Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3299 woorden
  • 7 mei 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
9 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1.         Waar gaat het verhaal over? Formuleer je antwoord in drie of vier zinnen.

“Komt een vrouw bij de dokter” gaat over de 36-jarige Stijn,die alles helemaal voor elkaar lijkt te hebben. Hij heeft een eigen bedrijf en een fantastische vrouw, de 35-jarige Carmen en dochter, Luna. Maar dan neemt zijn leven een andere wending, zijn vrouw blijkt een levensgevaarlijke vorm van borstkanker te hebben. Stijn steunt haar zo veel mogelijk en houdt ook veel van haar, maar soms wil hij alleen weg, naar de stad, op zoek naar andere vrouwen om met hun het bed in te duiken.
2.         Wat is het belangrijkste thema in het boek?

            Het belangrijkste thema in “Komt een vrouw bij de dokter” is liefde of liefde voor een ongeneselijk zieke partner, omdat de liefde in alle drie de delen van het boek terugkomt in verschillende gradaties. In deel I gaat het vooral over Stijns passie voor Carmen, ook al heeft hij monofobie (Obsessie voor seks met andere vrouwen). In deel II lijkt Stijns monofobie het van zijn liefde voor Carmen te willen doordat Carmen aftakelt door haar ziekte. En in deel III komt de liefde van Stijn voor Carmen weer opzetten in de vorm van bewondering en eerbied voor haar moed en waardigheid.
Kortom Stijns lichaam en geest zijn monofoob, maar zijn hart blijft altijd monogaam voor Carmen. Ook wel echte liefde is voor de eeuwigheid, daar komen geen andere mensen tussen, zelfs de dood niet.
3          Wie is de hoofdpersoon (-personen) in het boek? Geef een korte karakterbeschrijving.

Vermeld daarbij ook de belangrijkste drijfveren van het personage (Wat wil iemand en waarom?)

  • Hoofdpersonen:

1.Stijn van Diepen is één van de hoofdpersonen in “Komt een vrouw bij de dokter.”

2.Carmen van Diepen is de andere hoofdpersoon in “Komt een vrouw bij de dokter.”

  • Karakterbeschrijving:

1.Stijn van Diepen is monofoob. Dat betekent dat hij een dwangmatige behoefte heeft om vreemd te gaan met andere vrouwen. Stijn is misschien wel mede hierom iemand die zich veel bezig houdt met zijn uiterlijk. Stijn is zijn vrouw ontrouw door zijn monofobie, maar tevens ook een heel zorgzaam iemand, die zijn vrouw in haar ziekbed verzorgt. Stijn is een persoon die snel vluchtgedrag veroorzaakt en dus wegloopt voor dingen. Een voorbeeld hiervan is op het moment dat Stijn de kanker van zijn vrouw lange tijd niet kan en wil accepteren, hij voelt zich dan machteloos, gefrustreerd, woedend en vlucht in uitgaan, drugs, alcohol en seks. Ook is Stijn iemand die zijn mening klaar heeft staan, confrontaties niet uit de wegloopt en felle kritiek kan hebben op mensen.

2. Carmen van Diepen is een vrouw die in tegenstelling tot haar man kalm blijft en geen vluchtgedrag vertoont. Verder is zij een zeer moedige en intelligente vrouw. Evenals haar man Stijn is ze een echte levensgenieter. Ze is een sterke en nuchtere vrouw. Bijvoorbeeld toen ze te horen kreeg dat ze borstkanker had, had ze het er in het begin moeilijk mee, maar omdat ze zo nuchter, sterk en positief is probeerde ze zoveel mogelijk van de laatste jaren te genieten. Van mensen die ze houdt vergeeft ze hun zonden snel, zoals bij Stijn die steeds vreemdgaat.

  • Het doel van de hoofdpersonen:

1.Stijn van Diepen wil en kan lange tijd de borstkanker van zijn vrouw niet accepteren en vlucht in uitgaan, drugs, alcohol en seks. Hij wil er voor zijn vrouw zijn in deze moeilijke tijd, maar door zijn vluchtgedrag en monofobie lukt dit in eerste instantie niet.

