De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2206 woorden
  • 27 oktober 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
17 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel
Saskia Noort, De eetclub

De reden dat ik voor dit boek gekozen heb:
Het leek mij wel een mooi boek omdat:
De mevrouw in de bibliotheek zei dat het een heel mooi boek is en dat je er heel makkelijk een verslag over kon schrijven, en dat het een echt jeugdboek is en dus ook makkelijk weg-leest.
Het spannend leek/is.
En het stukje op de achterkant vond ik wel leuk.

Beoordelingswoorden Omdat,,
- Spannend Omdat er echt veel spanning inzit
- Interessant Omdat het lekker doorleest

- Vreemd Omdat er best wel vage dingen in gebeuren
- Origineel Omdat ik nog nooi zo’n boek heb gelezen
- Somber Omdat er best wel sombere dingen gebeuren

Ik vind het een mooi, spannend en apart boek. En je blijft er echt in doorlezen dus je bent er ook nog een keer door heen. Het is niet zoals een normaal boek wat ik meestal niet mooi vind. Want hier zit gewoon een goede verhaal lijn in. Het is allemaal een beetje een lastig te volgen verhaal, maar het maaktniet heel erg veel uit. Het is soms ook wat grof geschreven maar dat is alleen maar goed want anders was het ook weer
Het is soms ook wat grof geschreven maar dat is alleen maar goed want anders was het ook weer zo netjes. Dus het is gewoon een superboek !

Samenvatting:
De ik-vertelster Karen van der Made wordt wreed in haar slaap gestoord als ze door een vriendin Patricia wordt opgebeld met de mededeling dat er brand is in het huis van een van de andere vriendinnen van de eetclub, Babette. Babette zelf en haar twee kinderen zijn gered, maar haar man Evert is spoorloos. Later lijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd door het huis in de brand te hebben gestoken. Alle vriendinnen van de eetclub zijn ontzet. Er wordt ook een brief van Evert gevonden waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.
Intussen wordt de lezer bekend gemaakt met de wijze waarop Karen deel mag uitmaken van de eetclub: eigenlijk een stelletje verwende vrouwen die het luxueuze leven te danken hebben aan de baan van hun echtgenoten. Ze brengen hun tijd door met drinken (meestal te veel), wat tennissen en roddelen over elkaar. Hanneke Lemstra is de binnenhuisarchitecte die haar introduceert in het clubje rijke en verwende vrouwen.
Op de dag van de begrafenis van Evert Struyck gaat Hanneke (eigenlijk de beste vriendin van Karen) op de after party uit haar dak : ze loopt dronken weg en een dag later belt ze haar man dat ze in Amsterdam zit. Weer later, wanneer haar man Ivo, Hanneke wil gaan ophalen, blijkt dat ze zelfmoord heeft willen plegen door van het balkon van een hotelkamer te springen. Ze is in coma geraakt.


Karen gelooft niet dat Hanneke zelfmoord heeft willen plegen en spreekt haar vermoedens uit tegenover Dorien Jager, een cliche-type politieagente. Karen weet namelijk uit het roddelcircuit van de eetclub dat Hanneke en Evert een verhouding met elkaar hebben gehad en dat Evert die een week voor de brand heeft verbroken. Intussen merkt de lezer dat vertelster Karen zich ontzettend voelt aangetrokken door Simon, de voor Don Juan en macho studerende echtgenoot van Patricia, terwijl in haar eigen relatie met Michel de spanning weg is geglipt. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Wanneer Michel die avond te veel gedronken heeft en Simon niet naar huis kan rijden vanwege zijn alcoholgebruik, hebben Karen en Simon in het schuurtje een snelle maar hevige vrijpartij. Ze heeft eigenlijk geen schuldgevoel en wil de volgende dag het liefst Simon opnieuw zien en met hem vrijen. Met een sms-je neemt hij contact met haar op. Ze gaat opnieuw op zijn avances in, al komt het niet tot seks.

Intussen hebben de vriendinnen van de eetclub door dat Karen informatie heeft gelekt naar de politie. Angela en Patricia willen daarop niets meer met haar te maken hebben, maar Babette, die sinds de brand met haar zoons bij Karen en Michel woont, trekt partij voor Karen. Inmiddels wordt besloten de comateuze toestand waarin Hanneke nog steeds verkeert te beeindigen. Karen is persona non grata op de begrafenis, maar ze ontmoet op de begrafenis weer de politieagente Dorien Jager die door toedoen van de slimme Simon van de “zaak is gehaald.” Simon blijkt met alle mannen van de vriendinnen een zakelijke relatie te hebben, waarvan hij zelf ook flink beter is geworden.

