Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2507 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 386 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 386 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
144
Geschikt voor
bovenbouw vmbo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Uittreksel “Groener Gras” van Klaas Bond

Marco is een rustige jongen, niet erg populair, maar ligt ook niet slecht in zijn klas. Hij voetbalt heel fanatiek en vooral zijn linker voorzet is erg sterk. Zijn moeder is conrector op zijn school en hij is verliefd op Laura, een meisje bij hem in de klas. Op een dag komt er een nieuwe jongen bij hem in de klas, Ramon Diaz. Hij schept erg op over zijn Spaanse vader, komt uit Barcelona en voetbalt ook graag. Hij komt vanaf het begin erg zeker over en is vanaf de eerste dag razend populair bij de meisjes in de klas. In hun klas zitten drie arrogante jongens die een aantal kinderen pest. Als Marco daar wat van zegt en de pestkop hem bedreigd, springt Ramon in. Hij zegt dat hij Marco met rust moet laten en de hele klas is verbaasd. Niemand heeft ooit tegen Jeroen, de pester, in durven gaan. Ramon heeft lef.

Later komt Marco Ramon tegen bij zijn voetbalclub. Ramon komt voortaan op zijn voetbalclub trainen. Ze spelen hun eerste wedstrijd samen, maar die loopt een beetje uit de hand. Een speler van de tegenpartij haalt Marco onderuit en zonder Marco maken ze geen kans. Ramon is woest en haalt een tegenspeler onderuit. Ramon wordt uit de wedstrijd gezet en zo verliezen ze. Ramon blijkt de jongen die hij onderuit gehaald heeft al langer te kennen. Het is een jongen die Ramon kent van zijn vorige school. Marco en Ramon worden twee dagen na de wedstrijd bloedbroeders. Ramon heeft een mes in zijn zak, waarmee hij de pestkop in de klas heeft laten schrikken. Ramon pakt de stiletto en haalt het mes over Marco’s handpalm, ook trok hij een snee in zijn eigen hand en ze drukten de twee lijnen tegen elkaar. Vanaf dat moment zijn ze bloedbroeders tot in de dood, maar Marco weet op dat moment nog niet wat dat betekent.


Ramon wordt steeds populairder. Hij jat proefwerken van docenten en deelt ze uit in de klas, hij geeft meisjes complimentjes en krijgt verkering met Shanna. Marco krijgt verkering met Laura. Tijdens de volgende wedstrijd krijgt Marco te horen dat Marco van Basten aan de zijlijn staat en op goede spelers uit is. De trainer van Marco vindt dat Marco extra zijn best moet doen en dat doet hij. Hij gaat alleen achter de bal aan en vergeet dat voetbal een teamsport is. Hij neemt een vrije trap die Ramon liever had willen nemen. Hij schiet de bal er perfect in, maar Ramon is kwaad. Hij schreeuwt tegen Marco dat hij zich niet als een echte bloedbroeder gedraagt. Marco wordt bij Marco van Basten geroepen en krijgt van hem te horen dat hij een geweldig talent is, maar dat hij deze wedstrijd teveel op zichzelf heeft gespeeld. Marco is het daar mee eens en hij wordt uitgenodigd om de C1-selectie van Ajax te komen versterken. Hij hoort er blij mee te zijn, maar dat is hij niet. Hij is geschrokken van Ramon.

Marco besluit achter de jongen aan te gaan die vroeger ook bloedbroeder is geweest en Marco onderuit heeft gehaald tijdens de eerste wedstrijd met Ramon. Hij belt het nummer van de voetbalclub van de jongen en krijgt via de club het telefoonnummer van de jongen. Hij heet Kevin en Marco vraagt hem waar hij Ramon van kende. Kevin reageert voorzichtig, maar vertelt uiteindelijk dat Ramon het jaar daarvoor bij hem in de klas heeft gezeten en dat Ramon meningsverschillen vaak met geweld oploste. Hij heeft in dat jaar een leraar van de trap geduwd, omdat hij hem geen voldoende voor een proefwerk wilde geven. Marco vraagt ook of Ramon het mes eerder heeft laten zien. Kevin antwoordt dat Ramon tijdens een ruzie zomaar een stiletto trok en de wang van zijn beste vriend, Daniël, openhaalde. Kevin sluit het gesprek met de woorden dat Ramon Diaz een gevaarlijke gek is. Na dit telefoongesprek is Marco erg in de war. Hij snapt niet wat Ramon voor een jongen is.

