Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1922 woorden
  • 24 mei 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
15 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
OPDRACHT 1
- Geef een complete titelbeschrijving
- Geef een korte motivering van je boekkeuze
- Geef een korte zelfgeschreven samenvatting


De titel van het boek dat geschreven is door Saskia Noort heet de eetclub, dat komt doordat het over een groep mensen gaat die vrienden van elkaar zijn en zichzelf als groep de eetclub noemen (waarschijnlijk omdat ze met de groep vaak samen eten).
De motivering van deze keuze van dit boek, kwam doordat ik al een boek van Saskia Noort had gelezen en dat boek vond ik wel mooi (‘Nieuwe buren’). En 2 klasgenoten (Ine en Mike) vertelde ons dat zij dat boek al hadden gelezen en zij vonden het wel een mooi boek en ook wel een aanrader voor ons en onze leeskring.
Het boek gaat over Babette waarbij haar man Evert ’s nachts is omgekomen bij de brand in hun villa. Babette en de kinderen mogen tijdelijk bij Karen wonen.

In de nacht na de begrafenis van Evert loopt Hanneke weg van huis en vertrekt naar Amsterdam, de volgende dag wordt Hanneke daar dood aangetroffen. Men vermoedt dat ze zelfmoord had gepleegd, omdat ze de dood van Evert niet kon verwerken. Hanneke had met Evert een verhouding.
Karen denkt niet dat Hanneke zelfmoord heeft gepleegd en ze denkt ook dat de dood van Evert er dus niet mee heeft te maken. Ze gaat op zoek naar de werkelijkheid en komt erachter dat de Eetclub (hun vriendengroep) helemaal niet zo ‘geweldige’ vriendengroep was. Ze hadden allemaal problemen die geheim moesten blijven en Simon had de macht binnen de Eetclub.
Ze besluit om alles op een rijtje te zetten en de dader te achterhalen. Dorien de Jager, iemand van de politie, probeert de dader ook te vinden. Zij zat eerst op de zaak van Hanneke, maar Simon heeft ervoor gezorgd dat ze van de zaak werd gehaald.
Eerst denkt ze dat Simon de dader is en wil hem pakken, maar als dat niet zo blijkt te zijn schakelt Karen de hulp van Dorien in.
Dan blijkt Babette de dader te zijn. Ze heeft haar man Evert vermoord, omdat ze van Simon houdt. Toen Hanneke erachter kwam dat Babette Evert had vermoord, had Babette ook Hanneke vermoord. Babette heeft ook geprobeerd Karen te vermoorden, maar dat is mislukt, omdat Dorien haar heeft geholpen.

- Schrijf een eerste persoonlijke reactie Gebruik daarbij 3 relevante beoordelingswoorden. Geef telkens een duidelijke toelichting.
De beste woorden voor mijn eerste reactie op dit boek zijn: verbazing, langdradig maar niet heel erg en mooi geschreven. Die woorden zijn het beste om mijn eerste reactie op het boek te beschrijven.
Ik was verbaasd over het einde. Ik had het niet verwacht dat het zo zou aflopen. Die personen die de moord hebben gepleegd daar schrok ik eigenlijk niet van, maar hoe het is gebeurd en waarom dat had ik niet verwacht.
Op het begin was het boek redelijk langdradig. Alle dagen en gebeurtenissen werden heel uitgebreid beschreven en sommige gebeurtenissen werden steeds weer opnieuw beschreven en in het boek gebracht. Maar toch hoorde dat ook wel in het verhaal en ik vond het zelf niet heel erg om te lezen. Het laatste deel in het boek was helemaal niet langdradig: het deel dat ze er bijna achter waren wie de dader waren en waarom.
Mijn laatste reactie was dat ik het boek heel mooi beschreven vond. De spanningen die in het boek zaten, daar zat je echt op het puntje van je stoel en daar wou je ook niet stoppen met lezen. De open plekken wou ik al meteen invullen dan was ik nog tot heel laat aan het lezen en dat vond ik dus mooi beschreven.


