Gedwongen verzet door Gijs Wanders

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 3584 woorden
  • 16 juni 2001
  • 748 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
748 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
123
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1996 Genomineerd)

Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
Gedwongen verzet door Gijs Wanders
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Zakelijke gegevens

Titel
De titel van het boek is Gedwongen verzet.

Auteur
De auteur van Gedwongen verzet is Gijs Wanders.

Uitgever
De uitgever van dit verhaal is Lemniscaat. De boeken van Lemniscaat zijn boeken van bekende schrijvers met vaak mooie,boeiende boeken. Enkele schrijvers die bij Lemniscaat zij Thea Beckman, Anke de Vries, Lieneke Dijkzeul, Gijs Wanders, Hanna Kraan, Jan Terlouw, Cynthia Voigt, Michael Ende en Evert Hartman, maar ook prachtige boeken van (nu nog) minder bekende schrijvers als Anke Kranendonk, Per Nilsson, Ulf Stark, Monica Furlong, Susanne Fishes-Staples en vele anderen. Boeken die spannend zijn vanaf de eerste pagina. Maar ook boeken die meer bieden dan spanning alleen. Hou je van magische boeken zoals 'Het lied van de raaf' van Per Nilsson? Of hou je van meer van de realistische boeken van Gijs Wanders? Ga je liever op reis in de tijd met een historische roman van bijvoorbeeld Thea Beckman? Of geef je de voorkeur aan een tragikomisch boek van Ulf Stark? Het is uitgegeven is 1995

Korte uitleg waarom het boek gekozen is

Ik heb het boek gekozen omdat de titel me erg aansprak. Want als je de titel ziet “Gedwongen verzet” dan ben je toch wel nieuwsgierig wat het nou in houd want vaak is het zo dat iemand vrijwillig het verzet in gaat en niet gedwongen, ook sprak de voorkant me aan want je ziet dat twee mensen iemand door het hoge gras ergens heen slepen, ook hier vraag je je zelf af van wat doen ze hier?

Samenvatting

Thomas is een jongen van 14 jaar .Thomas woont op een grote koffie plantage. Thomas vader is de baas van de koffie plantage en heeft op zijn plantage veel Indianen werken. De Indianen die op de plantage werken worden heel slecht behandeld. Er wordt soms gerommeld met de weegschaal en ook wordt er een kind gedood door vergif wat de schuld was van Navarro, maar hij voelt zich helemaal niet schuldig , integendeel hij slaat ze. Thomas ziet dit gebeuren hij gaat naar zijn vader en verteld wat hij gezien heeft maar zijn vader doet niks. Op een dag gaat Navarro naar Felicia toe om haar te verkrachten Felicia werkt tegen en Navarro dreigt met een pistool, op dat moment komt Thomas binnen hij ziet wat er gebeurd en pakt het pistool af en schiet Navarro neer. Thomas beseft wat hij gedaan heeft hij moet vluchten. Hij gaat met Carmen mee naar haar dorp, hij leert daar ander Indianen kennen en komt erachter dat de Indianen aardig zijn en dat ze helemaal geen kwaad willen. Op een zekere dag komt er een blanke man in het dorp waar Thomas nu verblijft, deze man komt melden dat er betaald moet worden voor de grond waar de Indianen op leven. Maar dit willen ze niet, ze komen in opstand, maar dit word nog erger omdat blijkt dat ome Leo onderweg is vermoord door soldaten. De Indianen gaan naar de hoofdstad en bezetten gebouwen. Later als Thomas buiten is hoort hij “Weg met de dictatuur”

Bespreking van de volgende aspecten

SPANNING
In het verhaal komen er een paar duidelijke spanningen voor (Dit later) Het verhaal maakt ook gebruik van vertragen. Want in het verhaal ligt de kans op een revolutie heel erg hoog maar pas op het eind gebeurd dit ook werkelijk
Ook worden er open plekken in het verhaal gelaten ook dit is voor de spanning. Ik citeer letterlijk uit het boek: “Oude mannen bekijken Thomas achterdochtig. Kinderen lopen mee tot aan het huis van de ouders van Carmen. Thomas kent hen van een foto, een gelige afdruk van twee mensen in een stijve houding. Hij kijkt opzij naar Carmen. Ze ziet zijn onzekerheid. ‘Je bent veilig,’ zegt ze zacht. Aan het eind van de middag bereikt Thomas de top van de heuvels. Beneden hem ligt het dorp waar hij zich al enige tijd schuil houdt. Hij leunt tegen een rots en met de ogen gesloten rust hij uit. Hij luistert naar de stilte.

