Gijzeling door Rom Molemaker

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1197 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 203 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 203 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
148
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Gijzeling
Shadow
Gijzeling door Rom Molemaker
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Jeroen gaat samen met zijn familie op vakantie in Canthaar. Op dat eiland heerst een dictatuur en de bevolking is erg arm. Als iemand een ander idee heeft over het regime wordt hij in gevangenschap zet.
Santin’s vader is dat over komen en daarom doet hij mee aan een geplande gijzeling in een hotel waar Lanzaru, een belangrijke man van de regering, verblijft. Samen Valeo, Christian, Palos, Arnesto en Tachis gaat hij richting het hotel. Ieder hebben ze zo hun reden om aan deze gijzeling mee te doen. Maar ze doen het allemaal om er voor te zorgen dat de omstandigheden in de fabriek CPI verbeteren. Benno de vader van Jeroen is een van de bazen van CPI.
Jeroen verblijft in het zelfde hotel als Lanzaru. Als Jeroens moeder, Lise, en Edith naar de winkel gingen en Benno naar zijn werk is en Jeroen dus alleen in het hotel is slaan Arnesto en de rest toe. Ze stormen naar binnen Lanzaru ontsnapt maar een van zijn bewakers wordt beschoten. Zijn familie die ook in het hotel verbleef blijft achter. De rest van de overgebleven gasten worden in het restaurant deel van het hotel bij elkaar gezet. Jeroen vraagt aan Maria waarom ze dit doen want heeft door dat ze ook meedoet. Ze legt hem uit dat ze dit doen om de omstandigheden te veranderen voor de rest van de bevolking van Canthaar.

