De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De guillotine
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1817 woorden
  • 30 januari 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
6 keer beoordeeld

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De guillotine
Vlugt, Simone van der

Algemene gegevens
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1999
Aantal bladzijden: 216
Hoe verloopt de tijd in het boek?
Het verhaal speelt zich af in het jaar 1789. Het jaar 1792 was het jaar waarin de meeste mensen onder de guillotine kwamen. Het boek wordt verteld in een paar jaar.

Personages
Bespreek de personen, de rollen die ze spelen en laat zien welke relaties er bestaan en of die veranderen.

Sandrine de Billancourt
Sandrine is de hoofdpersoon. Ze is een Frans meisje en ze heeft respect voor de burgers, in tegenstelling op haar ouders die dat helemaal niet hebben. Ze heeft een duidelijke eigen mening over de revolutie, die ze ook vaak laat merken. Maar ze is ook wel verwend geworden omdat ze voorheen leefde als aristocraat.


Sebastien en Madelon de Billancourt
De vader en moeder van Sandrine. Ze zijn heel rijk en voelen zich veel beter dan de normale mensen. De vader van Sandrine is landheer maar als Sandrine hem zegt dat in de winter veel van zijn mensen zijn gestorven, kan het hem eigenlijk niets schelen.

Michelle de Billancourt
Zij is de drie jaar oudere zus van Sandrine. Zij lijkt nergens een mening over te hebben. En als ze dan toch een mening heeft, is ze het altijd met haar ouders eens.

Margot en Maurice Lambertin
Allebei heel aardige mensen. Ze laten ook Sandrine bij hun wonen, terwijl ze weten dat ze daarvoor de doodstraf kunnen krijgen. Maurice zoekt voor Sandrine uit wat er gebeurd is met haar ouders.

Phillipe Lambertin
De oudste zoon van Margot en Maurice. Hij gelooft heel erg in de revolutie en is dan ook helemaal niet blij als Sandrine bij hen in huis komt wonen. Maar later begint hij Sandrine steeds aardiger te vinden en wordt verliefd op haar.

Pierre Lambertin
De jongste zoon van Margot en Maurice. Hij wordt in het begin van het boek gered door Sandrine en Julie. Als Sandrine bij de Lambertins in huis komt wonen, herkent Pierre haar niet, maar is wel gelijk dol op haar en behandelt haar als een zus.

Nicolas Bailey
De zoon van een pachtboer van de vader van Sandrine. Sandrine ontmoet hem voor het eerst als ze in Poissy paardrijdt door het bos. Later in het verhaal, toen Sandrine bij de Lambertins woonde, ontmoette ze hem weer en ze werden verliefd.


Beschrijf hoe de hoofdpersoon in de loop van het verhaal verandert. Geef aan wat de belangrijkste momenten zijn die voor de verandering zorgen.
Sandrine veranderd heel erg in het boek. Ze veranderd van een rijke, verwende aristocraat in een burgerlijk meisje. Vanaf dat ze bij de Lambertins woont is ze ook veel behulpzamer en helpt ze de familie veel meer. Toen Sandrine in Parijs woonde werd ze ook heel anders behandeld dan hoe ze bij de Lambertins behandeld werd.
Ook Philippe veranderd erg in het boek. Als Sandrine net bij hun in huis woont, vind Philippe het maar stom dat Sandrine bij hun woont, en is hij het eens met de revolutie. Maar later vind hij Sandrine heel aardig. Ook red hij Sandrine aan het einde van het boek, terwijl hij weet dat daar de doodstraf op staat.

Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het boek leerzaam, omdat je in dit boek goed kan zien hoe het er in die tijd aan toe ging.
Ik vond het boek makkelijk om te lezen, omdat het boek heel erg snel wegleest.
Ik vond de guillotine een erg interessant en boek, omdat je heel veel te weten komt over de Franse revolutie.
Ook was het boek best spannend, omdat er heel veel spannende stukken inzitten en omdat ze altijd opgepakt kan worden omdat ze van adel is.
Het verhaal zet me aan het denken, omdat het heel erg is wat er allemaal met Sandrine gebeurt. En het zijn ook echt geen dingen die je in het dagelijks leven kunnen overkomen. Ook is het wel een droevig boek, omdat Sandrine in een keer haar ouders, haar zus en haar kamermeisje kwijtraakt, van wie ze heel erg veel hield.

Het je door het lezen iets geleerd? Zo ja, wat?

Ja ik heb wel van het boek geleerd, omdat je in het boek heel erg veel te weten komt van de Franse revolutie. Als je het boek hebt gelezen heb je een veel beter idee hoe het er aan toe ging in die tijd.


Ben je door dit boek anders over het onderwerp gaan denken?

Ja, ik ben anders over het onderwerp gaan denken, omdat je als je het boek leest je echt verplaatst in de hoofdpersoon. En bij het onderwerp de Franse revolutie, denk je niet echt aan dingen waar ze het in dit boek over hebben. Dus ik denk nu wel anders over de Franse revolutie.

Beschrijf een gebeurtenis die het meest indruk op je gemaakt heeft.

Het stuk wat het meeste indruk op me maakte was hoe het er aan toe ging toen Nicolas en Sandrine in de gevangenis zaten. Een groot deel van de mensen uit de gevangenis was onschuldig, en er werden heel veel mensen opgepakt die gewoon onschuldig waren.

Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?

Ja, er gebeurt eigenlijk altijd wel wat spannends in het verhaal. Daardoor is het verhaal nooit saai en ben je altijd wel weer benieuwd hoe het verder loopt. Maar eigenlijk is dat met het hele boek zo, omdat je graag wilt weten of Sandrine uiteindelijk onder de guillotine komt of niet.

