Hadden we er maar wat van gezegd! door Jan de Zanger

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Hadden we er maar wat van gezegd!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1451 woorden
  • 26 oktober 2001
  • 184 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
184 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Jan de Zanger
Genre
Psychologische roman
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1990
Pagina's
136
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Pesten
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1991 Genomineerd)

Boekcover Hadden we er maar wat van gezegd!
Shadow
Hadden we er maar wat van gezegd! door Jan de Zanger
Shadow

A. Samenvatting

Pieter Vink herinnert zich niks meer van zijn schooltijd. Hij herinnert alleen vaag nog wat namen, vage gezichten en Sietse Boonstra, het pispaaltje van de klas.
Na 25 jaar gaat hij terug naar zijn oude school. Er is een reünie omdat de school 100 jaar bestaat. In het begin heeft hij helemaal geen zin om naar zijn oude school te gaan, maar zijn vrouw vindt dat hij toch heen moet gaan. Zij weet dat er vroeger vreselijke dingen zijn gebeurd, waardoor hij zich niks meer van zij schooltijd herinnert. Al jaren heeft Pieter hier nachtmerries over, en hij kan maar geen verklaring ervoor vinden.

Als hij op de drempel van zijn klaslokaal staat, krijgt hij een raar gevoel dat als hij nu over de drempel stapt hij niet meer terug kan. Achter hem staat een klein vrouwtje die vraagt of ze erdoor mag. Hij draait zich om en ziet dat ze een oud klasgenoot van hem is. Het is Joyce, zijn vroegere schoolvriendinnetje. Ze is verrast dat hij naar de reünie is gekomen, want de klas heeft al meer reünies gehouden maar hij is nooit op komen dagen. Ze gaan in een bar in de school wat drinken en hij vertelt haar waarom hij nooit naar die reünies is gekomen. Hij vertelt haar ook dat hij zich nog maar weinig van zijn schooljaren herinnert. Joyce vertelt dingen van vroeger en langzaam komen de herinneringen weer boven. Even later komen er steeds meer oud klasgenoten van hem de bar in, en hij herinnert zich weer de namen en de gezichten.
Als al die herinneringen hem even teveel worden gaat hij samen met Joyce even de stad in om even bij te praten. Ze gaan op een terrasje zitten en praten over vroeger.
Nu kan hij alles even op een rijtje zetten. Hij herinnert zich Sietse Boonstra, de pispaal van de klas. Een kleine jongen die 2 jaar jonger was dan zijn klasgenoten. Hij had een hoge intelligentie en daardoor werd hij ook gepest. Hij werd zelfs zo erg gepest dat hij de avond voor het eindexamen zelfmoord pleegt.
Pieter begint zich steeds meer vreselijke gebeurtenissen van vroeger te herinneren.
Hij begint nu ook te begrijpen waarom hij niks meer van zijn schooltijd wist, hij heeft alles verdrongen! Pieter dacht dat hij die zelfmoord had kunnen voorkomen.
Op de avond voor het eindexamen hadden ze een feest bij Elly thuis. Sietse was er ook bij, ook al werd hij gepest. Het was zijn laatste poging om bij de klas te horen.
Elly heeft hem toen zo voor schut gezet dat hij zijn laatste beetje waardigheid was verloren. Pieter had er geen aandacht aan besteed, hij was zo verliefd op Joyce dat hij alleen nog maar aan haar kon denken.
Toen ze ’s nachts samen naar huis liepen, liep Sietse en paar meter voor hen. Hij had hem toen kunnen roepen, zodat hij geen zelfmoord zou plegen. Maar Pieter was zo verliefd en in gedachte met Joyce dat hij Sietse er niet bij wilde hebben. Hij wilde alleen zijn met Joyce. Daar heeft hij nu veel schuldgevoel over.
Op de dag van zijn eindexamen kreeg de klas te horen dat Sietse was verongelukt toen hij met de fiets de onbewaakte spoorweg over stak. Dat heeft hem in een shock gebracht, en zo is hij zijn examens gaan maken. Direct na zijn examens is hij naar zijn oom op de boerderij gegaan. Zijn oom zette hem aan het werk en toen werd hij eindelijk wakker. Hij belde zijn ouders en vertelde dat hij advocaat wilde worden.
Hij heeft toen zijn hele schooltijd verdrongen en die is nu weer helemaal terug gekomen.
Joyce en Pieter besluiten terug naar de school te gaan. Hij krijgt van velen te horen dat er nooit een woord gerept is over Sietse. Dat komt voor een groot deel door Elly. Als ze praatte over Sietse, begon ze gelijk over iets anders.
Pieter besluit om het onderwerp Sietse vanavond ter sprake te brengen en de hoofdschuldigen aan Sietse’s dood aan te wijzen. Hij gaat dit doen doormiddel van een rechtszaak die ze 25 jaar geleden begonnen waren met de klas als een spel.
Tijdens het eten is de hele klas bij elkaar, en meneer Stigter is er ook bij. Meneer Stigter deelde ook mee aan de rechtszaak van 25 jaar geleden. Hij heeft Sietse op een vreselijke manier gepest, terwijl hij als leraar het goede voorbeeld moet geven.
Elly vraagt of Pieter iets wil zeggen tegen de klas na het toetje.
Pieter neemt zijn kans waar en begint aan de rechtszaak die 25 jaar geleden begonnen was en die hij verloren had. Hij wijst Elly en Stigter aan als hoofdschuldige aan de dood van Sietse. Meneer Stigter is zo bang voor Pieter dat hij het in zijn broek doet. Pieter veroordeelt de hele klas tot het denken aan Sietse als ze een oud klasgenoot zien. Dan gaat iedereen weg uit de klas.
Iedereen is verbaasd over Pieter en zijn uitspraak maar ook blij dat het eindelijk een keer ter sprake is gebracht.
Pieter verlaat de reünie met 5 nieuwe vrienden en met het gevoel eindelijk het hoofdstuk school te hebben afgesloten.
B. Verhaalanalyse
1. Titel

De titel van dit boek is "Hadden we er maar wat van gezegd!"
Pieter denkt dat hij mede schuldig is aan de dood van Sietse, omdat hij nooit iets heeft gezegd als Sietse gepest werd. Zo denken er meer oud leerlingen over.

