Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Judas door Astrid Holleeder

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Judas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 361 woorden
  • 7 mei 2017
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
90 keer beoordeeld

Boekcover Judas
Shadow

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen v…

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcri…

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen vloeren Holleeder' - worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. 

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag. 

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. 

Door zich als vertrouweling op te stellen, kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven. 

Judas door Astrid Holleeder
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Judas – Astrid Holleeder (2016)

 Ondertitel

Een familiekroniek.

 Chronologisch?

Nee, het boek is niet chronologisch. Tijden lopen door elkaar heen, maar staan wel aangegeven in de hoofdstuktitels.

 Was Willem de eerste in de familie die geweld gebruikte?

Nee, zijn vader was alcoholist en terroriseerde zijn vrouw en kinderen ook enorm. Stientje (Willems, Gerards, Sonja’s en Astrids moeder) mocht niets en werd om de haverklap geslagen. Soms ving ze zelfs de klappen op die haar man de kinderen wilde geven.

 Wat is het beroep van Astrid?

Advocate.

 Hoe dacht het publiek over Willem Holleeder toen hij in 2012 vrijkwam?

Hij werd een Bekende Nederlander, een knuffelcrimineel.

 In welke tijd speelt het?

Tussen 2012 en heden. Het zit vol flashbacks.

 Welke flashbacks?

De Heinekenontvoering en de impact daarvan op de familie, de verwijdering tussen de ‘bloedgabbers’ Willem Holleeder en Cor van Hout, de bedreiging van Peter R. De Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele circuit.

 Hoe perste Willem altijd af?

Vast patroon. Hij ging naar degene van wie hij geld wilde (X) en zei dat X door Y bedreigd werd. Dat Y X wilde ombrengen vanwege een conflict. X wist van niets, maar geloofde het wel. Willem kon het oplossen voor geld.

 Wie had Cor van Hout in 2003 omgebracht?

Willem had de opdracht gegeven.

 Wie leggen belastende verklaringen af over Willem?

Astrid, Sonja en Willems ex-vriendin Sandra.

 Waarom?

Ze hadden geen leven door de constante bedreiging van Willem. Hij wilde van Sonja geld. Hij had Cor al omgebracht. Ze deden het voor Sonja’s kinderen en zichzelf. Rust en gerechtigheid. Astrid moest dag en nacht klaarstaan voor Willem. Hij belde en dan moest ze direct komen. Dan wilde hij praten.

 Hoe kon Astrid bewijzen verzamelen?

Ze deed of ze Willems vertrouwenspersoon was, maar had afluisterapparatuur in haar bh. Zelfs tijdens het bezoekuur in de gevangenis kon ze afluisterapparatuur mee naar binnen smokkelen.

 Wat bemoeilijkte het opnemen?

Willem was altijd bang dat hij afgeluisterd werd. Hij maakte altijd een gebaar voor liquideren. Een hij praatte in haar oor. En ook nog eens buiten waar ruis was.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Judas door Astrid Holleeder"