Van welke personages kom je het meest te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?
Je komt het meest te weten van Sandrine, maar dat komt ook doordat ze de hoofdpersoon is. Ik kan het gedrag van Sandrine wel erg goed begrijpen, omdat het voor haar een heel verschil is om van een rijke aristocraat in een arme burger te veranderen. En het verrast me opzich niet hoe Sandrine reageert, omdat het voor haar allemaal best begrijpelijk is.

Wat vind je van de manier waarop de hoofdpersoon het probleem probeert op te lossen? Zou jij het anders doen?

Ik vind het wel begrijpelijk hoe ze het probleem op te lossen. Ik vind het ook heel erg slim dat ze verzonnen heeft om te doen of ze burger is. Als ik haar was zou ik het proberen op dezelfde manier op te lossen. Alleen als ik Sandrine zou zijn zou ik nooit op zo een idee zijn gekomen. Maar eigenlijk heeft ze ook geen andere keus. Want of ze moet zich aanpassen aan de gewone burgers, of ze zou opgepakt worden en ook onder de guillotine komen.


Bedenk 4 andere titels voor het boek en leg precies uit waarom die titels er goed bij zouden passen.
1. De Franse Revolutie

Ik vind dat een goede titel, omdat het verhaal zich afspeelt in de Franse revolutie en dat ook best wel de titel van het boek zou kunnen zijn.

2. Sandrine

Ik vind Sandrine een goede titel, omdat Sandrine de hoofdpersoon is en het hele verhaal om haar gaat.

3. Veranderingen

Ik vind Veranderingen een goede titel, omdat Sandrine in de loop van het verhaal heel erg veranderd en heel veel moeite moet doen om zich daar aan, aan te passen.

4. De weg naar vrijheid

Ik vind De weg naar vrijheid een goede titel, omdat Sandrine heel erg haar best moet doen om ervoor te zorgen dat ze vrij kan zijn.

Samenvatting van het boek

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1789.
Het verhaal gaat over Sandrine de Billancourt, een meisje van adel, die samen met haar ouders in Parijs woont.
Als Sandrine na school wordt opgehaald met hun koets, komen ze vast te zitten in een opstoot. Ze kunnen geen kant meer op, dus hebben Sandrine en haar kamenier Julie geen andere keus dan uit de koets stappen en zich door de menigte heen te dringen. Dan ziet Sandrine een jongen op de grond liggen, die niet meer beweegt. Julie kent het jongetje en samen brengen ze het jongetje terug naar zijn ouders, die in een van de armste straten in Parijs woont. Ook al helpt Sandrine, echt bedankt wordt ze niet. Ze merkt dat de burgers de mensen van adel steeds minder aardig vinden. Overal op straat wordt ze vreemd aangestaard. Sandrine is daarom ook blij dat ze die zomer naar Poissy gaan, waar hun kasteel staat. Ondertussen wordt de revolutie steeds maar erger. Overal worden kastelen en kloosters geplunderd en de bewoners daarvan gedood. Op een dag gaat de stoet naar het kasteel van de familie de Billancourt. Ze kunnen gelukkig nog net op tijd luchten in hun koets. Maar niet lang daarna komen er mensen naar hun huis in Parijs, terwijl ze zitten te eten. Alleen dan is het al te laat om nog te vluchten. Julie verstopt Sandrine onder een luik en zegt haar dat ze naar de familie Lambertin moet gaan. De rest van de familie probeert te vluchten maar wordt daarna gepakt door de plunderaars. Sandrine wacht tot iedereen weg is en trekt daarna een pak van een van de dienstmeisje aan, omdat ze bang is dat ze teveel opvalt in haar eigen kleding. Dan vlucht ze naar de familie Lambertin, waar ze kan onderduiken. Omdat Sandrine graag wil weten wat er met haar familie en Julie is gebeurd, vraagt ze Maurice Lambertin of hij uit kan zoeken wat met hun gebeurd is. Als Maurice in het gevangenisregister kijkt ziet hij dat ze naar de guillotine zijn gebracht, net als de rest van de mensen die ook van adel zijn.
Sandrine merkt dat er bij de familie Lambertin erg veel armoede heerst. Ook moet ze daar meehelpen met werken, terwijl ze nooit in haar leven ooit iets heeft hoeven doen.

Een tijd daarna ontmoet ze Nicolas. Ze kent hem al, omdat hij vroeger werkte op het land van haar vader. Maar Nicolas beloofde Sandrine om niemand te zeggen dat ze van adel is.
Als een tijd daarna de koning onder de guillotine terecht komt, breekt er oorlog uit. Hun leefsituatie wordt steeds maar slechter en er worden steeds meer mensen opgepakt, die allemaal onder de guillotine komen.
Op een dag ziet Philippe dat Nicolas op de lijst staat van mensen die opgepakt gaan worden. Dat komt Nicolas op het idee om te vluchten, maar als hij het Sandrine verteld wil ze heel graag mee. Dus besluiten ze samen te vluchten. Nicolas regelde een grote kar met schillen, waar Sandrine onder ging liggen. Net toen ze dachten dat het zou gaan lukken, werden ze opgepakt en kwamen allebei in de gevangenis.
Nicolas en Sandrine hadden erg veel steun aan elkaar, maar op een dag werd Sandrine geroepen om mee te gaan naar de rechtbank. Maar onderweg kwam de kar waarin ze zaten, in een door Philippe verzonnen opstand terecht. Het lukt Philippe toen om Sandrine te bevrijden. Ook heeft Philippe ervoor kunnen zorgen dat Nicolas gered zou worden. Het lukt Philippe en Sandrine diezelfde dag nog om uit Parijs te ontsnappen. Dit komt door valse passen die Philippe heeft geregeld.
Nicolas kan een dag later ontsnappen.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"