. De wiethandel. Alles, totdat zijn neef Arie zijn hoek van de handel verkoopt en Robert in hun oude leven achterlaat. Robert had zich hun verbondenheid altijd voorgesteld als een zeldzaam verhaal van liefde, loyaliteit.

Dit alles over denkt Robert Oosterhof als hij zijn neef Arie ophaalt uit de zorginstelling voor een tocht naar Schiermonnikoog, om hem eindelijk zijn kant van het verhaal te kunnen vertellen. Maar naarmate ze dichter bij de zee komen vraagt hij zich steeds meer af: hebben wel alles samen gedaan?

Eerste zin:

Over een paar uur ligt het wad bloot, rottende, stinkende onland, dat niet voor niets voor het einde van de wereld wordt aangezien, waarin je geen stap kunt zetten zonder er tot je liezen in weg te zinken, en waarop bij eb vooral de lage soorten achterblijven, kwallen, slakken kreeftjes en krabbetjes, schielijk schieten ze weg

Samenvatting:

Robert is met zijn gehandicapte neef Arie op de boot onderweg naar Schiermonnikoog. Hij heeft hem meegenomen uit zijn zorginstelling. Robert en Arie zijn officieel neven van elkaar, maar zijn eigenlijk broers. Ze lijken namelijk heel erg op elkaar en gingen vroeger alleen maar met elkaar om. (Hun vaders waren broers en hun moeders zussen)(Arie is gehandicapt, doordat hij met zijn achterhoofd op een stoeprand is gevallen.) Ze deden alles samen, totdat Arie een vriendin genaamd Nadia kreeg. Arie had zijn studie niet afgemaakt en ging de wiethandel in. Robert had zijn studie wel afgemaakt, maar belandde even later alsnog in de wiethandel. Zijn werkkamer werd namelijk gebruikt als opslagplaats (stash). 

Schiermonnikoog is in zicht. Robert vertelt Arie dat hij Arie zijn leven heeft verwoest. Arie had namelijk de klappen opgevangen die voor Robert waren bedoeld, dit kwam doordat die twee zo op elkaar lijken. Robert kwam erachter dat die klappen voor hem waren bedoeld en vluchten. Ook belde hij zijn vriendin (Sandra) om te vertellen dat zij moest vluchten. Ze was boos over wat er was gebeurd met Arie en kwam daarom niet naar Robert. Het was in hun omgeving niet meer veilig. Robert voelt zich schuldig tegenover hem, omdat Arie nu voor hem in zijn plaats in een rolstoel zit. Eigenlijk had Robert daar moeten zitten.

Sandra is helemaal klaar met al het gedoe rondom de wiethandel. Ze eist Robert om te stoppen of anders zal zij met het dan nog ongeboren kind vertrekken. Maar Robert kon niet zomaar stoppen. 

Ondertussen zijn Robert en Arie op het terras van de visboer gaan zitten. Robert krijgt een flashback naar de begrafenis van zijn vader. Daar werd namelijk ook haring uitgedeeld. Hij sprak niet graag over zijn vader, omdat hij geen hechte band met hem had. Hij heeft meerdere klappen van hem ontvangen. Zijn moeder dacht alleen maar aan zichzelf na de dood van Robert zijn vader.

Robert was van plan om de huur van zijn werkkamer op te zeggen, om zo van Eddie Meta (zijn drugsbaas) af te komen. Na het opzeggen hiervan kwam hij in de problemen. Hij zou namelijk wiet hebben achtergehouden/gebruikt. Hiervoor zouden de mannen van Meta, Henny Spierbeker en Richard, hem straffen. De straf die hij zou krijgen heeft Arie voor hem opgevangen en nu loopt Robert met een schuldgevoel als straf. 

Robert zijn leven was helemaal in duigen gevallen. Zijn vrouw en inmiddels geboren kind waren nergens te bekennen, hij kwam alleen nog buiten voor de boodschappen, durfde zich niet meer in Arie zijn instelling te vertonen en had ook geen geld meer. Hij leefde in spijt, schuld en eenzaamheid.

Robert neemt Arie mee naar de zee en gaan er samen in. 