2. Carmen van Diepen wil zelf beslissen wanneer ze doodgaat en wil daarom de verklaring voor euthanasie klaar hebben liggen. Ze wil niet met teveel pijn leven, wil zelf alles nog kunnen en wil niet dat ze een last voor mensen wordt.

4a.       In welke tijd speelt het verhaal? Licht je antwoord toe.

            Het verhaal speelt zich af eind jaren ’90, begin van de 21e eeuw. Dit kom je te weten doordat er in het boek wordt genoemd dat Carmen in mei 2001 overlijdt. Haar hele ziekbed heeft iets minder dan 3 jaar geduurd en het verhaal begin in april 1999. Het millennium (2000) wordt ook nog duidelijk in het boek genoemd, dus dat bevestigt dat het verhaal zich toen afspeelde.
Verder is het zo dat er sms’jes en e-mails worden gestuurd waardoor je weet dat het verhaal zich niet heel lang geleden kan hebben afgespeeld. Ook krijgt Carmen bijvoorbeeld chemokuren en dat zijn niet medicijnen die jaren geleden ook al bestonden.

4b.       Wat gebeurde er in die tijd in de realiteit? (Geschiedenis kennen!)

  • Op 1 januari 1999 wordt de euro giraal ingevoerd.
  • In 1999 werd de eerste aflevering van Big Brother uitgezonden.
  • 13 mei 2000 is de vuurwerkramp in Enschede.
  • In het jaar 2000 werd het Europeeskampioenschap voetbal in Nederland en België gehouden. Frankrijk won in de finale in Rotterdam met 2-1 van Italië.
  • Op 1 januari 2001 is het derde millennium na Christus aangebroken.
  • 1 januari 2001 was tevens de dag van de zware cafébrand in Volendam.
  • 20 januari 2001 George W. Bush wordt de 43e president van de Verenigde Staten.
  • Op 11 september 2001 vinden de aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center in New York plaats.

 

5.         Hoe eindigt het verhaal voor de hoofdpersoon/-personen? Is het een positief of         negatief einde? Licht toe.
“Komt een vrouw bij de dokter” eindigt voor de hoofdpersonen, Carmen en Stijn, aan de ene kant positief en aan de andere kant negatief.
Positief, omdat Stijn nu openlijk vlak voor Carmens dood met haar over zijn overspel met Roos praat en dus geen geheim meer heeft voor zijn vrouw. Carmen zegt dat ze ondanks alles zielsveel van Stijn houdt, dat hij zich niet schuldig moet voelen en dat ze hem bewondert om alles wat hij de laatste jaren voor haar heeft gedaan. Stijn heeft geen geheim meer en hoeft zich niet schuldig te voelen tegenover Carmen ook wanneer ze er niet meer is, wat heel erg oplucht voor Stijn. Positief voor Carmen is ook dat ze geen pijn meer heeft wanneer ze dood is.
Negatief is natuurlijk de dood van Carmen. Je moet toch iemand waarvan je zielsveel houd missen. Verder is het zo dat Carmen haar dochtertje Luna niet op ziet groeien en Luna haar moeder bijna niet gekend heeft, wat natuurlijk niet zo hoort te zijn.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

6a.       Wat is het motto van het boek?

“Yesterday/ all my troubles seemed so far away”

           The Beatles, uit Yesterday (Help, 1965)


6b.       Wat betekent dit motto in relatie tot het boek: waarom heeft de auteur voor dit motto gekozen?

Kluun maakt met dit motto duidelijk dat Stijn (en natuurlijk ook Carmen) terug wil naar gisteren. Toen ze nog niks met borstkanker te maken hadden. De kanker zal het leven van Stijn en Carmen voorgoed veranderen eigenlijk een beetje van de ene op de andere dag.
Elk van de 91 hoofdstukken heeft een motto, maar er zijn wel duidelijk twee algemene motto’s. Eentje voorin het boek en eentje voor de epiloog. Die voor in het boek staat bij vraag 7a. Het motto achter in het boek luidt:
 

“Liefde, wat is dan liefde?”

          

Andre Hazes, uit Wat is dan liefde? (’n Vriend, 1980)

Dit kan verwijzen naar dat Kluun het boek heeft opgedragen aan Juut en Naat. Dat zijn Judith, zijn overleden vrouw, (Carmen) en Nathalie, zijn nieuwe vrouw, (Roos).

