Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gedwongen verzet door Gijs Wanders

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 993 woorden
  • 5 juni 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
9 keer beoordeeld

Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
Gedwongen verzet door Gijs Wanders
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Gedwongen Verzet Auteur: Gijs Wanders Samenvatting: Het hoofdpersonage is een jongen van 14 jaar: Thomas Morales. zijn vader is Don Morales en zijn hatelijke ( hoe kan het ook anders) stiefmoeder Sylvia Morales. Het speelt zich af in Midden-Amerika en ik denk in onze tijd, de 21ste eeuw dus. Zijn vader is baas van een koffieplantage, een finca, waar veel Indianen werken. De opzichters en zijn vader hebben vooroordelen over de Indianen omdat Thomas zijn grootouders gedood zijn door Indianen. Het verhaal begint eigenlijk met de chantage van de opzichters tegenover de Indianen. Met als leider Navarro. Hij is de hoofdopzichter. Navarro “vermoordt” een kind in het begin van het verhaal: Hij gebruikt pesticiden, die eigenlijk verboden zijn, op de plantage. Met als gevolg dat er een kind sterft. Thomas probeert de wandaden van Navarro aan zijn vader duidelijk te maken maar hij luistert niet. Na een tijd dwingt Navarro dan ook nog eens een vrouw, Felicia Ramirez, uit de kleren te gaan. Thomas ziet dit en probeert haar te verdedigen en schiet daarbij Navarro neer. Thomas moest daarom vluchten. Dan begint het verhaal pas echt! Hij moet zijn toevlucht nemen in de bergen. Hij leert in verschillende dorpen écht de Indianen kennen en komt tot de conclusie dat ze niemand kwaad willen berokkenen en ze echt wel aardig zijn. Na enige tijd komen de Indianen in opstand omdat ze moeten betalen voor de grond waar ze op wonen. Thomas doet mee met de opstand ook al is het eigenlijk een gevecht tegen zijn eigen vader. Een beetje later krijgt Thomas te horen dat zijn oom Leo is vermoord! Daarna gaan de Indianen naar de hoofdstad en proberen die te bezetten. Ze raken helemaal op het einde van het boek zelf tot in de ambassade. Daar roepen ze de legendarische zin: “Weg met de dictatuur!” Beschrijving personages: Thomas: Hij is duidelijk de persoon om wie het allemaal draait in het verhaal. Hij is dus zoals eerder gezegd de zoon van de baas van de koffieplantage. Hij heeft zwart haar en heeft een bruine huid. Je zou zeggen een Indiaan maar hij is er geen! Hij is zéér goed bevriend met Carmen en hij haat zijn stiefmoeder! Ik denk dat Thomas een betrouwbaar iemand is. Omdat hij een geheim kan bewaren en er altijd voor je is. Hij wil je ook altijd helpen en probeert samen met je al je problemen op te lossen. Ik vind hem ook zéér emotioneel: Hij leeft echt mee met de Indianen.
Don Morales: Ik vind hem eigenlijk een echte meeloper! Hij laat alles over aan Navarro ook al is hij eigenlijk de baas op de finca. Zijn vrouw zwaait ook de plak thuis wat er ook op duid dat hij nogal meegaand is. Ik vind het soms erg voor Thomas als hij niet wilt luisteren naar hem en eerder Navarro geloofd dan zijn eigen zoon! Hij heeft alle kenmerken van een slechte vader: nooit thuis, luistert niet naar zijn zoon, ... Carmen: Het dienstmeisje van de vader van Thomas. Ze is in het hele verhaal vriendelijk en behulpzaam. Zij wil iedereen helpen: Thomas helpen vluchten, ze stuurt haar ouders bijna al haar geld op,... Ik denk ook wel dat iedereen haar graag heeft omdat ze juist zo behulpzaam en vriendelijk is. Oom Leon: Hij is een man van 55 jaar en is de oom van Carmen. Hij heeft zwart haar en een donkere huid. Het is een vredelievende man die ook heel zelfzeker is. Hij wordt in het verhaal beschouwd als het opperhoofd van de Indianen. Maar hij is volledig tegen een opstand met geweld. Hij wil alleen een opstand zonder enige vorm van geweld. Ik vind hem eigenlijk een van de kleurrijkste persoon van het verhaal: Hij is zoals een vader voor Thomas en een soort held voor de Indianen. Navarro: Hij komt eigenlijk maar kort voor in het verhaal omdat hij vermoord wordt door Thomas. Hij heeft donkerblond haar en is blank. Hij haat de Indianen en heeft er geen respect voor. Hij is gemeen tegen de Indianen en kan er niets goed over zeggen. Hij slaat, verkracht en vergiftigt alleen maar de Indianen. Ook al zijn het mensen zoals U en ik. Ik vind hem ook zéér egocentrisch en hij denkt alleen maar aan zichzelf Thematiek: Het is thema is hier duidelijk de mishandeling en onderdrukking van slaven. Bv. : Navarro verkracht in het verhaal (bijna) een meisje. Dat is een extreem geval van mishandeling. Ze worden meermaals opgelicht waar ze bijstaan maar ze weten dat ze er niets kunnen tegen doen.
Titelverklaring: De titel “Gedwongen Verzet” duid op het verzet waar Thomas in verzeild raakt. Het wordt gedwongen omdat hij anders opgepakt wordt door de politie voor de moord op Navarro. Ik denk ook wel gedwongen omdat als er niets gebeurd aan de mishandeling en onderdrukking van de Indianen ze nooit evenwaardig zullen behandeld worden. Vertelperspectief: Het verhaal wordt verteld in een HIJ/ZIJ-perspectief. : In sommige stukken komt Thomas zelfs niet aan het woord. Er wordt ook gebruik gemaakt van dialogen. Persoonlijke appreciatie: Ik vind het eigenlijk een zéér realistisch verhaal omdat het eigenlijk zeer hedendaags en actueel is. Het zou er nu zo aan toe kunnen gaan in Zuid-Amerika. Ik lees dit eigenlijk over heel het boek. Ik vind het boek eigenlijk zeer geslaagd: de personages worden prachtig beschreven en hun gevoelens komen ook tot hun recht in dit verhaal. Bijvoorbeeld als Thomas Navarro dood: er wordt dan heel mooi beschreven hoe hij zich dan voelt. Ook als hij het nieuws hoort dat oom Leon dood is. Het verhaal is zeker niet te langdradig en het leest zeer vlot. Dat is toch mijn bescheiden mening. Creatieve uitwerking: Ik heb een nieuwe cover gekozen voor de gelezen boek. Ik heb deze foto gekozen omdat het eigenlijk heel het verhaal symboliseert in 1 foto. De opzichter op een paard neerkijkend op de Indianen. Het beeldt eigenlijk heel mooi uit hoe de blanken denken over de Indianen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gedwongen verzet door Gijs Wanders"