Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2055 woorden
  • 26 maart 2008
  • 298 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
298 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Administratieve gegevens
Naam van de boekbespreker: Martje
Nummer van de boekbespreking: 9
Naam docent: Loeffen
Datum start lezen: 16 november
Datum einde lezen: 9 januari
Inleverdatum boekbespreking:

Primaire gegevens van het gelezen werk
Naam van de auteur: Anne Frank
Titel van het werk: Het achterhuis
Ondertitel Indien aanwezig: ---
Jaartal eerste druk: 1947
Aantal bladzijden van het boek: 273

Waarom heb je dít boek gekozen ?
Aangezien het mijn 9e boek is had het helemaal niet gehoeven dat ik nog een boek verslag moest maken maar ik vond gewoon ook dat ik dit boek gelezen zou moeten hebben. En aangezien Stijn mij weer een boek heeft verkocht en hij zei dat het op mijn lijst kon(wat helaas niet zo is), was het al helemaal mooi meegenomen om hem te lezen.


Wat waren je verwachtingen van het boek, voordat je met lezen begon?
Me moeder vond het een saai boek zonder gebeurtenissen. Dat was eigenlijk het ene wat ik er over wist verder kende ik niemand die het gelezen had.

Korte samenvatting van de inhoud
Anne Frank is een dertienjarig joods meisje, ze moet in de Tweede wereldoorlog, samen met haar ouders en zus onderduiken in hun woonplaats Amsterdam. Samen met de familie van Daan trekken zij in het Achterhuis, een woonhuis aan de achterkant van het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van het kantoor, meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt meneer van Dussel bij hen in, omdat er nog een plaatsje over was in het huis.
In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag, vlak voor hun onderduikperiode, kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Ze vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magazijn. Zij mogen hen niet horen dus de w.c mag niet worden doorgetrokken tijdens kantooruren, er mogen geen kranen lopen enzovoorts. Anne is veel bezig met studies, boeken lezen en het maken van huiswerk. Haar vader, die ze liefkozend Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor kantoor: brieven typen en administratief werk.

Naast het schrijven over haar dagelijkse leven schrijft Anne veel over haar gevoelens en gedachtegang. Het dagboek stopt op dinsdag 1 augustus 1944, in het slotwoord staat dat er op 4 augustus een inval heeft plaatsgevonden in het Achterhuis. Alle onderduikers en ook Kraler en Koophuis werden gearresteerd en naar kampen gevoerd. Vader Frank, Koophuis en Kraler keerden terug, de rest is vermoord in de concentratiekampen.

Tijdlijn
(12 juni Anne’s verjaardag)
Margot 1926 geboren
Begin: Zondag 14 juni 1942
Woensdag 8 juni 1942 oproep Margot voor het onderhuis, onderduiking.
Maandag 21 september 1942 ; ‘ik heb heus geen zin met 14 of 15 jaar nog in de eerste klas te zitten.’ Ze denkt dus dat het rond die leeftijd wel weer voorbij is.
Vrijdag 16 oktober 1942; ‘ik zal haar boeken beslist ook aan mijn kinderen laten lezen.’ Het is gewoon wel treurig als je dit leest en weet hoe het afloopt.
Dinsdag 18 mei 1943 luchtgevecht tussen Engelse en Duitse vliegers

Maandag 19 juli 1943 200 doden voor het bombardement van gisteren
Maandag 26 juli 1943 uitgebreid verteld over de bombardementen. Heel angstig om mee te maken.
Vrijdag 7 januari 1944 Anne verliefd op Peter
Zaterdag 19 februari 1944 Anne niet op te houden over Peter
27 februari 1944 weer niet te stoppen over Peter
zondag morgen iets voor 11 uur 16 april 1944 eerste kus van Peter
Donderdag 2 mei 1944 erkenning van de liefde van Peter en Anne (ook door Anne’s vader)
Donderdag 11 mei 1944 laat weten hoe leergierig Anne is
Donderdag 25 mei 1944 Groente man(ook met twee onderduikers) opgepakt wat betekende minder eten.
Dinsdag 6 juni 1944 Invasie van de Engelsen

Dinsdag 27 juni 1944 Cherbourg, Witebsk en Slobin zij gevallen, geweldig prestatie van de invasie
Vrijdag 21 juli 1944 Aanslag op Hitler door edel-germaanse Duitse generaal
Dinsdag 1 Augustus 1944 laatste brief, uitleg over haar karakter hoe zij zich zelf zo anders ziet als de buiten wereld haar

De relatie tussen tekst en auteur
Het is een waar gebeurd verhaal wat op dat moment ook heeft afgespeeld met Anne zelf.