.         Verklaar de titel van het boek. Vaak zijn er meerdere verklaringen voor een titel!

            De titel “Komt een vrouw bij de dokter” kan ik op twee manieren verklaren.
            Ten eerste dat Carmen bij de dokter komt en daar te horen krijgt dat ze borstkanker heeft.
            De tweede verklaring voor de titel zijn de bekende moppen ‘Er komt een man/vrouw bij de dokter…’ Stijn en Carmen zouden willen dat de hele nieuwe situatie met de kanker ook een mop/grap was.

 

 

8a.       Bij wie ligt het perspectief? Welke gevolgen heeft dat voor het taalgebruik en de     zinsbouw?
           
Het boek “Komt een vrouw bij de dokter” wordt verteld vanuit een ik-perspectief (Vanuit Stijns ogen) en er wordt ik de tegenwoordige tijd verteld.
Door het ik-perspectief is de informatie in het boek subjectief, Stijn zijn mening wordt als de waarheid gezien en je ziet alle personages en gebeurtenissen vanuit Stijns interpretatie.
Door het gebruik van de tegenwoordige tijd zit je bovenop de gebeurtenissen. Hierdoor beleef je alles met Stijn mee en voel je als het ware wat hij voelt, je staat dichterbij Stijn.

            Er is ook nog sprake van een belevend ik, want Stijn laat nergens merken dat hij de afloop van zijn verhaal al kent en hierdoor zit de lezer dicht op zijn huid.

 

8b.       Misschien is er sprake van een wisselend/meervoudig perspectief. Leg uit dat de      perspectiefwisseling bijdraagt aan de spanning die het verhaal oproept.
           
 [Niet van toepassing, want er is geen wisselend/meervoudig perspectief.]

9a.       Wat is er opmerkelijk aan de stijl (het taalgebruik en de zinsbouw) van het boek? (Zijn er bijvoorbeeld veel emotionele beschrijvingen of is het juist heel koel en   zakelijk verteld?)

  • Het boek bestaat uit drie delen en een epiloog: Deel I; “Stijn & Carmen”, Deel II “Stijn & Carmen en Stijn & Roos” en Deel III “Carmen”. Alle delen sluiten perfect op elkaar aan en titels geven aan om wie het op dat moment draait.
  • Elk hoofdstuk heeft een eigen motto uit bijvoorbeeld een liedje of boek dat goed aansluit op wat er in het hoofdstuk is gebeurd.
  • Kluun gebruikt in het boek zogenaamde ‘wramples’. Wramples komt van written samples en het zijn dus eigenlijk samples (stukjes uit liedjes, interviews, boeken. Samples worden normaal gebruikt om door andere platen heen te gooien), alleen dan opgeschreven.
  • Verder staan er kadertjes in het boek naast de gewone tekst, die je beknopte informatie geven over personages of bijvoorbeeld gebouwen die op die pagina staan genoemd.
  • Ook wordt er gebruik gemaakt van (zwarte) humor en beeldspraak in “Er komt een vrouw bij de dokter”. Een voorbeeld van zwarte humor is dat Stijn en Carmen dikke pret hebben over kanker. En een voorbeeld van beeldspraak is ‘Scheltema reageert als Louis van Gaal tijdens een persconferentie’ (p. 42).
  • Er zitten veel directe dialogen in het verhaal.
               

9b.       Wat is het effect van dat taalgebruik en die zinsbouw?

            Het verhaal wordt door de schrijfstijl van Kluun met daarin veel humor niet zo zwaar als dat je misschien zou denken bij een boek dat over kanker gaat. Eigenlijk houdt de humor het redelijk luchtig.

10a.     Noem een belangrijk motief (= regelmatig terugkerend verhaalelement) uit het boek.

Leg uit waarom het belangrijk is. Denk aan verband met het thema.
           
Een belangrijk motief uit “Komt een vrouw bij de dokter” is overspel/vreemdgaan, omdat Stijn en Carmen beide zijn vreemdgegaan. Carmen een paar keer, maar Stijn constant. Stijn zou nooit monogaam kunnen zijn en wanneer Carmen kanker heeft, heeft Stijn vooral andere vrouwen waaronder vooral Roos nodig om de moeilijke tijd door te komen. Toch wordt je in het verhaal uitgelegd dat de monofobie losstaat van de liefde voor zijn Carmen.