Personages:

Robert Oosterhof: Robert is de hoofdpersoon in dit boek en degene van uit wie het verhaal wordt verteld, met andere woorden hij is de ik-persoon. Robert heeft veel meegemaakt in zijn leven. Robert is een hard persoon, maar heeft ook een gevoelige kant. Zijn harde kant merk je wanneer hij het over zijn vader heeft. Zijn dood deed hem niet veel en vertelde ook tegen zijn moeder die er even bij wilde stilstaan dat dat raar was. Dat sommige mensen dan alleen maar aan zichzelf denken. Zijn zachte kant merk je wanneer Sandra dreigt te vertrekken. Hij is bereid om de stash voor haar en hun dan nog ongeboren kind op te geven. Toen zij hem uiteindelijk alsnog had verlaten, was hij eenzaam en wilde hij haar en het inmiddels geboren kind graag zien. Robert is ook een leugenaar hij zegt bijvoorbeeld tegen Edith dat ze binnen een uur weer terug zijn, maar dat is niet het geval. Ook beweert hij dat hij helemaal geen wiet heeft achtergehouden, maar dat is wel zo. Daarnaast is Robert gewoon een crimineel, want de wiethandel is hartstikke illegaal. Daarentegen is Robert wel degene die zijn school heeft afgemaakt en Arie niet, maar toch heeft hij er niks mee gedaan. Aan het begin was hij een verstandige jongen dat hij zijn school af maakte, maar later gaat hij toch de wiet in, maar uiteindelijk wordt hij toch wel iets verstandiger, aangezien hij toch zijn stash opgeeft. Hij maakt dus zeker wel een proces, maar wel een met pieken en dalen. Volgens Richard en Spierbeker is hij een stumpertje, omdat hij een dief is en wiet gestolen heeft, terwijl hij zegt dat hij niets heeft achtergehouden of gebruikt.

Arie Oosterhof: Arie is de neef van Robert en speelt een grote rol in dit boek en in Robert zijn leven. De neven waren van kleins af aan al elke dag met elkaar. Ze deden van alles samen. Arie is in het begin van het boek niet de verstandigste van de twee, maar later wel. Arie werd toen hij ouder werd steeds wijzer tot het moment dat hij in een rolstoel belandde. Arie maakten zijn school niet af en ging de wiethandel in. Toen zijn vrouw (Nadia) even later zwanger werd, stopte hij ermee. Dit was voor hem een verstandige keuze. Het proces wat hij dus doormaakt, is dat hij volwassener is geworden en verstandige keuzes maakten. Robert ging wel door en heeft er uiteindelijk (zonder opzet) voor gezorgd dat Arie in een rolstoel belandde.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Sandra: Sandra is de vrouw van Robert en heeft geen grote rol in dit verhaal, maar ze is wel belangrijk. Het gaat er namelijk op een gegeven moment om dat Robert wil stoppen met de handel vanwege Sandra en het dan nog ongeboren kind. Zij vertelt en beïnvloedt hem om te gaan stoppen, omdat ze anders zal vertrekken. Eigenlijk chanteert zij hem gewoon. Maar Robert wilt niet dat zij er van door gaat en geeft daarom aan bij Spierbeker en Richard dat hij er mee wilt stoppen. De mannen kwamen alles wat in de stash was opgeslagen ophalen en kwamen er zo achter dat hij wiet had achtergehouden. De mannen gingen hem pakken, maar pakten zijn neef (Arie). Toen Sandra hier achter kwam, heeft ze hem alsnog verlaten. Nu ziet hij zijn kind niet meer en zit hij in een dip. Hij heeft niks meer. Dit wordt allemaal in het laatste deel van het boek verteld door Robert. Dus Sandra had zeker wel een rol in het boek. 

Nadia: Nadia is de vrouw van Arie en heeft niet echt een grote rol in dit verhaal ze is meer een bijpersoon.

Julie: Julie is het kind van Arie en Nadia. Zij speelt geen rol in dit verhaal.

Eddie Meta: Eddie Meta is de hoofdbaas van de drugshandel. Eddie heeft de handel van Arie voor een deel overgenomen. Zijn naam wordt erg vaak genoemd in het boek, maar hij zegt en doet in werkelijkheid niks. 

Henny Spierbeker: Spierbeker werkt voor Eddie Meta. Hij haalt en brengt wiet van en naar Robert zijn stash.

Richard: Richard werkt ook voor Eddie Meta en heeft dezelfde functie als Spierbeker. Spierbeker en Richard zijn altijd samen en rijden in een BMW. Ze zijn beiden erg groot, gespierd en hard voor Robert. Ze hebben totaal geen medelijden. Ze houden hem goed in de gaten. De ene keer staan ze bij hem in de straat en de andere keer achtervolgen ze hem.

