Hadden we er maar wat van gezegd! door Jan de Zanger

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2019 woorden
  • 12 maart 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1990
Pagina's
136
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1991 Genomineerd)

Boekcover Hadden we er maar wat van gezegd!
Shadow
Hadden we er maar wat van gezegd! door Jan de Zanger
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Hadden we er maar wat van gezegd!
Schrijver: Jan de Zanger
Uitgever: Wolters Noordhoff
Jaar van verschijnen: 1990
Genre: roman, drama.
Waar: een provinciestadje bij Rotterdam op school
Wanneer: er is niet echt spraken van een exacte tijdaanduiding
Het boek telt 143 blz. en het boek bestaat uit 13 Hoofdstukken.

De door hem geschreven boeken:

In 1962 Bij mijzelf te rade,
1967 niet alleen / maar ook,
1970 Aai de baas daarom,

1981 Ben is dood,
1983 Gekke Bril en gekke Rooie,
1983 Ik ben naar Wladiwostok,
1984 Voor een halve zak drop,
1985 De opschepper,
1986 De knikker,
1986 Desnoods met geweld,
1987 De twee-bloed,
1988 Dit been is korter,
Jan de Zanger
1988 Poepoe, 1989 De mensen kijken altijd zo,
1990 Hadden we er maar wat van gezegd! En in 1995 Poepoe & De mensen kijken altijd zo: dit is namelijk een dubbelboek.

Bekroningen Die hij heeft gekregen:

1981 De Gouden Harington (beste tienerboek), door tienerjury in Velsen voor Ben is dood.
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Poepoe

1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Hadden we er maar wat van gezegd!

Titelverklaring (Hadden we er maar wat van gezegd!)

Als de oude klasgenootjes van Sietse toen wat hadden gezegd van hun "eigen" domme gedrag, leefde Sietse misschien nog.
Deze zin speelt ook de hele dag in het hoofd van Pieter Vink, en daarom besluit hij de heer Stichter en de oude klas te vertellen wat er echt aan de hand was met Sietse. En ze de waarheid voor ogen laten zien.

Beschrijf de hoofdpersoon van het boek

Pieter Vink is een van de belangrijkste beschreven personage in het boek.
Zijn beroep is advocaat (wat er ook mee te maken heeft), hij is getrouwd met Marja. Pieter en Marja hebben twee kinderen. Hij is een echte leider “geworden”, hij stond vroeger altijd boven de andere groepjes in de klas. Hij is erg rustig en wil altijd de waarheid wel weten, hij is altijd wel vrolijk geweest in de klas. Je kunt uit het boek helaas niet opmaken hoe Pieter er uit ziet.

Kun je ook van de andere personen de naam en een beetje gegevens geven over hun?

Tiny van der Loo: Pieter is verliefd geweest op haar, dat was op de middelbare school. Ze is aardig, ze kan zich onschuldig gedragen, kan soms nog wel eens flink venijnig doen.

Joyce Paulussen: Pieter is ook op Joyce verliefd geweest op de middelbare school. Joyce is aardig, behulpzaam, luistert goed naar andere mensen.

Louis Brouwer: Een van de mensen uit Pieter’s met een grote bek. Hij was op de middelbare school meestal een beetje pesterig maar ook melig.

Rob Sluimer: Samen met Louis zijn hun 2 de jongens met de grootste bek. Hij was altijd pesterig tegen Sietse, tot dat Sietse hem in de zeik nam met een uittreksel.

Jan Ubink: Altijd wel vrolijk in de klas, nooit ruzie gehad met andere klasgenoten. Hij ergerde zich niet aan de dood van Sietse, hij deed net als de meeste gewoon als of hij niet bestond.

Sietse Boonstra: Dit is degene die zelfmoord heeft gepleegd van de klas. Hij had genoeg van al die pesterijen en grappen over hem. Hij wachtte op de eerste trein en reed er voor met zijn fiets.

Elly van Meurs: Ze was groot en onvrouwelijk, ze kreeg dus geen aandacht van de jongens in de klas, ze was eigenlijk verliefd op Sietse maar durfde het niet te zeggen tegen de andere. Ze gebruikte Sietse ook om seksuele spelletjes mee te doen. Zij pesten Sietse en lachte het hardst om de flauwe grappen van meneer Schipper, die grappen gingen natuurlijk over Sietse.

Henk Flamman: niet veel over vermeld, had niet z’n rol dat er wat over zijn karakter werd vertelt, hij zat ook niet over de dood van Sietse in.

