De zwarte ruiter door Simon Vestdijk

Beoordeling 0
Foto van Robin
Boekcover De zwarte ruiter
Shadow
  • Boekverslag door Robin
  • 4e klas havo | 2039 woorden
  • 11 juni 2016
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1940
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De zwarte ruiter
Shadow
De zwarte ruiter door Simon Vestdijk
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1.      Titel: De zwarte ruiter

Auteur: Simon Vestdijk         

Uitgeverij: Nijgh en van Ditmar

Plaats en jaar van uitgave: 1981 Rotterdam (oorspronkelijk 1940)

2.      Genre:

         Lastig te zeggen. Soort griezelverhaal, maar niet heel eng.

3.      Titel en Titelverklaring:

De titel is: De zwarte ruiter. Deze titel is gekozen, omdat alle gebeurtenissen samenhangen met het verschijnen van de zwarte ruiter. Ook is de ontmoeting met het meisje bij het beeld van de zwarte ruiter. De hoofdpersoon en Raecke hebben daar een gesprek over, gelijke interesse. Het meisje wordt gered (of niet?) door de zwarte ruiter.

4.      Personages:

         Hoofdpersoon (Karakter/Hoofdpersoon):

De hoofdpersoon heeft geen naam. Ook wordt hij niet goed beschreven. Hij kan even oud zijn als het meisje, maar hij kan ook veel ouder zijn misschien van middelbare leeftijd. Dit komt doordat hij denkt dat hij misschien verliefd op haar is. Verder is de man een jager en verblijft daarom in het bos. Hij is erg eenzaam en doet wat hij wil.

Digna Raecke (Type):

Digna Raecke is het meisje die de hoofdpersoon ontmoet. Het meisje is heel eenzaam en mag eigenlijk niet met mensen omgaan. Haar vader heeft haar verboden om met mensen om te gaan. Dit heeft hij gedaan, omdat ze mank loopt (overigens zijn schuld). Hij wil niet dat mensen haar uitschelden met bijvoorbeeld hinkepoot of manke. Digna is erg goed in diabolo spelen. Ze houdt van het rijden met de paardenkar. Ze houdt ook erg van vuur, dat ze een keer gezien heeft op een feest. Sindsdien denkt ze er alleen maar aan. De hoofdpersoon laat haar vuur zien en zo ontstaat een soort band tussen de twee.

Meneer Raecke (Type):

De vader van Digna en heer van Ruiterstein het kasteel. Hij is erg perfectionistisch en wil dus alles helemaal goed doen. Hij ziet er erg slecht uit. Hij heeft een ingevallen en grauw gezicht en is erg mager. De man komt een beetje gek over. Raecke is erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Ruiterstein en komt zo op het verhaal van de zwarte ruiter. Hij heeft hem gezien en is daarna van het pad afgeraakt. Hij wilde heel graag deze ruiter nogmaals zien. Niemand geloofde hem.

5.      Ruimte:

Ruiterstein, bos, vijfsprong, bij standbeeld ruiter, boswachtershuis, tuin van Raecke.

6.      Tijd:

Geen idee in welke tijd het is. In principe kan het nu zijn, maar ook heel lang geleden.

Er verloopt niet erg veel tijd. Ongeveer een maand van april tot mei.

Er is sprake van chronologie. Alleen in een gesprek met mevrouw Raecke over het verleden van de familie is er sprake van een flashback.

7.      Handeling (gebeurtenissen) en Spanning:

Er is een climax: De hoofdpersoon ontmoet Digna. Daarna is hij heel erg met haar bezig en heeft hij geen tijd om te jagen. Hij wil haar ontmoeten, maar ook weer niet, want hij wil geen problemen met Raecke. Hij is constant met het meisje bezig. Is hij verliefd of voelt hij alleen maar medelijden?

Dit wil je ook lezen:

8.      Perspectief:

         Ik-perspectief. Vanuit de hoofdpersoon.

9.      Slot:

Open einde! Het verhaal is komt niet echt op gang. Het hobbelt een beetje voort en is eigenlijk niet heel spannend. Totdat de hoofdpersoon voor de tweede keer vuur maakt voor Digna. Er blijkt petroleum te liggen en het vuur gaat aan de loop. Digna kan niet gered worden. De hoofdpersoon heeft hier heel lang last van (dit wordt in één of twee bladzijden gezegd). Hij is vooral bezig met de zwarte ruiter. Was hij er wel of niet? Dit is ook de vraag die ik stelde. Leeft Digna misschien nog? Hoe gaat het de hoofdpersoon verder? Heeft hij een groot trauma?