De vragen kan je zo bij dit fragment halen
BV:Waarom is Thomas onzeker? Waarom houd hij zich schuil en voor wie? Waarom gaat hij naar de top van de heuvels?

Hier is er nog een : Hij gaat op zijn tenen staan maar hij ziet niemand. Navarro moet ergens bij de barakken zijn. Daar kwam ook de vrouw met haar kind vandaan. Hij loopt een eindje door en ziet de opzichter staan, met zijn rug naar hem toe, oog in oog met een Indiaanse arbeider. Navarro maakt drukke gebaren. Thomas verlaat de weg. Het hoge gras biedt hem bescherming. Hij wil niet dat Navarro hem ziet.

Ook hier zijn er open plekken zoals: Waarom moet Thomas op zijn tenen gaan staan? Wie is de vrouw met haar kind? Waarom maakt Navarro drukke gebaren? Waarom mag Navarro hem niet zien?

PERSONAGES

De volgende personages komen voor in het verhaal.

THOMAS Thomas is de hoofdpersoon in het verhaal, Thomas heeft zwart haar en is licht getint, maar is geen Indiaan, hij is rond de 15. Hij is ook wel de hoofdpersoon . Hij is ook de zoon van de baas van de koffieplantage. De karaktereigenschappen van hem zijn: Betrouwbaar:want Thomas komt veel over het verzet van de Indianen te weten maar dit verteld hij niet door aan zijn vader die toch alles wil weten. Doorzettingsvermogen:Want hij neemt het heel vaak voor de Indianen op en hij haakt niet zomaar af als het even tegen zit. Probeert problemen op te lossen:want in het verhaal helpt Thomas de Indianen en als er ergens een probleem is (zoals de dood door het vergif)dan gaat Thomas naar zijn vader toe en verteld hem dit,ook probeert hij vader ervan te overtuigen dat de Indianen aardig zijn en geen geweld willen gebruiken. Behulpzaam:zie hier boven genoemde dingen.

NAVARRO
Hij komt alleen in het begin van het verhaal voor want in het midden van het verhaal wordt hij vermoord door Thomas Hij is ook wel de tegenstander in het verhaal. Hij is in tegenstelling tot Thomas helemaal niet meelevend. Hij is een volwassen man, is blank en heeft een beetje donkerblond haar. Hij vindt dat een indiaan niets waard is. Dat kun lezen omdat hij ze slaat, en verkracht en het maakt hem niets uit als er een indiaans jongetje word vergiftigd. Hij is de hoofd opzichter van z`n vader. En ook is hij erg bazig, want het lijkt net alsof hij de baas van de finca is, maar dat is hij helemaal niet want dat is de vader van Thomas. Ook is Navarro heel onvriendelijk want hij kat iedereen af terwijl hij de mensen helemaal niet goed kent. Hij is ook heel gemeen want hij knoeit met de weegschaal zodat de Indianen steeds minder gaan verdienen. Ook denkt hij heel erg aan zichzelf:want hij vindt het niet erg als er iemand dood gaat door zijn schuld het is toch hun probleem zegt hij dan
RELATIE: Navarro is heel erg tegen Thomas en maakt daarom vaak ruzie met hem ook is hij heel erg tegen de Indianen, maar tegen de vader van Thomas is hij weer heel erg aardig.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

VADER VAN THOMAS
Thomas zijn vader is de baas van de koffie plantage. Hij luistert niet naar zijn zoon hij laat heel zijn lot over aan Navarro. Dat kan je ook wel noemen als meegaand
De vader van Thomas gelooft alles wat Navarro doet of zegt, ook is hij vaak ongeïnteresseerd Hij laat zich gewoon lopen, hij laat alles van een ander afhangen hij doet net of hij zelf geen mening heeft. Als Thomas van huis is weggevlucht maakt hij zich zorgen om zijn zoon maar voor dat Thomas weg was keek hij amper naar hem om. De vader van Thomas staat meer achter Navarro dan achter Thomas. Relatie:Thomas zijn vader staat in niet zo’n goede relatie met zijn zoon, Ze hebben soms zelfs ruzie dit komt omdat zijn vader vaak niet naar Thomas wil luisteren daar heeft hij het te druk voor.

