Gijzeling door Rom Molemaker

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Gijzeling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1146 woorden
  • 16 maart 2011
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
22 keer beoordeeld

Boekcover Gijzeling
Shadow
Gijzeling door Rom Molemaker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boek verslag : Gijzeling


Voorwoord
Titel : Gijzeling
Schrijver : Ron Molemaker

Ik heb dit boek gekozen omdat de titel me erg aanspreekt en de voorkant van het boek me aandacht trok.


De Schrijver - Rom Molemaker
Rom Molemaker is op 31 oktober 1945 geboren in Harderwijk. Hij is tegenwoordig getrouwd en heeft twee zonen, hij woont in Utrecht.

Hij was leraar tot 1996 en is daarna is hij schrijver geworden. Hij was altijd al bezig met het schrijven van liedjes en musicals. Maar sinds 1998 is hij fulltime schrijver.

Het toneel van zijn boeken zijn vaak plaatsen die hij goed kent of is geweest.


- Het goud van Rompel (2001)
- De eerste steen (2002)
- De held van Madurodam (2002)
- Glad ijs (2002)
- Deze straat is van ons (2003)
- Een hele week feest (2003)
- Gijzeling (2003)
- Sterre van de zee (2004)
- De ruiters van Glaas (2004)
- De toppen van Ravijn (2005)
- De gang met gele deuren (2005)


Over het Boek

Betekenis Titel :

Het boek heet gijzeling, omdat het boek over een gijzeling gaat en het uitvoeren van een gijzeling.

Tijd:
in de zomer, omdat er gesproken wordt over nog een meisje (Brigit) en die is op dat zelfde moment op Terschelling en het is daar mooi weer en ze gaan er naar het strand om te zwemmen en dat doe je niet in de winter of herfst.

Het speelt zich verder af tussen de jaren 2000 en 2003.


Het probleem :
Een groep gijzelaars wilt door een gijzeling ervoor zorgen dat het beter gaat op een eiland, maar dat laat het dictatuur van het eiland niet toe.


Personages: hoofdpersoon + Belangrijkste bijpersonen


Hoofdpersoon
Jeroen. Blijft onder alle omstandigheden heel realistische.

Hij is best wel teruggetrokken. Doet graag dingen voor zichzelf. Houd niet van ruzies.


Bijpersonen

Edit. De zus van Jeroen. Zij strijdt voor het goede. Zij weet dat het eiland een dictatuur is. En zij komt er ook als eerste achter dat de fabriek van haar vader eigenlijk helemaal niet zo’n goede fabriek is als hij zegt, want de moeder van de chauffeur van hun auto die werkt in deze fabriek en is er slecht aan toe. Ze is ook spontaan.

Arnesto. Hij is rond de vijftig jaar oud. Zijn haar was dofgrijs en had donkere ogen. Hij heeft veel zelfvertrouwen en maakt zich niet snel druk om anderen. Hij is de aanvoerder van de hele groep terroristen.


Samenvatting

Jeroen (16) gaat met zijn gezin naar Canthaar, een eiland in Amerika. Benno, de vader van Jeroen, is daar president directeur van het bedrijf CPI. In Canthaar is een erg streng regime. President Sonoscu en een rijke man Lanzaru beslissen samen met de fabrieken alles. Er is veel armoede in de sloppenwijken, kinderen gaan bijna niet naar school en aan ziektes wordt niets gedaan. Er zijn arrestatieteams en commandogroepjes die huizen binnenvallen of mensen arresteren als ze kritiek hebben op het regime. Omdat het zo slecht gaat en er veel onderdrukking is besluiten Santin, Valeo, Christian, Palos, Arnesto en Tachis om het hotel te overvallen waar Lanzaru verblijft en hem dood te schieten. Ook willen ze de vader van Santin bevrijden. Hij zit in de gevangenis, omdat hij tegen het regime was. Ze willen wraak nemen, omdat soldaten Zamina, de vriendin van Valeo, hebbenen doodgeschoten, omdat ze ook tegen het regime was. Tot slot willen ze dat er betere werkomstandigheden komen in de fabrieken.