10b.     Geef twee momenten in het boek aan waarin dat motief een rol speelt.

Op een gegeven moment in het boek biechten Carmen en Stijn beide op dat ze wel eens vreemdgegaan zijn in hun leven. Carmen een paar keer waaronder met ene Pim. De vraag daarbij is of Luna een kind van Stijn en Carmen is of van Pim en Carmen. Dit is wel een open plek in het boek. Stijn begint met een paar vrouwen op te biechten, maar stukje bij beetje komen er steeds meer vrouwen bij en zijn ze niet meer op twee handen te tellen en om dan nog maar te zwijgen over de relatie die Stijn op dat moment met Roos heeft. Carmen is na deze biecht wel teleurgesteld in Stijn. Later in het boek vergeeft Carmen Stijn voor het vreemd. Ze zegt dat ze wel snapt dat hij liever met een lekker wijf dan met iemand met een kale kop en maar één tiet naar bed gaat. 

Op een gegeven moment in het boek biechten Carmen en Stijn beide op dat ze wel eens vreemdgegaan zijn in hun leven. Carmen een paar keer waaronder met ene Pim. De vraag daarbij is of Luna een kind van Stijn en Carmen is of van Pim en Carmen. Dit is wel een open plek in het boek. Stijn begint met een paar vrouwen op te biechten, maar stukje bij beetje komen er steeds meer vrouwen bij en zijn ze niet meer op twee handen te tellen en om dan nog maar te zwijgen over de relatie die Stijn op dat moment met Roos heeft. Carmen is na deze biecht wel teleurgesteld in Stijn. Later in het boek vergeeft Carmen Stijn voor het vreemd. Ze zegt dat ze wel snapt dat hij liever met een lekker wijf dan met iemand met een kale kop en maar één tiet naar bed gaat. 

Het tweede moment in het boek waarin overspel/vreemdgaan voorkomt is het moment dat Stijn constant stiekem sms’jes stuurt naar zijn vreemdgaan partner Roos. Een voorbeeld van zo’n sms’je is:

“Goeie mogge Godin, nog over me gedroomd? Ik bel je zo even als ik van de crèche kom.” (p.146)

&
“Phoe… Mag ik je voordragen voor de Nobelprijs voor het pijpen? Je was Goddelijk. Fijn weekend, Godin.” (p. 146)
De sms’jes gaan over de nacht ervoor. Stijn probeert zo veel mogelijk van huis te zijn om met Roos naar bed te kunnen en verzint vele smoesjes. Eigenlijk probeert hij thuis te ontvluchten om maar even niet aan kanker te hoeven denken.

11a.     Het verhaal kent meerdere verhaallijnen. Geef elke lijn kort aan. Dit wordt in       uittreksels vaak expliciet verteld: verhaallijnen via personages en/of       tijdsverhaallijnen (bijvoorbeeld heden/verleden).

In het boek “Komt een vrouw bij de dokter” zit maar één verhaallijn. Deze verhaallijn begint met het ziekenhuisbezoek waar Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. De verhaallijn volgt Carmen vervolgens in de omgang met haar ziekte en de verhaallijn eindigt met dat Carmen overlijdt. Ondanks dat het boek is opgebouwd uit drie delen blijven de gebeurtenissen elkaar chronologisch opvolgen en sluiten de delen perfect op elkaar aan. De verschillende delen spelen zich in dezelfde tijd af en zijn allemaal vertelt vanuit de ogen van Stijn.
Er zitten wel een klein aantal flashbacks in het boek. Dit zou je als extra verhaallijn kunnen zien, maar die hebben zich maximaal half jaar voor de rest van het verhaal plaats gevonden of nog korter dan een half jaar van te voren. Deze zijn ook vanuit de ogen van Stijn vertelt en zou je dus niet perse als extra verhaallijn hoeven zien.
11b.     Hoe begint het verhaal? In medias res (midden in de handeling) of ab ovo (vanaf het begin)? Licht je antwoord toe.

