De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 797 woorden
  • 25 juni 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
239
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , Gouden Strop (2004 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2004 Genomineerd)

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Opdracht 1: Inhoud: beschrijf de hoofdpersonen en hun karakters.
Het boek gaat over de eetclub. De eetclub is een vriendengroep, die bestaat uit: Angela en Kees Bijlsma, Hanneke Lemstra en Ivo Smit, Babette en Evert Struyk, Patricia en Simon Vogel, en Karen v.d. Made en Michel Brouwers.
De hoofdpersoon is Karen, moeder van Annabelle en sophie en getrouwd met Michel. Karen is een zorgzame, zachtaardige vrouw van ongeveer vijfendertig jaar oud die zich goed weet te kleden, maar niet erg opvalt. Ze woont samen met haar gezin in een dorp vlakbij Amsterdam, om de drukte van de stad te ontlopen. Zij voelt zich eerst helemaal niet thuis in het dorp. Later als ze de eetclub opgericht hebben, valt ze er altijd al wel een beetje buiten, omdat ze een toch iets ander leven leid. Ze is minder verwaand en ze werkt ook nog, iets wat de meeste vrouwen van de eetclub niet doen.
Karen is naïef en oppervlakkig, maar op het laatst wil zij als enige nog maar eerlijk zijn en ze is altijd de sympathiekste van het stel. Ze komt er dan op het eind ook achter dat ze niet bij de eetclub past, maar houvast zoekt bij anderen om niet in eenzaamheid te zinken.

Opdracht 2: Onderwerp: waar gaat het verhaal over?
Evert is om het leven gekomen door een brand. Er wordt aangenomen dat hij deze zelf heeft aangestoken, maar Karen vindt dat er enkele dingen niet kloppen.
Na dit incident lopen de spanningen in de club hoog op. Everts vrouw, babette, is er natuurlijk kapot van, maar Hanneke lijkt ook ingestort te zijn. De anderen vinden dat Hanneke zich aanstelt en zo komen er allemaal verwijten op tafel. Tot karens schrik is niet alles altijd koek en ei in de club;
· Evert ging vreemd met Hanneke
· Simon ging vreemd met Babette (later ook met Karen)
· Patricia wist dit, maar zat er alleen voor het geld in
· Ivo wist het ook, en was er kapot van.
· Evert werd mishandeld door babette.
· Alle mannen waren financieel afhankelijk van Simon.
Karen vindt dat alles uitgezocht moet worden, vooral wanneer haar vriendin Hanneke ook de dood vindt. Deze is van een balkon “afgevallen”. Als er iets niet klopt is dit het wel, vindt Karen. Hanneke was levenslustig en zou haar leven nooit beëindigen of zomaar vallen, vooral niet onder deze omstandigheden. Ze gaat op onderzoek uit en vindt allemaal onderliggende verbanden binnen de club, waarvan er een paar hierboven worden opgelijst. Ze wordt vreselijk paranoïde en verwaarloosd zelfs haar gezin om achter de waarheid te komen, hierdoor belandt ze zelf ook in benarde situaties.
Waar speelt het zich af?
Het speelt zich af in Amsterdam en in het dorpje waar ze wonen, niet ver van Amsterdam. Alle betrokkenen wonen in het dorp en hier houdt Karen ook haar onderzoek. In Amsterdam is Hanneke van het balkon “afgevallen” en heeft Karen een paar heimelijke ontmoetingen met Simon gehad.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het heeft geen duidelijke aanwijzingen in welke tijd het zich afspeelt, maar het is wel duidelijk dat het in ongeveer onze tijd is. Mede omdat het over verdachtmakingen, vreemdgaan en geld gaat en de relaties tussen de personen is heel erg van onze tijd. Zo`n 20 jaar geleden zou je heel erg opkijken van de openlijke verdachtmakingen en zou Simon buitengesloten worden van de gemeenschap, vanwege zijn ontrouw. Ook is het wel een beetje te zien aan de kleding van bijvoorbeeld Karen; ze draagt soms jurkjes met hele korte of strakke rokjes. Ook ging het tijdens een feest heel erg ver, omdat iedereen dronken was. Iedereen was bezopen en het leuk wel of ze in een of andere vage dansclub stonden te dansen.
Dit zijn niet echt aanwijzingen, maar het geeft je wel het idee dat het zich in deze tijd afspeelt.
De periode in het boek duurt maar 4 maanden, maar heeft ook verschillende flashbacks. Deze flashbacks gaan over het ontstaan van de club en hoe iedereen in het begin over elkaar dacht.
Mening.
Ik vond het boek heel boeiend. Mijn mening van te voren was niet echt positief, omdat de meeste Nederlandse boeken mij niet veel doen, maar het viel heel erg mee. Er zit spanning in het verhaal en ik had het boek in een dag uit. Dit had ik helemaal niet verwacht en het is een aangename verrassing. De dader, motieven en karakters waren totaal anders dan ik verwacht had. In het begin waren sommige dingen overduidelijk en hoewel sommige dingen ook klopte, was het in zijn algemeen heel anders dan je denkt. Het was bijvoorbeeld meteen duidelijk dat Simon er veel mee te maken had en dat Hanneke een verhouding had.
Ik vind het boek nu niet alleen leuk, ik ga nu waarschijnlijk ook andere Nederlandse boeken lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"