Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2116 woorden
  • 8 december 2006
  • 126 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 126 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
318
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Winnaar)

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Primaire bibliografie
Schrijver: Kluun (Raymond van de Klundert)
Titel: komt een vrouw bij de dokter
Uitgever: podium, Amsterdam

Secundaire bibliografie
http://www.scholieren.com/boekverslagen
hier heb ik de samenvatting en andere inspiratie vanaf gehaald.
www.google.nl
hier heb ik naar informatie gezocht voor de verwerkingsopdrachten.

Primaire gegevens
Schrijver: Kluun (Raymond van de Klundert)
Titel: komt een vrouw bij de dokter
Eerste druk: oktober 2003

Gelezen druk: 20ste druk, januari 2006
Aantal pagina’s: 317
Tijd nodig om te lezen: ongeveer 9 uur (9 uur, 41 min en 11 sec dit kan ik zo precies zeggen omdat ik mijn boek heb geluisterd van een cd omdat ik dyslexie heb).
Datum uitgelezen: vrijdag 29 september

Verantwoording keuze
Mijn broer had het boek voor zijn verjaardag gekregen en hij zei toen dat, dat een heel mooi boek was. En toen rade mijn leerkracht het in de les ook aan. Verder is het een heel actueel boek en ik had al van andere mensen gehoord dat het een heel mooi boek was.

Verwachting vooraf
Ik denk dat het een leuk boek is maar ook weer niet heel geweldig zoals ik bij een boek heb als de trilogie van “the lord of the rings”.

Eerste reactie achteraf
Ik vond het een heel indrukwekkend maar toch heel leuk boek. Ondanks dat het over en heel ontroerend en confronterend boek is zit er heel veel humor in, en is het heel afwisselend geschreven (dan veel humor en dan weer heel ontroerend).


Samenvatting

Dit boek gaat over Carmen en Stijn. Een jong pasgetrouwd stelletje, samen hebben ze een dochtertje, Luna (1 jaar). Ze zijn heel gelukkig. Maar dan neemt hun leven een onverwachtse wending. Ze ontdekken bij Carmen borstkanker. Een half jaar geleden is Carmen ook voor een onderzoek bij de dokter geweest, naar aanleiding van pijn haar borst, evenals dit keer. Waar uiteindelijk werd verklaard dat het vals alarm was en alles in orde was. Nu blijkt dus na een paar jaar dat Carmen door die fatale fout wel kanker heeft, en nu zelfs al een groot tumor. Voor Carmen en Stijn begint een leven vol ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en chemo-kuren.
Voordat Carmen kanker kreeg, leefden ze gelukkig. Ondanks dat Strijn zegt dat hij “monofoob” is Wat wil zeggen dat hij niet monogaam kan zijn. Hij heeft altijd een onbedwingbare drang om vreemd te gaan. Dat doet hij dan ook regelmatig. Met collega’s, vriendinnen en met allerlei onbekende dames die hij tijdens het uitgaan ontmoet. Hij gaat wel elke keer weer mee met Carmen naar de ontelbare ziekenhuisbezoeken die ze moet brengen. Maar het is voor hem ondenkbaar om zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag te schrappen. Die avond heeft hij gewoon nodig om het allemaal te kunnen blijven volhouden.
Met Carmen gaat het steeds slechter, ze stopt op een gegeven moment ook met werken. Ze vindt het heel fijn dat Stijn zo goed voor haar zorgt.
Als Stijn een keer met karnaval in Breda is, met vrienden, is hij heel blij als hij Roos ziet. Hij vindt haar supermooi, en heeft haar al eerder ontmoet in Breda met karnaval. Maar tot zijn grote teleurstelling is ze nooit eerder op zijn versierpogingen ingegaan. Dit keer is het anders. In Breda gebeurt er niets, maar als ze later in Amsterdam een afspraakje maken heeft hij wel ‘beet’. Deze afspraak leidt tot meerdere, en die afspraakjes leiden tot een heuse verhouding. Ze krijgen een hectische affaire, hij maakt elk vrij moment op de dag vrij voor haar en rijdt naar haar toe, ze sms’en en bellen.
Ondertussen heeft Carmen al haar borst moeten laten amputeren en ze is kaal, het blijft bergafwaarts gaan. De kanker heeft zich nu ook uitgezaaid in andere organen.
Er gaat ruim een jaar voorbij voor ze het moment bereiken dat het zo slecht gaat met Carmen dat ze het opgeeft. Ze besluit dat als ze dat wil euthanasie kan laten plegen. Het is ook een opluchting, voor Stijn, haar moeder en hun vrienden, want het is voor hen allen erg zwaar geweest. Carmen heeft er vrede mee, dat de dood er aan komt. Nu dit vast staat, begint Carmen weer op te bloeien. Want Stijn en zij doen allemaal leuke dingen. Ze zijn gelukkig samen, en met Luna. Carmen schrijft een dagboek voor Luna, voor later en Stijn maakt samen met de anderen een homevideo. Al hun vrienden komen om de beurt langs om afscheid te nemen van Carmen.
Ondertussen is Stijn bij Nora geweest, om te praten over zijn problemen. Nora is een alternatief geneester. Dit heeft hem enorm geholpen, Nora heeft hem heel wat duidelijkheid verschaft. Stijn en Carmen zijn hechter dan ooit, ze zijn zielsgelukkig, ze genieten van het laaste beetje leven dat Carmen nog heeft te leven. Ze maken lol samen.
Na een tijd dat het weer beter ging gaat het weer slechter met haar en dan pleegt ze het allesbeslissende telefoontje en maakt een afspraak met de dokter die bij haar euthanasie zal gaan plegen. De dokter komt, en Carmen drinkt voor het laatst: het dodelijke drankje. Het duurt relatief lang voor Carmen echt de wereld verlaat, ze krijgt nog een extra spuit, die er definitief een einde aan zal maken. Ondanks het zware leven dat ze de laatste jaren heeft gehad sterft ze een vrede en pijnloze dood.

