Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2198 woorden
  • 25 mei 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
11 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Primaire gegevens
Auteur: Tim Krabbé

Titel: Het gouden ei

Ondertitel: niet aanwezig

Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1984

Motto: niet aanwezig

Genre: roman

Titelverklaring: Het gouden ei slaat op de droom Saskia. Ze droomde vaak dat ze in een gouden ei zat te zweven en dat ze daar alleen maar uit kon komen als dat gouden ei een ander gouden ei kon vinden in het heelal.

Mottoverklaring: -

2. Gebeurtenissen
Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Op den duur stopt Rex bij een TOTAL- benzinestation aan de Autoroute om te tanken. Ondertussen haalt Saskia wat blikjes drinken op. Rex maakt een foto. Hij denkt terug aan 3 jaar geleden. Toen, tijdens hun eerste vakantie, was de benzine op geweest en had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. Saskia was vreselijk in paniek geweest en het voorval had haar laten denken aan haar droom waarin ze zat opgesloten in een gouden ei die door de ruimte zweefde.

Rex wacht nog steeds op haar. Na een tijdje wordt Rex ongerust omdat zijn vriendin nog steeds niet terug is gekomen en hij gaat haar zoeken in de service-winkel. Niemand heeft helaas een glimp opgevangen van Saskia. Saskia is spoorloos verdwenen... Raymond Lemorne was altijd al een vreemd figuur geweest. Toen hij 16 jaar oud was sprong hij eens van een flatgebouw af. Gewoon om te voelen of hij de mogelijkheid had om te springen.
Eenentwintig jaar later kwam er een dergelijk idee in hem op. Hij was leraar scheikunde, gelukkig getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij per toeval een klein meisje van de verdrinkingsdood. Na deze heldhaftige actie vraagt Raymond zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Hij besluit te beginnen met de voorbereidingen van de, in zijn ogen, perfecte misdaad. Eerst verbouwt hij zijn vakantiehuisje, om het voor hem nog onbekende slachtoffer in op te sluiten. Ook fabriceert hij een pot chloroform en koopt een pistool en een oud matras. Nu begint hij met het echte werk; het repeteren en voorbereiden van de moord zelf. Eerst proeft hij nog iets van het begrip ‘moord'; hij schiet twee kampeerders dood die op zijn grasveldje waren gaan staan.
Lemorne's plan: bij een tankstation langs de Autoroute zal hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een buitenlandse vrouw vragen of zij hem wil helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Vervolgens maakt hij haar bewusteloos m.b.v. het chloroform. Hij repeteert het een paar keer en wanneer hij klaar is om het te proberen, heeft hij geluk. Saskia, het perfecte slachtoffer, spreekt hem aan omdat ze is geïnteresseerd in de sleutelhanger met een R, die hij bij zich draagt. Saskia is verloren.
Acht jaar na de verdwijning van Saskia vraagt Rex tijdens een vakantie in Italië zijn huidige vriendin Lieneke ten huwelijk. De doorslag gaf een badmintonwedstrijd die ze toen hadden gewonnen. De verdwenen Saskia blijft echter een beletsel voor zowel Rex als Lieneke. ‘s Nacht heeft Rex een beangstigende nachtmerrie over het gouden ei. Evenals Saskia destijds had...
Na de vakantie met Lieneke in Italië begint Rex een zoektocht naar Saskia. Op de advertenties die hij in Franse kranten laat plaatsen, komen weinig waardevolle reacties. Op 1 reactie na: Raymond Lemorne komt naar Amsterdam om Rex aan te bieden al zijn vragen te beantwoorden op voorwaarde dat hij ondergaat wat Saskia ook heeft ondergaan. Rex herkent Lemorne als de man met de mitella die hij destijds bij het TOTAL-benzinestation had gezien en stemt toe. Hij weet dat hij daarmee zijn doodvonnis tekent.
Rex en Raymond Lemorne rijden naar het TOTAL- benzinestation. Hier moet Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Rex doezelt langzaam in een diepe slaap, terwijl Lemorne vertelt wat er destijds met Saskia is gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist.
Lieneke zoekt Rex, maar moet concluderen dat hij spoorloos verdwenen is. Noch van Rex noch van Saskia is ooit nog iets vernomen.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/46441

3. Verhaaltechniek
Thema en motieven
Het belangrijkste thema in het boek is de eenzaamheid, omdat Rex het moet verwerken dat Saskia weg is en hij dus alleen is. Hij wil weten wat er precies met haar gebeurd is die dag en doordat hij zoveel van Saskia hield, heeft hij bewust hetzelfde ondergaan.

Motieven die tot het thema leiden, zijn: het heelal/ruimte (is oneindig).