Ramon heeft het uitgemaakt met Shanna via een SMS, Shanna blijft ziek thuis en Laura wil Shanna steunen, ze zijn immers vriendinnen. Omdat Ramon en Marco vrienden zijn, besluit Laura het uit te maken met Marco, zodat ze Shanna beter kan helpen. Marco vertelt vervolgens aan Ramon dat hij is uitgenodigd voor de C1 van Ajax en Ramon reageert in eerste instantie een beetje boos, maar als Marco zegt dat hij alle trucs uit de Ajax-school aan Ramon zal leren, is het weer goed. Ze gaan ook samen met Marco’s vader naar een wedstrijd Feijenoord-Ajax. De vader van Marco gaat alleen naar het stadioncafé en als Marco en Ramon ook naar het café gaan ziet Ramon daar Marco’s vader met een andere vrouw. Ze staan wel erg dicht bij elkaar en de vrouw legt haar hoofd in de schouders van Marco’s vader. Marco schrikt ervan en vraagt na de wedstrijd aan zijn vader wie die vrouw was en dan antwoordt zijn vader dat het een vrouw is die hij kent via zijn werk. Hij zegt ook dat hij van zijn vrouw houdt, maar dat de relatie niet goed is.

Marco verandert. Hij draagt niet alleen heel andere kleding nu hij Ramon kent, maar hij verandert ook qua karakter. Hij doet anders tegen zijn ouders en is meer geïnteresseerd in meisjes. Ook wordt hij regelmatig de klas uitgestuurd. Hij gaat met zijn ouders op vakantie en hij mag een vriend meenemen. Hij neemt uiteraard Ramon mee, waar zijn ouders niet erg blij mee zijn. Zijn ouders hebben door dat Ramon geen goede invloed heeft op Marco, maar ze bemoeien zich er verder niet mee. Aan het eind van de vakantie besluit Marco Daniël, Ramons beste vriend op zijn vorige school, op te zoeken. Daniël vertelt dat Ramon en zijn moeder naast hem kwamen wonen toen ze terugkeerden uit Spanje en dat hij en Ramon de laatste jaren van de basisschool in dezelfde klas hebben doorgebracht. Daniël vraagt Marco of hij bevriend is met Ramon en als Marco dan antwoordt dat ze bloedbroeders zijn valt Daniël stil. Marco vraagt Daniël waarom Ramon Daniël zo heeft toegetakeld. Daniël antwoordt dat Ramon zijn beste vriend was, maar dat hij zich nu realiseert dat hij alleen met de buitenkant bevriend was en dat hij nooit heeft geweten wat er werkelijk in Ramon omging. Daniël vertelt ook dat Ramon niet de zoon is van een Spanjaard, maar van een Rotterdammer, maar dat Marco dat zelf niet weet. Marco is weer erg overdonderd na dit gesprek en droomt die nacht eng en raakt in paniek. Hij loopt zijn kamer uit, de overloop op. Daar hoort hij zijn vader over de vrouw die hij van zijn werk kent vertellen tegen zijn moeder. Hij realiseert zich dat niemand te vertrouwen is.

Na de vakantie komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, Emi. Ze is een beeldschoon meisje, maar ze raakt bij Marco geen gevoelige snaar. Hij vindt dat ze eruit ziet als een fotomodel met een uitstraling van een ijspegel. Ramon echter vindt haar wel erg leuk en zegt dat ze haar gaat krijgen, maar Marco is er van overtuigd dat hem dat niet gaat lukken. Ramon zegt dat Marco het niet in zijn hoofd moet halen om Emi van hem af te pakken, maar dat is Marco ook zeker niet van plan. Marco krijgt diezelfde dag een brief van de KNVB. Het is een uitnodiging voor een selectiewedstrijd voor het Nederlands Elftal onder de zestien jaar. Marco is er onwijs blij mee en denkt al aan de toekomst: hij als profvoetballer, wereldberoemd. Hij vindt het geweldig!