Edith: Edith is de verzorger van Arie in de zorginstelling. Zij komt in het boek maar een keer voor. Zij belde naar Robert om te vragen wanneer ze weer terugkwamen van hun dagje naar Schiermonnikoog.

Quotes:

‘Te gemakkelijk worden doorgaans van uitgegaan dat er overal de oorzaak voor is, qua oorzaken buiten de menselijke ervaring misschien helemaal niet bestaan’ (bladzijde 15)

‘De gelijkenis tussen Arie en mij zijn inderdaad opvallend, al is hij veranderd sinds hij met zijn achterhoofd op een stoeprand is gevallen’(bladzijde 10/11)

Ik mis je zei ik’(bladzijde 18)

‘Als ik eraan denk, en ik denk er vaak aan, komt het nog steeds hard aan, want ze heeft gelijk, hoe moeilijk het ook is om toe te geven, de betekenis tot me door te laten dringen: ik ben een kraai, ik kan er niet moois van maken, ik heb de wolven naar het slachtoffer geleid’(bladzijde 36)

‘Er is een straf erger dan de rolstoel, en die is dan moeten zien hoe een ander in jouw plaats in een rolstoel zit, voor altijd, zonder te kunnen denken of praten, met alleen een paar geluiden af en toe, en soms een spasme of wat automatische bewegingen van een arm, een been of het hoofd’(bladzijde 38) (schuld)

‘Ik wilde geen vader worden, maar als ik er eentje werd, als het dan toch moest dan geen afwezige vader. Dat ben ik ook niet. Ik ben er wel, mijn gezin is weg’ (bladzijde 49)

‘Leven zonder bewustzijn is leven zonder pijn’ (bladzijde 154)

‘Voordat het makkelijk wordt moet het een beetje moeilijk zijn’(bladzijde 154)

‘Als iemand je overal mee helpt, leer je niet voor jezelf te zorgen’ (bladzijde 166)

Thematiek:

Het thema in dit boek is schuld. Het draait allemaal om de schuld die Robert Oosterhof voelt tegenover zijn neef (Arie Oosterhof). Op Robert zegt: ‘Er is één straf erger dan de rolstoel, en die is dan moeten zien hoe een ander in jouw plaats in een rolstoel zit, voor altijd, zonder te kunnen denken of praten, met alleen een paar geluiden af en toe, en soms een spasme of wat automatische bewegingen van een arm, een been of het hoofd’. Robert en Arie zijn net tweelingbroers van elkaar en zijn door de bazen van de drugshandel door elkaar gehaald. Het was namelijk de bedoeling dat Robert werd gepakt en niet Arie, maar dat was wel het geval. Hierdoor belandde Arie in een rolstoel, waar Robert eigenlijk in had moeten zitten. Doordat Arie nu met een handicap loopt voelt Robert zich schuldig. Hij heeft hiervoor nooit zijn excuses aangeboden en ook nooit verteld dat hij zich schuldig voelt. Op het moment dat ze samen een dagje naar Schiermonnikoog gingen, heeft hij het er wel over. Maar het is al te laat om het er over te hebben, want door Arie zijn handicap komt het al niet meer bij hem binnen.  


Motieven:

Leugens: Robert de ik-verteller draagt veel geheimen bij zich mee en vertelt niks tegen niemand daarover. Hij vertelt niet de waarheid. Hij zegt bijvoorbeeld tegen Richard en Henny Spierbeker (Onderbazen van Eddie Meta) dat hij nooit wiet heeft meegenomen of gebruikt. In het boek verteld hij wel dat hij ooit wiet heeft meegenomen en verkocht in een kroeg. Alleen hij en de lezers weten hier van. Dat was niet het enige waar hij over heeft gelogen. Hij had namelijk tegen de verzorger van Arie in de zorginstelling gezegd dat ze over een uurtje weer thuis zouden zijn, maar uiteindelijk zijn ze nooit thuis gekomen. Verder probeert hij er ook nog voor te zorgen dat zijn moeder haar huis verkoopt, want hij beweert haar dat ze winst kan maken wat helemaal niet zo is. Robert had gewoon geld nodig. Als laatste vertelt Robert tegen zijn vrouw dat hij de door haar gemaakte pasta erg lekker vond, maar ook dat was niet zo, want hij had die past namelijk weggegooid. 

