Feitelijke gegevens
- 3e druk, 2016
- 571 pagina's
- Uitgeverij: Lebowski Publishers
Flaptekst
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen vloeren Holleeder' - worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.
Door zich als vertrouweling op te stellen, kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.
Eerste zin
'Wat vond je ervan?' vroeg Wim. Hij had net deelgenomen aan het tv-programma College Tour, waarin studenten de gelegenheid krijgen spraakmakende gasten vragen te stellen. 'Heel goed,' loog ik.Samenvatting
Deel 1
In 2003 wordt Cor van Hout doorzeefd met kogels. Sonja en Astrid weten direct dat Willem Holleeder, hun broer, degene is die de opdracht heeft gegeven. Daarna werden ook Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl, die alledrie tegen Willem Holleeder wilden getuigen, vermoord. Desondanks werd Willem Holleeder alleen veroordeeld voor afpersing, waarbij hij 9 jaar gevangenisstraf kreeg. In 2011 kwam zijn vrijlating in zicht. Astrid en Sonja realiseerden zich toen al dat ze misschien tegen hem moesten gaan getuigen. Ze vragen advies aan Peter R. de Vries, die een goede vriend van Cor van Hout was geweest. Hij zegt dat ze zonder bewijs niets kunnen.
Zodoende realiseert Astrid zich dat ze bewijs moet gaan vergaren. Omdat dit een hele riskante onderneming is - Willem heeft oren en ogen van voor en van achteren - doet ze zich voor als Willems vertrouwenspersoon. Ze gaat een dubbelleven leiden. In 2013 maakt ze haar eerste afspraak met justitie. Astrid voelt zich ondertussen elk moment angstig. Ze is constant bang dat haar broer achter haar dubbelleven komt en haar zal laten vermoorden. Willem verwacht van haar dat ze elk moment voor hem klaar staat: vroeg in de ochtend, 's avonds, echt op élk moment. Astrid stemt met al zijn verzoeken in, om hem tevreden te houden en om hem zoveel mogelijk te laten vertellen.
Astrid, Gerard, Willem en Sonja groeien op in een volksbuurt in Amsterdam, de Jordaan. De vader van Astrid verandert na zijn huwelijk met haar moeder al snel in een tiran. Hij drinkt steeds meer, hij verbiedt contact met andere familieleden en hij krijgt losse handjes. Ook bij de geboorte van hun kinderen, Willem, Astrid, Sonja en Gerard, gaat het niet beter. Ook zij worden geslagen en beschimpt. Wim weet als eerste het gezinsleven te ontvluchten. Hij gaat trainen in een sportschool en wordt steeds agressiever. In die tijd neemt hij ook Cor van Hout mee naar huis. Astrid gaat naar het vwo. Haar vader, die bij Heineken werkt, blijft verschrikkelijk driftig. Als Astrid 15 jaar is en terugkomt van een kamp, hoort ze dat Gerard haar vader in elkaar heeft geslagen. Haar moeder vlucht samen met haar en Gerard voorgoed. Astrid vertrekt op haar zeventiende naar Israël om te ontsnappen aan de nog steeds gespannen sfeer thuis.
Sonja en Cor krijgen een relatie, omdat Cor redelijk vaak bij hun thuis over de vloer komt. Al snel raakt Sonja zwanger van hem. Sonja wordt huisvrouw terwijl Cor weinig deelt met zijn vrouw. In 1983 komt de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur groot in het nieuws. 's Nachts wordt Astrid, die bij Sonja en haar dochtertje Francis sliep, wakker van zes grote kerels in bivakmutsen, die bij hen naar binnen zijn gedrongen. Ze worden meegenomen en het blijkt de politie te zijn. Ze worden vervolgens verhoord over de Heineken-ontvoering. Zowel Cor als Willem blijken betrokken te zijn bij de ontvoering en krijgen gevangenisstraf. Francis ziet Willem als haar grote oom, maar naarmate ze ouder wordt krijgt ze door dat Willem betrokken is bij de dood van haar vader, Cor van Hout.
Astrid komt op het idee om afluisterapparatuur bij zich te dragen en op deze manier bewijs te vergaren van Willems betrokkenheid bij de liquidatie van Cor.
Astrid ontmoet Jaap op haar vijftiende en is 18 als ze gaan samenwonen. De 20 jaar oudere Jaap is slim en hecht weinig waarde aan geld. Als ze 19 jaar oud is, krijgen ze een dochter, Miljuschka. 2 jaar na haar geboorte hebben ze het financieel heel erg krap. Astrid gaat rechten studeren om op deze manier in de toekomst geld te gaan verdienen. Willem biedt Jaap een baan aan in een strandpaviljoen. Even later biedt Willem hem een baan aan als manager van een seksclub. Astrid ziet dat hij verandert en steeds meer naar geld verlangt. Willem en Astrid komen erachter dat hij geld steelt, ook blijkt hij vreemd te gaan. Astrid besluit bij hem weg te gaan samen met haar dochter Miljuschka.