Oom Leon: Is een oude man rond de 55, is de oom van het dienstmeisje Carmen. Hij heeft zwart haar en een donker uiterlijk. Hij is ook wel de helper in het verhaal. Hij is een Indiaan en gelijk het opperhoofd van de Indianen hij raakt goed bevriend met Thomas omdat Thomas naar hem toe word gebracht als ze gaan vluchten. Het enige wat hij echt wil is vrede want als de opstand uitbreekt wil hij absoluut geen wapens gebruiken hij is dus erg zelfverzekerd. Hij is ook bezorgd, ten eerste is hij bezorgd om de anderen Indianen maar hij maakt zich ook zorgen over Thomas. Hij probeert ook om problemen op te lossen (als de blanke man op het paard in het dorp komt om geld voor de grond te vragen waar ze hun huizen op hebben staan wil Oom Leon geen geweld maar wil hij eerst praten hij probeert het eerst op een goede manier op te lossen.)Oom Leon staat achter Thomas en niet achter zijn vader en Navarro. Ook hij is erg heldhaftig want hij zou hoe dan ook naar de hoofdstad gaan ook al moet hij het met zijn leven betalen. RELATIE:Ome Leo is een hele neutrale man, maar hij is dan wel tegen het leger want zij vinden dat de Indianen maar voor hun grond moeten gaan betalen. Maar verder helpt hij iedereen.

CARMEN: Is het dienstmeisje van de vader van Thomas. Zij is ook wel de helper in het verhaal
Carmen staat achter de Indianen ze probeert ook om anderen te helpenen is dus heel erg behulpzaam (ze helpt Thomas bij het vluchten ) Ze maakt zich ook zorgen over Thomas omdat ze weet dat het niet erg goed met hem gaat dus is ze meelevend
Carmen staat ook achter Thomas
Ook is Carmen erg betrouwbaar want ze zegt niets tegen Thomas zijn vader wanneer Thomas vlucht
Relatie: Carmen lijkt mij heel erg geliefd bij iedereen want ze heeft haast geen tegenstanders

THEMA: Het Thema van dit boek is onderdrukking van de Indianen dat kan je ook goed in het verhaal lezen. Want ze moeten voor hele lage lonen werken en ook laten ze zich zomaar oplichten waar ze bij staan, maar ze doen er niets aan want ze durven niet iets te doen te bang om te worden gestraft. Ook kan je lezen dat ze bijna nergens mogen komen want het is dan gebied van de blanken.

PLAATS: In het boek weet je niet precies waar het is want het staat er niet vaak vermeld maar het is een warm land want er wordt koffie verbouwd en dat kan alleen in een warm land (Zuid-Amerika).

TIJD Het verhaal speelt zich af in de 20e eeuw, omdat er gewoon auto’s en bussen uit onze tijd rijden. Er zijn ook machine geweren en moderne plantages maar het had ook in een andere tijd kunnen spelen want vroeger werden Indianen al als slaaf gebruikt. Het verhaal speelt zich ook af in een chronologische-volgorde
De periode waarin het verhaal zich afspeelt is 5 a 6 weken. In het begin vertelt de auteur dag voor dag wat er gebeurt. Later zeggen ze nog: ‘Hij logeert al 3 weken in het dorp van de indianen.’ Daarna zeggen ze nog: ‘Na 4 ½ in het kamp van de indianen voel Thomas zich al een echte indiaan’. In de rest van het boek wordt niks meer daarover geschreven, maar ik denk dat het daarna nog 1 week duurt, want oom Leon word nog begraven, ze vertrekken nog richting stad, daar sluiten steeds dorpen zich bij aan en ze over nachten in de dorpen. Ze blijven ook nog een paar dagen het gebouw in bezet houden.