Personen
De belangrijkste personages in het boek zijn:

  • Rex Hofman is een 33 jarige man als zijn vriendin, Saskia Ehlvest, wordt ontvoerd. Rex houdt ook wel van woordgrappen en woordspelletjes. Dit blijkt uit dat hij met Saskia al zulke spelletjes deed. Later ook met Lieneke. Hij is zelf erg rustig, maar kon zich soms wel ergeren aan Saskia. Tegelijkertijd houdt Rex heel erg veel van haar en is hij ook heel blij dat zij zijn vriendin is. Na de verdwijning van Saskia, krijgt hij een relatie met Lieneke. Hij kan alleen Saskia nog niet loslaten en zet alles op alles om haar terug te vinden of hetzelfde te ondergaan als zij. Hieruit blijkt zijn liefde voor haar.
  • Saskia Ehlvest is een 24 jarige vrouw en is de vriendin van Rex. Ze heeft last van claustrofobie en van nachtmerries. Haar nachtmerrie gaat over een gouden ei, waar ze in gevangen zit en ze kan er pas uit als het ei dat zweeft in heelal, een ander ei tegenkomt. In het ei kan ze niet doodgaan en voordat het ei een ander ei tegenkomt in het grote heelal, is heel erg klein.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Saskia houdt van de meest vreemde en wilde dingen. Zo verstoppen ze samen ook muntjes bij bomen.

Qua uiterlijk heeft ze ‘rood wriemelhaar’ en is ze ‘ongegeneerd ijdel’. Rex dacht toen Saskia een tijdje weg was, dat zij wel weer aan het tutten was in het toilet en Saskia had ook gezegd: “Wie wil chaufferen, moet mooi zijn.”

  • Raymond Lemorne werkt bij een Franse school als scheikundedocent. Toen hij 16 jaar oud was, dacht hij al de meest gekke dingen en is toen ook van het balkon gevallen. Hij wilde weten hoe het zou zijn. Hij zat vast in een Gordiaanse gedachtenknoop. Het resultaat was dat hij, na anderhalf uur twijfelend op de balustrade, zes weken in het ziekenhuis heeft gelegen, met een gebroken been en een dubbele armbreuk.

Later redde Raymond ook een kind van de verdrinkingsnood. Toen hij dat gedaan had, begonnen weer gekke gedachten in zijn hoofd rond te spoken. Hij vroeg zich namelijk af of hij ook na deze mooie actie ook in staat was om een misdaad te plegen.

Hij had beschikking over een oud huisje dat zesentwintig kilometer van Autun lag, aan de rand van een gehucht dat Effours heette en direct aan de departementale weg, maar toch verscholen en alleen. Het huisje dat was afkomstig uit een tegenvallende erfenis van zijn vrouw.

Door zijn baan kon hij aan chloroform komen en wilde dat gebruiken om degene die hij ontvoerde, te bedwelmen.

Hij wilde een vrouw ontvoeren die het meeste verdriet achter zou laten. Na heel vaak oefenen ging het eindelijk een keer goed. Niet op de manier hoe hij het allemaal had voorbereid, maar ze kwam wel naar zijn auto toe. Saskia was meegekomen, omdat zij ook graag een sleutelhanger wilde met een ‘R’, net als Raymond had gekregen van zijn dochter voor zijn verjaardag. Raymond zei dat hij een vertegenwoordiger was in die sleutelhangers en dat ze mee moest lopen naar zijn auto, omdat daar de sleutelhangers lagen. Dat deed ze en hij bedwelmde haar om haar mee te krijgen.

Hij kwam later af op de advertenties in de krant van Rex. Hij deed hem een voorstel dat hij het wel wilde vertellen hetgeen wat Saskia was overkomen op voorwaarde dat Rex hetzelfde zou ondergaan. Rex stemde er in mee en kwam er achter dat Saskia levend is begraven op een matras in een doodskist. Raymond is dan 49 jaar, heeft twee dochters en is getrouwd.

Qua uiterlijk wordt er niet veel duidelijkheid gegeven in het boek.

  • Lieneke is Rex’ vriendin/verloofde nadat Saskia ontvoerd was. Ze kwam er snel achter dat Saskia altijd een rol in Rex’ leven zal zijn en dat respecteerde ze.

Rex en Lieneke zijn op vakantie geweest, waar ze zich verloofden. Nadat ze weer terug waren in Nederland, zocht Rex niet meer veel contact met haar. Nadat Rex levend was begraven, wat niemand weet en Lieneke dus ook niet, heeft ze veel contact met hem gezocht maar zonder gehoor natuurlijk. Verder wordt er niet veel in het boek over haar verteld.

Ruimte en tijd
Het boek speelt zich in het eerste deel af op de Franse Autoroute en de benzinepomp. In het tweede deel zijn Rex en Lieneke in Italië. Het derde deel draait om verschillende benzinepompen, waar Raymond vaak is voor zijn plan van de misdaad, maar ook op de Franse Autoroute en het huisje van Raymond vlakbij Autun. Later gaat het ook nog weer verder in Amsterdam in de wijk Buitenveldert en uiteindelijk bij de Total benzinepomp in Frankrijk.