Het boek “Komt een vrouw bij de dokter” zit qua begin tussen ab ovo en medias res in vind ik. Dit komt doordat Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heft, maar ze is al eerder voor controle geweest om te kijken of ze kanker had, dus wat dat betreft spelt het al langer (nijgt naar medias res). Echter is het zo dat hele verhaal een te lange tijdsperiode heeft om te kunnen zeggen dat we midden in het verhaal beginnen (nijgt naar ab ovo).

 

12a.     Wordt het verhaal chronologisch verteld of zitten er duidelijke flashbacks in? Licht je antwoord toe.
Het verhaal wordt vrijwel chronologisch vertelt. Alle drie de delen in het boek sluiten eigenlijk wel perfect op elkaar aan. Wel zijn er enkele opmerkelijke flashbacks in Deel I van het boek. Een voorbeeld hiervan is dat iets dat vertelt wordt in hoofdstuk 1 van Deel I pas in hoofdstuk 6 van dat Deel verder wordt vertelt.

12b.     Welke functies hebben de flashbacks?

De enkele flashbacks in “Komt een vrouw bij de dokter” leggen de nadruk op de medische fout die is gemaakt in een eerdere kijkoperatie bij Carmen. Toen had Carmen ook al last van een knobbeltje op haar borst, maar er werd gezegd dat het niks ernstigs was. In de flashbacks worden dingen over dat onderzoek verteld en hoe alles voorkomen kon worden.
13.       Waar speelt het verhaal zich af? Heeft dat extra betekenis? Heeft de schrijver speciaal voor die plaats gekozen? Leg uit. (In de theorie spreken we in dit verband over

‘ruimte’).
           
Het verhaal speelt zich vooral in Amsterdam af. Dit weet doordat er vele straatnamen, gebouwen en uitgaansgelegenheden worden genoemd in het boek. Wanneer het verhaal zich niet in Amsterdam afspeelt, speelt het zich af op een vakantiebestemming van Stijn of Stijn & Carmen of Stijn, Carmen & Luna, zoals Miami (mannenweekend), Port Zelande (gezinsvakantie), Maarssen (millenniumviering bij vrienden), Breda (carnaval Stijn), Club Med in Zuid-Frankrijk (gezinsvakantie), Ierland en Barcelona (laatste vakantie Stijn en Carmen) en Spa (laatste ontmoeting met vrienden).
Vele ruimten die gekozen zijn door Kluun beïnvloeden de stemming. Zo zorgen het Lucas Ziekenhuis (volgens Stijn ‘het deprimerendste gebouw van Amsterdam, p.26), de chemokamer en de slaapkamer met een stervende Carmen voor verdriet. En de cafés en restaurants in Amsterdam zorgen voor gezelligheid. Miami staat tevens ook bekend als feestplek, dus het is niet zo gek dat de schrijver dat heeft gekozen waar Stijn helemaal losgaat.

14.       Geef je mening over een door jou gelezen boek. Geef er argumenten voor. (Deze vraag      heb je ook in je literatuurdossier al moeten beantwoorden).

Mijn mening over “Komt een vrouw bij de dokter” is zeker positief. Het is een zeer emotioneel boek, waarbij is zeker een potje heb zitten janken. Het boek heeft een sfeer over zich hangen die van het begin tot het einde zwaar is.
Het is een boek dat geheel over liefde gaat. Iets wat ik heel knap vind van Kluun is dat hij in zo’n boek waarin je echtgenote kanker heeft toch meer de liefde naar voren laat komen dan de kanker.
Ook de humor in “Komt een vrouw bij de dokter” is positief. Zo is het een zwaar onderwerp waar het boek overgaat, maar door de humor van Stijn wordt een gespannen sfeer vaak doorbroken door een goed potje humor.
In “Komt een vrouw bij de dokter” gaat Stijn vreemd en begint een relatie met een andere vrouw terwijl zijn vrouw, Carmen, doodziek is. Ondanks dat Stijn dit doet en dus echt fout bezig is, ga je hem begrijpen en van hem houden. Je krijgt van Kluun de lichte en donkere kanten van het leven van een man en vrouw die te maken hebben met kanker te zien.
Het is knap van Kluun dat hij zichzelf, zijn vrouw en hun omgeving heeft omschreven in een boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"