Formele kenmerken:
1. De auteur
Den Doolaard is het pseudoniem van Cornelis Johannes George Spoelstra. In dit pseudoniem zit verborgen wat kenmerkend is voor Spoelstra, nl; dolen en zwerven. De drang tot zwerven is Spoelstra aangeboren: zijn vader, prediknat, heeft veel en Zuid-Afrika rondgereisd. Spoelstra is in 1901 te Zwolle geboren. Daarna woonde et gezin te Zuid-Afrika, vervolgens in Den Haag, waar Cornelis de HBS bezocht. Na de dood van zijn vader stopte hij met zijn studie en ging als boekhouder werken. Toen hij 27 was zei het kantoorleven vaarwel en ging reizen door Frankrijk en de Balkan.
In de oorlog stond hij op de zwarte lijst van De Gestapo, omdat hij in dagbladartikelen uit viel tegen het nazisisme en fascisme. Eenmaal naar Engeland gevlucht werkte hij mee aan radio Oranje, dit heeft ook zeker de verkoop van zijn boeken na 1945 bevorderd.
Meest bekende en belangwekkende werk van A. den Doolaard zijn: De druivenplukkers (1931), De herberg met het Hoefijzer (19330, Oriënt express (1934), De grote verwildering (1936), Het verjaagde water (1947). Over zijn eigen leven schreef hij Het leven van een landloper (1958).
2. De titel
De Herberg met het Hoefijzer
3. Eerste publicatie
1933
4. Omvang
62 bladzijden
5. Motto
Geen motto
6. Opdracht
Het boek is opgedragen aan Dick
7. Aard van het werk
Novelle
8. Gelezen
24 januari
Inhoudelijke kenmerken:
1. Korte inhoud
Na zes maanden werken op een hoofdkantoor in Londen, moet Erwin Raine, geoloog en explorateur, opeens zijn paspoort inleveren. Hij krijgt van de directie de opdracht om in de Noordalbanese Alpen, naar het gebied tegen de Joegoslavische grens te gaan, daar moeten lonende koperlagen aanwezig zijn. Raine bedenkt zich niet een gaat, mede omdat zijn verloving net verbroken is. Drie dagen later komt hij in Scutari aan. Met zijn weinige bagage gaat hij naar een hotel, maar dat is vol, dus gaat hij naar een herberg, het ‘Grand Hotel London’. Hij laat zich daar scheren door Leonard, een malissoor van vijftien jaar, die steeds naar een foto kijkt. Raine vraagt hoe hij de herberg ’s avonds moet vinden. De waard verteld dat hij naar de herberg met het Hoefijzer moet vragen, deze heet zo omdat er een hoefijzer boven de deur hangt welke geluk brengt.. Als hij ’s avonds terug komt is het hoefijzer weg en zijn revolver, er lag een briefje bij zijn tas van Leonard en zijn spaargeld als pand. Leonard had ook het hoefijzer mee genomen als brenger van geluk. De volgende dag neemt Raine een gids die hem een verhaal verteld, over een jongeman die getrouwd was met een vrouw en in de stad ging werken, hij liet zijn broertje waken over zijn bezit en vrouw. Maar die vrouw had een minnaar en die is gisteravond doodgeschoten door het broertje. Raine dacht aan Leonard, en later vertelde Gids ook dat Leonard de bergen in was gevlucht. Toen kwamen ze bij de woning van een priester, Raine raakt aan de praat met hem. Deze priester, pater Jozef, heeft deze malissoren berkeed. Hij zei dat bloedwraak zondig was, maar sindsdien is het alleen maar erger geworden. Pater Jozef prees Leonard maar hij was ook tegen bloedwraak.Toen Raine vertelde dat Leonard heel de tijd naar een foto keek, bleek dat Leonard ook nog eens gehandeld had uit liefde voor de vrouw. Op een avond komt Leonard bij de Pater langs, deze wil hem geen zegen geven. Raine geeft Leonard nog gel en patronen mee. Maar dan komen ze er toch achter dat Leonard alleen uit eergevoel gehandeld heeft. Dan gaan ze hem achterna, maar ze zijn te laat hij wordt doodgeschoten door de gendarmes. Leonard geeft nog wel de revolver terug aan Raine volgens zijn belofte.
Raine neemt na deze gebeurtenis nog een groot aantal monsters in de bergen, en keert dan terug naar het dorp. Bij de herberg werkt nu een andere knecht, maar het hoefijzer hangt weer boven de deur. Dit hoefijzer is voorgoed het teken van vrijheid geworden.
2. Thema
Het Thema van het boek is de tegenstelling tussen eer en wet; het eerste element wordt vertegenwoordigd door Leonard en de andere Malissoren, het tweede element door de stadsmensen, de regering en de gendarmes. Dit thema komt in het hele boek terug, steeds staan aan de ene kant de trotse Malissoren, en aan de andere kant de domme en suffe gendarmes.
3. Verklaring titel
De titel slaat op de herberg, Grand Hotel London, waar Erwin Raine, na aankomst in Scutari overnacht daar het grote hotel in Scutari vol is, Deze herberg staat in de volksmond ook wel bekend als “De herberg met het hoefijzer” omdat er een hoefijzer bij de ingang van het pand hangt. Onder dit hoefijzer werd eens een opstand beraamd, die goed afliep en grote gevolgen had voor Albanië. Dit hoefijzer wordt tijdens het verhaal weggehaald door Leonard, die het als geluksamulet gebruikt. Later, na Leonards dood, wordt het weer teruggehangen. Sindsdien is het hoefijzer voor de Malissoren voorgoed het teken der vrijheid.
