Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De guillotine
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 949 woorden
  • 11 mei 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
6 keer beoordeeld

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Guillotine
Simone van der Vlucht
Genre: Non-fictie, Historisch en avontuur

Samenvatting:

Sandrine de Billancourt is een meisje van adel dat een makkelijk leventje leidt. Ze woont in Parijs met haar moeder, vader en zus. Maar op een dag breekt de Franse Revolutie uit. Dat maakt een abrupt eind aan haar zorgeloze leventje. Eerst doet haar familie alsof er niets aan de had is, maar het wordt steeds erger. Ze houden het zo nog een jaar of 2 vol totdat de nationale garde de familie de Billancourt komt halen. Alle edelen worden uit hun huizen gehaald en veroordeeld tot de guillotine. Haar dienstmeid is altijd trouw aan Sandrine gebleven en weet haar nog net op tijd te verstoppen. Als Sandrine uit haar schuilplaats komt is iedereen weg, haar moeder, vader, zus en dienstmeid. Ze weet waar vrienden van haar dienstmeid wonen en vraagt hen om hulp. De familie Lambertin neemt Sandrine op in hun familie en ze doen net of ze een nichtje is dat haar eigen familie is verloren en dus bij de familie Lamberin verblijft. Eerst is het heel erg moeilijk voor Sandrine om zich aan te passen en niet op te vallen. Ze heeft nooit eerder gewerkt! Het is vooral moeilijk omdat Philippe (de oudste zoon van de familie Lambertin) het maar niks vindt, zo’n adellijke meid in huis. Maar na een tijd draait Philippe bij en begint hij Sandrine zelfs een beetje leuk te vinden. Ook ontmoet Sandrine een jongen die vroeger voor haar vader werkte, Nicolas. Eerst is ze bang dat Nicolas haar misschien zal verraden maar Nicolas wil Sandrine helemaal niet verraden want ook hier bloeit iets moois. Als Philippe zegt dan Nicolas gezocht wordt door de Nationale garde probeert hij te vluchten en Sandrine gaat mee. Dat loopt echter niet geheel volgens plan en Nicolas en Sandrine worden opgepakt. Na een paar maanden in de gevangenis te hebben gezeten is Sandrine aan de beurt om veroordeeld te worden. Maar op haar weg naar de guillotine wordt ze op het laatste moment gered door Philippe. Samen met Philippe vlucht Sandrine het land uit. Wat Sandrine niet weet is dat Philippe ook een ontsnapping voor Nicolas heeft geregeld. Dan ontdekt Nicolas de waarheid en komt erachter dat de Nationale garde nooit naar hem heeft gezocht. Philippe wou gewoon van hem af zodat hij Sandrine voor zich zelf kon hebben! Maar nu hij weer vrij is zal hij Sandrine vinden!


Zo eindigt het boek met een half open eind…


Uiterlijk:
Sandrine: Sandrine is een meisje van een jaar of 13 in het begin maar aan het eind is ze ongeveer 16. In het begin van het boek ziet ze er nog heel mooi en fijntjes uit. Maar verder in het verhaal wordt ze steeds meer zoals de rest van de bevolking al wordt ze er niet minder knap op!

Nicolas: Nicolas is een jongen van een jaar of 16-17. Hij heeft bruin haar dat een beetje voor zijn gezicht hangt. Hij loopt altijd gewoon is een boerenkoffie rond. Hij is best breed gebouwd en daarom ook best sterk.

Philippe: Philippe is een jongen bijna man van ongeveer 17-18 jaar. Hij heeft blond haar dat een beetje krult. Hij loopt bijna altijd in zijn Uniform van de Nationale garde rond. (Daar is hij lid van) Hij is ook best breed gebouwd en best sterk.

Karakter:
Sandrine: Sandrine was altijd een vrolijk en optimistisch kind, ze was eerst wel een echt snob, sinds de revolutie is uitgebroken is ze een stuk verstandiger en serieuzer geworden. Ook is ze steeds minder snel vrolijk. Ze is alleen nog maar blij als ze bij Nicolas is.

Nicolas: Nicolas is zijn familie verloren en is daarom vaak verdrietig, hij probeert het te verbergen maar je kan het toch vaak merken. Hij blijft wel optimistisch en probeert Sandrine altijd aan het lachen te maken.

Philippe: Philippe is een erg opstandige jongen die niet bang is zijn mening te uiten. Hij gaat vaak tegen zijn ouders in en is een felle voorstander van de revolutie.


Probleem:
Sandrine moet proberen van een net adellijk meisje in een vies boeren meisje veranderen. Tegelijkertijd moet ze het verlies van haar familie verwerken. En zorgen dat ze niet opvalt. Ook weet ze niet echt wat ze nou voelt voor Nicolas en weet ze niet hoe ze het, het beste kan uiten…


Tijd en Plaats:
Het verhaal speelt zich af tijdens de Franse Revolutie. Het gaat vooral om het begin, want in het begin van het boek is het nog niet zo extreem. Het verhaal begint in 1789 en eindigt een jaar of 4 erna.

Zoals de naam “Franse” Revolutie al zegt. Speelt het verhaal zich in Frankrijk af. Vooral in Parijs waar Sandrine’s huis staat.


Doel:
Ik denk dat de schrijfster van de Guillotine vooral gewoon een spannend en leuk verhaal wou schrijven, en Simone van der Vlucht staat er wel echt om bekend dat ze geschiedenis bekender wil maken bij de jeugd. Bij mij is dat wel gelukt!

Mening:
De guillotine is een erg spannend boek, Sandrine wordt wel 10 keer “bijna” gepakt en als je denk nu is ze dan eindelijk veilig wordt ze als nog gepakt! En als je dan denkt nu gaat ze echt dood wordt ze als nog gered! Als je eenmaal begint aan dit verhaal kun je bijna niet meer stoppen voordat je het uit hebt! Ook is het een erg ontroerend verhaal. Zoveel mensen verliezen hun familie en vrienden door hongersnood, ziektes of de guillotine! (ik heb een paar keer bijna gehuild!) Wat mij vooral aanspreekt in dit boek is dat het ook heel interessant is. Terwijl je zit te lezen leer je allemaal dingen over die tijd en ik kreeg er meer belangstelling voor geschiedenis door!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"