Wraak: Door de mannen die onder Eddie Meta werken wordt er wraak genomen op Robert. Robert heeft namelijk hun wiet gebruikt, verhandeld en verstopt. Door deze actie willen ze hem pakken, maar ze pakken zijn neef Arie die op hem lijkt. Dit was een vergissing van hun en nu voelt Robert zich schuldig. Dit zijn niet de enige wraakactie en gevoelens. Robert wilde namelijk ook wraak op zijn vader, omdat zijn vader hem heel veel pijn heeft gedaan fysiek en mentaal. 

Relaties: Er komen in dit boek verschillende soorten relaties voor. Er speelt zich een vader- zoon relatie af, een relatie tussen Robert en Arie, een relatie tussen Robert en Sandra en een relatie tussen Arie en Nadia. 

De vader-zoonrelatie speelden geen grote rol in het boek, maar er kwamen wel af en toe flashbacks en herdenkingen terug. Robert had geen goede band met zijn vader en heeft wel meerdere keren klappen van hem gekregen. Een voorbeeld waarom hun relatie niet goed was, was omdat zijn vader een dure vloer had gelegd en Robert en Sandra later de factuur kregen. Toen hij later vertelde dat hij spijt had, vond Robert het al te laat. ‘Zo waren we niet getrouwd’: Zei Robert.

De relatie tussen Robert en Arie speelden wel een grote rol in het boek. Dat is eigenlijk waar het hele boek over ging. Robert en Arie zijn twee neven van elkaar, maar ze lijken zo erg op elkaar en deden alles samen dat ze net broers leken. Hun relatie is en was hartstikke sterk. Ze deden alles samen en zagen elkaar dagelijks, totdat Arie een vriendin genaamd Nadia kreeg. Arie had zijn studie niet afgemaakt en ging de wiethandel in. Robert maakten zijn studie wel af, maar ging later alsnog de wiethandel in. Hij nam het uiteindelijk van Arie over, omdat hij begon als leraar. Robert zijn werkkamer werd altijd gebruikt als opslagplaats (de stash). Hun relatie is nog steeds wel goed, maar Arie kan niet meer normaal functioneren en praten en Robert loopt nog steeds met een schuldgevoel. Robert vertelde Arie dat hij Arie zijn   leven heeft verwoest en die van Nadia en Julie erbij. 

De relatie tussen Robert en Sandra is niet goed en bevat veel geruzie. Die ruzie kwam allemaal door die wiethandel waar Robert in zat. De wiet werd opgeslagen in hun huis, waardoor hun hele huis en zelfs hele straat was vergeven van de lucht. Sandra wilde daar niet meer en wonen en was er klaar mee. Toen zij op een gegeven moment onbedoeld zwanger werd en hoorden over het verleden van Robert en Arie, vertrok zij. ‘Stoppen met wiet of wij stoppen met jou’: zei Sandra tegen Robert. Toen begon het tot hem door te dringen, maar hij kon zijn wiethandel niet zomaar opgeven. Sindsdien zij was vertrokken hebben ze elkaar nooit meer gezien. 

Dood: De dood is een belangrijk motief in dit boek. De vader van Robert is dood, waar Robert geen rouwgevoel bij heeft. Robert vindt rouwen zelfbeklag en geen juiste emotie. Arie was bijna dood. En aan het einde van het boek gaan Arie en Robert de zee in, dit staat symbool voor sterven, omdat ze naar de dood zwemmen. Dit was voor Arie een goede oplossing, omdat hij toch niks meer aan zijn leven had. Maar ook voor Robert was dit een goede oplossing om van zijn schuldgevoel af te zijn. 

Criminaliteit: Criminaliteit speelt ook een grote rol in dit boek. Alles wat er gebeurd draait om de Wiethandel. Arie begint met de wiethandel, aangezien hij zijn school niet heeft afgerond. Later betrekt hij Robert hierbij. Hij wordt gebruikt voor opslagplaats. Als Arie uit de handel stapt vanwege zijn kind, verkoopt hij een deel aan Eddie Meta. Maar de werkkamer is nog steeds de opslagplaats. Robert zijn vrouw wil dat hij ermee stopt. Hij deelt dit mee aan de onderbazen van Eddie Meta. Maar dat kan allemaal niet zomaar want hij zou namelijk wiet hebben bewaard. Eddie en zijn mannen willen hem pakken, maar ze pakken de verkeerde. Arie word gepakt en beland met zijn hoofd op de stoeprand wat heeft gezorgd voor zijn handicap. Later wordt ook Robert zelf aangepakt.

