Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dochters door Yvonne Keuls

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Dochters
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1214 woorden
  • 19 mei 2005
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
13 keer beoordeeld

Boekcover Dochters
Shadow
Dochters door Yvonne Keuls
Shadow
Korte samenvatting In het boek Dochters beschrijft Yvonne Keuls het leven met haar drie dochters. Haar kinderen heten Johanneke, Mariek en Alwien. Yvonne heeft de gebeurtenissen van haar drie kinderen in korte hoofdstukjes geschreven die vroeger gebeurt zijn. Johanneke is de oudste dochter van Yvonne. Ze speelt vaak een beetje de baas over Mariek en Alwien. Ze is vaak buiten te vinden met vriendjes en vriendinnetjes. Mariek is de middelste van de drie. Mariek is een echte zeur. Yvonne ergert haar dan ook vaak aan Mariek. Alwien is de jongste en dat blijkt ook wel. Alwien is eigenlijk een beetje een wijsneusje en ook best wel slim maar een minpunt is dan ook wel dat ze van alles wil weten en altijd doorvraagt over dingen waar Yvonne soms wel eens gek van word. Het boek is eigenlijk een fotoalbum/familiealbum van het gezin. In het boek staan allemaal grappige verhalen in wat er in het gezin gebeurt is. Zo wil Johanneke opeens aan het sparen omdat ze niet zoveel geld heeft. Yvonne stelt voor om wat spulletjes te verkopen. Johanneke stelt voor om haar boeken (die ze te kinderachtig vindt) te verkopen aan oom Rudi, en een oude klok aan opa en een bijna kapot krukje aan oma. Maar dat word Yvonne te gortig en stelt voor als ze haar kamer opruimt krijgt ze van Yvonne een kwartje. Johanneke ruimt haar kamer op haar eigen manier op. Intussen vindt ze in de rommel nog een dubbeltje en drie kwartjes. Yvonne geeft haar het kwartje voor het opruimen. Johanneke komt er achter dat ze 110 cent heeft en Yvonne moet het even omwisselen voor een gulden. Maar dan komt ze er achter dat dat dubbeltje wel raar staat en besluit om even naar de bazaar te gaan en daar even wat voor te kopen. Even later komt ze terug en zegt tegen Yvonne:”In het bazaartje ligt een tol prachtig joh kost een gulden”, en weg is Johanneke en weg is het plan om te sparen. Zo vertelt Yvonne in de verhalen toen ze nog jong waren en hoe ze dat heeft ervaren. En wat ze er innerlijk veel lol aan heeft gehad toen het gebeurde, zoals toen Alwientje het boek Het grote wonder op haar manier aan het lezen is. Dan word er iemand van de straat geplukt om naar Alwien te komen luisteren en goed op te letten. De vierjarige Nancy word van de straat geplukt om goed te komen luisteren, maar Nancy snapt er niks van en zo word Alwien een beetje boos. Daar moet Yvonne inwendig wel om lachen. De belangrijkste personen De belangrijkste personen in het boek zijn Johanneke, Mariek en Alwien en Yvonne Keuls zelf. Johanneke is de oudste en is heel druk en probeert een beetje de baas te spelen over de andere twee wat Yvonne wel eens wat moet dempen. Mariek is de middelste en heeft veel vriendjes en vriendinnetjes. Alwien is de jongste en is een hele grote wijsneus en wil van alles weten waar Yvonne soms wel eens gek van wordt. En Yvonne is de schrijfster en de moeder van haar drie dochters waar ze zo nu en dan wel eens gek van wordt. Maar ze houd wel heel erg van ze.