Karen heeft weer een ontmoeting met Simon om hem te vertellen dat ze het eigenlijk niet meer wil, maar Simon heeft teveel macht over haar. Als hij tijdens een autorit wordt opgebeld op twee telefoons tegelijk, merkt Karen dat hij een e-mail van Evert Struyk aan Hanneke in zijn koffer heeft. Ze weet de mail mee te smokkelen. Het is e-mail waaruit blijkt dat Evert onmogelijk een week later zelfmoord zou willen plegen. Intussen hoort Karen van Dorien Jager dat Simon een sluwe zakenman is met gemene trucjes, zo heeft hij o.a. haar vader enige duizenden guldens lichter gemaakt. Wanneer ze vertelt van de e-mail, vraagt Dorien het contact met Simon toch nog even in stand te houden om zo de zaak te kunnen oplossen. Karen breekt in op de computer van Hanneke en leest een chatbox waarin ene Mo wordt genoemd. Ook staat diens 06-nummer in het bericht. Ze neemt contact op met Mo en die vertelt haar van een site waarop Moo en Hanneke contact hebben gehad om te praten over hun relatieproblemen. Hanneke vertelt daarin openhartig over de relatie met Evert en over de slechte kwaliteiten van diens vrouw Babette, die hem zou terroriseren.

Als Karen opnieuw contact zoekt met Angela, hoort ze dat Babette eigenlijk de kwaaie genius is en het met alle mannen doet. Ook bijvoorbeeld met de man van Angela, Kees. Dat was de reden dat ze Babette na de brand niet in haar huis wilde opnemen. Radeloos denkt Karen nu dat Babette het ook op haar man Michel heeft voorzien. Midden in de nacht kan ze niet slapen, ze maakt wat warme melk en ze merkt dat er iemand om het huis sluipt. Wanneer ze een mes heeft gepakt en wil toeslaan, merkt ze dat het Babette is, die ook vertelt dat ze niet kon slapen.

Karen heeft een afspraak met Simon in een Van der Valk-motel. Hij wil nog een keer seks met haar. Hij vertelt van zijn zakelijke, half criminele problemen met Evert. Hanneke dreigde die bekend te maken aan de politie. Plotseling wordt er geklopt en Karen krijgt een enorme stroomstoot. Het is Babette, die blind van woede is omdat Simon, met wie ze zelf een seksuele relatie heeft gehad, nu met Karen aanpapt. Zelfs Simon is bang van haar. Babette draagt Simon op Karen van kant te maken, maar die hervindt zich en slaat Babette met een koffertje van Simon buiten westen. Dan staat ineens Dorien Jager op de “stoep” bij Van der Valk en is de dubbele moordzaak opgelost. Een even snel als voorspelbaar einde van een niet zo heel erg spannende thriller. Wel een lekker leesboek voor in de vakantie, op het strand, geen literatuur met hoofdletter L.

In het slothoofdstuk moet Karen haar overspel met Simon nog opbiechten aan Michel. Er volgen moeilijke maanden, maar ze besluiten te verhuizen. Nog een keer, daags voor haar vertrek, ziet Karen Angela en Patricia, de residuen van de eetclub. Ze staren haar verwonderd na. In haar hoofd heeft ze nog wel Hanneke zitten, eigenlijk de enige echte vriendin van de eetclub. De andere vriendinnen vallen onder Bredero’s motto “Al sietmen de luy, men kenstse niet.”

Leeservaring

1 Onderwerp
Spreekt het onderwerp je aan? Is het een onderwerp waar je al eens over nagedacht hebt? Heeft het boek nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?
-
2 Heb je door dit boek te lezen iets geleerd? Wat?
-Eigenlijk niet veel behalve dat je bijna niemand kunt vertrouwen  maar het was ook geen boek om iets van te leren het was gewoon een lees-boek.
3 Ben je door dit boek anders over het onderwerp gaan denken?
-

4 Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden? Wat voind je verwassend of bijzonder aan de uitwerking?
- Ik had wel zoiets verwacht maar ik had het gevoel dat ze het op een hele andere manier brachten dan de meeste van dit soort boeken.
5Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/te weinig aandacht gekregen
- Ik vond eerst dat de ik-persoon te weinig aandacht kreeg maar later toen ik het boek weer snel even doorlas heb ik gemerkt dat ik er overheen gelezen had dus dat vond ik er wel raar aan.

