Bibliografische gegevens
Titel: Erik of het klein insectenboek
Auteur: Godfried Bomans
Uitgeverij: Prisma boeken
Jaar van verschijnen: 1972
Jaar van verschijnen 1ste druk:1972
Aantal bladzijden: 193
Titel verklaring:
Het gaat over Erik die in een schilderij met heel veel insecten terecht komt hij maakt daar vrienden en vijanden.
Hoofdpersonen:
- Erik Pinksterblom een 9 jarige jongen hij is erg bescheiden maar niet erg tactvol.
- De insecten; wespen, wurmen, vlinders, mieren enz. Dat zijn de insecten op het schilderij.
Belangrijke bijpersonen:
Grootmoeder Pinksterblom die Erik helpt om in het schilderij te komen
Waar: Het gebeurd eerst in Erik zijn kamer en daarna in het schilderij “Wollewei”.
Wanneer: In de nazomer. Het gebeurd in één nacht. Maar voor Erik duurde meerdere weken.
Samenvatting:
Op een avond ligt Erik in zijn bed. Dan komt hij tot de ontdekking dat de schilderijen, waarop zijn overleden familieleden staan, leven. Hij raakt aan de praat met zijn overleden grootmoeder op een schilderij.
Hij wenst dat hij in zijn favoriete schilderij dat hij Wollewei heeft genoemd terecht komt. En als hij kijkt zit Erik tegen over een wesp en ontmoet hij de familie Vliesvleugel in het schilderij “wollewei”. Hij vindt het er zo gezellig dat hij besluit een mooi lied te zingen. Maar hij maakt de grote fout om de wespen te kwetsen door een lied over bijen te zingen. Gelukkig word het door de vingers gezien.
Wat later vertrekt hij op de rug van een filosofische hommel. Hij logeert in een hotel dat geen naam heeft.
Hij ziet een ingesponnen rups die klaar is om te gaan verpoppen. Hij beschermt hem tegen de andere bewoners in het hotel. Als de vlinder uit de cocon komt wordt hij daar goede vrienden mee. Hij besluit een vrouwtje voor de vlinder te gaan zoeken. Maar ook dat blijkt een grote blunder te zijn. Die wederom door de vingers word gezien.
Als Erik op zoek gaat naar de lijst van het schilderij “Wollewei” ontmoet hij een aantal onvriendelijke insecten. Hij vernielt het web van een spin. Later dood hij ook de spin.
Hij ontmoet ook doodgravers die hem uitnodigen met hen mee te gaan. Hij leert de doodgravers beter kennen. Maar dan komt er een mol die de doodgravers vermoord. Erik weet op het nippertje aan de dood te ontsnappen.
Erik probeert een weg naar boven te vinden en ontmoet een worm die door het zien van Erik totaal in de war raakt. Maar dan komt er heel onverwachts een mier te hulp. Maar door een klein foutje wordt de worm vermoord.
Erik raakt helemaal in de war. Erik merkt dat de insecten hem allemaal kennen door zijn kennis uit het boek “Solms”. Erik vertelt de insecten over wat er in het boek staat en de insecten proberen dat na te doen. Maar de hele insecten wereld raakt daardoor op zijn kop. Erik wil zijn fouten goed maken en hij houd een flinke speech en daarna gaat hij met een heel mierenleger op zoek naar de lijst van het schilderij.
Maar dan komen ze een ander mierengroep tegen en er volgt een hevige strijd. Erik krijgt een flinke lading mierenzuur in zijn gezicht gespoten. Ineens ligt Erik weer in zijn bed. Hij maakt zich klaar om naar school te gaan nog nadenkend over zijn belevenis in het schilderij Wollewei.
Hij gebruikt al zijn kennis die hij heeft opgestoken tijdens zijn reis in het schilderij voor zijn proefwerk over insecten. Maar helaas is de leraar het er niet mee eens en maakt hij een heel slecht proefwerk…
Mening
- Het onderwerp spreekt me wel aan. Het gaat over heel veel insecten en hun leven en ik vind dat leuk om over te lezen.
- Het verhaal zet me niet echt aan het denken. Het zou ook niet echt gebeurd kunnen zijn.
- Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien. Het begin is een normaal stukje en ineens word het een waas van fantasie. Het is een fantasie wereld waar ook realiteit in verborgen zit.