Thema Het thema van het boek zijn eigenlijk de drie dochters. Ook speelt liefde en aandacht een hele grote rol in het boek. Ook is er vaak het gebeuren wat Yvonne denkt over haar drie meisjes. Perspectief Het boek is meestal in het perspectief van Yvonne Keuls geschreven. Ze wordt zelf genoemd als een ik figuur. Verder gebeurt het nog wel eens dat de meisjes met elkaar praten en dat Yvonne er niks mee heeft te maken. De plaatsbeschrijving Het verhaal speelt zich af in Yvonne`s eigen huis. Zo nu en dan denkt Yvonne eens aan de vakantie als ze met vakantie gaan. Ook de vakantie is beschreven maar dat is eigenlijk niet de definitieve plaats waar het verhaal zich afspeelt. Tijdsbeschrijving Het verhaal speelt zich meestal af toen de meisjes ongeveer 5/7/9 jaar waren en toen Yvonne ook nog jong was. Dat is ongeveer veertig jaar geleden. Je kunt het ook zien dat de gulden er toen ook nog was en dat het kwartje dat Johanneke van haar moeder kreeg waar ze heel blij mee was toen nog heel veel waard was en wat nu bijna niks meer waard is. Ook kun je het zien dat wanneer Alwien met 13.96 gulden naar de bank gaat om het op haar spaarboekje te zetten ze heel trots op al dat geld is. Het begin Je kunt eigenlijk heel moeilijk zeggen wat het begin is omdat het allemaal korte stukjes zijn waar in het verhaal is geschreven. Ook sluiten de hoofdstukjes niet op elkaar aan omdat elk hoofdstukje weer anders is dan het andere en het heeft niks met elkaar te maken. Maar als je zou moeten kiezen welke het eigenlijk is dan is het eigenlijk bij het begin van iedere gebeurtenis.
Het belangrijkste probleem Het boek heeft geen belangrijk probleem omdat ieder hoofdstuk weer anders is en het allemaal korte stukjes zijn. Er zijn dus geen grote problemen. Het enige is dat je dan de kleine problemen moet mee tellen per hoofdstuk. De betekenis van de titel De titel is eigenlijk ook het onderwerp waar alle hoofdstukjes over gaan: Dochters. Het boek gaat over de grappige dingen die de dochters allemaal beleven en meemaken. Wat de titel uiteraard ook betekent. De biografie van Yvonne Keuls Yvonne Keuls word op 17 december 1931 in Batavia geboren als jongste van vier kinderen. Ze had een Nederlandse vader en een Javaanse moeder. Op zevenjarige leeftijd vertrok het gezin voorgoed naar Nederland. Yvonne ging studeren ze wilde graag actrice worden maar haar moeder vond dat maar niks en stuurde haar naar de kweekschool. In 1952/53 gaf ze voor het eerst les in Den Haag en ontmoet ze Rob Keuls en trouwde met hem. In 1955 wordt ze ontslagen omdat ze zwanger is van haar eerste kindje en op 23 december word Claudette(Johanneke geboren). Het is weer 23 december en het tweede kindje word geboren: Marysa(Mariek) is de naam. In 1958 besluit Yvonne door geldgebrek te gaan schrijven van een toneelstuk die ze opstuurt naar een acteur die ze heel erg bewondert namelijk Cruys Voorberg. En het stuk word opgevoerd naar een amateur gezelschap Op 13 januari word de jongste en laatste dochter Gerdientje(Alwien) geboren. Yvonne is een van de eerste Nederlandse schrijfsters die lezingen houd op scholen enz. Daar groeit haar interesse in probleem jongeren en zo komen de boeken Het verrotte leven van Floortje Bloem en de moeder van David S tot stand. Het laatste boek is in gemiddeld 14 talen over heel de wereld verschenen. Al meer dan 40 jaar is Yvonne Keuls een succesvol schrijfster. Van haar roman Mevrouw mijn moeder zijn meer dan 230.000 exemplaren van verkocht. Wat vond ik van het boek? Ik vond het een heel mooi boek. Het is erg losjes geschreven. Daardoor leest het ook heel makkelijk. Ook het onderwerp is heel leuk en de capriolen van haar dochters worden heel mooi geschreven. Ik raad het iedereen aan om te lezen, vooral iemand die niet zo van lezen houd leest het boek zo uit. Ik heb het in ongeveer twee dagen uit gelezen dus je hebt het ook zo uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dochters door Yvonne Keuls"