Genre
Het dagboek is moeilijk in één bepaald genre in te delen, het bevat elementen van verschillende soorten romans. Zo bevat het boek elementen van een oorlogsroman, maar ook van een ontwikkelingsroman. De geestelijke ontwikkeling van de hoofdfiguur speelt een grote rol. Tenslotte heeft Anne Frank haar eigen leven beschreven, het boek is autobiografisch.

Titel en ondertitel
De familie Frank moet tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Dit doen ze in het achterste gedeelte van het kantoor van Otto Frank ze noemen dit het achterhuis.


Noem de motieven in het verhaal
Angst, Anne is erg bang voor de bombardementen. Deze angst komt daarin vaak tot uiting en ook in andere dingen. De angst om geluid te maken, de angst om niet begrepen te worden en de angst voor Hitler. Hoe zal het later zijn als de oorlog voorbij is. Angst voor de onzekerheid en de toekomst.

Motto en opdracht
Geen

Wat is het onderwerp?
Onderduiken

Wat is de hoofdgedachte ?
Of er nou een hoofdgedachten is bij een dagboek, haar doel van het dagboek is gewoon haar gevoelens geuit moeten worden.

Personages
Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud. Ze heeft een zus, Margot. Ze is geboren in Duitsland en gevlucht naar Amsterdam. Ze ontwikkelt zich gedurende de onderduikperiode tot een zelfstandige jonge vrouw met een meer diepzinnig karakter. Ze wordt verliefd op Peter, de zoon van de familie Daans, terwijl ze hem eerst maar een saaie jongen vond. Ze wordt door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind en ze kan niet goed met de anderen overweg. Wel heeft ze een goede band met haar vader. Anne heeft grote plannen voor de toekomst, ze is zeer ambitieus en wil schrijfster en journaliste worden. Op 1 augustus 1944 schrijft ze echter haar laatste tekst, niet lang daarna gaat ze haar dood tegemoet in de concentratiekampen. Zij is een rond karakter.

Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is zorgzaam en ondernemend. In Amsterdam begint hij verschillende bedrijven, maar hij moet deze opgeven, omdat hij als jood gevaar loopt. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne bij het studeren.

Over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt.

Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met haar zus, vooral wanneer ze iets fout doet. Margot is altijd de verstandigste in de ogen van haar ouders.

Peter is de zoon van de familie Daans. In werkelijkheid heten ze Van Pels. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vindt hem eerst een slome slungel, maar door hun eenzaamheid en hun behoefte om met iemand te praten, groeien ze naar elkaar toe. Peter is een vlak karakter.

Mevrouw Daans
is de moeder van Peter. Anne kan absoluut niet met haar overweg.

Meneer Daans is de vader van Peter. Over hem is weinig bekend. Ook met deze man kan Anne niet goed overweg.

Albert Dussel is een tandarts, die door de andere onderduikers Pfeffer wordt genoemd. Anne moet haar kamer met hem delen. Hij heeft alleen maar kritiek op haar.

Elli Vossen (Bep Voskuijl), Miep van Santen (Miep Gies), Kraler (Kugler) en Koophuis (Kleiman) zijn de mensen die de onderduikers van eten voorzien. Ze nemen ook lectuur mee en vertellen over de gebeurtenissen in de buitenwereld. In de loop van het verhaal hebben deze helpers steeds minder mogelijkheden om de mensen in het achterhuis van proviand te voorzien. Bij de inval worden de beide heren door de Duitsers meegenomen.

Wat is de historische tijd
Tweede wereldoorlog, 1940-1945


Wat is de vertelde tijd?
14 juni 1942 – 1 augustus 1944

Wat is de verteltijd?
Ik heb over dit boek wel lange gedaan ik zou er wel 8 uur over doen.

Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld?
Het verhaal begint iets voor dat ze in het Achterhuis moeten trekken tot 3 dagen voor de arrestatie.

Waar speelt het verhaal zich af?
In het Achterhuis dat staat in Amsterdam.

Door wiens ogen beleef je het verhaal?
Door de ogen van Anne Frank.