Marco gaat naar buiten om wat hard te lopen. Dan hoort hij iemand zijn naam roepen. Het is Emi, Marco en Emi kletsen wat over school. Emi vraagt of Marco het goed vindt als ze een keer naar een wedstrijd komt kijken en dat vindt Marco natuurlijk goed. ’s Avonds heeft hij een schoolfeest en Ramon komt naar Marco toe met XTC. Ramon en Marco nemen het allebei, maar Ramon neemt ook nog rum. Later op de avond wordt Ramon beroerd en Marco besluit Ramon naar huis te brengen. Voordat ze gaan moet Ramon eerst nog een zogenaamd “klusje doen”. Hij gaat naar de auto van de leraar waar Ramon telkens ruzie mee heeft en krast met zijn stiletto in de auto: “KLANDERS IS EEN RAT”.


Ramon blijft Marco dreigen dat hij van Emi af moet blijven, maar een paar dagen later ziet Marco Emi weer en eten ze samen een ijsje. Emi vertelt dat ze erg slecht is in natuurkunde en dat ze haar examen nooit gaat halen. Marco wil haar helpen en steelt het proefwerk. Het volgende weekend gaat hij naar een discotheek waar Ramon ook is, maar waar ook Emi heen komt. Marco krijgt weer drugs van Ramon. In de discotheek is ook zijn coach, hij komt erachter dat Marco drugs heeft gebruikt en Marco wordt uit de A1 gezet en de uitnodiging van het Nederlands Elftal is ook ongeldig. Marco rent op Ramon af en slaat hem op zijn kaak. Emi staat ernaast en schreeuwt, Ramon kijkt geschokt. Thuis hoort hij dat zijn ouders gaan “proefscheiden”. Ze gaan voor een tijdje uit elkaar om te kijken wat ze willen. De volgende dag zet Emi Marco voor schut voor de hele klas. Marco ziet in dat Emi de leugens van Ramon klakkeloos heeft geloofd. Hij denkt aan het proefwerk natuurkunde dat hij nog heeft liggen. Hij komt op een geweldig idee om zowel Ramon als Emi terug te pakken. Hij typt foute antwoorden van het proefwerk uit en schrijft er een briefje bij:
Cadeautje voor straks.
Tegen niemand zeggen!
xxx, Ramon

De volgende dag stopt hij het proefwerk met het briefje in de agenda van Emi. Ze maken het proefwerk en er lijkt niets aan de hand. De volgende dag wordt hij bij de rector geroepen. Daar zitten ook de leraar bij wie het proefwerk is gemaakt, zijn moeder (de conrector), Emi en Ramon, de cijfers zijn bekend en Emi heeft een twee. Ramon heeft Marco door en heeft tegen de rector gezegd dat Marco er iets mee te maken heeft. Als de rector aan Marco vraagt of hij er iets mee te maken heeft, zegt Marco van niet. De rector gelooft Marco en Ramon krijgt op zijn donder, maar dat pikt Ramon niet. Hij trekt zijn mes en steekt de leraar die Ramon de schuld geeft, in zijn buik. Vervolgens steekt hij ook de rector in zijn onderarm. Marco schiet naar voren, legt Ramon op zijn rug en begint Ramon te slaan. Dan stopt hij. Later worden Ramon en de leraar opgehaald met de ambulance.

De volgende dag vindt Marco’s moeder Emi’s antwoorden op Marco’s kamer. Ze is bezorgd en zegt Marco dat hij teveel is veranderd. De vroegere Marco is verdwenen. Marco’s moeder regelt dat Emi haar proefwerk opnieuw mag maken en stelt voor dat Marco een dagje thuisblijft. Ze vertelt ook dat ze hebben besloten te verhuizen, dicht bij het werk van Marco’s vader, zodat die ’s avonds toch gewoon naar huis kan komen. Marco moet dan wel naar en andere middelbare school, maar dat vindt Marco niet erg. Dan gaat de telefoon, zijn voormalige voetbalcoach belt. Die vertelt dat hij met de andere trainers heeft besloten Marco nog een kans te geven en dat hij de selectiewedstrijd voor Oranje gewoon doorgaat. Marco was blij. Het leek alsof er deze dage een nieuw leven was begonnen, zonder drugs en rum-cola’s, zonder Ramon. De bel gaat, Marco loopt naar beneden. Het is Emi en ze komt binnen. Marco vertelt Emi dat de foute antwoorden van hem waren. Emi vindt het vervelend, maar ze snapt Marco, ze begrijpt waarom hij boos was. Ze ruimen samen Marco’s kamer op en kussen. Het leven van Marco kan weer opnieuw beginnen.