TITEL: De titel Gedwongen verzet slaat terug op de moord op Navarro want hierdoor moet Thomes wel het verzet in want anders wordt hij opgepakt voor de moord op Navarro

VERTELSITUATIE Het is een hij-/zij- verhaal want de auteur schrijft heel veel stukjes waarin Thomas niet eens voorkomt. Dit is een stukje waarin dat voorkomt, Leon is meegenomen voor het stuk land dat hij moet betalen, en een schutter schiet een hert dood:

INFORMATIE SCHRIJVER. Gijs Wanders is op 13 april 1950 geboren in Winschoten in Groningen. Hij is inmiddels getrouwd en woont samen met z’n vrouw Hilda Messchendorp en met zijn dochter Vera in Hilversum. Hij is journalist bij de TV zender NOS en presenteert sinds 1989 het journaal, hiernaast schrijft hij natuurlijk ook boeken. Toen Gijs Wanders van de middelbare school afkwam besloot hij journalist te worden, na zijn vervolgopleiding werd hij inderdaad journalist. Na drie jaar toen hij genoeg geld had verdiend besloot hij met zijn vrouw een wereldreis te maken. Toen hij na circa een jaar terug in Nederland was, ging hij opzoek naar een nieuwe baan. Hij kwam terecht op de redactie ven het nieuwsblad van het Noorden. Maar ook dit was hij na een tijdje zat, en besloot opnieuw om een grote reis te maken maar nu zonder zijn vrouw . Hij deed veel ideeën in deze landen op (Midden-Amerika, Afrika), je ziet dit ook terug in zijn boeken zoals:gedwongen verzet en vogelvrije vrienden en toen hij terug van de reis kwam heeft hij eerst nog enige tijd bij een pers gewerkt. En niet veel later is hij begonnen met boeken schrijven.

Hier staat een plaatje [PLAATJE0] Van de schrijver van het boek Gijs Wanders.

Hier onder zie je een lijst met de boeken die hij heeft geschreven en ook wat de pers vond van zijn verhaal

De pers over Gedwongen verzet: `Auteur Gijs Wanders weet niet alleen op realistische en integere wijze zijn boodschap duidelijk te maken, ook voegt hij, zonder een docerende toon aan te slaan, een breed scala aan beeldende informatie toe over de dagelijkse levensomstandigheden van de bevolking in Midden-Amerika.' (Leeuwarder courant, 1 december 1995)

De pers over Vogelvrije vrienden: `De grote kracht van dit boek is dat Gijs Wanders een verhaal schrijft over dingen die echt gebeurd zijn en nog dagelijks gebeuren. [..] Die actualiteit maakt het zo bijzonder.' (Brabants Dagblad, 20 oktober 1987)

1987 Vogelvrije vrienden

1989 Spoorloos verdwenen
Bekroond door de Nederlandse Kinderjury 1990

1992 Stille getuigen
Bekroond door de Nederlandse Kinderjury1993

1995 Gedwongen verzet
Bekroond door de Nederlandse Kinderjury 1996

GRONDIGE LEESERVARING. 1- Onderwerp Het onderwerp spreekt mij heel erg aan want je ziet dan pas echt hoe de Indianen onderdrukt worden, hier door zie je hele andere kanten van het onderwerp, ik heb wel geweten dat ze onderdrukt werden maar nier zo erg. Ook ben ik anders over het onderwerp gaan denken, want ik dacht dat het eerst wel mee viel met de Indianen. maar dat is helemaal niet zo want ze worden gewoon opgelicht terwijl ze helemaal niks hebben gedaan en nog erger vind ik dat de blanken daar de baas gaan spelen want het is oorspronkelijk van de Indianen en niet van de blanken. Ik had niet verwacht dat het op zo’n manier werd uitgewerkt. Want het lijkt mij dat het niet voorkomt dat een blanke (in die tijd) de Indianen ging helpen, dat Thomas het voor hun op nam dat vond ik er verrassend. Met de mening die het boek wil duidelijk maken(dat de Indianen te veel worden onderdrukt) ben ik het helemaal eens, wat het zijn toch ook een mensen? Volgens mij heeft de kant van de revolutie te weinig aandacht gekregen, want die lees je alleen maar aan het eind van het verhaal en dat terwijl het hele boek er op wacht, het kan ieder moment gebeuren.