Titel verklaring
De titel is heel simpel te verklaren: er komt een vrouw bij de dokter. Die vrouw is Carmen die bij de dokter komt waar ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Hierdoor krijgt haar leven een hele andere wending.

Tijd
Het boek speelt zich af in 2002 of 2003. dit merk je aan modernere apparaten zoals het sms’en wat Stijn veel doet. Het boek duurt ongeveer twee en een half jaar (denk ik naar aanleiding van bepaalde data als verjaardagen kerst en zinnen als: het is nu een jaar geleden dat de dokter zei dat er nog niks aan de hand was). Het boek begint een paar dagen na het bekent maken van het nieuws dat Carmen borstkanker heeft. En eindigt een paar uur (misschien een dag) na het overleiden van Carmen.
Het boek speelt zich in een goed te volgen chronologische volgorde af. Er is eigenlijk maar een echte flashback en die gaat terug naar het moment dat Carmen de eerste keer bij de dokter komt en dat die zegt dat ze geen borstkanker heeft en dat er niks aan de hand is (dit blijkt later een hele grote fout te zijn geweest).

Ruimte
Het boek speelt zich voornamelijk in Amsterdam af waar Carmen en Stijn wonen.
Naast hun huis in Amsterdam komen ze natuurlijk ook veel in het ziekenhuis dit is in het begin het Lucas-ziekenhuis en later wordt dit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis dat gespecialiseerd is in kanker.
Het boek komt ook in club med (Cannes, zuid frankrijk)en miami. Naar club med gaan Stijn en Carmen samen met Luna. Naar maimi gaat Stijn met zijn beste vrienden Ramon, Frenk en Hakan.

Perspectief
Het hele boek wordt verteld vanuit de ogen van Stijn. Dit is dus een ik perspectief. Het is geen alwetende verteller, alles wordt in de tegenwoordige tijd verteld.

Spanning
Als je eenmaal aan het boek bent begonnen wil je het in een keer uitlezen. Waardoor dit komt weet ik niet precies wand het komt niet omdat het heel spannend is en je er achter wild komen wat hoe het afloopt (je wilt wel weten hoe het met Carmen afloopt maar dat wist ik al van tevoren). Ik denk dat het komt omdat je gewoon heel erg mee leeft met carmen en stijn en het daarom dus wilt uitlezen.

Thema
Het thema is liefde maar ik denk dat het ook Kanker is. Kanker omdat kanker natuurlijk een ongeneeslijke vorm van kanker heeft en het hele boek daarover gaat. Maar ook liefde wand Stijn en Carmen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Motieven
· Kanker: dat komt in het hele boek terug omdat dat de ziekte is van carmen
· Het vreemdgaan van Stijn: hij gaat hele boek vreemd met veel verschillende vrouwen zonder dat Carmen daar van weet.

Personen
Hoofdpersonen:
- Stijn: jonge man die een geweldig leven heeft: mooie vrouw, kind en een eigen bedrijf met veel geld. Totdat zijn vrouw Carmen borstkanker krijgt. Hij weet niet hoe hij hier mee om moet gaan en heeft het er erg moeilijk mee. Hij heeft naast zijn vrouw ook altijd nog een paar andere vriendinnen.

- Carmen: de vrouw van Stijn, waarbij borstkanker word geconstateerd. Het zit haar niet mee wand ze was een half jaar daarvoor ook al getest op borstkanker maar toen zeiden ze dat ze geen kanker had, maar dat had ze dus wel.