Jeroen, zijn vader Benno, moeder Lise en zus Edith (20) verblijven in hetzelfde hotel als Lanzaru. Benno is voor zaken weg en Edith en Lise zijn winkelen. Jeroen is met enkele gasten bij het zwembad van het hotel. Plotseling komt er een busje het terrein oprijden en er stappen 6 gewapende mannen uit. Alle mensen worden naar binnen gestuurd. Lanzaru kan nog net ontsnappen, maar een bodyguard van hem wordt door een kogel geraakt. Omdat Lanzaru is ontsnapt houden de mannen iedereen gegijzeld in het hotel. Serveerster Maria hoort ook bij de overvallers. Ze willen een bus met een miljoen euro op het plein hebben. De president zorgt ervoor, omdat er anders misschien nog meer slachtoffers zullen vallen. De president heeft de bus verlicht omdat het donker is. Maar de bus is een afleiding, want de overvallers ontsnappen via de achteruitgang. Ze slaan 2 soldaten neer en pakken hun jeep. Canto, die de chauffeur is van Jeroens vader en andere belangrijke mensen, helpt de overvallers, omdat zijn moeder ziek is door het werk in de fabriek en hij ook een hekel heeft aan het regime. De overvallers nemen alleen Jeroen mee en stappen in de mercedes van Canto en in de jeep.

De overvallers hebben soldatenpakken aangetrokken en worden zo niet opgemerkt. Santin en Tachis gaan de gevangenen bevrijden. Ze zeggen dat ze voor een gevangenentransport komen. Ze nemen de gevangenen Gazarli, de vader van Santin en Ronsas, een vriend van hen, mee. Santin en Tachis hebben met de andere overvallers afgesproken om bij het water samen te komen. Ze gaan met een roeiboot de zee op naar een grote vissersboot. Jeroen krijgt op de boot een schijfje voor zijn vader. Daar staat informatie van zijn vaders fabriek CPI op. De overvallers laten Jeroen gaan, want het ging hen niet om hem of het geld, maar om een verbetering in hun land. Ze varen naar een plek waar niemand ze kan vinden.

In het hotel geeft Jeroen het schijfje aan zijn vader. Benno bekijkt het en is geschrokken. Hij wist helemaal niet dat het zo slecht was in zijn fabriek en daarom wil hij gaan uitzoeken wat er allemaal in de fabrieken en op het eiland afspeelt.


Opbouw
De gebeurtenissen volgen elkaar goed op, omdat de verhaallijn heel duidelijk is. De gebeurtenissen zijn in het hele verhaal niet voorspelbaar echter bij het slot verwacht je wel een goed einde.

Daar zitten geen Flashbacks in dit verhaal.

Het belangrijkste moment is dat jeroen het schrijfje ontvangen krijgt van de gijzelaars en die brengt naar de fabriekbaas.


Mening
Het boek is verrassend, want ik had nooit gedacht de overvallers Jeroen zomaar lieten gaan. Ook vond ik het verrassend toen Canto opeens bij de overvallers hoorde, want eerst was hij die nette chauffeur die mensen vervoerde.

Het boek is echt, want alles wat gebeurt kan in het echt ook gebeuren of voorkomen.

Het boek is nieuwsgierig makend, want als je op een spannend stuk bent aangekomen dan verlengt de schrijver het of springt over naar een ander stuk tekst en dat maakt je nieuwsgierig, want je wilt weten hoe het verder gaat.

Ik vind het boek spannend, omdat er spannende stukken in zitten, zoals het moment waarop de overvallers het hotel overvallen en wanneer ze Jeroen meenemen.


Het boek kan ook echt gebeurt zijn, want in het echt kan het ook voorkomen dat een hotel wordt overvallen en dat een land erg streng is.

Ik vond eigenlijk niet echt minpunten in dit boek, misschien alleen dat het boek wat langer mocht zijn. Ik zou dit boek aanraden want het is een spannend makkelijk te lezen boek. Het boek kan je ook best verassen.

REACTIES

L.

L.

ik vind het zeer teleur stellend dat hoe u dit heeft gepubliceerd heeft het doet me dan ook diep van uit mn hart zeer dat Klaas Vaak niet is genoemd

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gijzeling door Rom Molemaker"