Tijdens de derde afspraak met justitie komen ze op de verklaring die Astrid, en misschien ook Sonja, willen afleggen. Zo'n verklaring wordt opgeborgen in een kluis en gebruikt wanneer ze genoeg bewijs hebben om diegene te veroordelen. Sonja besluit na dit gesprek ook te gaan getuigen tegen Willem. In 2013 leggen ze samen de verklaringen tegen Willem af.
Willem Holleeder bedreigt Sonja, omdat hij denkt dat Sonja na de dood van Cor enorm veel geld heeft geërfd, zowel het geld van Cor zelf als van de filmrechten over de Heineken-ontvoering. Sonja ontkent dit echter en Willem begint haar af te persen. Ook haar zoontje, Richie, en dochtertje, Francis, zijn niet langer veilig.
Op 27 maart 1996, vlak nadat Sonja en Cor Richie van de peuterspeelzaal hebben opgehaald, wordt de eerste aanslag op Cor gepleegd. Cor is meerdere keren geraakt, maar Sonja en Richie zijn ongeschonden. Willem zegt dat Klepper en Mieremet, twee zware jongens in de onderwereld, achter de aanslag zitten en dat ze 1 miljoen gulden van hem eisen. Cor weigert echter te betalen. Wim zegt dat hij zich in het nauw gedreven voelt en dat Cor het geld moet geven. Het geld drijft een wig tussen Cor en Wim en Wim wordt steeds vaker gezien met Klepper en Mieremet, die dikke vrienden van hem lijken te zijn. Cor en Sonja voelen een constante dreiging van een eventuele tweede aanslag.
Als Cor vrijkomt na een gevangenisstraf voor witwassen in 1999, vraagt Willem al snel naar het woonadres van Cor bij Astrid. Hij zegt dat Mieremet het er niet bij laat zitten. Willem zet zelfs een pistool op het hoofd van Richie, de zoon van Cor en Sonja. Op 21 december 2000 werd Cor voor de tweede keer beschoten. Ook deze aanval overleeft Cor.
In 2003 vindt de derde en tevens laatste aanval op Cor plaats. Sonja en Astrid zijn beiden direct overtuigd van de betrokkenheid van Willem bij de liquidatie.
Deel 2
Astrid blijft opnames maken van de gesprekken die ze met haar broer heeft. Het is echter lastig omdat Willem alles wantrouwt. Hij schermt zijn mond af met zijn hand, maakt zijn zinnen niet af en maakt veel handgebaren. Indirect geeft hij Astrid allerlei signalen die in de opnames niet hoor- en zichtbaar zijn. Hij blijft Sonja bedreigen om op deze manier het geld van Cor te verkrijgen. Sonja duikt samen met haar twee kinderen onder. Astrid blijft dag en nacht voor hem klaar staan.
Willem heeft altijd minimaal vier vrouwen, omdat ze hem van nut kunnen zijn. Allemaal willen ze geloven dat ze de enige vrouw van hem zijn. In 2003 introduceert Willem Sandra den Hartog, de weduwe van Sam Klepper die in 2000 is geliquideerd. In 2003 ziet Astrid Sandra voor het eerst. Astrid krijgt in de jaren dat Willem in de gevangenis respect voor Sandra. Sandra besluit in 2014 hem te verlaten en Astrid neemt haar in vertrouwen door haar te zeggen dat ze tegen Willem gaat getuigen. Sandra besluit zich bij haar aan te sluiten en ook te getuigen.
In 2014 wordt Willem aangehouden na verklaringen van een vroegere vriend van Willem, Ros. Justitie belt Astrid over de verklaringen die ze eventueel kunnen gaan gebruiken. In 2015 besluiten Sonja en Astrid het nieuws dat ze gaan getuigen tegen hun moeder te vertellen. Astrids moeder staat hier volledig achter, ook al is de kans hierdoor groot dat Willem levenslang gaat krijgen.
Op dinsdag 25 maart 2015 worden de kluisverklaringen eindelijk gepubliceerd. Het komt groot in het nieuws: 'Vrouwen vloeren Holleeder'. Sonja, Astrid en de rest van de familie blijven echter bang. Bang dat Willem vanuit de gevangenis opdracht zal geven tot hun liquidatie. Sonja en Astrid besluiten samen schietles te nemen om zich toch nog enigszins te kunnen verdedigen. Astrid stopt met werken omdat het te gevaarlijk wordt om zich in een vast patroon te bewegen.
In 2016 horen Sonja, Peter R. de Vries en Astrid van hun advocaat dat Willem Holleeder erin is geslaagd een opdracht te geven, vanuit de gevangenis, hen te laten liquideren. Voor het eerst ervaart Astrid hoe het voelt om bedreigd te worden met de dood.
In het nawoord vertelt Astrid dat ze nog steeds van Willem houdt, ondanks alles wat hij hen heeft aangedaan. Ze zegt: 'Ik geef jou levenslang, maar heb daardoor zelf ook levenslang. Een leven lang angst, tot aan het moment dat mijn tijd gekomen is.'
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
een scholier
een scholier
Voor een "zeker weten goed" verslag staan er veel te veel taalfouten in.
1 jaar geleden
AntwoordenJon
Jon
Eens, we gaan er naar kijken!
1 jaar geleden