Andere personen uit het boek:
- Luna: is 1 jaar, het dochtertje van Stijn en Carmen.
- Roos: heeft een affaire met Stijn. Ze weet dat het fout is maar ze steunt hem enorm en houdt veel van Stijn.

Eigen oordeel
Ik vond het boek PRACHTIG. Het onderwerp sprak mij aan omdat de moeder van een vriend ook aan borstkanker is overleden, dus waren sommige stukken heel herkenbaar voor mij. De gebeurtenissen waren niet belangrijker dan de gevoelens van de personen maar ook niet andersom. Wand er gaan hele hoofdstukken over de gevoelens van de personen maar ook hele hoofdstukken over de gebeurtenissen. Het boek is heel geloofwaardig maar dat komt ook omdat Kluun zelf ongeveer het zelfde heeft meegemaakt. Er vonden veel schokkende gebeurtenissen plaats zoals dat Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. De afloop van het boek vond ik heel zielig maar wel de harde werkelijkheid. Ik kon mij niet inleven in een van de personen. In Stijn niet omdat hij zoveel vreemd gaat terwijl hij getrouwd is en in Carmen niet omdat ik me niet voor kan stellen hoe het is om kanker te hebben. Ik zou dan ook absoluut niet een van de hoofdpersonen willen zijn. De opbouw van het boek vond ik niet moeilijk wand alles liep chronologisch en dat was goed te volgen. De afloop van het boek vond ik aan de ene kant wel logisch wand zo gaat dat gewoon vaak maar aan de andere kant niet wand van een boek verwacht je dat het (meestal) goed afloopt. Het taalgebruik vond ik niet moeilijk wand het was op een jeugdige manier geschreven. Er kwamen redelijk veel dialogen voor tussen Stijn en... die dialogen waren behoorlijk natuurlijk omdat mensen reageerde zoals je verwacht dat je zo reageerden.

Verwerkingsopdrachten

Opdracht 1
Zoek twee artikelen, situaties en/of ervaringen ui the gewone dagelijkse leven die aansluiten bij de thematiek van de door jou gelezen roman. Schrijf daarover een tekst waarin je aangeeft wat de overeenkomsten zijn tussen de artikelen en het thema in het door jou gelezen boek. Leg in diezelfde tekst eveneens uit waarom je juist die artikelen gekozen hebben. De omvang van je tekst, die vanzelfsprekend in goed Nederlands is geschreven, is minimaal 300 woorden. De gekozen artikelen voeg je toe aan je leesdossier.

Ervaring uit mijn leven: de moeder (Carla) van een vriend is gestorven aan borstkanker. Carla heeft ook veel chemokuren gehad net zoals Carmen uit heb boek. Carla heeft ook veel verschillende chemokuren gehad. Net als Stijn in het boek heeft Tinus (de man van Carla) Carla heel veel bij gestaan. Bij bijna elke chemokuren is Tinus mee gegaan en wat er ook gebeurde Tinus stond klaar voor Carla. Het verschil was dat Tinus niet vreemd ging. Ook Carla ging vlak voor ze ging nog op vakantie, maar ze is in het ziekenhuis gestorven op de natuurlijke manier en niet met behulp van een euthanasie drankje of een euthanasie spuit. Ook bij Carla is de borstkanker uitgezaaid naar andere delen van het lichaam en viel ook bij Carla haar haar uit, en droeg ze daarom een pruik. Net als Carmen heeft Carla op het laatste moment nog heel veel gedaan en heeft ze nooit stilgezeten voor haar ziekte tenzij het echt heel slecht met haar ging.

Artikel: Net als Carmen uit het boek heeft E F borstkanker. Ook bij haar is het heel kwaadaardig. Bij haar hebben ze ook een “fout” gemaakt: ze hebben gezegd dat ze alleen de tumor weg zouden halen terwijl ze de hele borst weg hebben gehaald. Ook zij was heel erg boos over deze fout. Ook zij droeg vanaf toen een implantaat. Haar vriendin zei 'het maakt voor mijn geen verschil' en dat zei Stijn ook tegen Carmen toen hij het voor het eerst zag. Ze voelde zich ook niet minder aantrekkelijk en dat deed Carmen ook niet. E F zat ook in een praatgroep net als Carmen dat zat. Het verschil is dat E F geen uitzaaiingen heeft gehad maar wel dat haar andere borst ook geamputeerd moest worden omdat ook daar een zeer kwaadaardig gezwel in zat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Goed nederlands! Grapje

11 jaar geleden

P.

P.

ik vind dit een zeer goeie samevatting en vooral hoe het verwoord is.
ga zo door kerel ik vind het geweldig

10 jaar geleden

J.

J.

Wajoh man. Jji hebt dit van iemand anders over genomen!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"