Verwerkingsopdracht: bedoeling van de auteur

Het boek gaat over een verlegen en redelijk stille jongen die bevriend raakt met een jongen die zich niet aan de regels houdt en razend populair is. Ik denk dat de schrijver ons hiervoor wil waarschuwen. Ramon is een jongen die aan de buitenkant erg zelfverzekerd overkomt en waar niets mis mee lijkt te zijn. Marco is een jongen die weinig vrienden heeft en zich daardoor gemakkelijk laat meeslepen door een zelfverzekerde jongen als Ramon. De schrijver laat duidelijk merken wat voor gevolgen dit kan hebben. Marco laat zich volledig meesleuren en Ramon weet Marco steeds zo te beïnvloeden, dat Marco niets doorheeft.
De belangrijkste waarschuwing is, denk ik dat je moet uitkijken met mensen die je tot handelingen proberen over te halen.

Ramon is aan de andere kant een jongen die veel heeft meegemaakt. Je komt er in het boek niet helemaal achter wat. Toch denk ik dat de schrijver ook duidelijk wil maken, dat er achter de agressieve handelingen van Ramon een bedoeling zit. Natuurlijk is het niet goed wat Ramon doet, maar je zou je kunnen afvragen waarom hij dat doet. In Ramon’s geval is dat waarschijnlijk óf omdat hij niet weet hoe hij anders aandacht kan krijgen, óf omdat hij het vroeger werkelijk zwaar heeft gehad en daarom niet weet hoe je vrienden maakt. Mensen doen zulke dingen niet voor niets, ik denk dat de schrijver ook duidelijk wil maken dat wanneer je iemand tegen komt die vreemde dingen doet, je eerst af moet vragen waarom hij die dingen doet en dat je die persoon daar misschien wel mee kan helpen.

Ook later de schrijver weten wat het met mensen in je nabije omgeving kan doen, als je in negatieve zin verandert. De moeder van Marco is bijvoorbeeld erg bezorgd om het feit dat hij bij verschillende vakken de klas uit wordt gestuurd. Ouders gaan zich zorgen maken. De schrijver wil waarschijnlijk duidelijk maken dat je moet uitkijken dat je niet voor één persoon alles overhebt, waardoor je andere, misschien wel kostbaardere personen, gaat vergeten. Die personen gaan zich zorgen maken en gaan zich schuldig voelen, omdat zij het gevoel hebben dat ze je beter hadden moeten beschermen. De schrijver wil waarschijnlijk laten merken dat je die personen niet moet vergeten en juist met hen rekening moet houden.

De algemene bedoeling van de schrijver is denk ik de lezer adviseren zichzelf te blijven Dat je je niet moet laten meesleuren door iemand die aan de buitenkant geweldig lijkt te zijn en dat je vooral moet blijven wie je bent. Als je jezelf verandert, gaat dat vaak ten koste van je eigen sterke karakter en vaak ook van anderen. Je hebt het zelf misschien niet altijd door, maar uiteindelijk wordt je er minder sterk van, omdat je niet achter je handelingen staat. Degene die jou tot handelingen dwingt, is zelf uiteindelijk de persoon die het moeilijk heeft en die fout bezig is, ga jij daarin mee, dan zal die persoon zich sterker gaan voelen, terwijl jij zwakker wordt. Blijf dus altijd jezelf!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

goed verslag je krijgt 5sterren.

10 jaar geleden

K.

K.

waar gingen ze nouw egt op vakantie

10 jaar geleden

K.

K.

in Florida

8 jaar geleden

L.

L.

ik vind het wel een beetje een te lange samenvatting!! Maar voor de rest vind ik het een heel goed verslag!!!

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"