4. Opbouw
Het verhaal is opgebouwd uit zes hoofdstukken. Deze hebben alleen een nummer, geen naam en zijn verder niet onderverdeeld in paragrafen.
5. Hoofdpersonen
- Leonard:
Leonard is een echte Malissoor. Hij is erg brutaal tegenover Raine. Hij is een aardige ‘man’. Maar hij is ook erg hard, hij schiet drie mannen neer. Hij hecht heel veel waarde aan zijn beloftes.
- Pater Jozef:
De franciscaan pater Jozef wordt ons geschilderd als een sterke persoonlijkheid. Ook heeft hij zwakke kanten, maar hij wijst ons daar zelf al op: zijn ijdelheid (hij wilde zijn vallei tot de beste maken van de hele streek) en zijn verbittering (uit wraak over zijn verbanning begon hij de woeste Malissoren te temmen).
- Erwin Raine:
Raine’s karakter is slechts zeer vaag aangegeven, hij is avontuurlijk en hij voelt sympathie voor de Malissoren. Ook is hij intelligent, dat is te merken aan de gesprekken met pater Jozef. De winst voor hemzelf in dit onverwachte avontuur is de “bewustwording van het geweten”: hij leert beter zijn eigen ziel doorgronden.
6. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt
Het verhaal speelt zich af tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Wanneer precies is niet duidelijk. Als we kijken naar het jaar van de eerste druk, zou het verhaal zich waarschijnlijk in 1932, 1933 afspelen. Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde.
7. De plaats waar het verhaal zich afspeelt
Het verhaal speelt zich af in de Noord-Albanese Alpen. De stad waar ‘ De herbg met h et hoefijzer’ staat is Scutari, Noord-Albanië. Dit ligt tegen het voormalige Joegoslavië aan. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de bergen, op paden, in kleine huisjes en in bergpassen.
8. Genre
De herberg met het hoefijzer is een novelle. Het is niet dik, net 62 bladzijdes, er zijn niet veel personen, en de karakters worden niet duidleijk belicht, alhoewel de lezer het karakter van Raine steeds beter leert kennen. Ook wordt het verhaal niet duidelijk opgebouwd, zoals in een roman; de lezer valt meteen midden in het gedeelte waar Raine net te horen heeft gekregen dat hij naar de Albanische Alpen mag gaan. Er vindt geen duidelijke karakterontwikkeling plaats.
9. Perspectief
Het verhaal is geschreven in een personaal perspectief.
10. Vertelde tijd
Het verhaal speelt zich af in een tijdperiode van ongeveer anderhalve week.
11. Plaats te midden van ander werk van de auteur
Bij de informatie over de schrijver is al naar voren gekomen, dat den Doolaard veel zwierf, en dat hij veel heeft meegemaakt. Dit komt in al zijn boeken naar voren. Hij is bijvoor beeld ooit eens voor een tijdje druivenplukker geweest, hij heeft in 1931 een boek geschreven dat ‘de druivenplukkers’ heet. Hij heeft ook een boek over zijn eigen leven geschreven dat heet ‘ Het leven van een landloper’, ook hierin komt weer naar voren dat hij zijn leven veel gezworven heeft. Andere boeken door den Doolaard geschreven zijn : Oriënt Express, De grote verwildering, Het verjaagde water, Ogen op de rug en De verliefde betonwerkers.
12. Plaats binnen een literaire stroming
Het boek is geschreven in de periode van de nieuwe zakelijkheid. In de literatuur kwam dit terug in de strakkere vormgeving. Typerend was dus ook de korte zinnen, geen overbodige woorden gebruiken, nu dit zie je in dit boek ook sterk terug komen. Alles is kort en bondig beschreven, geen woord te veel.
13. Evaluatie
a. Opvallend is dat in dit boek het thema elke keer zo duidelijk terug komt, elke keer zie je heel duidelijk dat ze hun eer hoog willen houden met het gevolg dat ze tegen de wet in gaan, en dat er dus gevaar voor eigen leven dreigt.
b. Ik vind het heel spannend, ik heb het heel snel uitgelezen omdat ik wilde weten hoe het met Leonard zou aflopen. En je wil, als je weet dat de revolver van raine gestolen is, ook graag weten wat ermee gebeurt is.
c. Je kunt eruit leren dat het niet altijd mogelijk is om je eigen eer te verdedigen ook al wil je dit nog zo graag, soms gaat het gewoon tegen de wet in. Je moet dan zo verstandig zijn om toe te geven aan de wet, anders kan je moeilijkheden krijgen.
d. Het is geen christelijk boek, kan je niet helemaal zeggen. Want als je naar de huidige levenswandel van Pater Jozef kijkt is daar zeker wel iets christelijks in te vinden. Maar ook hij heeft verkeerde ideeën. Ik denk toch dat de onchristelijke levensovertuiging overheerst in dit verhaal.
e. Ik ben het met de schrijver een dat eer en wet een tegenstelling vormen. Het is gewoon niet mogelijk om altijd maar je eigen eer hoog te houden zonder tegen de wet in te gaan, je moet gewoon wel eens wat toegeven.
f. Een goede kant van het boek is dat het verhaal kort beschreven wordt, geen overbodig woord.. Minder goed is ook weer dat het verhaal kort beschreven wordt, soms krijg je zoveel informatie tegelijk te verwerken dat af en toe de draad van het verhaal niet helemaal meer duidelijk is.
g. Ik vond het een goed boek, een leuk spannend verhaal, niet te dik. Je leest het snel, daarom blijft het leuk. Je moet alleen wel doorlezen om het verhaal goed te begrijpen, want een aantal dingen worden pas aan het eind van het boek uitgelegd.
REACTIES
1 seconde geleden