Joke van der Horst: Ze heeft kanker, meteen na de examens na een paar feestjes, werd het bekend gemaakt dat ze kanker bleek te hebben, na de reünie had Pieter geen contact meer met haar. Het is onbekend of ze aan kanker is overleden na de Klassenreünie.

Ada Collee: Zij is wel aardig, maar ging na de schooltijd, niet met de oud leerlingen om. Ze had namelijk een vriend die al in een hogere klas zat dan zij. Ze zijn nu ook al met elkaar getrouwd.

Marleen Castelein: Aardige vrouw, bezit nu zelf een reclame(advies) bureau. Ze is makkelijk aan het blozen te krijgen. Ze blijft contact houden met Pieter.

Hanspeter Sterenburg: Aardige man, komt soms te kort uit de bocht. Blijft na de reünie toch contact houden met Pieter.

Yvone Prins: Aardige vrouw, soms wat verlegen. Houd na de reünie contact met Pieter, en is net als: Joyce, Rob, Tiny, Marleen en Hanspeter uitgenodigd om een keer naar Pieter’s “Boerderij” te komen, voor een kleine klassenreünie.

Anja: De achternaam van deze vrouw wordt niet vermeld, waarom eigenlijk niet?

De heer Stichter: De Engels leraar van de hele groep, hij vindt zichzelf erg grappig, hij zoekt de zwakste uit iedere klas uit om te treiteren. In de klas van Pieter was Sietse op een gegeven moment de klos. Als hij Sietse treiterde lachten de hele klas altijd mee, nooit werd Sietse er onderuit geholpen. De klas had er wel vrede mee, zo lang Sietse werd getreiterd werd de rest van de klas net lastig gevallen.

Interview met Pieter Vink

1. Wanneer hoorde je dat Sietse was over reden door een trein?
Dat hoorde ik net voordat we examens gingen doen. Dat Sietse was overreden door een trein, bij een onbewaakte spoorweg. De examens begonnen z’n 20 minuten later.

2. Had je een erge shock na de dood van Sietse?
Ja, ik reageerde bijna niet meer, ik reageerde eigenlijk helemaal niet.
Mijn vader stuurde mij naar zijn broer, zodat ik op de boerderij kon werken.
Na een paar weken reageerde ik opeens, ik liet mijn hooivork vallen en rende naar de telefoon. Ik belde mijn vader en ik zei dat ik advocaat wilde worden.

3. Wie stuurde je naar de reünie?
Mijn vrouw Marja had een advertentie gezien, waarin stond dat er een Klassenreünie was. Ze had ‘s nachts altijd mijn nachtmerries kunnen horen. Ze wist dat er wat mis was, dus stuurde ze mij er heen. Het heeft uit eindelijk geholpen en ik heb nu nieuwe vrienden. En ik houd contact met ze dat is zeker.

4. Wat vind je van Elly?
Ik vind haar ten eerste niet “Knap”, ze bemoeit zich overal mee. Ik vind haar een irritante vrouw. Kort gezegd: “Ik zou geen contact meer met haar willen”.

5. Denk je dat meneer Stichter te maken had met de dood van Sietse?
Ja zeker, Sietse was altijd al het middenpunt van Stichter zijn pesterijen en flauwe grappen. Hij had geen medelijden met hem, hij bleef maar door gaan. Na Sietse’s dood deed hij als of hij niet bestaan had, net als de meeste andere leerlingen.

6. Wie zaten er bij jouw in de 6e klas?
De klas bestond uit 15 leerlingen, Tiny, Joyce, Louis, Rob, Jan, Sietse, Elly, Henk, Joke, Ada, Marleen, Hanspeter, Yvone, Anja, en ik zelf.
Helaas viel er een af. Sietse was een slimme jongen, dus hij had echt niet zelfmoord moeten plegen.

7. Was je blij dat je naar de reünie was gegaan? zo ja, waarom was je dan blij?
Ja, ik was zeker blij, ik ben blij dat ik iedereen het licht heb kunnen laten zien. Dat ze het niet meer verbergen of weg drukken dat we hadden moeten stoppen met pesten.

8. Wat voor studie heb je na de zesde klas gevolgd?
Ik ben eerst naar de boerderij gegaan, omdat ik nergens meer op reageerde. Daarna heb ik de studie voor advocaat gevolgd, daar heb ik mijn vrouw ontmoet, genaamd: Marja. Ze is een schat van een vrouw.

9. Hoe ben je daar toe gekomen?
Omdat we een keer een rechtszaak na had gespeeld in de les van meneer Stichter, en Sietse was de schuldige. Na zijn dood reageerde ik nergens meer op. En toen ik weer reageerde, realiseerde ik dat ik Sietse als nog vrij wilden spreken. En de echte schuldigen te “vervolgen”. Hun in laten zien wat voor een rol zij hadden gespeeld. Zij waren de grootste treiteraars.