Jeroen krijgt dan contact met een van de Italiaanse meisjes die ook in het hotel verblijven. Ze worden verliefd op elkaar. Maar dan besluiten de gijzelaars dat ze hun gijzelingen vrij laten alleen Jeroen niet. Omdat hij de zoon is van de baas van CPI.
Ondertussen zijn Lise, Benno en vooral Edith zijn erg ongerust om Jeroen. Edith zoekt troost bij Canto, hun chauffeur, die ze tegenkwam toen ze een stukje ging wandelen.
Santin ging samen met Tachis gekleed in soldatenkleding die Maria voor hen geregeld had richting de gevangenis. Toen ze daar aan kwamen zeiden ze dat van het gevangen transport waren en ze Garzali, de vader van Santin, mee wilden nemen. En het lukte, dus dat deel van de operatie was gelukt.
Jeroen werd mee genomen in een rubberbootje over een rivier die leiden naar de zee. Hier ontmoeten Santin en Tachis de groep die Jeroen meenamen. Toen ze compleet waren hadden ze Jeroen niet meer nodig, hij moest alleen maar een Cd-rom aan zijn vader geven en een brief van Canto aan zijn zus.
Hij wordt op een bootje gezet vlak bij de kust, hij moet dus zelf terug varen. Toevallig loopt Edith over het strand en ziet het bootje dobberen, eerst letten ze er niet echt op maar na dat ze het door liet dringen kreeg ze door dat het Jeroen was.
Op de Cd-rom staat dat de omstandigheden in de fabrieken van CPI zeer slecht. Benno schrik erg van de inhoud van het schijfje en belooft dat hij een groot onderzoek naar de omstandigheden van de fabriek.
Toen ze na deze ramp vakantie naar huis toen gingen gaven Jeroen en Edith toe dat ze verliefd waren. Edith op Canto en Jeroen op Francesca, het Italiaanse meisje.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Jeroen. Hij is 16 jaar en is op vakantie in Canthaar, een mooi eiland. Hij is eerlijk en betrouwbaar. Hij houdt van Nederlandse Popmuziek. En hij vindt het Italiaanse meisje erg knap. En wordt later verliefd op haar.
Bijpersonen
- Edith: De zus van Jeroen. Zij is 20 jaar. Zij heeft een eigen mening en dat laat ze horen ook. Ze is erg medelevend. Zij voelt iets voor Canto.
- Mama Lise: De moeder van Jeroen. Zij is een aardige vrouw die het niet gauw laat vallen en denkt laat maar het gaat toch niet lukken.
- Vader Benno: De vader van Jeroen. Hij is de president-directeur van CPI. Hij is nogal eigenwijs want hij blijft zijn eigen mening doordrijven, dit ook net de reden dat hij en Edith zo vaak ruzie hebben.
- Francesca: Het Italiaanse meisje dat ook in het hotel verblijft. Jeroen wordt verliefd op haar.
- Lanzaru: Hij is een van de rijkste en machtigste mannen op het eiland. Hij is nogal arrogant omdat hij alleen om zichzelf geeft. Niet om de arme mensen en ook weinig om zijn eigen familie.
- President Sonoscu: Hij is rijk en maakt zich geen zorgen om zijn land. Sonoscu is ook erg zwak want hij kan niet tegen kritiek, want hij stopt die mensen in de gevangenis.
- Santin: Hij is een van de gijzelaars, dit deed hij omdat hij zijn vader Gazarli uit de gevangenis wilde redden. En hij is verliefd op Maria.
- Valeo: Hij is ook een van de gijzelaars. Zijn reden is omdat zijn vriendin Zamina werd doodgeschoten omdat ze tegen het regime was.
- Canto: Hij is de chauffeur van Benno en de rest van de familie. Zijn moeder woont in een krottenwijk en is ziek omdat ze werk bij CPI.
- Maria: Zij is een serveerster in het hotel waar de gijzeling plaats vind. Ze werk ook met de gijzelaars omdat ze onder andere voor de soldatenpakken zorgt.
- Anesto: De leider van de gijzeling.
- Tachis, Palos en Christan: Hun zijn de rest van de gijzelaars.
Titel verklaring
De titel is: ‘Gijzeling’. Ik denk dat dit de titel is omdat Jeroen wordt gegijzeld.
Ik vind de omslag eigenlijk wel een verklaring waard. Want als je hem ziet dan denk je daar wil ik ook heen, maar als je goed kijk dan zie je in de rechter boven hoek een geweer. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het gezegde “Schijn bedriegt”. Want op het eerste gezicht lijkt Canthaar een mooi eiland.
Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De plaats is een eiland genaamd Canthaar. En het verhaal speelt zich af in onder andere het hotel en de dichtbij liggende stad.
Spanning
Als de gijzelaars richting het hotel rijden daarna wordt het een beetje een langdradig.
Thema
Het thema is dat schijn kan bedriegen.
Onderwerp
De onderwerpen zijn gijzelen en dictatuur.
Mijn mening
Ik vond het in het begin wel spannend boek maar als het maar door gaat over dat hij in het restaurant zit en zijn ouders en Edith bang zijn wordt het een beetje langdradig.
Wat wel leuk is dat je telkens word voorgesteld aan de personen in het boek dat je elk hoofdstuk vanuit Jeroen, Edith’s of Santin ogen ziet. Maar als er net is leuks is gebeurt bij de een ga je opeens naar bijvoorbeeld Edith.
Rom Molemaker
Rom Molemaker is op 31 oktober 1945 geboren in Harderwijk. Hij is tegenwoordig getrouwd en heeft twee zonen, hij woont in Utrecht.
Hij was leraar tot 1996 en is daarna is hij schrijver geworden. Hij was altijd al bezig met het schrijven van liedjes en musicals. Maar sinds 1998 is hij fulltime schrijver.
Het toneel van zijn boeken zijn vaak plaatsen die hij goed kent of is geweest.
- Het goud van Rompel (2001)
- De eerste steen (2002)
- De held van Madurodam (2002)
- Glad ijs (2002)
- Deze straat is van ons (2003)
- Een hele week feest (2003)
- Gijzeling (2003)
- Sterre van de zee (2004)
- De ruiters van Glaas (2004)
- De toppen van Ravijn (2005)
- De gang met gele deuren (2005)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Weet iemand messchien wat de bedoeling v.d Schrijver is?

11 jaar geleden

J.

J.

De derde regel van onder klopt niet!

11 jaar geleden

J.

J.

ja dat je weet hoe het er aan toe gaat tijdens een gijzeling

10 jaar geleden

H.

H.

Jasper, ik denk dat je te laat bent met je reactie ;)

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Gijzeling door Rom Molemaker"