OPDRACHT 2
- Welke verwachtingen had je voor je het boek ging lezen?
- Waardoor werden die verwachtingen gewekt?
- Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke niet?
- Vind je het slot bevredigend? Motiveer je antwoord.
- Had je dit einde verwacht? Motiveer je antwoord.

Ik verwachtte voordat ik het boek ging lezen dat het een mooi boek zou zijn. Dat komt omdat Mike en Ine dat aan ons vertelde en omdat ik al een ander boek van haar had gelezen en die vond ik ook heel mooi om te lezen, dat komt doordat ik haar manier van schrijven heel fijn vind.
Ook verwachtte ik weer veel seks in het boek, omdat dat in ‘Nieuwe buren’ wel heel erg was. En in Nederlandse boeken over het algemeen zit er veel seks in.

De verwachting dat het boek mooi zou zijn en fijn om te lezen zijn uitgekomen, maar de verwachting dat er veel seks in het boek zou voorkomen is niet uitgekomen. In dit boek was er wel een paar keer een seksscène beschreven maar het was niet veel en heel overdreven, naar mijn mening.

Ik vind het slot zeker bevredigend. Ik heb niet zoiets van hoe zit dat en dat. Ze kon het wel wat uitgebreider vertellen, omdat in het eerste 10-15 hoofdstukken de hoofdstukken heel erg uitgebreid/langdradig werden verteld en in het eind/slot werd het absoluut niet uitgebreid verteld, maar ik vond het slot wel fijn om te lezen en heel leuk om te lezen.

Ik had dit einde niet zo verwacht. Ik had de personages van de moord wel verwacht, maar hoe en waarom ze het zo hebben gedaan dat had ik niet verwacht.
Dat vond ik wel goed aan het boek. Maar als ze het nou zo had geschreven dat ik ook niet had gedacht wie de moord zou hebben gepleegd dan vind het altijd heel knap van de schrijfster/schrijver.

OPDRACHT 3
- Bespreek minimaal 3 open plekken. Welke van die open plekken worden ingevuld? Waar gebeurt dat? Welke blijven na lezing van de roman?
De 3 open plekken van het boek:
1. Wie heeft de villa van Evert en Babette in brand gestoken, waardoor Evert om het leven is gekomen?
2. Waarom heeft diegene de villa van Evert en Babette in de brand gestoken?
3. Wie heeft Hanneke vermoord?

De invullingen van de 3 open plekken van het boek:
1. Dit heeft Babette zelf gedaan.

Dit kom je in een van de laatste hoofdstukken te weten.
2. Dat heeft ze gedaan, omdat ze bij Simon wil zijn.
Dit kom je ook in een van de laatste hoofdstukken te weten.
3. Dit heeft Babette ook gedaan.
Dit kom je weer in een van de laatste hoofdstukken te weten.

OPDRACHT 4
- Bespreek verhouding fabel-sujet, chronologie en functie van de flashbacks. Onderbouw je keuzes en beweringen steeds met gegevens uit de roman.

De gebeurtenissen uit het boek zijn niet in chronologische volgorde geschreven, dat komt doordat er veel flashbacks in voorkomen.
Het is wel een chronologische verhaallijn, maar er zitten veel flashbacks in.
Dit zijn de hoofdstukken die zich in het verleden afspelen: 4, 5, 8, 10, 15, 16, 20 en 24.
De functie van die flashbacks is dat er extra informatie aan de verhaallijn wordt toegevoegd en door die extra informatie begrijp je het verhaal beter.
Bv. dat er in de verhaallijn ruzie wordt gemaakt, maar dat je niet echt een idee hebt waar die ruzie over gaat. En dan kom je in het volgende hoofdstuk erachter dat er iets in het verleden is gebeurd en dat die ruzie daar dus over ging.

OPDRACHT 5
- Bespreek de hoofdpersoon, doel, tegenstanders, helpers en normen en waarden. Onderbouw je beweringen, keuzes weer met gegevens uit de roman.

