Judas door Astrid Holleeder

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Judas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 814 woorden
  • 27 oktober 2019
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2016
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2017 Genomineerd)

Boekcover Judas
Shadow

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen v…

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcri…

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot de nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen vloeren Holleeder' - worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. 

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag. 

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. 

Door zich als vertrouweling op te stellen, kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven. 

Judas door Astrid Holleeder
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1. Titel Judas.

2. Auteur Astrid Holleeder.

3. Plaats en jaar van uitgave In het buitenland, 2016, Uitgeverij Lebowski.

4. Aantal bladzijden en hoofdstukken 571 bladzijden,tussen de 75 en 80 hoofdstukken.

5. Genre Biografie en non-fictie. 

6. Personen

Hoofdpersoon: Astrid Holleeder Houdt van leren en daardoor vindt haar familie haar maar raar, later komt dit nog goed van pas. Willem Holleeder (de neus) wordt door de buitenwereld gezien als de “knuffelcrimineel” terwijl hij eigenlijk het tegenovergestelde is, Sonja Holleeder (zus van Willem, Astrid en Gerard Holleeder) Astrid had een betere band met Willem dan dat Sonja had.

Bijpersonen: Stien Leipoldt (moeder van Holleeder) Durfde niet tegen Willem in te gaan, ook al deed hij gemeen tegen haar. Wim Holleeder (de kale gek) (vader van Holleeder) Sloeg zijn vrouw en zijn kinderen.

7. Plaats Er komen heel veel plaatsen in voor. Willem Holleeder was bang dat hij afgeluisterd werd dus ze spraken steeds op een andere plek af. 

8. Tijd Astrid Holleeder vertelt over de tijd tussen 1965 en 2016. Het boek is niet chronologisch. Er zitten heel veel flashbacks in naar Astrids jeugd. Het hele boek is een flashback. Ze kijkt terug op de periode met Willem. 

9. Begin Voorin het boek staat een dankwoord aan Peter R de Vries en familie en vrienden. Daarna begint het boek met dat Willem en Astrid die kijken naar het programma college tour waarin Willem te gast was. 

10. Probleem en afloop Astrid vertelde hoe haar jeugd was dat zij, haar broers (Willem en Gerard), zus (Sonja) en moeder door haar vader werd geslagen. Toen Wim voor de zoveelste keer Stien sloeg en al het servies van de trap afgooien. Sloeg Gerard zijn vader. In 2013 had Willem een interview met Peter R de Vries, hij wilde overkomen als een oude zieke man. Zodat mensen hem niet als gevaar zien. Willem was constant bang dat hij afgeluisterd zou worden, ze praten ook nooit in een auto. Willem heeft zijn eigen familie lid Cor van Houten in 2003 (de man van Sonja en vader van hun kinderen) laten liquideren, er waren al eerder twee pogingen geweest.Iedereen in de familie wist het, ze konden het alleen niet bewijzen. Willem ontkende alles. Astrid heeft een opname apparaat gekocht ze wil de gesprekken tussen haar en Willem opnemen. Dat is nog niet zo makkelijk. Hij wantrouwt snel mensen. Sonja en Astrid gingen in gesprek met Betty (officier van justitie) om de kluisverklaringen af te leggen. Er waren nog andere mensen bij wat riskant was want die konden dat tegen Willem zeggen. In 1983 werd er op de tv gezegd dat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden ontvoerd. Een paar dagen later sliep Astrid bij Sonja in bed. In die nacht stormen er mannen met wapens in zwarte kleding de slaapkamer binnen. Het was de politie ze zochten Cor. Astrid en Sonja moesten naar het politiebureau komen waar ze uren werden vastgehouden. Ze werden uiteindelijk verhoord.Veel konden ze niet zeggen want, ze wisten niet waar Cor was. Op het nieuws horen Astrid en Gerard dat de daders van de ontvoering onder andere Cor en Willem waren. Willem en Cor zijn op de vlucht geslagen en de rest van de familie wordt in de gaten gehouden door de politie. In 1983 Kreeg Astrid een relatie met Jaap Witzenhausen. Ze gingen 3 jaar later samenwonen. Toen waren Willem en Cor gearresteerd in Parijs. Jaap en Astrid kregen samen een dochter met de naam Miljuschka. Ze kregen geld zorgen en Astrid ging rechten studeren. In 2013 werd Peter R de Vries bedreigd door Willem omdat hij niet wilde dat hij als personage in een film zat en dat alleen de acteur er betaalt voor zou krijgen en hij niet. Peter heeft aangifte gedaan bij de politie. Sandra de (ex-vriendin) van Willem wil ook tegen hem getuigen. Hij heeft haar man de vader van haar kinderen laten liquideren en al haar geld opgemaakt.Tweeënhalf jaar nadat Sonja en Astrid hun getuigenis hebben afgelegd is Willem Holleeder vervolgd voor de moord op Cor van Houten. In 2015 besluit Astrid te stoppen met haar werk als advocaat omdat ze bang was dat ze geliquideerd werd. Willem heeft vanuit de gevangenis iemand de opdracht gegeven om Astrid, Sonja en Peter te laten liquideren. Dat is mislukt.

11. Hoe loopt het verhaal af Willem zit levenslang vast in een streng bewaakte gevangenis. Maar Sonja, Astrid en de rest van hun familie moeten hun hele leven oppassen dat ze niet geliquideerd worden. Dus het is goed dat de zussen hebben bereikt wat ze wilde dat Willem levenslang heeft.

12. Titel Judas betekent verrader, iedereen verraden elkaar in het boek.

13. Beoordeling Ik vind het een goed boek. Het was spannend en interessant om te lezen. Ik vond het leuk dat er soms ook humor in voor kwam. Het is een heftig verhaal. Ik vond het een beetje onoverzichtelijk dat het van het ene onderwerp naar het andere ging. Er zaten ook veel herhaling in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Judas door Astrid Holleeder"