Welke vertelwijze is er gebruikt
Dit boek is in de ik-verteller natuurlijk want het is een dagboek, die wordt geschreven uit de gevoelens van de schrijver.

Hoe is de spanningsopbouw van het boek
Soms zijn er wel van die dagen (bijvoorbeeld de inbraken en de bombardementen) waar je wel erg met de onderduikers mee voelt. Dat het wel echt verschrikkelijk was geweest.

Stijl
’Eindelijk was de Heer Dussel dan uitgeraasd en ging en ging met een gezicht, waarop zowel gramschap als triomf te lezen stond, met zijn jas vol etenswaren de kamer uit’ (Blz. 107) Anne Frank gebruikt een levendige stijl van vertellen. Ze vertelt zeer realistisch wat er allemaal in het achterhuis gebeurt.


Verwachting achteraf
Ik vond het niet echt een pretje om te lezen ik heb mezelf er wel echt door heen moeten trekken, dus dat betekend wel dat ik het geen leuk boek vond. Toch ben ik blij dat ik het gelezen heb. Het is toch wel een boek wat je gelezen moet hebben het is wel een echt verschrikkelijk waar gebeurd verhaal!

Persoonlijke beoordeling
Wat was het belangrijkste; natuurlijk warren de gedachten van Anne het belangrijkste, daar is een dagboek op gebaseerd. Er kwamen niet heel veel gebeurtenissen in voor. Wat er speelde was hoe de onderduikers met elkaar omgingen en hoe de oorlog verder verliep. De gebeurtenissen warren eigenlijk onwerkelijk maar omdat je weet dat het echt gebeurd is het wel geloofwaardig. Ik vind het Anne Frank verhaal wel een belangrijk verhaal, maar ik had wel gedacht dat ik het wat leuker zou vinden. Het onderwerp is ook niet te herkenbaar. Ik ken nog wel een ander boek die hier ook over ging en dat was De dochter die ook op mijn lijst staat die gaat ook over onderduiking was een persoon uit het boek. Daarom heb ik dit boek ook extra gekozen omdat het dan goed kon aansluiten op De dochter. Ik vond de personen soms wel een beetje onduidelijk over wie het nou precies ging en daardoor kon ik me ook minder goed inleven in de personages er omheen. maar wel goed in Anne. Ik ben niet beïnvloed door het gedrag van Anne maar je hebt nu wel gelezen hoe een echte jood zich voelde in die tijd en wat die allemaal moesten door maken. Het is wat dieper in de oorlog dan je normaal leest over de tweede wereldoorlog. Het positieve aan Anne vond ik dat ze eigenlijk amper heeft geklaagd over het onderduiken en dat ze zich zelf er goed door heen heeft gesleurd en ook dat ze zo leergierig was vond ik mooi om te zien. Ze wou niet achterlopen op de rest van haar leeftijdsgenoten als ze weer terug na school mocht! Het negatieve was volgens mij voor de rest van de onderduikers dat ze zo druk was, en ik vond vaak wel dat ze het haar moeder wel moeilijk maakte, ze hadden geen goede band met elkaar. Het taal gebruik was niet moeilijk, maar voor haar leeftijd vond ik het wel moeilijker geschreven. Er kwamen niet veel dialogen in voor soms beschreef ze een ruzie. De zin die mij aan het begin van het boek wel erg raakte was: ‘ik heb heus geen zin met 14 of 15 jaar nog in de eerste klas te zitten.’ Hier denkt ze dat ze er uitkomt, maar het is juist zo triest omdat je weet wat het einde van het boek is. Het verhaal kon ik niet zo snel lezen, omdat ik het niet zo leuk boek vond en dan moet ik mezelf dwingen om nog een paar bladzijdes door te lezen en dan heb ik eigenlijk geen zin. Het hele boek was in dezelfde stijl geschreven en het begin vond ik wel leuker dan het midden en het einde omdat ik in het begin aan een nieuw boek was begonnen en het nog wel leuk vond tot ik er achter kwam dat ik het eigenlijk helemaal geen leuk boek vond. Er warren wel spannende stukken bijvoorbeeld met de bombardementen en de inbraken. Dan voelde je toch wel een beetje de angst van de onderduikers. Wat ik van het einde van het boek vond? ik denk niet dat dit het einde had moeten zijn, en het was natuurlijk een verschrikkelijk einde.

Woorden: 530

REACTIES

R.

R.

wie is de uitgeverij?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"