Gebeurtenissen
1 Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien ?
- Jazeker wel want er gebeuren steeds weer andere dingen.
2 Komen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voor of is het verband moeilijk te verklaren ?
- in sommige stukjes had ik dat wel dan was ik de draad even kwijt maar als je dan ook maar 2 zinnen verder leest snap je het verhaal wel weer
3 Vind je de gebeurtenissen spannend ?
- Ja want ik had eerst het gevoel ooh dit en dat zal er nu wel gaan gebeuren maar dan blijkt het dat het tog heel anders loopt, en dat alles telkens anders is vond ik wel wat spanning hebben
4 Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet ? waarover?

- Nee eigenlijk niet want ik vond het verhaal veelste boeiend om erbij stil te blijven staan
5 Beschrijf de gebeurtenis die het meeste indruk op je heeft gemaakt en waarom
- Dat sommige mensen blij waren met de dood van Evert dat vond ik best wel raar.

Personages
1 Is de hoofdpersoon een held(in) op wie zou je willen lijken? Waarom (niet)?
- Karen van der Made is de hoofdpersoon en ze is speelt er geen heldenrol rol in
Ik zou niet op haar willen lijken want ze is nogal raar
2Welke personages gingen voor je leven en welke niet? Welke lijken op echte mensen
- Ik had niet echt het gevoel dat ze gingen leven meer dat ze het verhaal vertelden, maar bijna iedereen leek op een echt mens en dat vind ik er ook wel best raar eaan want dat ben je in de meeste boeken niet gewend.
3 Van welke personages kom je het meeste te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?
- ik vond ze allemaal heel erg gesloten behalve Karen maar dat komt denk ik ook omdat zei er het meest in voorkomt.
4 Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet ? wat vind je ervan?

In het begin vond ik bijna alles heel voorspelbaar maar later dacht ik telkens nu gaat dit gebeuren enzo maar dat was gewoon telkens anders dan dat je denkt en dat vond ik ook 1 van de mooie dingen in dit boek
5 Wat vind jij van de manier waarop de hoofdpersoon haar probleem oplost ? Zou jij het anders doen?
- Nee ik vind dat ze het wel slim heeft gedaan

Bouw
1 Hangt alles goed met elkaar samen of vind je juist van niet
- Sommige stukjes vond ik wat lastig maar als je alles samen bekijkt hangt het heel mooi samen.
2 Is het verhaal spannend
- Het verhaal is zeker spannend want je verwacht heel veel dingen niet dat ze gaan gebeuren en het is allemaal zo onverwachts en dat vind ik behoorlijk spannend
3 Is het verhaal boeiend
- Het verhaal is zeker boeiend want ik heb het in een paar keer uitgelezen en je blijft er de hele tijd in steken met je hoofd van wat zou er gebeuren.
4 Wat vind je van de bouw van het verhaal? is die ingewikkeld of juist niet? Leg uit. Welk effect heeft de bouw op jouw : is het boek daardoor interessanter om te lezen of niet ?
- Ik vind van wel het is mooi opgebouwt ze verklappen nog niet te veel en dat vind ik er heel mooi aan, het is niet zo dat je meteen weet ow die is het dat is het totaal niet en dat vind ik er super aan

5 Vind je dat de bouw van het verhaal goed past bij het onderwerp?
- Jáá want je word niet veel vertelt en steeds weet je iets meer

Taalgebruik
1 Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
- Totaal niet want de taal die word gebruikt is misschien een beetje grof maar er het is allemaal wel begrijpelijk
2 Hoe vind je de verhouding tussen de beschrijving, gesprekken en weergave van gedachte en gevoelens
- Goed??
3 Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Ja want weet ik niet  het past er gewoon bij


Verwerkings-Opdracht

Insommige verhalen zie je alles door de ogen van één persoon. In andere verhalen zie je alles door de ogen van verschillende personen of door de ogen van een alwetende verteller. Bespreek hoe dat in het verhaal is en wat voor’n gevolgen dat heeft

- In dit verhaal zie je alles door de ogen van Karen van der Made,
Aan de ene kant komt het zo mooi in “beeld” omdat je zo van niets weet en je van alles nog wordt verteld, en je maakt ook alles van haar mee


Aan de andere kant is het niet mooi want je ziet alles maar van 1 kant en je hoort niet echt het verhaal vanm de andere spelers.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"