Motto: 

Het motto van het boek is: ‘Wie een geweten heeft, die zal moeten lijden, wanneer hij zijn fout inziet. Dat is dan zijn straf, - behalve de gevangenis.

Het motto hierboven is uit het boek Misdaad en straf van Fjodor Dostojevski en past precies bij het verhaal van Robert. Robert heeft namelijk een geweten op zich en voelt zich hierover ook schuldig. Hij ziet zijn straf in en lijdt onder zijn schuldgevoel.

Trivia - auteur:

Peter Middendorp is op 3 oktober 1971 geboren in Emmen. Hij is niet alleen een Nederlandse schrijver, maar ook een journalist.

Peter werd door zijn column ‘Lange Poten’ voor het nieuwsblad De Pers bekend en nu heeft hij sinds 2011 in de Volkskrant zijn eigen column.

3 jaar later publiceerde Peter het boek Vertrouwd Voordelig, waarin hij verteld over zijn jeugd in Emmen.

Peter is in zijn jeugd namelijk tot twee keer aan toe van school gestuurd en is toen gaan werken. Even later is hij wel weer terug naar school gegaan om zijn vwo-diploma te halen, wat hem ook uiteindelijk is gelukt.

Nadat hij zijn vwo-diploma had gehaald is hij de studie Geschiedenis en Journalistiek aan rijksuniversiteit van Groningen gaan volgen. En zo is hij begonnen aan het schrijven van verschillende reportages.

Titelverklaring:

Op bladzijde 9 staat de titelverklaring: “Wij zijn neven, zeg ik. Dubbele neven: onze vaders waren broers en onze moeders waren zussen. Zo zit dat. Genetisch zijn we dus bijna broers, zo goed als broers.” Het verband tussen de titel en het verhaal is dat de titel van het boek neven is en het verhaal gaat over twee neven die een speciale band hebben. De neven zijn samen opgegroeid en deden alles samen totdat het mis ging. 

Structuur en perspectief: 

Het boek wordt door Robert Oosterhof verteld in de ik-vertelinstantie. In deze roman vertelt hij soms in het heden en soms in het verleden. Er zat geen constructie in wanneer hij over het verleden vertelden en wanneer hij in het heden vertelden dit liep allemaal door elkaar. Er waren ook geen duidelijke hoofdstuk aanduidingen. Hij gooit in elke hoofdstuk wel een keer een flashback er tussen door naar het verleden van hem en zijn neef Arie. Het boek begint met Robert en Arie die naar Schiermonnikoog gaan en eindigt op het strand van Schiermonnikoog. Tussendoor waren er heel veel flashbacks en soms kleine stukjes dat ze onderweg waren of waren aangekomen op het strand, maar voornamelijk speelde het verhaal zich af in het verleden. Het einde is een open einde, omdat het verhaal eindigt met Robert en Arie die de zee in gaan. Maar er wordt niet verteld wat er daarna met hun in zee gebeurd. Dit zou bij de lezer vragen kunnen oproepen, waardoor ze zelf dit open einde kunnen invullen. 

Decor:

Het verhaal in het heden speelt zich af op Schiermonnikoog. Robert haalt Arie op uit de instelling en neemt hem mee voor een dagje strand. Het decor van hun jeugd speelt zich af in Groningen, waar de neven samen zijn opgegroeid. De tijdsduur van het verhaal in het heden is één dag die zich afspeelt. In het verleden komen er verschillende periodes voor: de jeugd van Arie en Robbert, hun schooltijd, de drugshandel, de dood van Robert zijn vader en de wraak van de drugshandelaren. In het verhaal worden er geen jaartallen genoemd, dus het is niet duidelijk wanneer het verhaal zich afspeelt.  

Stijl: 

De stijl van dit boek is een verhalende schrijfstijl. Het verhaal wordt duidelijk verteld en het is ook duidelijk wanneer er sprake is van een flashback of dat er wordt verteld over het nu. Dat maakt de tekst niet ingewikkeld. Verder is de taal zelf ook duidelijk. Geen moeilijke woorden of zinnen, maar wel zinnen met een bedoelde betekenis. 

Slotzin: 

Het water golft over zijn gezicht, hij hoest en proest maar verslikt zich niet.