2-gebeurtenissen
Ik vind dat het verhaal soms geen boeiende gebeurtenissen bevatten. Het is zelfs gebeurd dat ik gewoon een bladzijde heb over geslagen,maar op een ander moment komen ze gewoon in overvloed. Maar het voordeel is dat ze gewoon wel in een logische volgorde zijn geplaatst. Sommige gebeurtenissen zijn schokkend:Zoals het moment van het kind dat door vergif is dood gegaan, en dit was de schuld is van Navarro maar hij zegt dat het een foutje is en dat terwijl hij toestemming had gegeven om vergif te spuiten maar dat mocht helemaal niet van de regering en dit vind ik nogal schokkend. De gebeurtenissen hebben mij nogal aan het denken gezet want het is toch ook niet normaal om met de weegschaal te gaan knoeien. zodat de slecht betaalde slaven (indianen) nog minder gaan verdienen en het lijkt mij zo dat het op de wereld nu ook wel ergens word gedaan!!!! Zoals gezegd maakt de dood van het kindje de meeste indruk op mij(zie hier boven)

PERSONAGES: Thomas speelt in mijn opzicht best wel een held in het verhaal want hij helpt de Indianen en dat lijkt mij toch wel heldhaftig, want zijn echte moeder is dood gemaakt door de Indianen en ook hangt er een revolutie tegen de blanke in de lucht en daarom zou ik wel op hem willen lijken. Zoals gezegd bewonder ik de eigenschappen die Thomas heeft voor reden zie hier boven. De Indianen die bij de finca werkte gingen voor mij echt leven want zo is het nog echt ook en dat is dus werkelijk. De personages in het verhaal reageren niet voorspelbaar en dat vind ik wel prettig want als het niet zo was dan kon je gewoon gaan raden wat ze zouden gaan zeggen en dat is ook saai. Van Thomas kom je het meeste te weten want hij is de hoofdpersoon van het verhaal en dus kom je ook grotendeels van zijn gedrag te weten. Met de beslissingen die de hoofdpersoon maakt ben ik het vrijwel mee eens, want ik zou ook de Indianen gaan helpen want het is niet normaal.

BOUW
Het verhaal hangt alles goed met elkaar samen vind ik. Het verhaal vind ik best wel spannend vooral als de Indianen gebouwen en panden in het dorp gaan bezetten, of wanneer Thomas Navarro vermoord. Dat zijn best spannende momenten. Ik wil dan wel graag weten hoe het verder afloopt. Het verhaal is ook we boeiend want ik bleef het leuk vinden om steeds weer verder te lezen in het boek maar er zaten soms ook momenten waar het niet meer boeiend was. Ook de bouw van het verhaal past goed bij het onderwerp. In het verhaal zitten er niet veel terugblikken in en dat is ook goed voor de bouw. Aan het einde van het verhaal blijven er nog best wel een paar dingen onduidelijk want je wil best wel weten hoe het afloopt met de revolutie?

TAALGEBRUIK
Het taalgebruik is soms best wel moeilijk te begrijpen want soms staan er woorden in die ik niet begreep voor de eerste keer zoals:Finca, daar had ik in het begin helemaal betekenis voor. De verhoudingen worden in het verhaal goed weergegeven. En ook past de taal wel bij het onderwerp want in het land zelf weten ze vast allemaal want een finca is.

EIGEN MENING

Ik vind het verhaal heel werkelijk:want er zijn momenten waarvan je denkt dat gebeurd toch in het echt ook en dat is zo want er zijn nog steeds landen waarin de oorspronkelijke bewoners worden gebruikt als slaven, maar zij zijn toch ook mensen?!! En ook vind ik erg dat er in het verhaal geknoeid word met de weegschaal. Ook is het verhaal spannend,want er zitten stukken bij die toch heel erg spannend zijn, zoals de stuk waarin Thomas door het bos gaat en net achter twee soldaten terecht komt, die zien hem net niet en dat is toch wel spannend en ook is het stuk waarin Thomas Navarro dood schiet en hem weg sleept naar de rivier samen met Felicia spannend
Raar: want in het boek zie je opeens deel 2 staan, maar ik ben er nog steeds niet achter waar het voor diende

Ik vind het verhaal heel werkelijk:want er zijn momenten waarvan je denkt dat gebeurd toch in het echt ook en dat is zo want er zijn nog steeds landen waarin de oorspronkelijke bewoners worden gebruikt als slaven, maar zij zijn toch ook mensen?!! En ook vind ik erg dat er in het verhaal geknoeid word met de weegschaal. Ook is het verhaal spannend,want er zitten stukken bij die toch heel erg spannend zijn, zoals de stuk waarin Thomas door het bos gaat en net achter twee soldaten terecht komt, die zien hem net niet en dat is toch wel spannend en ook is het stuk waarin Thomas Navarro dood schiet en hem weg sleept naar de rivier samen met Felicia spannend
Raar: want in het boek zie je opeens deel 2 staan, maar ik ben er nog steeds niet achter waar het voor diende

