Titel;
De titel van het boek is; ‘Er komt een vrouw bij de dokter’
Titelverklaring;
De titel ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ is niet moeilijk te begrijpen.
Die vrouw is Carmen en zij krijgt te horen dat ze borstkanker heeft.
Daar gaat heel het boek wel over, en dat het gezin, vrienden en familie er ook allemaal onder lijden.
Auteur;
Raymond van de Klundert (1964), kortweg Kluun verloor zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij gaf zich een halfjaar over aan het nachtleven van Amsterdam en Ibiza, tot hij twijfels kreeg over het helende vermogen van deze lifestyle. Hij verkocht vervolgens zijn aandelen in Project X aan de andere drie partners en vertrok met dochter Eva (3) naar Australië.
Tegenwoordig woont Kluun samen met Nathalie en zijn dochters Eva (6) en Roos (0) in Amsterdam en werkt aan het vervolg op Komt een vrouw bij de dokter én aan "Help, Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!".


Genre;
Ziekte en Autobiografische Roman. Heel het boek draait om de kanker van Carmen. En over de liefde die tussen hun is.
Hoofdpersonen;
Stijn; is een man die zich moeilijk aan een relatie kan vasthouden, want hij gaat vreemd terwijl hij thuis een zieke vrouw heeft liggen. Hij kan ook niet met de problemen van zijn vrouw omgaan en ook omdat ze door haar borstkanker een borst heeft verloren vind Stijn het lastig om haar zo te zien en haar ook te zien lijden.
Carmen; is een zorgzaam vrouw, ze heeft een dochter samen met Stijn, en zij denkt dat ze een gelukkig stel zijn. Ze komt er later achter dat Stijn een aantal keren is vreemdgegaan maar dat snapt ze dan ook wel.
Thema;
Er zijn weet 3 thema’s
Liefde, omdat er liefde is tussen Stijn & Carmen, maar ook tussen Stijn en alle andere vrouwen.
Ziekte, omdat er in het hele boek over kanker gepraat word, en dat is omdat Carmen de vrouw van Stijn kanker heeft.
Tranen, omdat er gewoon veel gehuild word door Carmen, Stijn en de familie en vrienden van hun. Ze huilen omdat het zo slecht gaat met Carmen, en natuurlijk ook toen Carmen het net hoorde, en toen Stijn het moeilijk kreeg.


Tijd;
Het verhaal speelt zich nu af, dat kun je meer en deel zien aan de operaties en chemokuren.

Plaats;

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland en Amsterdam. Maar ook in Miami en Barcelona. Miami, omdat Stijn daar met zijn (beste) vrienden Ramon, Frenk en Hakan op vakantie is. En in Barcelona omdat Stijn, Carmen en Luna daar samen op vakantie zijn nadat Carmen besloten heeft euthanasie(het gelijk laten inslapen zonder lijden) te plegen als het moment daar is.
In Barcelona viert Carmen voor het laatst vakantie.

Sfeer;

De sfeer in het boek, is eigenlijk het hele boek door wel droevig. Carmen heeft kanker, je word er niet bepaald vrolijk van als je dat hebt, en je vrouw op sterven ligt.

Tijdverloop;

Het verhaalt speelt zich in het heden af, en sommige gebeurtenissen die Stijn uit het veleden ophaalt. Bijvoorbeeld; het vreemd gaan van Stijn

Perspectief;

Het verhaal wordt door Stijn verteld, het is dus een ik - perspectief.
Samenvatting;
Dit boek gaat over Carmen en Stijn, ze zijn een gelukkig stel. Ze hebben samen een dochtertje Luna van 1 jaar. Als Carmen een ontsteking ontdekt in haar borst, en naar de dokter gaan, krijg ze te weten dat ze borstkanker heeft.
Stijn die al zijn hele leven met andere vrouwen het bed deelt, probeert zijn leven te verbeteren. Het wil niet lekken en in plaats van dat hij juist niet het bed deelt met andere vrouwen, doet hij het juist wel.  Hij doet niets anders meer dan drinken en gaat achter de vrouwen aan. Ondanks dat, houd Stijn wel redelijk veel van zijn vrouw.
Toen hij met een vriend naar het carnaval ging, ontmoette hij Roos. Zij is een vrouw waar hij al heel wat mee wil, maar het is hem nog nooit gelukt.  Maar ze ontdekken dat ze toch meer gevoelens voor elkaar hebben. Hij vindt zijn troost bij haar.
Terwijl hij met Carmen zoveel mogelijk probeert te genieten van zijn leven, gaat zijn seksuele leven verder bij Roos.  Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt erachter dat ze niet heel lang meer te leven heeft.  Het wordt ook steeds moeilijker: haar borst wordt geamputeerd, haar haar valt uit, de chemokuren slaan niet meer aan en het is een ramp om de chemokuur aan te brengen. Ze gaan samen naar een ander ziekenhuis en het lijkt even wat beter te gaan. Ze proberen zoveel mogelijk vrienden te bezoeken en te reizen. Familie komt langs en zijn voorbereidingen aan het doen voor wanneer Carmen er niet meer is.
Luna hun dochtertje moet stap voor stap voorbereid worden op de dood van moeder.  Ze houden een dagboek bij en iedereen moet wat over Carmen vertellen en alles wat ze verzamelen gaat in een koffer, die voor Luna is, als ze wat ouder is.
Ze kopen een nieuw huis en bereiden nu haar dood voor, de nieuwe kuren slaan niet meer aan en Carmen wil er zelf een einde aan maken. Stijn gaat vanaf dat moment niet meer naar Roos, maar houdt wel contact met haar en kan zo veel troost bij haar vinden als hij maar wil. De laatste dagen zijn echt vermoeiend. Iedereen komt op bezoek en ze blijven bijna allemaal slapen. Het lange afscheid is haast een feestje. Uiteindelijk is de dag aangebroken en nu moet ook Stijn afscheid van haar nemen en natuurlijk Luna ook.
Luna is het moeilijkst en helemaal omdat het lijkt alsof ze alles snapt.  De dokter komt met het drankje en Carmen gaat dood, maar dat lijkt niet te werken, en dus krijgt Carmen een spuitje. Nu ze dood is weet Stijn dat ze nu geen pijn meer heeft.

Fragment;

Op de volgende bladzijde heb ik het fragment van het boek wat mij heel erg aansprak.
Hoofdstuk 16 en 17 van deel 3 boek 1 hebben mij zo erg aan gesproken en tranen in me ogen gebracht, helaas kan ik al die bladzijdes niet in me werkstuk stoppen, anders word het wel erg veel.
Ik heb dit fragment maar gekozen, omdat Carmen heeft besloten om zich te laten inslapen, en ze afscheid neemt van haar eigen dochtertje.
Mijn mening over het boek;
Ik vond de inhoud het boek echt mooi, en leuk om te lezen. Op school had bijna iedereen het er over dat het z’n leuk boek was. Mijn ma zei het ook, en daarom ben ik aan het boek begonnen. Ze hebben gelijk; het is een leuk boek!.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

goed gemaakt

7 jaar geleden