De hoofdpersoon is Karen (van de Made). Meerdere hoofdstukken worden vanuit haar perspectief verteld. Zij voelt zich eerst niet thuis in dat dorp en in de eetclub, want in de eetclub wordt zij buitengesloten. In het begin was zij naïef en oppervlakkig, maar op het laatst was zij als enige eerlijk en toen wist ze dat ze niet bij de eetclub paste.

Het doel van Karen is dat ze wil uitzoeken wie Evert en Hanneke heeft vermoord. En dat deed Karen, omdat zij wist dat er iets niet klopte in de eetclub.
Er waren zeker tegenstanders, het waren er ook meerdere, want Patricia en Angela wouden niks tegen de politie zeggen over omstandigheden die misschien wel te maken hebben met de moord. En het leek erop dat hun Karen ook tegen wouden houden.
Er waren niet echt helpers, want Karen hielp juist Dorien omdat Dorien bij de politie hoort en zij leidde dit onderzoek.
Er zijn een paar gebeurtenissen die met normen en waarden te maken hebben en ik zou deze gebeurtenissen zelf niet doen in het dagelijks leven.
- Karen is getrouwd en heeft kinderen, maar ze gaat toch vreemd.
- Karen gaat de dood van Hanneke en Evert uitzoeken, wat toch heel gevaarlijk is.

OPDRACHT 6
- Bespreek literatuur en het leven van de schrijver van je roman.
- Bespreek literatuur en de literatuuropvattingen van je auteur.
- Bespreek het mens- en wereldbeeld en de thematiek van je auteur

Ik heb voor deze informatie op haar site gekeken: http://www.saskianoort.nl/?ID=17.
Ze heeft het boek wel voor iemand geschreven, want voor in het boek staat: ‘Voor mijn geliefde Marcel.’ Ik heb dus op de site van Saskia Noort zelf gekeken voor informatie en daar heb ik gelezen dat haar boeken niet autobiografisch zijn en daarom is dit boek dus ook geen fictie, het is dus non-fictie.

Ik denk dat Saskia Noort duidelijk wou maken met het boek dat je niet te snel moet oordelen over mensen, want wanneer Karen en Michel gaan verhuizen willen ze in contact komen met mensen en vertrouwen hen erg snel. Ze belanden in een vreselijke situatie waarin vrienden elkaar zelfs vermoorden. Iedereen liegt tegen elkaar en de hoofdpersoon gaat met een vriend vreemd. Het is één soap, maar daarmee wordt wel duidelijk gemaakt dat eerlijkheid heel belangrijk is een vriendschap.

Ik denk dat het wereldbeeld van Saskia Noort niet gebaseerd is op het verhaal.

Op haar eigen site verteld ze dat haar boeken niet autobiografisch zijn en dat de extreme personages een grote fantasie zijn waarin ze zich probeert in mee te leven. Ze kijkt wel op haar manier tegen die extreme typetjes op, maar in haar echte leven komen deze personages niet voor. Saskia Noort vertelt ook: “Het is een uitdaging om in je fantasie hetgeen te beleven dat je in het echte leven niet durft te doen.”

Biografie
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef en schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 300.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In Duitsland, Rusland, Denemarken en Noorwegen verschenen vertalingen van De eetclub en Terug naar de kust. De rechten van zowel De eetclub als Terug naar de kust zijn inmiddels verkocht aan uitgeverijen in Engeland, Zweden, Finland, Bulgarije, Brazilië, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Ook zullen beide boeken worden verfilmd. Daarnaast is van Saskia Noort verschenen Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.

In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een adembenemend spannende en provocerende thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid – maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor.
Eind februari 2009 zal haar nieuwe thriller, De verbouwing verschijnen. Deze spannende grensverleggende thriller gaat over de maakbaarheid van het hedendaagse leven en de bijkomende druk om te presteren en er goed uit te zien.
Waar ligt de grens: hoe ver ga jij?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"