10.    Thema en Motieven:

         (http://www.scholieren.com/boekverslag/49943)

Thema: Verzuim. (Verzuim zwarte ruiter die zijn dochter niet red van de brand, verzuim van Raecke in een goede opvoeding, verzuim hoofdpersoon het redden van Digna)

Motieven: vuur, schuld, werkelijkheid en verbeelding.

11.    Samenvatting:

Het verhaal gaat over een jager, waarvan de naam onbekend blijft (ik zal hem gewoon “de man” noemen), die tijdelijk zijn intrekt neemt bij een boswachter, Halsman. Deze is de boswachter in het bos van de rijke maar vreemde en afgezonderde meneer Raecke, die in een kasteel (Ruiterstein) middenin in het bos woont. De hoofdpersoon loopt op de eerste dag van zijn verblijf door het mooie landschap, wanneer hij plotseling, bij een groepje beuken, een zwarte ruiter op een zwart paard ziet. Hij wordt erg nieuwsgierig door deze gebeurtenis. Aan zijn gastheer vraagt hij wie de man kan zijn, maar zij zeggen alleen dat er in de bossen niet veel paardgereden wordt.

Wanneer de man een andere keer in het bos loopt en in de buurt van het kasteel komt, ziet hij een standbeeld van een zwart paard met een ruiter, waarop een meisje diabolo zit te spelen. Ze is de dochter van de familie Raecke, Digna genaamd. Als ze van het paard springt en naar huis loopt, ziet hij dat ze mank is. Later ziet hij haar weer bij het huis waar hij logeert, ze leert de kinderen van de boswachter daar diabolo spelen. Hij gaat naar haar toe en zegt dat hij haar gezien heeft. Dan zegt zij hem dat niemand haar mag zien, en al helemaal niet zien lopen. Ze is namelijk mank door de schuld van haar vader. Hij neemt haar mee het bos in en steekt een stuk hei in brand voor haar. Zij vindt dit erg mooi, waaruit hij constateert dat haar vader haar tot een soort pyromaan gemaakt heeft.

Van een andere boswachter hoort hij de legende van de zwarte ruiter. Volgens deze legende zou een vroegere eigenaar een aantal eeuwen geleden zijn enige dochter hebben verdobbeld aan vrienden. Toen hij tot inkeer kwam probeerde hij zijn dochter terug te redden, maar dit lukte niet en vervolgens stak hij het kasteel in brand. Hij ging hierna naar de stal, klom op een zwart paard en rende zo het bos in waar hij zijn dochter voor op het paard trok. Maar de vrienden wilden wraak, haalden de brug van de rivier op, en trokken toen de dochter van het paard. Zij kon zich losrukken, maar rende het brandende kasteel in en vond daar de dood. Wat met haar vader gebeurde weet niemand, maar zijn geest zou, zwart van het roet, nog door de bossen zwerven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Van een andere boswachter hoort hij de legende van de zwarte ruiter. Volgens deze legende zou een vroegere eigenaar een aantal eeuwen geleden zijn enige dochter hebben verdobbeld aan vrienden. Toen hij tot inkeer kwam probeerde hij zijn dochter terug te redden, maar dit lukte niet en vervolgens stak hij het kasteel in brand. Hij ging hierna naar de stal, klom op een zwart paard en rende zo het bos in waar hij zijn dochter voor op het paard trok. Maar de vrienden wilden wraak, haalden de brug van de rivier op, en trokken toen de dochter van het paard. Zij kon zich losrukken, maar rende het brandende kasteel in en vond daar de dood. Wat met haar vader gebeurde weet niemand, maar zijn geest zou, zwart van het roet, nog door de bossen zwerven.

De man brengt deze legende in verband met de familie Raecke, en is bang dat Digna ook slecht zal eindigen. Hij wordt uitgenodigd op het kasteel, waar hij ruzie krijgt met meneer Raecke. Deze weet namelijk dat hij samen met Digna een stuk hei in brand heeft gestoken. Hij verbied hem nog met haar om te gaan.

Op een avond een tijd later, wordt de man wakker gemaakt door mevrouw Raecke. Ze vertelt dat haar dochter overspannen is en dat ze bang is voor haar man. Ze vraagt of hij mee terug wil lopen naar het kasteel, omdat ze alleen niet durft. Ze vertelt hem dat hij zo snel mogelijk moet vertrekken.