- Het stukje waarin Erik ontdekt dat de schilderijen leven is niet zo heel boeiend. Maar op het stuk waar Erik in het schilderij terecht komt is heel mooi. Alles word prachtig beschreven en vertelt. Van een wesp die zijn angel in een paraplu bak zet en zijn vleugels aan de kapstok hangt tot een worm die in stukjes word gehakt door een domme fout. Alles is beschreven.
- Het is niet erg geloofwaardig maar dat is ook niet de bedoeling van het verhaal. Je komt wel heel veel over de insecten en hun gedrag te weten dat is wel heel interessant.
- Het gedrag en de ideeën zijn heel soms voorspelbaar maar meestal niet. Erik is misschien wel een hele lieve jongen maar echt tactvol is hij niet. Het was ook heel verrassend dat de wesp zijn vleugels aan de kapstok hing en de angel in de paraplu bak zette.
- Als je het boek goed leest kun je genoeg over de personages te weten komen. Zo is Erik bijvoorbeeld niet erg tactvol.
- De gebeurtenissen volgen elkaar best logisch op maar het is eigenlijk niet echt te voorspellen wie of wat Erik steeds tegenkomt. Dat is leuk om te lezen. Je bedenkt zelf wat er zou kunnen gebeuren en dan komt er iets hele onverwachts.
- Het is niet echt spannend opgebouwd maar het is ook geen spannend verhaal. Het gaat vooral over de insecten wereld. Maar met de spin en de mol is best wel spannend maar wel te voorspellen dat Erik het natuurlijk overleefd.
- Het verhaal bevat niet echt tijdssprongen. Soms denkt Erik wel terug aan dingen maar daar gaat de schrijver verder niet echt op door zodat het ook niet ingewikkeld word.
- Het slot is wel heel apart. Erik zit eerst midden in een mieren oorlog en ligt dan ineens weer in zijn bed. Op school past hij de kennis toe die hij heeft opgestoken uit zijn avontuur waardoor hij een heel slecht cijfer haalt voor zijn proefwerk. Dat is wel grappig omdat je eigenlijk verwacht dat hij een heel hoog cijfer zou halen.
- Het verhaal is niet echt makkelijk te lezen omdat ik de oudere versie heb. Dus het is in het “oud Nederlands”geschreven en dat leest best wel moeilijk.
Verwerkingsopdracht.
De A is van de angel die meneer Vliesvleugel in de paraplu bak zet.
De B is van de bij waar Erik een lied over zingt.
De C is van de chrysant waar de familie Vliesvleugel in woont.
De D is van de doodgravers waar Erik bij bleef eten.
De E is van Erik het kleine jongetje in dit grote avontuur.
De F is van de Filosofiese hommel waar Erik op wegvliegt.
De G is van Godfried Bomans de schrijver van het boek.
De H is van het Hotel zonder naam waar Erik logeert.
De I is van de insectenwereld waarin Erik beland.
De J is van de juffrouw van Erik die hem een onvoldoende geeft.
De K is van het klein insectenboek de titel van het verhaal.
De L is van de lijst die Erik gaat zoeken om de insectenwereld te verlaten.
De M is van de mier die Erik ontmoet en die hem helpt bij de lijst te komen.
De N is van het “noenmaal” bij de mieren.
De O is van de oorlog tussen twee mieren kolonies.
De P is van Pinksterblom de achternaam van Erik.
De Q is van quadro het Italiaanse woord voor schilderij dat voorkomt in het motto.
De R is van de regenworm die door Eriks fout word vermoord.
De S is van de spin die Erik vermoord na vast te hebben gezeten in zijn web.
De T is van tijdverschil voor Erik duurde het enkele weken terwijl het 1 dag en 1 nacht was.
De U is van de unieke manier waarop het verhaal is geschreven.
De V is van de vlinder die Erik beschermde toen het nog een cocon was.
De W is van de wespenfamilie Vliesvleugel die Erik ontmoet als hij in de lijst komt.
De X is van niets het komt niet in het boek voor
De Y is van het gymnasium waar Bomans op heeft gezeten.
De Z is van het zuur dat Erik in zijn gezicht krijgt gespoten van een mier.
REACTIES
1 seconde geleden