RECENSIE

Deze recensie komt van het internet af en ook is er een van

INTERNET

Ik vond het een redelijk goed boek omdat er goed in werd verteld hoe de indianen worden onderdrukt. Wat ik ook goed vond was de manier waarop het allemaal werd beschreven. Het was een redelijk makkelijk te lezen boek omdat er niet echt moeilijke woorden in stonden. Er was op het eind voor mij een verrassing hoe het eindigde want ik had nooit gedacht dat het nog goed zou komen.

Ik vond wel een leuk boek omdat het wel realistisch was want er zijn ook echte rassen oorlogen. Het eind vond ik alleen niet goed want ik snapte het niet, want het was eigenlijk nog niet
afgelopen. Verder vond ik het een makkelijk beschreven boek ne alles was wel duidelijk behalve
het eind. Spannend was het ook wel want iedereen kon dood gaan in dit boek, ook de
hoofdpersoon.

De volgende komt uit de krant (gevonden op internet), deze staat ook bij de informatie van de schrijver.

`Auteur Gijs Wanders weet niet alleen op realistische en integere wijze zijn boodschap duidelijk te maken, ook voegt hij, zonder een docerende toon aan te slaan, een breed scala aan beeldende informatie toe over de dagelijkse levensomstandigheden van de bevolking in Midden-Amerika.' (Leeuwarder courant, 1 december 1995)

Creatieve opdracht:gedicht

“WERELD”

“We kijken naar buiten en zien een zon met schijn
Maar aan de andere kant van de wereld schreeuwt er iemand van de pijn
Waarom gaat het zo slecht met de wereld ? Waarom brengen we ons zo veel schade aan? Laten we hier maar niet aan denken, we moeten ons niet laten gaan
Waarom zouden we de mensen helpen die het slecht hebben ? Nee we moeten maar aan ons zelf denken
En ons van alles schenken
Maar vooral niet aan de mensen die het slechter hebben denken."

REACTIES

S.

S.

heey,
in het boekverslag staat dat het in zuid-amerika zich afspeelt maar het is in midden-amerika. dit stond op de site van gijs wanders zelf

17 jaar geleden

T.

T.

Hallo benjammin,ik ben tom en ik wil je bedanken voor je werkstuk.Ik heb er veel aan gehad.

21 jaar geleden

D.

D.

Hey goede lesverslag maar wat voor genre boek is dit? en Wil je a.u.b uitleg erbij schrijven? ik hoop dat ik snel wat van je horen en alvast bedankt

21 jaar geleden

I.

I.

hey. dankjewel voor je leesverslag. ik probeer binnenkort mijn leesverslagen er ook op te zetten. dan mail ik ze wel als je ff reply-ed zodat ik je mailadres heb. owja wat voor cijfer had je hiervoor? en heb je ook dit boek: Op niveau plus?
Ivo

21 jaar geleden

I.

I.

Heej Benjamin!
Ik heb heel veel gehad aan je uittreksel kheb een vet goed cijfer gehaald!!!
HEEEEEEL erg bedankt!!!:)
THANX greetz...Iris
ps nie trug mailen dis me vaders comp

19 jaar geleden

E.

E.

hallo ik heb het boek zelf ook gelezen en ik vond het ook heel mooi. ik vind je uitreksel heel goed

18 jaar geleden

M.

M.

aii men ik heb echt veel aan je boekverslag gehad ;) tanz he

17 jaar geleden

A.

A.

goed verslag ik ga nu zelf mijn verslag maken bedankt

12 jaar geleden

P.

P.

Hi Mate,
I'm From UK so can I use it because I Have to learn and read Dutch but I'm Still crap@ it.
Reply.

Bro,

:D

11 jaar geleden

T.

T.

ik heb veel aan het boekverslag gehad! dankjee

11 jaar geleden

L.

L.

heb veel aan je verslag gehad, thanks man!

11 jaar geleden

M.

M.

Je heet pieter man je bent niet engels

9 jaar geleden

G.

G.

Ik vindt het een slechte presentatie en er klopt niks van

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gedwongen verzet door Gijs Wanders"