Wanneer de man weer alleen terugloopt, ziet hij Digna alleen door het bos lopen. Hij gaat naar haar toe en vraagt of ze mee wil komen naar de plaats waar hij de geest van de zwarte ruiter heeft gezien. Daar aangekomen wil hij weer een brand voor haar stichten, maar wel een kleine. Hij doet dit, maar doordat er overal op de grond petroleum (van de houthakkers) ligt, groeit de brand enorm uit. De man raakt Digna kwijt, maar ziet op een gegeven moment de zwarte ruiter uit het vuur tevoorschijn komen met Digna voor op het paard. Ze wordt als het ware door hem gered. De dag na dit voorval vertrekt de man met gemengde gevoelens over de legende en de familie Raecke naar huis. Hij denkt dat hij beter met meneer Raecke had kunnen samenwerken in plaats van hem te haten, omdat de zwarte ruiter dan machtiger zou zijn geweest, en vaker zou zijn verschenen.

12.    Minimaal drie meningen met argumenten bij je beoordeling:

         Langdradig:

         Het begin van het verhaal is heel langdradig.

         Te kort:

         Het einde is weer heel kort en een beetje slordig opgeschreven.

         Onwerkelijk:

Heel onwerkelijk dat die man bij een persoon die hij niet kent gaat logeren in een boswachtershuisje en gaat jagen.

13.    Wat zou je de schrijver willen schrijven over dit boek?

Je vorige boek vond ik veel leuker. Beter uitgewerkt. Dit lijkt heel slordig, dus ik zou er nog een keer naar kijken en misschien wat veranderen. Wel vind ik het goed bedacht met de sage van de zwarte ruiter en dat het verhaal dan ook echt uitkomt. Ik ben benieuwd of je dit misschien zelf hebt meegemaakt, want zo lijkt het heel erg, vooral omdat er geen naam wordt gebruikt. Hoop trouwens niet dat je het mee hebt gemaakt, want het lijkt me niet echt leuk. Ik ben ook benieuwd of je kan zeggen wat jij had bedacht. Is het meisje wel of niet overleden en gered door de zwarte ruiter?

14.    Wat wil je aan anderen vertellen en uitleggen over dit boek?

Ik zou het alleen lezen voor je lijst, omdat het maar 73 bladzijden heeft en net in de categorie van ’40 valt. Verder zou ik het zelf nooit gelezen hebben, want het is niet echt een leuk boek. Ik kan vooral aanraden niet bij de bibliotheek te lenen of in ieder geval niet het flapje waar ik mijn boekenlegger altijd tussen doe lezen. Hele erge spoiler. Niet lezen. Er staat namelijk dat het meisje dood gaat, dus ik zat het hele boek te wachten tot dat gebeurde en het gebeurde pas de laatste tien bladzijden ofzo.

15.    Zoek over minimaal drie andere titels van de schrijver informatie en bespreek die kort.

         Pastorale 1943 (gelezen):

         (https://www.bol.com/nl/p/pastorale-1943/1001004005378672/)

'Pastorale 1943 is een verbluffend rijk boek, dat meer dan welke andere roman ook een eerlijk beeld geeft van Nederlanders en Duitsers in een tijd waarover ons nu mythen over mythen worden wijsgemaakt.' - Hugo Brandt Corstius

Ivoren wachters:

(https://www.bol.com/nl/p/ivoren-wachters/1001004005378676/)

Hoofdpersoon van deze roman is de negentienjarige lyceumleerling Philip Corvage, die in een grote Nederlandse stad door zijn oom wordt opgevoed. Deze jongeman bezit alle karaktereigenschappen van een geniale adolescent: hij schrijft opvallende gedichten, is gevat, geestig, charmat en extravagant; hij beheerst door zijn rijpe intelligentie zijn klasgenoten en voelt zich eigenlij kin de benepenheid van zijn omgeving een verdwaalde Romein. Met een afgrijselijke onverschilligheid verwaarloost hij zijn gebit en in deze omstandigheid schuilt de kiem van het drama dat zich aan hem voltrekt.

Naast de tragedie van Philip Corvage vraagt de geschiedenis van de leraar Nederlands en diens verloofde Lida Veldkamp de aandacht. In enkele dagen voltrekt het drama zich, maar de schrijver ontwikkelt het langs zoveel lijnen, de verhouding tussen de verschillende personen wisselt zo verrassend, het verhaal is zo'n boeiend spel en tegenspel van velerlei krachten, dat de gecondenseerde weergave der uiterlijke feiten het boek nauwelijks kan typeren.

De koperen tuin:

(https://www.bol.com/nl/p/de-koperen-tuin/9200000002004031/)

De koperen tuin is het verhaal van Nol Rieske, een jongen die heel gevoelig blijkt voor de emoties van de mensen in zijn omgeving. Op een tuinfeest ontmoet hij de dochter van zijn pianoleraar, en hij is voor altijd verloren: nooit meer kan hij haar uit zijn hoofd zetten. Nols wanhopige liefde voor haar leidt tot een catastrofe.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zwarte ruiter door Simon Vestdijk"

Ook geschreven door Robin