Beoordeling: 

Aan het begin vonden wij dit boek een beetje onduidelijk, maar naarmate van het lezen van dit boek was het eigenlijk wel fijn om te lezen. Dit kwam heel erg doordat alles zo goed als duidelijk was. Er waren geen moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen. Maar we vonden de flashbacks in het boek soms wel irritant. Het was dan niet helemaal duidelijk, omdat je dan bijvoorbeeld al wist dat Arie in een rolstoel zat, maar dan wist je nog niet waarom. Aan de andere kant maakt dit een boek ook juist weer spannend, omdat je dan wil weten waarom hij dus in een rolstoel zit. Hierdoor wil je natuurlijk blijven lezen. 

‘Dat Arie niet kan communiceren met zijn ogen betekent niet automatisch dat hij het niet probeert. Wie weet zit er in de diepte van het gehandicapte vlees nog wel een mens verstopt, geestelijk min of meer intact, die de hele dag wanhopig onze aandacht probeert te trekken.’ Hier wordt verteld over Arie die gehandicapt is, maar er is niet duidelijk waarom, dit wordt later pas bekend. 

‘Er gingen geen deuren open, er sprongen geen mannen uit de wagen om me naar binnen te sleuren, er sprongen zelfs geen mannen uit om me in elkaar te slaan. De auto draaide, keerde en reed de straat uit’ Er wordt niet duidelijk wie er achter hem aan zat en waarom diegene uiteindelijk niks deed. Wat was het doel daarvan?

‘Het water golft over zijn gezicht, hij hoest en proest maar verslikt zich niet.’ Hier wordt niet duidelijk wat nou de bedoeling is van deze actie. Je zou het zelf kunnen invullen, maar het wordt niet verteld. 


Recensies:

‘Knap beschrijft Peter Middendorp in zijn nieuwe roman Neven de tegenstrijdige gevoelens van een man met een zwaar belast geweten. De slotscène is majestueus.’ -Maarten Steenmeijer

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/peter-middendorp-schreef-een-indringende-roman-over-een-man-die-met-zijn-geweten-worstelt~bb07a48f/

‘Middendorp is goed in schurend drama, maar in ‘neven’ steekt de vorm te nadrukkelijk door het verhaal heen.’ - Gerwin van Der Werf

https://www.trouw.nl/cultuur-media/middendorp-is-goed-in-schurend-drama-maar-in-neven-steekt-de-vorm-te-nadrukkelijk-door-het-verhaal-heen~b8f3aa96/#:~:text=Middendorp%20is%20goed%20in%20schurend%20drama%20en%20schrijft%20schijnbaar%20achteloos,komedie%20dan%20een%20loodzwaar%20drama

Vragen:

1.Is er sprake van een open of een gesloten einde en waaraan herkenden jullie dat?

In het boek Neven van Peter Middendorp is er sprake van een gesloten einde. Er is hier sprake van een gesloten einde, omdat Arie en Robert samen de zee in gaan met zijn rolstoel. De reden waarom ze dit doen en wat er daarna gebeurd is onbekend. Dit kan bij de lezer vragen oproepen. 

2.Wordt het verhaal in een chronologische volgorde verteld en hoe zijn jullie hier achter gekomen?

Het verhaal wordt niet in een chronologische volgorde verteld. Hier zijn wij achter gekomen, doordat er werd verteld dat ze met de boot naar Schiermonnikoog gingen (toen ze ouder waren) en toen kwamen er tussendoor flashbacks naar vroeger (toen ze jong waren).

3.Is er een symbool in dit boek, zo ja wat is het symbool en wat betekent het?

Ja er is in dit boek sprake van een symbool. Het symbool is de kraai waar Sandra het telkens over heeft. De kraai is het dier waar Sandra Robert telkens mee vergelijkt.

Ja er is in dit boek sprake van een symbool. Het symbool is de kraai waar Sandra het telkens over heeft. De kraai is het dier waar Sandra Robert telkens mee vergelijkt.

4.Wat is het genre van het boek?

Het genre van het boek is een psychische roman. In een psychische roman wordt de nadruk gelegd op de personages hun gevoelens, gedachten en handelingen en dit is precies wat er in het boek gebeurd. 

5.Konden jullie je inleven in een van de personages, zo ja wie?

Ja wij kunnen ons goed inleven in een van de personages, namelijk Sandra. Wij snappen helemaal hoe zij zich voelt en dat ze weg wilt uit dat stinkhuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Neven door Peter Middendorp"