Bedankt voor uw tijd.

Geen dank.

Een prettige dag nog.

Het zelfde.

Welk stukje heeft bij mij de meeste indruk gemaakt?

“Hij drinkt zijn glas leeg en wenkt de ober. Nog een.
‘Jij ook?’ vraagt hij.
Joyce schudt haar hoofd.
‘hij liep voor ons uit,’ zegt hij. ‘Hij as op weg naar huis.
Daar moet hij zijn fiets opgehaald hebben om naar die onbewaakte overweg te rijden. Misschien heeft hij daar nog zitten wachten tot de eerste trein kwam. Dat spookte steeds maar door m’n hoofd. Ik had hem als laatste gezien. Ik had kunnen voorkomen. Als ik hem toen geroepen had, was het misschien niet gebeurd. Maar ik wilde hem er niet bij hebben, ik wilde alleen zijn met jou. Het was mijn schuld.’Joyce buigt zich over het tafeltje en legt haar hand op de zijne, die het lege glas voortdurend ronddraait.”

Mening van het stukje dat het meeste indruk maakte.
Ik vind dit een mooi stuk, omdat de overgebleven leerlingen elkaar troosten en helpen met het verwerken van de dood van Sietse. Sommige leerlingen denken dus ook dat het alleen hun schuld is dat Sietse dood is en dat ze het hadden kunnen voorkomen. Al die gevoelens maken een grote indruk op mij.

Hoe begint het boek?

Het boek begint met Pieter, hij is bang om zijn oude school in te lopen. Dit komt doordat hij bang is dat al zijn oude klasgenoten boos op hem worden, omdat hij nooit meer iets van zich heeft laten horen.

Mening over beginstuk.
Ik vind het begin van het boek wel raar, want het lijkt net of je midden in het verhaal pas begint met lezen.

Hoe eindigt het boek?

Het boek eindigt met Pieter die na een lange dag op zijn oude school weer na huis gaat. Dit doet hij met een goed gevoel omdat hij eindelijk Stichter en Elly heeft kunnen straffen.
Alles is aan het eind van het boek wel duidelijk, bijvoorbeeld dat Pieter met zijn vrienden van zijn oude school goed contact houdt.
Wat niet duidelijk is, is wat er met Elly en Stichter gaat gebeuren.

Mening over het einde van het boek.
Het is een goed einde, eind goed al goed. En hij heeft nieuwe vrienden!
Zou ik op iemand uit het boek willen lijken?
Ik zou op niemand van het boek willen lijken, omdat ze allemaal beschuldigd worden van moord op Sietse. Ik denk dat ik beter iemand zou willen zijn dan iemand uit zijn klas.

Welke momenten zorgde voor verandering?
De gevoelens van de mensen waar hij mee sprak waren wel afwisselend. Hij dacht ook heel vaak een hele tijd in zichzelf.

De gebeurtenissen die mij aan het denken hebben gezet
De gebeurtenis die mij aan het denken heeft gezet, is dat er vertelt werd dat Sietse dood was gegaan. Ik zat al verder te denken door wie of door wat hij misschien dood gegaan zou kunnen zijn.

Mening
Ik vind dat je iemand niet mag pesten en al helemaal niet zo erg dat hij of zij zelfmoord gaat plegen. Dan ben je toch duidelijk te vergegaan.

Was is het probleem van de hoofdpersoon?
Het probleem van Pieter Vink is dat het wel moeilijk heeft met de dood van zijn oude klasgenoot (Sietse Boonstra) en dat hij dat tegen niemand durft te zeggen, omdat hij bang is dat ze hem dan gaan uitlachen. Of zeggen dat het zijn schuld is dat hij dood is. Dat hij er niets van gezegd had. Terwijl de andere er ook niks van zeiden.

Zou ik het boek ook voor andere mensen aanraden?
Ik raad het zeker aan, aan klasgenoten en aan andere mensen. Het is een spannend boek die je aan het denken zet en tocht duidelijk een eigen mening geeft over: Pesten,plagen, treiteren, flauwe grappen over iemand maken, zelfmoord plegen en of je jezelf schuldig moet voelen.

Bronvermelding

Ik heb alle informatie gewoon uit het boek. Alleen de plaatjes heb ik op www.google.nl.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

OMG dude, ik haalde een 1!!

11 jaar geleden

F.

F.

Superr Thanks !

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Hadden we er maar wat van gezegd! door Jan de Zanger"