De pupil door Harry Mulisch

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover De pupil
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 940 woorden
  • 22 maart 2012
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
91
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De pupil
Shadow
De pupil door Harry Mulisch
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Gegevens
Auteur: Harry Mulisch
Boek: De Pupil
Aantal bladzijden: 91
Eerste druk: 1987
Genre: Autobiografische novelle

Motto
Het motto van het boek staat helemaal vooraan en staat in het Italiaans.
En er staat:
‘Non ha l'ottimo artista alcun concetto
c'un marmo solo in sé non circonscriva
col suo superchio, e solo a quello arriva
la man che ubbidisce all'intelletto.
Michelangelo.’

En als je dat vertaalt staat er:
‘De grootste kunstenaar kan niets verzinnen,
dat vooral al niet in de steen bestaat,
Maar als zijn hand niet met zijn geest meegaat
Zal hij het nooit van ’t ruwe marmer winnen.’

Samenvatting
Het boek gaat over de hoofdpersoon Harry. Hij is achttien jaar oud. Harry is een Nederlander, en op het moment dat hij uit Nederland vlucht is het nog oorlog in het land. Harry is illegaal vanuit België en Frankrijk gelift. Harry leert zichzelf Italiaans en gaat werken als een pompbediende in Italië.
Het is een mooie dag, met veel zon als hij Mme. Sasserath ontmoet. Ze kwam aangereden in haar Rolls Roys bij de pompstation. Mme. Sasserath was in het wit gekleed, en het enige sierraad dat ze droeg was een broche die met een veiligheidsspeld vast zat. In het begin praten ze italiaans tegen elkaar, maar als Mme. Sasserath Vlaams met haar chauffeur praat wijst hij erop dat hij hun kan verstaan. Hij begint met Mme. Sasserath te praten, en verteld dat hij degelijk kan schrijven nodigt Mme. Sasserath hem uit om mee te gaan naar haar villa in Capri.
Mme. Sasserath is erg rijk. Dat is haar gelukt omdat haar man de uitvinder is van de veiligheidsspeld.
Harry mag bij Mme. Sasserath wonen om zich op het vak te kunnen concentreren, maar Harry kan maar geen inspiratie opdoen.
Harry doeth et niet erg goed, hij schrijft van alles, maar het lijkt helemaal nergens op. Hij begint te geloven dat hij het niet kan.
Na een tijdje kan hij iets betekenen voor Mme. Sasserath. Mme. kan niet meer slapen omdat zij niet meer kan dromen. Harry vraagt aan Mme. Sasserath of zij ooit haar dromen opschrijft. En zij verteld dat ze dat één keer heeft gedaanm en het bewaard heeft. Als Mme. Sasserath de droom weer leest valt ze in slaap. Ze verteld aan Harry dat de oude droom over is gegaan in een nieuwe droom. En zegt Harry hem te belonen, maar het is niet bekend waarmee ze hem zal belonen.

Later opent Mme. Sasserath een stoeltjeslift in de vorm van een veiligheidsspeld op de Vesuvius. Zie geeft dit stoeltjeslift als geschenk aan Italië.
Samen gaan ze als eerste met de stoeltjeslift. En tijdens de rit verteld Mme. Sasserath dat ze erg blij is dat ze dit monument voor haar man Alphons heeft kunnen voltooien. Verder in de mist ziet Harry een stoeltjeslift komen, met twee personen erin. Het is erg vreemd, want Harry en Mme. Sasserath waren de eersten die erin gingen. Als de stoeltjeslift hun passeert ziet Harry de personen en herkent ze, maar hij weet niet wie het zijn maar toch eigenlijk wel. Even later als de twee personen zijn gepasseerd merkt hij dat Mme. Sasserath niet meer naast hem zit. De plaats naast hem is helemaal leeg. Als hij eenmaal beneden is aangekomen zeggen mensen dat hij een mordenaar is, en dat ze hem zullen arresteren. En ook zeggen dat hij al die tijd uit was op haar geld. En dan verteld Harry in een toespraak dat ze hem niet kunnen arresteren, want er is geen lichaam dat terug gevonden kan worden. En ook verteld hij dat als hij haar vermoord had dat hij al gevlucht zou zijn. En dan zien de mensen in dat hij onschuldig is. Dan besluit hij terug te gaan naar Nederland. Later denkt hij weer terug wat hij heeft meegemaakt in de stoeltjes rit met Mme. Sasserath en de twee bekende personen. En dan beseft hij dat de personen die hij herrinerde de personen in zijn boeken moesten voorstellen.

Personages
De belangrijkste personen zijn Harry en Mme. Sasserath.
- Harry: In Nederland was er niks speciaals vond hij, en wilde graag naar de verre zon. En Mme. Sasserath was een soort van bevrijdster voor hem, zij gaf hem de kans om bij haar te komen wonen en zijn talent voort te zetten. Uiteindelijk werd hij haar ‘gezelschapsheer’. En Harry is niet echt bescheiden, hij verteld steeds dat hij een gespierde lichaam heeft, en dat hij zijn school niet heeft afgemaakt omdat hij vindt dat er een slechte onderwijs systeem is.
- Mme. Sasserath: Mme. Sasserath is 88 jaar oud en is een weduwe. Haar man heeft de veiligheidsspeld uitgevonden en is ze daardoor erg rijk geworden. Ze komt uit België. Ze geeft de bijnaam ‘Bietje’ aan Harry, die bijnaam gaf ze ook aan haar man Alphons.

Perspectief
Dit boek wordt verteld in de ik-perspectief.

Tijd
Het verhaal speelt zich kort na WOII af.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Italië, Rome. Waar de villa van Mme. Sasserath zich ook bevindt.

Thematiek
De thema in dit boek is het vak om te schrijven. De ik-persoon (Harry) wilt graag schrijver zijn. En draait het daar uiteindelijk ook om.

Motieven
Ik vind het moeilijk om motieven te vinden meestal. Maar iets dat vaak terugkeerd is toch wel de veiligheidsspeld.

Titelverklaring
1 De hoofdpersoon wordt een tijdje de oogappeltje van Mme. Sasserath.
2 Met de pupil zie je. En de ik persoon beschrijft alles hoe hij het zelf ziet.

Taalgebruik
De taalgebruik vind ik zelf een beetje moeilijk. Er worden moeilijke woorden gebruikt. En de zinnen zijn een beetje lang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De pupil door Harry Mulisch"