Het verhaal wordt in de verleden tijd verteld. De tijden worden steeds precies benoemd. Het verhaal begint in 1950 en eindigt in 1983. Het is geen chronologisch verhaal, want er wordt gebruik gemaakt van flashbacks. Een voorbeeld van zo’n flashback is hoe Raymond eerst was en zijn poging om van de balustrade af te springen.

Er zitten tijdsversnellingen in, maar ook tijdsvertragingen. Een voorbeeld is: dat de poging van Raymond toen hij 16 jaar oud was om van de balustrade af te springen, heel uitvoerig verteld werd (tijdsvertraging) en een paar regels later waren we bij het stuk dat hij een 37-jarige scheikundedocent was en vanuit daar gaat het verhaal weer verder (tijdsversnelling).

Schrijfstijl
De verteller in dit verhaal is de auctoriale verteller en alles wordt verteld in de verleden tijd. Het taalgebruik is ook heel erg fijn. Er werden ook geen moeilijke woorden gebruikt en hierdoor is het verhaal heel goed te begrijpen. Er wordt voornamelijk verteld over Rex en Raymond.

Er wordt gebruik gemaakt van beeldspraak en enige humor. De enige humor die in het boek voorkomt, gaat bijvoorbeeld een beetje tussen Saskia en Rex die elkaar soms niet uit kunnen staan, maar toch wel weer heel veel van elkaar houden. Misschien is dat wel waarom Rex zoveel van haar hield.

Verder is het boek modern geschreven.

Perspectief
Het boek wordt op een auctoriale wijze verteld, omdat de schrijver al meer weet dan de personages zelf. Het effect hiervan is dat in het boek de lezer al meer weet over wat er zal gaan gebeuren dan de personage zelf, in dit boek is dit dan van toepassing op Rex halverwege het boek.

Spanning
De spanning is zeker aanwezig in dit boek. Dit komt onder andere doordat je meer te weten komt over Raymond en wat zijn gedachten zijn, maar ook omdat je graag wilt weten wat er met Saskia is gebeurd. De lezer komt pas aan het einde van het boek er achter wat er met haar gebeurd is. Dit zorgt ervoor dat je blijft lezen tot het einde van het boek.

4. Plaats in de literatuurgeschiedenis
Tim Krabbé was eerst journalist, werd daarna redacteur en in 1967 begon hij te leven van het beroep als auteur.

Zijn schrijfstijl kan neoromantisch worden genoemd. Neoromantiek wordt vooral gekenmerkt door escapisme. Escapisme is dat mensen zich de dagelijkse zorgen en taken willen vergeten. Mensen die lijden aan escapisme trekken zich terug in een andere wereld die bestaat uit fictie. Dus zijn schrijfstijl bevat vaak stukken over wanneer mensen willen ontsnappen aan het denken aan de dagelijkse zorgen en taken. Dit is een beetje van toepassing op Raymond, omdat hij dingen bedenkt zoals een misdaad plegen en van de balustrade af te springen.

Zijn schrijfstijl kan neoromantisch worden genoemd. Neoromantiek wordt vooral gekenmerkt door escapisme. Escapisme is dat mensen zich de dagelijkse zorgen en taken willen vergeten. Mensen die lijden aan escapisme trekken zich terug in een andere wereld die bestaat uit fictie. Dus zijn schrijfstijl bevat vaak stukken over wanneer mensen willen ontsnappen aan het denken aan de dagelijkse zorgen en taken. Dit is een beetje van toepassing op Raymond, omdat hij dingen bedenkt zoals een misdaad plegen en van de balustrade af te springen.

Tim Krabbé schrijft niet heel dikke boeken. Dit is ook van toepassing op dit boek. Het boek telt slechts 98 bladzijden.

Tim Krabbé laat zich inspireren door Willem Frederik Hermans.

5. Beoordeling
Ik vond het een goed boek. Ik heb het boek twee keer gelezen, maar de eerste keer vond ik het heel erg saai. Bij de tweede keer dat ik dit boek heb gelezen, wist ik al een beetje waar het over ging door de film die ik ervoor heb gekeken. De tweede keer vond ik dan ook een stuk interessanter dan de eerste keer en ik las het boek toen ook in één keer uit.

Het boek is heel fijn geschreven. Er worden bijna geen tot geen moeilijke woorden gebruikt, dus is het boek ook heel goed te volgen.

De personen vind ook goed beschreven. Doordat je bijvoorbeeld ook weet wat er zoal in Raymonds hoofd rondspookt, weet je een beetje hoe zijn karakter is. Kortom, de personen worden heel goed beschreven.

Bovendien is het boek in verschillende landen is vertaald en verfilmd, wat ik heel bijzonder vind.

Even samengevat, ik vind dat het boek een goed boek is, omdat het je het zo uithebt door het spannende verhaal (dit ook omdat het niet zo’n dik boek is) en alles heel goed en nauwkeurig beschreven wordt.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"