2. Soort verhaal

Genre: roman/ novelle.
Het is een jeugdboek.

3. Personen

De hoofdpersoon is Pieter Vink.
Bijpersonen zijn Sietse Boonstra, Meneer Stigter, Elly van Meurs, Henk Flamman, Yvonne, Joyce, Marleen, Tiny, Rob Sluimer, Marja Vink.

-Pieter Vink
Hij is 42 jaar en is advocaat. Hij heeft een mooi huisje samen met zijn vrouw en 2 kinderen in de Achterhoek. Hij werkt in Zuthpen. Het is een goede man die niet snel op zijn teentjes getrapt is. Hij was de natuurlijke leider van de klas. Hij weet bijna niks meer van zijn schooljaren. Als hij met Joyce praat komt hij steeds meer te weten over vroeger. Hij voelde zich schuldig aan de dood van Sietse.
-Sietse Boonstra
Hij was het pispaaltje van de klas. Hij was een ijverige jongen, wist altijd alle antwoorden en was 2 jaar jonger dan zijn klasgenoten. Hij werd echt altijd gepest en daardoor heeft hij zelfmoord gepleegd op de dag voor de eindexamens.
-Meneer Stigter
Hij was de leraar Engels. Hij kon niet zoveel hebben van de leerlingen, vooral niet van Sietse Boonstra. Hij vond hem te intilligent.
Hij maakte altijd graag de meiden aan het blozen, en hij pestte Sietse ook altijd.
-Elly van Meurs
Ze is een zeer onvrouwelijke vrouw met een harde stem. Ze was een van de ergste pestkoppen van de klas. Ze heeft vieze dingen gedaan bij Sietse en ze pestte hem altijd. Ze was een klasgenoot van Pieter.
-Henk Flamman
Hij praatte altijd over Franse auto's hoe goed ze wel niet waren. Hij was een klasgenoot van Pieter.
-Yvonne
Zij was ook een klasgenoot van Pieter.
-Joyce
Ze was vroeger het vriendinnetje van Pieter. Nu helpt ze hem met herinneringen ophalen van vroeger. Ze is een aardige vrouw waarmee Pieter goed kan praten.
-Marleen
Zij was vroeger verliefd op Pieter. Zij heeft Sietse ook gepest omdat zij de beste van de klas was, totdat hij kwam.
-Tiny
Zij was ook een klasgenote van Pieter.
-Rob Sluimer
Vroeger was hij een van de grootste pestkoppen. Vooral tijdens de gymles nam hij Sietse te pakken. Hij voelt zich daar nu schuldig over.
-Marja Vink
Zij is de vrouw van Pieter. Zij had de oplossing voor zijn nachtmerries.
4. Tijd

Het verhaal zou in deze tijd gebeurd kunnen zijn.
Het is eigenlijk 1 dag, maar het heeft veel flashbacks naar 25 jaar terug. Het is een niet-chronologisch verhaal.
Er zijn veel terugblikken. In die terugblikken lees je waarom Sietse gepest is en wat er 25 jaar geleden gebeurd is.
Het verhaal gaat steeds 25 jaar terug en dan weer 25 jaar verder.

5. Vertelwijze

We beleven dit verhaal door Pieter Vink's ogen. Het is geschreven in een hij/zij vorm. Er is geen alwetende verteller. Er is wel een personale verteller. Het lijkt net of het verhaal zichzelf vertelt en je kunt de hij/zij vorm goed vervangen door de ik-vorm.

6. Ruimte

Het verhaal speelt zich af in de school waar Pieter 25 jaar geleden opzat. Sommige terugblikken komen voor het Openluchtmuseum en bij Elly thuis tijdens een klassefeest.

7. Thema

Het thema is pesten.

8. Bedoeling
De schrijver probeert duidelijk te maken dat als je te ver gaat met pesten er nare situaties kunnen ontstaan. Zoals in dit boek dat Sietse zelfmoord pleegde.

9. Taal

Ik vond het taal gebruik niet zo moeilijk. Alleen die flashbacks zijn wel even irritant.

REACTIES

K.

K.

Vet goed

23 jaar geleden

J.

J.

Heb er veel van gehad

23 jaar geleden

J.

J.

He nog bedankt voor je verslag
misschien kunnen we samen een keertje chatten als je wil

23 jaar geleden

B.

B.

wat een goed verslag, zeg!!! thanx

23 jaar geleden

M.

M.

hhheeey bedankt voor dat lauwe verslag


XXX sean

23 jaar geleden

A.

A.

Hey,

Ik heb je uitreksels op www.scholieren.com gelezen en ik vond 'm erg mooi. Alvast Bedankt

Met Vriendelijke Groeten,

Ali

22 jaar geleden

N.

N.

heee cindy!
bedankt voor je uitreksel!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.